Book Contents

Book Index

Novinky ve verzi

Book Contents

Book Index

Novinky K2 gaia.02

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

ARES - doplnění bankovních účtů

Při importu bankovních účtů funkcí ARES se nedoplňuje pole měna bankovního účtu, protože Ares tuto informaci neposkytuje.

V této souvislosti jsme provedli změnu na bankovních účtech Dodavatele/Odběratele. Pole Měna bankovního účtu je nově pole nepovinné.

Book Contents

Book Index

Marketing

Book Contents

Book Index

Synchronizace emailů do aktivit v K2

Automatické stahování emailů do aktivit v K2 je nástroj, pomocí kterého dojde k odeslání celého emailu do K2. Na jeho základě dojde k vytvoření aktivity s obsahem emailu a propojení aktivity na kontaktní osoby nebo partnery dle odesilatele nebo příjemců emailu. Aktivita je vytvořená bez zásahu uživatele na základě nastavené plánované úlohy pro Synchronizaci emailů.

Nástroj se dá využít zejména v zákaznické podpoře, kde dochází k evidenci veškeré komunikace se zákazníkem nebo jako podpora pro obchodníky a marketing, při sledování a vyhodnocování příležitostí apod.

Tato funkce je dostupná pouze pro použití s poštovním serverem MS Exchange.

Nastavení nástroje je popsáno v dokumentaci pod modulem Marketing/Synchronizace emailů do aktivit v K2.

Book Contents

Book Index

Kontaktní centrum

Modul Kontaktní centrum umožňuje zobrazit informace o příchozím hovoru přímo v K2. Základem pro fungování Kontaktního centra je propojení K2 s telefonní ústřednou. Díky tomu dokáže K2 zobrazovat uživatelům informace, o jejich hovorech. Důležité je, že K2 na základě telefonního čísla identifikuje osobu nebo zákazníka. Díky tomu je uživatel K2 informován o volajícím ještě dřív, než hovor zvedne.

Tento modul také umí uložit automaticky všechny hovory, které probíhají přes ústřednu do K2. Tím je možné získat přehled o hovorech všech Vašich zákazníků. Uživatelům, kteří jsou připojeni ke kontaktnímu centru, zobrazuje informace o probíhajících hovorech prostřednictvím otevřeného formuláře aktivity. Jednoduše tak mohou přímo z probíhajícího hovoru vytvořit zápis do CRM.

Slouží také k vyhodnocování přijatých, zmeškaných a odchozích hovorů, které se provádí nad knihou Historie volání.

Můžeme pomocí něj volat z K2, tzn. vytáčet číslo kontaktní osoby přímo z formuláře v K2.

Kontaktní centrum je určeno pro firmy, které mají zákaznickou podporu a chtějí řešit její kvalitu.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Změna EKOKOM

Do hromadných akcí do ribbonu na kartě zboží byla přidána nová akce Změna EKOKOM. Pro hvězdičkou označené zboží nebo pro zboží v kontejneru umožní hromadné vkládání nebo naopak odebírání obalů pro vybranou skupinu zboží. Bližší popis viz manuál pro verze K2 luna.06 a K2 gaia.02.

Book Contents

Book Index

Ceníky - nové pole "Pouze pro násobek množství" (verze K2 luna.06 a K2 gaia.02)

Následující text se týká jen tzv. nové cenotvorby a jen verzí K2 luna.06 a K2 gaia.02.

V definici i v položce ceníku bylo přidáno nové pole Pouze pro násobek množství. Pokud je zatrženo a je zadáno pole Množství, pak se zde definovaná cena aplikuje pouze při přesném (celočíselném) násobku zadaného množství v položce prodeje.

Logika zjišťování ceny se nemění, tzn. veškeré vyhovující ceny pro zboží z ceníku jsou seřazeny podle priority a od nejnižší a kontroluje se, zda cena splňuje podmínky na množství. Nová volba tedy nemá automaticky přednost (to znamená, že se může dosadit i cena z jiného ceníku, pokud je nižší).

Toto pole je určeno pro případy, kdy umožníme zákazníkovi dát nižší cenu, pokud koupí množství zboží, které není potřeba nijak rozbalovat.

Příklad: Zboží má v definici ceníku zadané množství 15, je zatrženo pole Pouze pro násobek množství. Sleva 10% z ceny zadané v ceníku X1.

Pokud uživatel koupí zboží v množství 15 (a jeho násobků např. 30, 45...), pak se bude aplikovat cena se slevou 10%. Při jiném množství nakupovaného zboží (např. množství 1 až 14, 16 až 29, 31...) se bude aplikovat cena z ceníku X1.

Book Contents

Book Index

Zatržítko Vytvářet upomínky

Do univerzálních formulářů na fakturách přijatých a vydaných, zálohách poskytnutých a přijatých, ostatních pohledávkách a ostatních závazcích, přibylo do záložky Platby zatržítko Vytvářet upomínky.

Stejné zatržítko přibylo i na kartě Dod./Odb. do záložky Prodej/Platební podmínky a Nákup/Platební podmínky.

Při vytváření dokladů se bude zatržítko nastavovat dle karty Dod./Odb.

Při vytváření nového zákazníka se bude zatržítko nastavovat dle nastavení ve Správě vlastních firem v záložce Nastavení financí.

Do již existujících dokladů i zákazníků se zatržítko nastaví při inicializaci verze.

Book Contents

Book Index

Logistika

Book Contents

Book Index

Pokrytí zboží podle vlastních firem

Upravili jsme zobrazování záznamů z vlastních firem ve funkci Pokrytí zboží. Záznamy z firem, které si uživatel aktuálně nezobrazuje, se do pokrytí nenačítají. Dále přibyla možnost definovat výčet vlastních firem pro pokrytí v Nastavení pokrytí. Uživatel si tak může v K2 zobrazovat pouze data své aktuální vlastní firmy, ale v pokrytí sledovat data i z dalších firem.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Inverzní kusovník

V knize Zboží, pouze v univerzálních formulářích, je dostupná nová funkce Inverzní kusovník. Tento zobrazí seznam variant technologických postupů výrobků, do nichž vstupuje aktuálně označená karta zboží. Lze zobrazit také celé stromy až po finální výrobek.

Podrobný popis naleznete v dokumentaci v části Základní číselníky a podpůrné moduly / Zboží / Funkce nad databází zboží / Inverzní kusovník.

Book Contents

Book Index

Plánování operací - úpravy

V oblasti plánování výroby jsme provedli několik úprav pro optimalizaci zaplánování operací.

Karta operace: nová volba Přípravný čas nevyžaduje vstup

Přípravný čas nevyžaduje vstup

Volba určuje, jak se přistupuje k zaplánování operace má-li tato definovaný přípravný čas.Vstupem se zde rozumí výrobek dokončený předchozí operací.

Vypnuto: Operace navazuje na předchozí operaci svým přípravným časem. To znamená, operace jako celek může začít až tehdy, kdy je zcela dokončena předchozí operace.

Zapnuto: Operace navazuje na předchozí operaci svým výrobním časem. Přípravná část operace tak běží paralelně s předchozí operací.

Operace TP / Operace průvodky:

Hodnotu pole Posun lze zadávat jako desetinné číslo a dále jsme přidali novou volbu Posun po výrobní dávce

Posun po výrobní dávce

V případě, že při plánování operací má probíhat posun mezi průvodkou polotovaru (jeho poslední operací) a průvodkou nadřízeného výrobku, přičemž průvodky polotovarů jsou rozděleny na výrobní dávky a tento posun se má uskutečnit po vyrobení první dávky polotovarů (tj. po první průvodce), pak nemusí uživatel zadávat hodnotu posunu pomocí množství do pole Posun, ale může aktivovat tuto volbu.Množství posunu se na průvodce vypočte automaticky a bude odpovídat vyráběnému množství v hlavičce průvodky.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Zápočet (OffsetN.pas) - jazyk tisku

Provedli jsme úpravu ve funkci Zápočet (OffsetN.pas), aby tisk respektoval jazyk nastavený v kartě zákazníka.

V souvislosti s touto úpravou byl zrušen z funkce parametr Language, který byl zaveden novinkou od verze 140.07 a 2020.03. Parametr znemožňuje tisk zápočtu podle jazyka nastaveného na zákazníkovi.

Book Contents

Book Index

Vytváření upomínek

Funkce na Vytváření upomínek byla upravená o novou podmínku. Nově se budou upomínat jen doklady, které mají zatržítko Vytvářet upomínky.

V této souvislosti bylo přidáno zatržítko Vytvářet upomínky na doklady nákupu a prodeje, které bude na již existujících dokladech nastaveno při inicializaci verze.

Book Contents

Book Index

Řízení financí - zobrazení dokladů od aktuálního data

Do Konfigurace řízení financí byla přidána nová volba Zobrazit doklady od následujících x dnů. Pokud je v poli nastaveno např. -10, v Řízení financí se zobrazí doklady splatné 10 dnů před aktuálním datem.

Book Contents

Book Index

Manažerské přehledy

Book Contents

Book Index

Fiskální rok

Pomocí kontingenční tabulky je nyní možné vyhodnocovat přes tzv. fiskální rok. Do OLAPu jsme z tohoto důvodu, zařadili dva nové parametry.

Parametr Fiskální časová osa slouží pro zapnutí nové fiskální časové osy, která je dostupná v kostkách nákupu a prodeje a také v hlavní knize.

Pomocí parametru První měsíc fiskální časové osy je možné zvolit číslo měsíce, kdy fiskální rok začíná.

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Daňový balíček - změny v odpisování majetku

Byl schválen daňový balíček pro rok 2021, který obsahuje následující úpravy v odpisování majetku:

Book Contents

Book Index

Mzdy

Book Contents

Book Index

Hodiny nepřítomnosti první a poslední den

Do kontrolního výpočtu mezd byla přidána kontrola na zadání hodin do polí Hodiny nepřítomnosti první a poslední den u mzdových složek, která tato pole obsahují.

Výpočet nebude umožněn, pokud zde zadaná hodnota bude vyšší, než je délka směny v kalendáři na příslušný den.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Logování K2 do určité velikosti souboru

Přibyl nový parametr LogMaxFileSize, kterým lze zadat maximální velikost logovacího souboru v MB. Očekává se celé číslo.

Book Contents

Book Index

Parametr "preventivní restart" pro AS

Přibyl nový parametr AS3TryToRestartAfter, kterým se nastavuje doba v hodinách, po které se K2_AS pokusí o tzv. "preventivní" restart.

Book Contents

Book Index

Notifikace - Přihlášení do banky (API)

Do notifikací přibyla nová akce Přihlášení do banky (API). Notifikace bude vyvolána, pokud plánovaná úloha Import bankovních výpisů (API) nemá platné přihlašovací údaje (např. uživatel se ještě v K2 nepřihlásil, nebo vypršela platnost tokenu, kterou lze nastavit v Erste developer portal na max. 3 měsíce). Jako obsluha notifikace se zobrazí speciální formulář s tlačítkem pro přechod na login stránku Internetového bankovnictví.

Book Contents

Book Index

Parametr pro omezení paměti AS

Přibyl nový parametr LimitMemoryTo, který slouží k nastavení maximální alokované velikosti paměti aplikací. Velikost paměti se udává v MB.

Book Contents

Book Index

Výmaz mandanta DEMO a INIT

Ve správě mandantů je nová funkce na výmaz mandanta DEMO a INIT. Jednoduše odstraní DEMO a INIT z nainstalované K2.

Book Contents

Book Index

Správa vlastních firem - Nastavení financí

Do správy vlastních firem přibyla nová záložka Nastavení financí, která obsahuje nastavení pro kartu Dod./Odb. V této záložce je možné zvolit, jestli se má do karty nového Dod./Odb. automaticky nastavit zatržítko

Pro zachování současné funkčnosti budou zatržítka nastavena při inicializaci verze. Stejně tak budou při inicializaci verze nastavená zatržítka na všech dokladech nákupu a prodeje a na všech kartách Dod./Odb.

Book Contents

Book Index

Novinky K2 gaia.01

Book Contents

Book Index

Základní funkce

Book Contents

Book Index

Porovnávač záznamů

V programu K2 jsme vytvořili nový obecný nástroj Porovnávač záznamů. Funkce umožňuje vybrat dva či více záznamů v libovolné tabulce a porovnat hodnoty požadovaných polí záznamů, a to včetně položkových modulů. Základem je vytvoření definice pro porovnání.

Příkladem pro využití může být:

Podrobný popis nastavení na příkladu porovnání výrobních kalkulací najdete v dokumentaci k verzi.

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

Zboží - změna pole Značka (pro eshop)

Došlo ke změnám v souvislosti s polem Značka na Zboží. Původní textové pole Vyr bylo přejmenováno na TradeMark_old. Pole již není na formuláři a v budoucích verzích bude zrušeno. Místo něho vzniklo nové pole BrandRID s číselnou vazbou do nového číselníku TD_WebBrand.

Původní číselník TD_Producer a tabulka Producer byla ponechána pro možnost konverze a v budoucích verzích budou zrušena.

Byl vytvořen standardní konverzní skript ArticleBrandInit.PAS, který provádí konverzi z původního pole do nového. Skript se nepouští automaticky, ale je nutné ho spustit ručně. Parametrem skriptu se nastavuje, zda se mají zkonvertovat pouze značky z původního číselníku nebo všechny unikátní hodnoty původního pole Značka.

Book Contents

Book Index

Konfigurace analyticých os - možnost nastavit výchozí zobrazení

Do konfigurace analytický os byla ke každému číselníku doplněna možnost zvolit jeho výchozí zobrazení (strom/tabulka).

Pokud uživatel poprvé otevře daný číselník, použije se zobrazení podle tohoto nastavení. Uživatel má ale stále možnost se přepnout na druhé zobrazení a tato volba se mu zapamatuje.

Book Contents

Book Index

Zboží - další pole rozdělená na vlastní firmy

Ve verzi Gai došlo k rozdělení dalších polí z modulu Zboží na vlastní firmy. Nově jsou rozdělena tato pole:

Book Contents

Book Index

Údržba

Book Contents

Book Index

Nový modul pro Servis a Údržbu

Moduly Údržby: Servisovaná zařízení, Požadavky na servis a Plánované servisní úkony byly vytvořeny primárně pro podniky, které potřebují efektivně a přehledně řídit servisní služby i po prodeji svých produktů. Cílem bylo vytvořit takové prostředí, ve kterém jednoduše a přehledně zaevidujete veškerá svá servisovaná zařízení a následně můžete plánovat a řídit servisní úkony.

Modul lze využít i pro údržbu vlastních strojů, vozidel a majetku. Jednotlivá servisovaná zařízení lze vytvářet rovnou z jiných modulů: Zboží, Zdroje, Majetek, Dodavatelé/Odběrtelé.

Mezi Servisovaná zařízení lze zařadit prodávané zboží u kterého je třeba evidovat, kontrolovat a plánovat servisní zásahy. K danému zařízení lze přiřadit konkrétní servisní smlouvu nebo aktivity, které souvisí s údržbou/servisem daného zařízení.

Díky webové K2 je s tímto nástrojem velmi jednoduché si i v terénu zjistit potřebné informace o zařízení, včetně historie provedených úkonů, měněných dílů nebo i náhled na konkrétní smlouvy. V podstatě okamžitě, po provedení, nebo během servisní akce, je Váš technik schopen zaznamenat servisní úkony rovnou do Vaší K2.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Zobrazování nadřízených komentářů na dokladech nákupu a prodeje

Došlo k úpravě v názvu i fungování parametru uživatele Zobrazovat nadřízené poznámky. Nový název parametru je Zobrazovat nadřízené poznámky / komentáře. Zároveň došlo k rozšíření funkčnosti právě o zobrazení nadřízených komentářů. Pokud je parametr nastaven, pak se v zakázkách / objednávkách vydaných zobrazí i komentáře z odběratele / dodavatele. V podřízených dokladech se pak zobrazí kromě komentářů z odběratele / dodavatele pak i komentáře z nadřízeného dokladu (zakázka resp. objednávka vydaná). Komentáře z odběratele / dodavatele i komentáře z nadřízeného dokladu se zobrazí v samostatných záložkách a týká se jen univerzálních formulářů.

Book Contents

Book Index

Seznam nevyčerpaných záloh k datu (ADV_LIST02.AM) - nový parametr AllBook pro zobrazení dokladů ze všech knih

Do sestavy Seznam nevyčerpaných záloh k datu (ADV_LIST02.AM) jsme přidali nový parametr AllBook. Parametr je implicitně nastaven na Ne. Pokud bude mít nastavenou hodnotu ANO, dojde k zobrazení vyhovujících dokladů ze všech knih záloh.

Book Contents

Book Index

Přepočet ceníků pro plánovač úloh

Do funkce Přepočet ceníků určené pro plánovač úloh bylo přidáno pole Vlastní firma, které umožní specifikovat vlastní firmu, pro kterou se má přepočet spustit. Pokud není zadáno, přepočtou se ceníky všech vlastních firem, na které se má uživatel, který Plánovač úloh spouští, práva.

Book Contents

Book Index

Zakázka - datum Potvrzeno na a Expedice

V návaznosti na již existující pole Datum potvrzení na a Datum expedice v položkách prodeje jsme pole shodného názvu a významu přidali také na hlavičku dokladu zakázky. Pole jsou uživatelsky dostupná pouze v univerzálních formulářích.

Book Contents

Book Index

Objednávka - Datum objednání a 1. potvrzení dodání

Nově bylo přidáno na hlavičku dokladu Objednávek Datum objednání, stejné pole je k dispozici i na položkách nákupu. Dále jsme přidali 1. datum potvrzení dodání, které je k dispozici na položce dokladu. Pole jsou uživatelsky dostupná pouze v univerzálních formulářích.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Nastavení dispečera a plánovače

Vytvořili jsme samostatnou funkci pro nastavení možností modulu Dispečer a Plánovač. Funkce je zařazena ve stromovém menu v části Výroba / Řízení výroby a formulář obsahuje veškerá nastavení, která jsou pak samostatně nastavitelná v Možnostech dispečera a Možnostech plánovače. Výhodou je, že chování pro tvorbu výrobních stromů a plánování lze nastavit a měnit, aniž by uživatel musel příslušné moduly nejdříve spustit.

Book Contents

Book Index

Nový modul Kalkulací

Vytvořili jsme samostatný modul Kalkulací. Modul umožňuje vytvářet kalkulace nejen pro výrobky, pro něž již existuje technologický postup či průvodka, ale v obecné rovině již na úrovni nabídky či zakázky pro jakýkoliv budoucí produkt či službu. Každou kalkulaci je možno uložit jako samostatný záznam a následně jej porovnávat s dalšími variantami kalkulací.

Book Contents

Book Index

Zvětšení zkratky varianty TP

Nově lze zadat zkratku varianty technologického postupu až na 30 znaků. Doposud to bylo pouze 12 znaků.

Book Contents

Book Index

Přílohy k operaci TP a průvodek

K záznamům operací technologických postupů a průvodek lze připojit přílohy - tj. stejně jako běžně k hlavičkovým záznamům.

Příloha přiřazená k operaci TP se však do operace průvodky při vzniku průvodky nepřenáší.

Book Contents

Book Index

Projekty

Book Contents

Book Index

Etapy/činnosti - potvrzení, odpotvrzení

Na záložce Etapy/činnosti u Projektu je nyní možné provést potvrzení/odpotvrzení etap/činností pomocí klávesových zkratek.

- Potvrzení Etapy/činnosti ALT+F2 - potvrzení se provede včetně všech přiřazených zdrojů a včetně všech podřízených etap/činností a jejich přiřazených zdrojů
- Odpotvrzení Etapy/činnosti CTRL+F2 - odpotvrzení se provede pro danou etapu/činnost a její hlavní přiřazený zdroj.

Potvrzení a odpotvrzení položek se děje dle pozice lokátoru v položkách. Potvrzení/odpotvrzení projektu zůstává na tytéž klávesové zkratky. Pokud jsou potvrzeny všechny položky, dojde na klávesovou zkratku Alt+F2 k potvrzení projektu.

Potvrzení/odpotvrzení etap/činností je možné pomocí klávesových zkratek také v položkové knize Etapy/plánované činnosti.

Book Contents

Book Index

Projekty - číslování etap/činností

Do nastavení Knih projektů bylo přidáno zatržítko Automatické číslování etap/činností. Pokud je zatrženo, pak se při vkládání nových etap/činností do projektu tyto etapy/činnosti automaticky číslují. Číslo se ukládá do pole Kód na etapě/činnosti.

Zároveň byla do ribonu na záložku Funkce přidána funkce Automaticky očíslovat etapy/činnosti, která umožní ve změně projektu provést očíslování etap/činností.

Funkci lze spustit nad všemi položkami nebo pouze nad položkami označenými hvězdičkou. Pokud je například žádoucí přečíslovat pouze činnosti v rámci jedné etapy, protože došlo k výmazu některých činností, pak je vhodné označit všechny činnosti zařazené pod tuto etapu (etapu tedy neoznačit) a funkci spustit.

Funkce uloží přidělné číslo do pole Kód na etapě/činnosti.

Book Contents

Book Index

Projekty - sestavy - nový parametr

Do sestav Projekt - Vyhodnocení (PROJ_DOC02.AM) a Průběh plnění projektu (PROJ_DOC04.AM) byl přidán parametr ShowTimeSheets - zobrazit výkazy práce.

Parametr je implicitně nastaven na hodnotu NE. Při nastavení na hodnotu ANO se zobrazí v sestavách zdroje z výkazů práce.

Book Contents

Book Index

Projekty - potvrzení/odpotvrzení dle navazování

Byla přidána kontrola na potvrzení/odpotvrzení etapy/činnosti.

Není možné potvrdit etapu/činnost projektu, pokud není potvrzena předchozí etapa/činnost dle navazování.

Není možné odpotvrdit etapu/činnost projektu pokud, pokud není odpotvrzena následující etapa/činnost dle navazování.

Book Contents

Book Index

Rozdělení číselníků

Ve správě vlastních firem je nyní nově možné nastavit rozdělení pro tyto číselníky:

Book Contents

Book Index

Změna zdroje na výkazu práce

Při změně zdroje na výkazu práce se nově mění také jednotka zdroje na výkazu práce, pokud je jiná, než byla u původního zdroje.

Pokud se vykazuje ve stejném typu jednotky (časová, množstevní, nákladová) jako je plán (než má přiřazený zdroj = fronta práce), ale vykazuje se tedy jiný zdroj, pak se započte vykazovaný počet jednotek jen pokud je nalezen poměr mezi nimi (nastavení se provádí v Knihy Projektů - Poměry jednotek).

Pokud se vykazuje v jiném typu jednotky než je plán, tak se nezapočte vykazovaný počet jednotek, započtou se pouze náklady a výnosy.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Bankovní API

Bankovní API se využívá pro automatické stahování pohybů na bankovním účtu do K2 bez nutnosti uživatelského zásahu. Výsledkem je urychlení získání informací o došlé platbě na účet, čímž dojde ke zrychlení procesu vyřízení objednávky zákazníka. To je důležité především u zpracovávání objednávek z e-shopu.

Umožňuje zjistit skutečný aktuální zůstatek na bankovním účtu bez nutnosti otevírat internetové bankovnictví.

Podporované banky:

V souvislosti se zapracováním Bankovního API přibyla v knihách bankovních účtů ve Výchozím nastavení položka Bankovní API, kde je potřeba provést nastavení propojení na API banky. Nastavení je dostupné pouze při speciálním právu Bankovní účty/ Konfigurace bankovního API. Formulář pro nastavení se liší podle zvolené banky. Podrobná metodika pro nastavení Bankovního API pro českou spořitelnu je zpracována v dokumentaci Finance/Banka/Bankovní API.

V knize Bankovních výpisů v ribbonu na záložce Funkce jsou 2 funkce:

Logika tvorby výpisů – pro každý den je založen (resp. dohledán nepotvrzený) bankovní výpis. Do tohoto výpisu se dohrávají pohyby za daný den. Po doběhnutí akce se pouští funkce pro automatické párování položek. Pokud se funkce pustí ve změně, dohraje vždy položky do aktuálního měněného výpisu a nechá výpis neuložen.

Obě funkce jsou dostupné pouze ve stavu kniha a to za předpokladu, že pro aktuální knihu je nastaveno propojení na bankovní API. Pokud nastaveno není, funkce se skryjí.

Book Contents

Book Index

Nová pole na dokladech

Na Bankovní výpis, Bankovní příkaz, Pokladní doklad, Interní doklad a Upomíku byla přidána systémová pole CreatedOn a CreatedById, informující o datu a uživateli, který doklad vytvořil. Původní pole DateOfIssue bylo přejmenováno na IssueDate, IssuedBy na IssuedById.

Zároveň byla odstraněna pole BookOld a NumOld z hlaviček i položek Bankovních výpisů, Bankovních příkazů. Pokladních dokladů a interních dokladů.

Book Contents

Book Index

Řízení financí - výpočet data Splatno u objednávek a zakázek

Do knihy Řízení financí jsme udělali úpravu pro zobrazení datumu Splatno pro položky objednávek a zakázek bez faktury. Pokud existuje potvrzená příjemka/výdejka, splatnost se bude odvíjet od data potvrzení skladového dokladu.

Datum Splatno, pod kterým jsou doklady v knize Řízení financí setříděny, se u Zakázek vypočte následujícím způsobem:

U Objednávek vydaných se datum Splatno vypočte následujícím způsobem:

Book Contents

Book Index

Platební doklady - přepínání knihy do jiné vlastní firmy během vytváření dokladu

Do pokladních dokladů, bankovních příkazů, bankovních výpisů a interních dokladů byla přidána kontrola na vlastní firmu při přepnutí knihy pomocí Alt+F10 v režimu Nový. Při přepnutí se zobrazí hlášení, že doklad patří do jiné vlastní firmy a doklad nejde do zvolené knihy z jiné vlastní firmy uložit. Po uložení (F2) se doklad uloží do původní knihy.

Důvodem je zamezení nežádoucím nekonzistencím v datech.

Book Contents

Book Index

Validace pole Zkratka na knihách s EET

Do knih pokladen a interních dokladů se zatržítkem EET povoleno byla přidána kontrola na Zkratku knihy, zda neobsahuje unicode znaky. Jedná se o omezení ze strany komunikačního protokolu pro EET (Kódování datových položek).

Book Contents

Book Index

Manažerské přehledy

Book Contents

Book Index

Osy Zboží a Zákazník bez úrovně setřídění

Do OLAPu jsme doplnili nový parametr Dimenze Zboží a Zákazník bez úrovně setřídění. Pokud je parametr nastaven na hodnotu Zapnuto, zruší se seskupení zboží a zákazníků na těchto osách do skupin dle nastavení parametrů PocetVeZbozi a PocetVZakaznik.

Book Contents

Book Index

Uživatelský název pro osy Kód 1 a Kód 2

Vytvořili jsme nové parametry Kód1 uživatelský název a Kód2 uživatelský název. Pomocí těchto parametrů je možné nadefinovat uživatelský název osám Kód 1 a Kód 2.

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Zrušení načítání poznámek CF a PO do Kontrolního hlášení

Do Kontrolního hlášení se již nenačítají poznámky typu "CF" a "PO".

Při reinstalaci na verzi K2 gaia se na dokladech, které mohou vstupovat do Kontrolního hlášení, obsah poznámky "CF" vloží do pole Externí číslo (pokud je pole na dokladu prázdné) a datum z poznámky "PO" se vloží do pole Datum KH (pokud je datum na dokladu nulové).

Book Contents

Book Index

Účetní rozvrh - nové pole Nahrazující účet

Do Účetního rozvrhu jsme přidali pole Nahrazující účet. V rámci inicializace verze se toto pole naplní účtem z poznámky "NU" - Nahrazující účet. Poznámka "NU" se již nebere v úvahu.

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Nový modul Majetek

Ve verzi K2 gaia vznikl nový modul Majetek.

Karty majetku ze starého modulu lze převést pomocí funkce Konverze majetku.

Book Contents

Book Index

Změny v Knihách majetku

Číslování karet majetku bez Období - pokud je zapnuto, karty majetku se číslují bez ohledu na období. Pokud je vypnuto, karty majetku se číslují v rámci nastaveného Období.

Evidence pořizovaného majetku - zapne se v případě, že se v knize eviduje pořizovaný majetek před zařazením do užívání. Pokud je v knize volba vypnuta, majetek se eviduje od zařazení do užívání až do vyřazení.

U typů plánů, u kterých účtujeme odpisy, zatrhneme pole Účtovat odpisy plánu. A dále u typů plánů, u kterých účtujeme ostatní pohyby plánu (např. zařazení, technické zhodnocení, částečné vyřazení, ...) zatrhneme pole Účtovat ostatní pohyby plánu.

Pole Účtovat změnu analytické osy zapneme pro analytické osy (středisko, kód zakázky, ...), o kterých v majetku účtujeme.

Do Knih majetku jsme přidali nastavení pro inventarizaci majetku.

Byla zrušena funkce Volba typů plánů. Typy plánů se nastavují v Knihách majetku.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Odpisové plány

Záznamy v číselníku se nepotvrzují, lze je zneplatnit.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Předvolba odpisování

Předvolby odpisování nejsou označeny jako systémové. Při reinstalaci se automaticky neaktualizují.

Byl zrušen rok Účetní ani Účetní posunutý, který se používal pro leasingové plány, je nahrazeno rokem kalendářním relativním.

V poli Interval odpisu se nabízí z číselníku intervalu odepisování volba "Měsíční" nebo "Roční".

Záznamy v číselníku se nepotvrzují, lze je zneplatnit.

Book Contents

Book Index

Změny v CZ-CPA číselníku

Byla zrušena pole Odpisová skupina, Datum zařazení, Poznámka a zkratka anglicky a německy.

Lze editovat jazykovou zkratku a název.

Book Contents

Book Index

Nový číselník Umístění majetku

Vytvořili jsme nový číselník Umístění majetku, který nahrazuje stávající číselník.

Lze vytvářet stromovou strukturu číselníku (pomocí pole Nadřízený).

Book Contents

Book Index

Změny na Kartě majetku

K vybraným polím Vstupní cena, Předvolba 1, 2, Inventární číslo, Odpisová skupina, Obor majetku a CZ-CPA byla přidána historie změn. Formulář se zobrazí pomocí kliknutí pravého tlačítka myši na konkrétním poli a dále přes volbu Historie pole.

Na záložku Základní údaje byla přidána nová pole Množství, Jednotka, Jazykový název, Výrobce a Zboží.

Na záložku Položky bylo přidáno tlačítko Historie odpisů, které obsahuje historii všech provedených pohybů majetku evidovaného v IS K2 v původním modulu Majetek.

Na záložku Přiřazené doklady byl přidán nový typ položky Částečné vyřazení.

Book Contents

Book Index

Změny funkcí modulu Majetek

Nad kartou majetku byly přidány nové funkce:

Funkce Odpisování a Rušení odpisů byly přejmenovány na Zpracování odpisů a Zrušení zpracování odpisů.

Funkce Zvýšení ceny byla přejmenována na funkci Technické zhodnocení.

Všechny funkce lze spustit z ribbonu. Změnily se horké klávesy pro spuštění většiny funkcí.

Book Contents

Book Index

Změny hromadných akcí na kartách majetku

Hromadné akce na kartách majetku byly rozšířeny o:

Některé hromadné akce byly přejmenovány:

Book Contents

Book Index

Nová kniha Pohyby majetku

Vytvořili jsme novou knihu Pohyby majetku, která zaznamenává všechny odpisy a další majetkové operace, které byly vytvořeny na kartách majetku. Kniha je určená pro účtování pohybů majetku.

Book Contents

Book Index

Nová funkce Konverze majetku

V souvislosti s novým modulem Majetek byla vytvořena funkce Konverze majetku. Funkce je určená k převedení údajů z původního modulu Starý majetek do modulu Majetek.

Book Contents

Book Index

Přejmenování původního modulu Majetek

Stávající modul "Majetek" byl přejmenován na "Starý majetek".

Book Contents

Book Index

Mzdy

Book Contents

Book Index

ELDP - zasílání emailem

Do sestavy Evidenční list důchodového pojištění (MZD_ELDP09.AM) byla přidána možnost zaslání vyhotovených evidenčních listů emailem. Funkčnost zasílání je obdobná jako v sestavě Výplatní lístek (MZD_VYPL.AM). Do sestavy byly přidány parametry pro zasílání ELDP emailem a také parametr CryptPdfFile pro zaheslování zaslaného evidenčního listu.

Byl přidán taky parametr Sign, který umožňuje na ELDP vytisknout razítko s podpisem vybraného uživatele. Funkčnost parametru je obdobná jako na sestavě Faktura vydaná (VF_DOK01.AM), ale možné hodnoty parametru jsou na ELDP rozšířeny. Parametr může nabývat hodnot:

- @Vyst;;; - implicitní hodnota parametru . Údaj byl nově přidán do položky ELDP. V položkách (evidenčních listech) vytvořených v nižších verzích tedy vyplněn nebude.

Další možné hodnoty parametru:

- @akt - kdo je akt. přihlášen
- @conf - kdo potvrdil
- @exp - kdo exportoval
- přímo Logname - obrázek konkrétního uživatele

Book Contents

Book Index

Mzdy - univerzální formuláře

V modulu Mzdy je nově možné pracovat v univerzálních formulářích.

Book Contents

Book Index

Personální údaje - předchozí příjmení

Na první stranu knihy Personální údaje bylo přidáno pole Předchozí příjmení. Toto pole bude po reinstalaci inicializováno z poznámek typu DR - Dřívější příjmení, ve kterých byla tato hodnota původně uložena. Zároveň se funkčnost poznámky ruší. Do pole Předchozí příjmení se inicializací verze dosadí všechna příjmení z poznámek typu DR, která jsou různá od příjmení uvedených v polích Příjmení a Příjmení rodné.

Pokud má tedy zaměstnankyně více předchozích příjmení, než je rodné příjmení, pak budou zapsána v poli Předchozí příjmení a oddělena čárkou. Do pole Předchozí příjmení nepatří příjmení rodné, to bude vyplněno pouze v poli Příjmení rodné.

Zároveň dochází k úpravě chování při změně příjmení na formuláři. Při provedení změny v poli Příjmení se původní příjmení po opuštění pole Příjmení automaticky dosadí do pole Příjmení rodné. Pokud je v poli Příjmení rodné již nějaká hodnota vyplněna (dochází tedy již ke druhé změně v příjmení), pak se původní příjmení dosadí automaticky do pole Předchozí příjmení a pole Příjmení rodné zůstane beze změny.

Book Contents

Book Index

Organizační struktura - úpravy

Z organizační jednotky bylo odebráno pole Plánovaný úvazek.

Zároveň byly přidány tyto informace:

Z první strany knihy Pracovní vztahy bylo odstraněno pole Pracovní pozice. Místo něj se na čtvrté straně v knize Pracovní vztahy v dolní části obrazovky nově zobrazují položky Obsazený pracovník. Jedná se o zařazení pracovního vztahu zaměstnance do organizační struktury. Pokud je pracovní vztah zaměstnance vyplněn v položce Obsazený pracovník na organizační jednotce, pak se zobrazuje tato položka také na pracovním vztahu.

Pracovní vztah zaměstnance lze do Obsazených pracovníků zadat také přímo ze strany pracovního vztahu pomocí klávesy INSERT, kde dojde k zobrazení Organizačních jednotek a po výběru organizační jednotky se zobrazí formulář pro zadání Obsazeného pracovníka, na kterém budou předvyplněny údaje z pracovního vztahu. Stejně tak lze pracovní vztah z položek Obsazeného pracovníka (a tedy přímo z organizační jednotky) smazat pomocí klávesy DEL přímo ze strany pracovního vztahu.

Na Organizační jednotce v knize Organizační struktura byla odebrána záložka Pracovní vztahy, protože se nově pracuje pouze ze záložkou Obsazení pracovníci, kterou tedy lze editovat také přímo ze strany Pracovních vztahů.

Po vyplnění pole Datum ukončení na pracovním vztahu v knize Pracovní vztahy se nově zobrazí dotaz: Vyplnit Platnost do do Obsazených pracovníků? Po volbě ANO se datum ukončení doplní do pole Platnost do na Obsazeném pracovníkovi v organizační jednotce. Tento dotaz se nezobrazuje při zadávání data ukončení v knize Mzdové údaje.

Do knihy Pracovní místo byly vedle polí přidány nově červené budíky, což značí, že jsou historicky sledované a po kliknutí na tuto bitmapu je možné zobrazit změny těchto polí v čase.

Při každé další provedené změně je tato uložena s platností dle nastaveného data na 0. straně v knize Pracovní místo v poli Platnost změn k. Pokud dojde v režimu změna (F5) ke změně pole s červeným budíkem, pak se do data změny uloží datum uvedené v poli Platnost změn k. Implicitně po otevření knihy je zde vždy nastaven počátek aktuální periody zpracování mezd a všechny změny těchto polí jsou tedy implicitně prováděny pro aktuální periodu. Pokud není k výpočtu mezd zaměstnanců využíván modul Mzdy v IS K2, pak je do pole vždy přednastaveno aktuální datum. Pomocí data Platnost změn k je možné provádět změny také do budoucího období.

V dolní části záložky Údaje pro pracovní vztahy se nově zobrazují ty pracovní vztahy, které mají na první straně vyplněno toto pracovní místo v poli Pracovní místo.

Na první straně knihy Pracovní vztahy se vyplňuje pole Pracovní místo. Toto pole není nově ze strany Mzdových údajů editovatelné. Po vyplnění se program zeptá, zda přebrat nastavení z pracovního místa. Po odpovědi ANO se pak do pracovního vztahu dosadí hodnoty z pracovního místa (hodnoty z červených budíků) platné k datu odpovídajícímu datum Platnost změn k na nulté straně pracovního vztahu (před provedením F5 na pracovním vztahu).

Book Contents

Book Index

Druh důchodu

V číselníku Druh důchodu v knize Personální údaje byly zablokovány možnosti:

Aktuální číselník ČSSZ tyto údaje neobsahuje.

Book Contents

Book Index

Úplný výpis

V Parametrech uživatele - Personalistika a Mzdy bylo zrušeno zatržítko Výpis MS, které umožnilo zobrazit záložky Výpis na jednotlivých stranách knihy Mzdové údaje se mzdovými složkami. Zatržítko bylo nahrazeno zatržítkem Úplný výpis přímo v knize Mzdové údaje, které zobrazení mzdových složek ovlivňuje. Pokud je zatrženo, pak se zobrazují všechny mzdové složky, tedy i ty, které byly původně na záložce Výpis.

Book Contents

Book Index

Organizační struktura - Pracovní místo - historie

Do knihy Pracovní místo byly k jednotlivých polím přidány červené budíčky s historií a zároveň bylo na nultou stranu přidáno pole Platnost změn k, které určuje, k jakému datu se změny na polích provádějí/ukládají. Implicitně po otevření knihy je zde vždy nastaven počátek aktuální periody zpracování mezd a všechny změny těchto polí jsou tedy implicitně prováděny pro aktuální periodu. Pokud není k výpočtu mezd zaměstnanců využíván modul Mzdy v IS K2, pak je do pole vždy přednastaveno aktuální datum.

Pomocí data Platnost změn k je možné provádět změny také do budoucího období.

Pokud dochází k vyplnění pole Pracovní místo na pracovním vztahu (v knize Pracovní vztahy), pak se program zeptá, zda přebrat nastavení z pracovního místa. Po odpovědi ANO se do pracovního vztahu dosadí hodnoty z pracovního místa (hodnoty z červených budíků) platné k datu odpovídajícímu datu Platnost změn k na nulté straně pracovního vztahu (před provedením F5 na pracovním vztahu).

Pole pracovní místo lze nyní editovat pouze na pracovním vztahu, v knize Mzdové údaje je nyní pole zašedlé a editovat nelze.

Book Contents

Book Index

Dovolená - půl den posledního dne

Na mzdové složky pro čerpání dovolené byla přidána možnost zadat půl den posledního dne.

Jedná se o složky:
- 5200 - Dovolená
- 5250 - Přečerpání dovolené
- 6112 - Odměna jednatele dovolená
- 6132 - Odměna - dovolená

Zároveň je tento údaj možné importovat pomocí standardního skriptu Hromadné zadání mzdových složek (MZD_HrMs.PAS)

Book Contents

Book Index

Vystavení závazků z mezd

Vystavení závazků z mezd je nyní možné také na klávesovou zkratku CTRL+F3 a na formulář bylo přidáno zatržítko Stornovat i potvrzené závazky (dříve bylo nutné potvrzené závazky nejprve odpotvrdit).

Book Contents

Book Index

Rozdělení číselníků

Ve správě vlastních firem je nyní nově možné nastavit rozdělení pro tyto číselníky:

Book Contents

Book Index

Srážky z mezd - vlastní firmy

V knize Srážky z mezd byla další pole rozdělena na vlastní firmy. Tato pole tedy mohou nabývat v každé vlastní firmě, do které je srážka zařazena, jinou hodnotu.

Po zařazení srážky do jiné vlastní firmy nejsou tato pole vyplněna. Jedná se o pole :

Book Contents

Book Index

Výpočet mezd z nastavením

Nově lze přidat jako zástupce na plochu nebo zařadit jako automatickou akci do Plánovače úloh Výpočet mezd z nastavením. Funkce se spustí pro knihu a období zobrazené na formuláři a pro všechny záznamy v knize, pokud nejsou na záložce Pracovníci vybráni konkrétní zaměstnanci pro výpočet.

Book Contents

Book Index

Vytvoření mzdových dokladů

Do funkce pro vytváření mzdových dokladů byla přidána možnost vybrat knihu, do které se budou mzdové doklady vytvářet a také zatržítko, které umožní vytvořit doklady do jiné knihy, než je kniha vyplněna na pracovním vztahu v poli Kniha pro vytváření mzdových dokladů.

Tuto funkčnost je možné využít např. pro plánování mzdových nákladů. Tedy pro vytvoření mzdové knihy pro plán, kde je možné hromadně vytvořit mzdové doklady na celý rok a tyto spočítat dle zadaných požadavků. Změny provedené v dokladech této knihy se nebudou promítat do pracovních vztahů zaměstnanců. Tedy pokud se v této knize mzdových dokladů (která je různá od knihy pro vytváření mzdových dokladů na pracovním vztahu) změní jakékoli pole (základní mzda, osobní ohodnocení aj.), tato změna se nebude promítat do pracovního vztahu a ovlivňovat tak výpočet mezd v knize mzdových dokladů určené pro běžný výpočet mezd zaměstnanců.

Zároveň byla do knihy Pracovní vztahy přidána funkce Kopie položek do jiné knihy mzdových dokladů, která umožňuje nakopírovat trvalé složky zadané na pracovním vztahu do jiné knihy, než je kniha pro vytváření dokladů pro pracovní vztah, aby je zde nebylo nutné po vytvoření dokladů zadávat znovu ručně.

Book Contents

Book Index

Web a e-shop

Book Contents

Book Index

Vyhledávání (Elasticsearch)

Ve verzi K2 gaia jsme vylepšili podporu vyhledávání na našem e-shopovém řešení. Moderní technologie Elasticsearch umožňuje efektivní a přesné vyhledávání, včetně skloňování slov a řazení výsledků podle relevance. Nově je také možné vyhledávat v názvech i popisech kategorií, prodávaných značkách nebo blogových článcích.

Book Contents

Book Index

Virtuální kategorie

Virtuální kategorie umožňují dynamicky zařazovat produkty do kategorií na základě definovaných hodnot parametrů a při tom nastavit speciální pojmenování, popis a URL adresu. Slouží tak zároveň jako indexovatelná stránka pro vyhledávače bez nutnosti udržovat zařazení produktů do další kategorie. Dále nabízí lepší orientaci uživatelům e-shopu, protože při navolení odpovídající kombinace hodnot parametrů ve filtru v kategorii, dojde k automatickému přesměrování do virtuální kategorie a tím pádem zobrazení jejího názvu a popisu.

Book Contents

Book Index

Značky

Nově je vytvořena funkce, kdy lze na svůj e-shop vytvořit stránku Značky s přehledem prodávaných značek produktů. Ke každé značce lze doplnit formátovaný popis vč. obrázku a výpisu produktů této značky napříč kategoriemi. Popis a zařazení značky lze definovat rozdílně pro jednotlivé e-shopy vedené v K2.

Book Contents

Book Index

Změny v sekci Platební brány na e-shopu

Změny v sekci Platební brány

Book Contents

Book Index

Integrace platební brány ComGate

Nově lze v K2 e-shopu pro online platby používat také platební bránu ComGate.

Book Contents

Book Index

Hodnocení a dotazy k produktům

Na stránce s detailem produktu je možné zobrazit uživatelské hodnocení (recenze) a sekci pro dotazy. Dotazy i hodnocení pomocí známých hvězdiček a doplněním slovního komentáře mohou zadávat uživatelé e-shopu. Obojí je následně spravováno v nových modulech v K2.

Book Contents

Book Index

Skript EshopCron.PAS

Do skriptu EshopCron.pas byl doplněn nový parametr AllEshop. Pokud je zapnut, vytvoří cache všech platných e-shopů ihned. Doporučujeme jej využít po hromadné reinstalaci e-shopů.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Nový systém nastavení práv

V knize Uživatelské role lze vytvořit skupinu práv, kterou bude využívat více uživatelů. Není tedy nutné přidělovat práva jednotlivě vždy konkrétnímu uživateli. Na vytvořené roli s právy pro uživatele lze vidět, ze kterých rolí se právo přebírá a kterým rolím se dané právo předává. Hierarchie rolí je zobrazena také ve stromu.

Book Contents

Book Index

Nová práva v modulu Majetek

Vytvořili jsme nová práva pro vzniklý modul Majetek:

Odpisové plány majetku:

Předvolby odpisování:

Obory majetku:

Karty majetku:

Pohyby majetku:

Inventury majetku:

Book Contents

Book Index

Volba Používat nový majetek

Do Parametrů mandanta jsme přidali volbu Používat nový majetek. Pole se nastaví automaticky při konverzi stávajícího modulu Starý majetek na nový modul Majetek.

Book Contents

Book Index

Nový modul Věrnostní programy

Modul umožňuje definovat jednotlivé věrnostní programy v knize Věrnostní porgramy. Principem je získávání bodů za jednotlivé prodejní případy (maloobchodní prodej, ale i prodej přes e-shop) na jednotlivé zákazníky nebo v případě e-shopu za jednotlivé kontaktní osoby. Po splnění kritérií dochází pro danou kontaktní osobu nebo zákazníka k napočtení bodů, která následně může kontaktní osoba nebo zákazník vyčerpat formou slevových kupónů. Bližší popis funkčnosti viz uživatelská příručka.

Book Contents

Book Index

Změna implicitní hodnoty parametru COMPANYCURRENCY

Byla změněná implicitní hodnota parametru COMPANYCURRENCY, který je možné zadat do K2.ini. Parametr je důležitý pro správné vytváření dokladů ve vlastních firmách v měně různé od měny mandanta. Od verze K2 gaia.01 je parametr implicitně nastaven na hodnotu 1. Jako měna vlastní firmy se pak nebere měna z Parametrů mandanta, ale z nastavení každé vlastní firmy.

Book Contents

Book Index

Webová K2

Book Contents

Book Index

Sloupcový filtr

Do webové K2 jsme přidali spoustu novinek, které umožní uživatelům lépe pracovat se systémem K2 přes webový prohlížeč. Ještě více jsme se tak přiblížili našemu cíli, aby webová K2 plně nahradila desktopovou. Uživatelé zde jistě ocení nové možnosti filtrování pomocí sloupcového filtru.

Book Contents

Book Index

Řádková editace a obarvování

Pro snadnější orientaci v datech jsme přidali možnost obarvování řádků nebo buněk tabulky . A pro změnu údajů mohou, stejně jako v plném klientu K2, využívat řádkovou editaci.

Pokud potřebujete rychle spočítat například součet konkrétního sloupce, stačí jedním kliknutím myši tuto operaci zapnout.

Book Contents

Book Index

Stromová struktura

Další komponentou, která usnadní uživatelům práci s daty je stromová tabulka, díky které můžeme nahlížet na data ve stromové struktuře a také s nimi pracovat, jako například ve stromu kategorií.

Book Contents

Book Index

Obnova spojení - mobilní zařízení

Vyslyšeli jsme přání zákazníků, kteří využívají webovou K2 mimo kancelář na mobilních zařízeních, a doplnili jsme funkci pro obnovu spojení. Pokud uživatel během práce ztratí připojení k internetu, systém počká na obnovu spojení a automaticky zobrazí poslední rozpracovanou obrazovku. Uživatel tak nepřijde o žádnou práci.

Book Contents

Book Index

Dvoufaktorové ověřování

Výrazně jsme posílili bezpečnost webové K2 pomocí tzv. dvoufaktorového ověření, které znáte zejména z bankovních aplikací. A také jsme přidali podporu přímého tisku z webové K2 na bluetooth tiskárnu.

Book Contents

Book Index

Kalendář

Další významnou novinkou je komponenta kalendáře, pomocí které lze zobrazit jakákoli data ze systému jako události v kalendáři.