Book Contents

Book Index

Pomocný konsolidační přehled

Pomocný konsolidační přehled (dále jen PKP) předávají účetní jednotky podle § 12 odst. 2 konsolidační vyhlášky státu. Mezi tyto účetní jednotky patří zejména dobrovolné svazky obcí, zdravotní pojišťovny, obchodní společnosti, družstva, státní podniky, veřejné výzkumné instituce, nadace, nadační fondy, ústavy, obecně prospěšné společnosti. Výčet subjektů, kterých se tato povinnost týká, je uveden v Excelu "PKP_Vysvětlovaní partneři" pro příslušný rok (soubor je uložen v adresáři "K2\SupportFiles\Lang5").

PKP slouží k získání informací potřebných pro sestavování účetních výkazů za Českou republiku. Je předáván ročně ve stavu k 31. prosinci, je třeba jej předat do 31. července následujícího roku.

PKP se skládá z 6 částí:

V IS K2 lze vytvořit:

Výstupem jsou xml soubory s jednotlivými částmi výkazu, které je třeba (mimo K2) zašifrovat a odeslat do CSÚIS.

V IS K2 lze také vytvořit Pomocný konsolidační záznam, který bude zasílán na vyžádání ministerstvem, pokud budou zjištěny rozdíly např. v rámci křížových kontrol.

Book Contents

Book Index

Ekonomické analýzy pro výpočet PKP

Pro výpočet PKP jsou určeny analýzy:

Než spustíme výpočet PKP, je třeba provézt kontrolu a úpravu definice řádků následujících analýz:

Analýzy "PKP 1" je sestavena na základě pomocných analýz a její definice by se neměla měnit. Analýza "PKP 6" je sestavena na základě "Bilance P" (Pasiva).

Book Contents

Book Index

Výpočet Pomocného konsolidačního přehledu

Po spuštění funkce Pomocný konsolidační přehled se zobrazí vstupní formulář.

pic_4146

Obr.: Vstupní formulář funkce Pomocný konsolidační přehled

Popis polí:

Výpočet za období

Pokud je zatrženo, provede se výpočet ekonomických analýz a výkazu PKP.

Analýza "PKP VMO" (Výsledovka za minulé období) se vypočte za období, zadané v polích Perioda minulého období od - Perioda minulého období do. Ostatní analýzy se vypočtou za období, zadané v polích Perioda od - Perioda do. Výpočet analýz se provede se setříděním "Zákazník" a může trvat několik desítek minut.

Pozn.: V případě, že nebudete vykazovat hodnoty minulého období, nastavte před spuštěním skriptu parametr PastPeriod na "Ne".

Vybrat xml soubor s rozpracovaným PKP

Zatrhneme v případě, že výkaz PKP máme rozpracován - výpočet jsme provedli již dříve a výkaz jsme uložili do pracovního souboru. V poli Cesta k souboru pro načtení rozpracovaného PKP zadáme cestu k xml souboru. Do formuláře PKP se načte rozpracovaný soubor.

Vybrat xml soubory

Zatrhneme v případě, že již máme uloženy xml soubory s jednotlivými částmi PKP (v požadovaném formátu pro CSÚIS), a chceme soubory zobrazit ve formuláři.

Po odsouhlasení vstupního formuláře proběhne označená akce a zobrazí se formulář s jednotlivými částmi PKP.

pic_4147

Obr.: Formulář funkce PKP - záhlaví části Přehled stavu položek

Každá část výkazu má své hlavičkové údaje. Stačí vyplnit hlavičku jednoho výkazu a po stisknutí tlačítka Zkopírovat záhlaví do dalších sekci se údaje přenesou do dalších částí výkazu.

V hlavičce se přednastaví údaje z vlastní firmy a přihlášeného uživatele, lze je ručně upravit. Ručně je třeba doplnit Počet zaměstnanců (roční průměrný přepočtený stav zaměstnanců) a Identifikace zodpovědné osoby - registrační číslo ZO nebo NZO. V případě, že hodnoty uváděné v PKP vychází z konsolidované účetní závěrky, je třeba zatrhnout pole Konsolidovaná účetní závěrka.

Po stisknutí tlačítka Uložit rozpracované výkazy do XML se všechny části výkazu uloží do pracovního souboru do vybraného adresáře.

Po stisknutí tlačítka Výchozí seřazení všech tabulek se všechny výkazy setřídí dle čísla řádku analýzy. Na jednotlivých výkazech lze nastavit výchozí setřídění stisknutím tlačítka Výchozí seřazení tabulky.

Po stisknutí tlačítka OK se zobrazí dotaz "Přejete si vyexportovat soubory s PKP?" Po odsouhlasení se vytvoří xml soubory s jednotlivými částmi PKP.

Veškeré částky jsou uvedeny v Kč s přesností na 2 desetinná místa.

Book Contents

Book Index

Část I - Přehled stavu položek

Přehled stavu položek obsahuje informace rozvahy a výkazu zisku a ztráty. Do této části výkazu se načtou hodnoty ekonomické analýzy "PKP 1".

pic_4148

Obr. Formulář PKP Část I - Přehled stavu položek

Po stisknutí klávesy Enter se zobrazí položka výkazu, kde lze editovat částky.

pic_4149

Obr.: Položka výkazu Přehled stavu položek

Book Contents

Book Index

Část III - Identifikace vzájemných vztahů

V části Identifikace vzájemných vztahů se uvádí vzájemné vztahy s každou konsolidovanou jednotkou státu. Vysvětlují se položky částí I Přehled stavu položek a části IV Přehled podrozvahových položek, u kterých je ve sloupci Sledováno v části III po partnerech uvedeno "ANO".

pic_4151

Obr. Formulář PKP Část III - Identifikace vzájemných vztahů

Rozpad jednotlivých položek zde musí být uveden tak, aby se rozpad v této části rovnal položce v části I nebo IV. Jestliže není možné partnera identifikovat nebo se jedná o partnera, který není uveden ve výčtu, v poli IČO je vyplněno "00000444" a Název partnera = "444". V případě, že chcete vykázat zahraničního partnera, zadejte do pole IČO partnera kód státu (např. "SK" pro Slovensko) a v poli Název partnera uveďte název firmy.

Výjimka z tohoto pravidla se týká položek PKP, které se vztahují k dlouhodobému hmotnému a nehmotnému majetku. V části III je u těchto položek sledována pouze výše poskytnuté dotace. Tyto položky ( kód výkazu "MZA", číslo položky začíná "A.I." nebo "A.II.") se do části III nenačtou automaticky, je třeba je přidat ručně klávesou Insert.

V případě účtů u bank nebo spořitelních a úvěrových družstev se jako partner má uvádět IČO banky nebo spotřebního družstva. Pokud máte účet u subjektu, který patří mezi konsolidované jednotky státu, u položek B.III.5., B.III.9. a B.III.10. kódu výkazu "MZA" je třeba ručně změnit IČO a Název partnera (v IS K2 tato informace není).

V sloupci Částka Brutto se vykazuje u řádků s kódem výkazu "MZA" (aktiva) hodnota z 1. sloupce, u ostatních kódů výkazů hodnota z 3. sloupce.

V sloupci Výše opravné položky vytvořená v běžném období se uvádí celková výše opravné položky vytvořená v běžném účetním období vztahující se k dané položce. U řádků s kódem výkazu "MZA" se vykazuje hodnota z 2. sloupce.

V sloupci Výše opravné položky vytvořená v předcházejících obdobích se uvádí celková výše opravné položky vytvořená v minulých účetních obdobích vztahující se k dané položce. Tato částka se neplní automaticky, je třeba ji zadat ručně.

Ve formuláři funkce v části III lze přidávat, mazat položky a editovat všechna pole na položce.

pic_4156

Obr.: Položka výkazu Identifikace vzájemných vztahů

Seznam subjektů, ke kterým byly nalezeny vzájemné vztahy, se zobrazuje ve formuláři funkce na záložce Seznam vysvětlovaných partnerů.

pic_4150

Obr.: Formulář funkce PKP - Seznam vysvětlovaných partnerů

Výpočet částek za jednotlivé partnery vychází z účetních záznamů zaúčtovaných na osu "Zákazník" (pokud je firma na prvotním dokladu zadaná, zaúčtuje se automaticky).

Může se stát, že částka, zobrazená v části III PKP pro partnera neodpovídá skutečnosti - např. při zavedení IS K2 byly navedeny počáteční stavy na účtu 311 Odběratelé jednou částkou, chybí rozpad na jednotlivé zákazníky. Částky ve výkaze se budou lišit o tyto počáteční stavy.

Doporučujeme pro tyto případy provézt korekci interním nebo obecným účetním dokladem, kdy na jednom řádku bude částka mínus bez osy "Zákazník" (např. proti účtu 395), na druhém řádku stejná částka kladná s vyplněnou osou "Zákazník" (týká se jen vysvětlovaných partnerů). Pokud se neprovede korekce v účetnictví, výkazy bude třeba ručně upravovat každý rok.

Book Contents

Book Index

Část IV - Přehled podrozvahových položek

Do části Přehled podrozvahových položek se načtou hodnoty ekonomické analýzy "PKP 4".

pic_4152

Obr. Formulář PKP Část IV - Přehled podrozvahových položek

Po stisknutí klávesy Enter se zobrazí položka výkazu, kde lze editovat částky.

pic_4155

Obr.: Položka výkazu Přehled podrozvahových položek

Book Contents

Book Index

Část V - Vysvětlení významných částek

V části Vysvětlení významných částek se uvádí 5 nejvýznamnějších skutečností přesahujících 10% aktiv netto v rámci dané položky, a to v případě položek Aktiv sloupec Brutto, v případě položek Pasiv, Nákladů, Výnosů a Podrozvahy sloupec Běžné období. Vysvětlují se položky částí I Přehled stavu položek a části IV Přehled podrozvahových položek, u kterých je ve sloupci Může být vysvětlováno v části V uvedeno "ANO".

pic_4153

Obr.: Formulář PKP Část V - Vysvětlení významných částek

V případě, že partner není znám, vyplní se IČO "00000111" a Název partnera je prázdný. Pokud v této části chcete vykázat zahraničního partnera, zadejte do pole IČO partnera kód státu (např. "SK" pro Slovensko) a v poli Název partnera uveďte název firmy.

Do jednotlivých položek v této části je třeba dopsat Vysvětlení.

pic_4154

Obr.: Položka výkazu Vysvětlení významných částek

Ve formuláři funkce v části V lze přidávat, mazat položky a editovat všechna pole na položce.

Book Contents

Book Index

Pomocný konsolidační přehled

Číslo procesu:

Id. číslo skriptu: FUCT078

Soubor: AuxiliaryConsolidationOverview.PAS

Popis skriptu: Výkaz pro konsolidaci státu. Bližší popis v Uživatelské příručce v části Účetnictví.

Adresa ve stromu:

Parametry skriptu:

Book - U

Knihy účetnictví (oddělené středníkem).

File_1 - PKP_1.xml

Cesta a název souboru - část I Přehled stavu položek. Implicitně v adresáři K2.

File_3 - PKP_3.xml

Cesta a název souboru - část III Identifikace vzájemných vztahů. Implicitně v adresáři K2.

File_4 - PKP_4.xml

Cesta a název souboru - část IV Přehled podrozvahových položek. Implicitně v adresáři K2.

File_V - PKP_V.xml

Cesta a název souboru - část V Vysvětlení významných částek. Implicitně v adresáři K2.

File_Save - PKP_Save.xml

Cesta a název pracovního souboru. Implicitně v adresáři K2.

HeadAssets - PKP A

Zkratka analýzy pro Aktiva - PKP.

HeadLiabilities - PKP P

Zkratka analýzy pro Pasiva - PKP.

HeadOverviewOfItemValues - PKP 1

Zkratka analýzy pro Přehled stavu položek.

HeadOverviewOfOffBalanceSheetItems - PKP 4

Zkratka analýzy pro Přehled podrozvahových položek.

HeadProfitLoss - PKP V

Zkratka analýzy pro Výsledovku - PKP.

HeadProfitLossPastPeriod - PKP VMO

Zkratka analýzy pro Výsledovku minulé období - PKP.

PastPeriod - Ano

Ano - zobrazí se i hodnoty za minulé období; Ne - hodnoty za minulé období se nezobrazí.

PastPeriodFrom

Minulé období - Perioda od.

PastPeriodTo

Minulé období - Perioda do.

PeriodFrom

Aktuální období - Perioda od.

PeriodTo

Aktuální období - Perioda do.

Pattern - 2020

Šablona - rok.

Book Contents

Book Index

Výpočet Pomocného konsolidačního přehledu, část VI

Po spuštění funkce Pomocný konsolidační přehled, část 6 se zobrazí vstupní formulář.

pic_4188

Obr.: Vstupní formulář funkce Pomocný konsolidační přehled, část 6

Popis polí:

Perioda od, Perioda do

Období, za které se provede výpočet ekonomických analýz a výkazu PKP.

Cesta k souboru PKP 6

Cesta, kam se uloží xml soubor s částí VI PKP, a název souboru.

Po odsouhlasení vstupního formuláře proběhne výpočet analýz a zobrazí se formulář s částí VI PKP.

pic_4189

Obr.: Formulář funkce PKP, část 6 - záhlaví

V hlavičce se přednastaví údaje z vlastní firmy a přihlášeného uživatele, lze je ručně upravit. Ručně je třeba doplnit Identifikace zodpovědné osoby - registrační číslo ZO nebo NZO.

Informace pro konsolidaci kapitálu obsahují informace z pasiv. Do této části výkazu se načtou hodnoty ekonomické analýzy "PKP 6".

pic_4190

Obr. Formulář PKP Část VI - Informace pro konsolidaci kapitálu

Po stisknutí tlačítka OK se vytvoří xml soubor.

Book Contents

Book Index

Pomocný konsolidační přehled, část 6

Číslo procesu:

Id. číslo skriptu: FUCT080

Soubor: AuxConsO_VI.PAS

Popis skriptu: Výkaz pro konsolidaci státu, část VI. Bližší popis v Uživatelské příručce v části Účetnictví.

Adresa ve stromu:

Parametry skriptu:

Book - U

Knihy účetnictví (oddělené středníkem).

File_6 - PKP_6.xml

Cesta a název souboru - část VI Informace pro konsolidaci kapitálu. Implicitně v adresáři K2.

HeadLiabilities - BILANCE P

Zkratka analýzy pro Pasiva.

HeadDataForCapitalConsolidation - PKP 6

Zkratka analýzy pro Informace pro konsolidaci kapitálu.

PeriodFrom

Aktuální období - Perioda od.

PeriodTo

Aktuální období - Perioda do.

Pattern - 2020

Šablona - rok.

Book Contents

Book Index

Šifrování a komunikace s CSÚIS

Šifrování xml souborů a jejich odeslání do CSÚIS probíhá mimo IS K2. V této kapitole je popsána instalace potřebných souborů, šifrování a odeslání do testovacího rozhraní CSÚIS.

1. Instalace aktuální verze Java (https://java.com/en/download/). Pokud již je Java na počítači nainstalována v nějaké starší verzi, tak nejprve odebrat.

2. Stáhnout Java Cryptography Extension (JCE) Unlimited Strength Jurisdiction Policy Files for JDK/JRE (http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html)

3. Soubory ze staženého zip archívu (local_policy.jar a US_export_policy.jar) nakopírovat do složky C:\Program Files\Java\jreX.X.X_XXX\lib\security\ (kde X jsou čísla verzí).

4. Na stránce (http://www.statnipokladna.cz/cs/csuis/technicke-informace#2) najít odkaz na šifrovací utilitu a tuto stáhnout do počítače (aktuálně je přímý odkaz ke stažení tento: https://downloads.statnipokladna.cz/kvsclient/mf_client.jnlp

5. Šifrovací utilita mf_client.jnlp slouží ke správnému zašifrování xml souborů odesílaných do CSÚIS. Je možno ji spustit jako program (jedná se o Java aplikaci).

pic_4158

Obr.: Šifrovací utilita

6. Z adresy (http://www.statnipokladna.cz/cs/csuis/webova-aplikace) stáhnout Zajišťovací a identifikační soubory včetně šifrovacího klíče, aktuální přímý odkaz ke stažení: http://www.statnipokladna.cz/assets/cs/media/IISSP-CSUIS_Metodika_2012-02-27_Zajistovaci-a-identifikacni-soubory-vcetne-sifrovaciho-klice-CSUISWebova-aplikaceZaIS27022012.zip

7. Zip archív obsahuje devět TXT souborů, tyto rozbalit do vhodné složky, déle se zde bude používat C:\CSUIS

8. V šifrovací utilitě na stránce Dekódování identifikačních údajů zadat následující hodnoty:

9. Po stisku tlačítka Dekóduj vznikne ve stejné složce soubor PersonalCodesStorage.zip.

pic_4159

Obr.: Šifrovací utilita - Dekódování identifikačních údajů

10. Na stránce Příprava dat k odeslání zadat následující údaje:

11. Po stisku tlačítka Zašifruj vznikne soubor se stejným názvem jako původní XML doplněný o prefix _encoded, např. 70_PKP_castI_encoded.xml

pic_4160

Obr.: Šifrovací utilita - Příprava dat k odeslání

12. Přihlášení do Webové aplikace (testovací rozhraní) https://portal5.statnipokladna.cz/csuis/Index

13. V menu kliknout na Odeslání dat do CSÚIS a zadat následující údaje:

14. Následně je možno v sekci Zobrazení zpráv v inboxu možno zkontrolovat, zda a s jakým výsledkem byla zpráva zpracována.

Book Contents

Book Index

Pomocný konsolidační záznam

Po spuštění skriptu Pomocný konsolidační záznam vybereme xml soubor s žádankou, kterou nám zaslalo ministerstvo. Zobrazí se formulář pomocného konsolidačního záznamu.

pic_4162

Obr.: Formulář funkce Pomocný konsolidační záznam - záhlaví

V Řádcích žádanky jsou uvedeny položky, které je třeba vysvětlit.

pic_4163

Obr.: Formulář funkce Pomocný konsolidační záznam - Řádky žádanky

Jednotlivé řádky žádanky zobrazíme po stisknutí klávesy Enter a do každého řádku zapíšeme Vysvětlení.

pic_4164

Obr.: Řádek žádanky

Po doplnění vysvětlení do všech řádků a odsouhlasení formuláře funkce se vytvoří xml soubor a uloží se do firemního adresáře. Soubor zašifrujeme a odešleme do CSÚIS.

Book Contents

Book Index

Pomocný konsolidační záznam

Číslo procesu:

Id. číslo skriptu: FUCT079

Soubor: AuxiliaryConsolidationRecord.PAS

Popis skriptu: Pomocí skriptu se vytvoří pomocný konsolidační záznam (souvisí s výkazem Pomocný konsolidační přehled). Bližší popis v Uživatelské příručce v části Účetnictví.

Adresa ve stromu:

Parametry skriptu:

Bez parametrů.