Book Contents

Book Index

Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele

Ze zákona je zaměstnavatel povinen přihlásit se pokud zaměstnává alespoň jednoho zaměstnance k zákonnému pojištění pro případ své odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnanci při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Pojistné za I. čtvrtletí každého kalendářního roku je splatné do 31. 1., na II. čtvrtletí do 30. 4., na III. čtvrtletí do 31. 7. a na IV. čtvrtletí do 31. 10.

Zaměstnavatel je povinen platit pojistné, jehož základem je úhrn vyměřovacích základů pojistného na sociální zabezpečení podle zákona č. 589/1992 Sb., za předchozí kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával, avšak bez ohledu na stanovení maximálního vyměřovacího základu. Tento vyměřovací základ se násobí příslušnou sazbou pojistného. Nastavení této sazby a srážky, na kterou má být platba zákonného pojištění odeslána, se provádí v Uživatelských mzdových konstantách.

pic_6455

Obr.: Uživatelské nastavení mzdových konstant - nastavení pro zákonné pojištění

Platba zákonného pojištění probíhá vždy v posledním měsíci kvartálu. U záznamu organizace se po výpočtu mandanta vytváří mzdová složka 9099 - Zákonné pojištění - na částku odvodu.

Měsíc platby je přesně daný, nicméně možností zaúčtování zákonného pojištění organizace je více. Tyto možnosti zaúčtování se řídí dle nastavení obecné konstanty ZPO_TYPUC. Ta může nabývat hodnot 0,1,2,3. Na základě hodnoty této konstanty se rozdílně vytvářejí složky 9099 - Zákonné pojištění u zaměstnance na výstupní straně Mzdových údajů v úplném výpisu složek + v záznamu organizace se dle nastavení konstanty různě tvoří MS 9099 s částkou rozdílu platby vůči zaúčtované částce od zaměstnanců (uloženo na této složce v poli R_Average).

Mzdové složky 9099 - Zákonné pojištění se u zaměstnanců vytvářejí pouze z důvodu zaúčtování zákonného pojištění, nikoli k samotné platbě!

Možnosti vytváření těchto složek pro zaúčtování dle nastavení konstanty ZPO_TYPUC:

Takto to funguje také pro možnost vytvářet u zaměstnance více složek pro zaúčtování (dle os pro účtování), nicméně tato možnost není podporována pro ZPO_TYPUCT = 2.

pic_6456

Obr.: Nastavení rozúčtování srážek organizace dle os pro účtování

Neplacení zákonného pojištění

Jestliže nastane situace, že zaměstnavatel nezaměstnává v daném kvartálu žádného zaměstnance a dojde k odhlášení povinnosti odvádět zákonné pojištění, pak je potřeba provést změnu nastavení mzdové konstanty ZPO_MIN - Minimální částka odvodu zákonného pojištění.

Tato kontanta je výrobcem nastavena na hodnotu 100. Pokud není žádoucí, aby se vytvářela i tato minimální platba, pak je nutné konstantu vynulovat.

Zákonné pojištění odpovědnosti org.

Číslo procesu: MZD005

Ident. číslo sestavy: SMZD080

Soubor: MZD_ZAPO.AM

Popis sestavy: Přehled o Zákonném pojištění odpovědnosti organizace za jednotlivé zaměstnance.

Adresa ve stromu: [Mzdy] [Mzdové údaje] [Přehledy]

Parametry sestavy:

Centre - Ano

Ano - setřídí podle střediska.

CentreCalcul - Ne

Ano - výpočet částky i za středisko.

ControlPPV - Ano

Ano - kontrola vyplnění právního vztahu.

NewPage - Ano

Ano - každé středisko na novou stranu (pokud je parametr "Centre" nastaven na "Ano"); Ne - Jedn. střediska se řadí za sebou.

NoInteractive - Ano

Ano - nezobrazí vstupní formulář.

Short - Ano

Ano - nezobrazí sloupec se zaměstnancem.

ShowCalcPayoff - Ano

Ano - zobrazí poslední výpočet dobírek.

Sorting - JM

Setřídění dle JM - jména; OS - osobního čísla.

SortingFields

Setřídění dle vybraného datového pole (název pole se uvede do hodnoty parametru). Možnost třídit i podle více polí najednou - názvy oddělíme čárkou.

Tento parametr je ovlivněn také parametrem "Centre". Pokud je současně parametr "Centre" nastaven na „NE“, nedojde k setřídění ani podle zadaného pole v hodnotě parametru "SortingFields".

SortingFieldsDescr - Popis vlastního setřídění definovaného v parametru "SortingFields ".

SubTitle

Podtitulek.