Book Contents

Book Index

Konverze uložených dat a objektů

Další částí, která se musí vypořádat se změnou identifikátorů, jsou uložená data a objekty, které obsahují identifikátory polí. Konverze je prováděná již na nové verzi K2 gaia a využívá k tomu soubor popisující změny polí – AlterFields.2021.xml. Jak konverze funguje a kde se spouští je popsáno níže. Text neobsahuje detailní popis, kde všude ke konverzi dochází.

Book Contents

Book Index

Konverze dat a objektů, která obsahují názvy změněných identifikátorů

Daty a objekty kde se nacházejí identifikátory, se myslí například konfigurace internetového obchodu, parametry zboží, vzory, formátovače v notifikacích, deníku partnera, e-mailové šablony, konfigurace vyhodnocení analytických os, ABC analýz atd.

Všechna tato data se konvertují v druhé fázi reinstalace – operace prováděné již na verzi K2 gaia. V rámci povinné inicializace se spustí část, která postupně provádí implementaci jednotlivých konverzí. V případě, že dojde k nějaké chybě při konverzi, je zapsána do souboru AlterFields_{název mandanta}.log v adresáři SetupLogs. Operace se postupně provádí nad všemi mandanty. Konverze využívá souboru AlterFields.2021.xml z adresáře SupportedFile, který popisuje změny v identifikátorech.

Aby bylo možné ji spustit i dodatečně, například z důvodu chyby, je funkce přístupná i ze seznamu inicializace verze, pod názvem Přejmenování uložených polí kde je možné ji opakovaně spouštět.

pic_5459.png

Obr. Konverze dat - inicializace verze

Book Contents

Book Index

Konverze uložených dat ze správce objektů – neplatné objekty

Velké množství konfigurací v IS K2 je uloženo v tabulkách ObjectList (původně OBJROW). Jedná se například o uložené filtry, automatické sestavy, apod.

pic_5469.png

Obr. Správce objektů

Aby tyto objekty fungovaly dále, je potřeba informace o identifikátorech konvertovat. Například ve filtru je uložena informace, že se mají načíst všechna data z faktur vydaných, kde odpovídá pole CDo hodnotě 10. V nové verzi pole CDo na fakturách neexistuje, tudíž je filtr nefunkční. Seznam všech takto poškozených objektů je možné zobrazit pomocí funkce Neplatné objekty, například po spuštění funkce zůstalo v seznamu 214 neplatných objektů.

pic_5470.png

Obr. Správce objektů - neplatné objekty

Opravu objektů pomocí souboru AlterFields.2021.xml je možné spustit tlačítkem Inicializace ve správci objektů. Proběhne pokus o konverzi. Po doběhnutí a znovu načtení neplatných objektů by mělo dojít k úbytku.

pic_5471.png

Obr. Správce objektů – inicializace

V případě, že se některé objekty nepodaří zkonvertovat, je v adresáři uživatele K2, který spouští inicializaci, vytvořen soubor AlterFields.unknown.xml, který obsahuje všechny identifikátory, ke kterým nenaleznul odpovídající náhradu.

Doporučení

Pokud soubor obsahuje chybějící náhradu pro pole ze standardního modulu K2, pak tento soubor zašlete pomocí K2 infoservisu na vývojové oddělení, pro analýzu a případné doplnění do množiny pro konverzi.

Book Contents

Book Index

Standardní postup použití funkce

Konverze neplatných objektů se provádí automaticky při reinstalaci na novou verzi. V tento moment se opraví většina neplatných objektů. Může se ale stát, že existují uložené objekty, které jsou vytvořeny nad zákaznickými moduly, které v této fázi nejsou funkční a je potřeba je nejprve opravit. V tomto případě nedojde k jejich náhradě. Je tedy doporučeno provést po opravě všech zákaznických úprav ještě dodatečnou kontrolu neplatných objektů a případně spustit jejich opravu znovu.

Book Contents

Book Index

Konverze formátovačů notifikací – neplatné objekty

V nastavení notifikací je možnost definovat tzv. formátovače notifikací. Jedná se o formát zobrazovaných zpráv, které přicházejí při vyvolání notifikace na vybraná zařízení. V tomto zápisu je možné definovat výraz, který může obsahovat přístup k polím v modulu, nad kterým je formátovač vytvořen. Tato data je také potřeba konvertovat. To, že existuje neplatný formátovač, hlásí IS K2 po přihlášení každému uživateli, který má nastaveno tzv. Servisní právo.

pic_5472.png

Obr. Hlášení o problémech v notifikacích

Seznam všech chybných formátovačů zobrazíme v sekci nastavení notifikací, pomocí stisku tlačítka Nástroje / Kontrola na záložce Formátovače.

pic_5473.png

Obr. Nastavení notifikací

Po spuštění se zobrazí seznam neplatných formátovačů a případné další problémy, které jsou pouze informativní, například - uživatel nemá propojení s kontaktní osobou. Kvůli tomuto pak nemůže přijímat notifikace.

pic_5474.png

Obr. Kontrola platnosti formátovačů v notifikacích

Opravu formátovačů provedeme ve stejném formuláři jako kontrolu, pomocí stisku tlačítka Nástroje / Konverze na záložce Formátovače.