Book Contents

Book Index

EET

Elektronická evidence tržeb (dále jen EET) funguje na principu internetové komunikace mezi prodejcem a systémem Finanční správy:

Před zahájením EET je třeba udělat tyto kroky:

V IS K2 je třeba zapnout a nastavit službu EET na všech vlastních firmách, kterých se EET týká, a v pokladnách, které jsou pro EET určeny. Pokud se např. pro platby kartou používají interní doklady, je třeba EET zapnout a nastavit také v knihách interních dokladů. Nastavení je popsáno v následujících kapitolách.

V případě, že ve Správě vlastních firem a v Pokladně (resp. Knize interních dokladů) je EET povoleno, při potvrzení pokladního (resp. interního) dokladu se automaticky vytvoří datová zpráva evidované tržby.

Vytváření a obsah datových zpráv je blíže popsáno v kap. Datové zprávy a jejich aktualizace.

V tiskových sestavách Pokladní doklad, Interní doklad, Prodejka a Paragon se v případě, že pro doklad byla vytvořena datová zpráva evidované tržby, zobrazí:

pic_4086

Obr.: Sestava Pokladní doklad s informacemi o EET

Book Contents

Book Index

Nastavení služby EET

Funkci Nastavení služby EET lze spustit ze stromového menu Finance / EET.

pic_4078

Obr.: Formulář funkce Nastavení služby EET

Popis polí:

Povoleno

Zatržením se služba aktivuje.

Od data

Datum, od kterého doklady podléhají EET. Pokladní (resp. interní) doklady s Datem vystavení od tohoto data podléhají EET.

Mód odeslání

"Ostrý mód" se použije pro ostrý provoz, "Ověřovací mód" se použije pro testování.

DIČ poplatníka

Vyplní se DIČ poplatníka v případě, že firma podává přiznání k DPH v rámci skupiny a z toho důvodu nemá ve vlastní firmě zadáno DIČ poplatníka, ale skupinové DIČ.

Maximální doba odezvy [s]

Maximální doba odezvy - musí být nastaveno minimálně na 2 sekundy.

Kořenový certifikát CA PG

Cesta k certifikátu. (Kořenový certifikát lze stáhnout na webu EET v části "Certifikáty" po kliknutí na "CA INFO".)

URL služby

Adresa webové služby.

Book Contents

Book Index

Nastavení EET v Pokladnách a Knihách interních dokladů

Pokladny lze spustit ze stromového menu Finance / EET. Pokud uživatel nemá právo Finance / EET / Nastavení EET, pole pro nastavení EET nelze editovat.

pic_4084

Obr.: Pokladny - výchozí nastavení

Popis vybraných polí:

EET povoleno

Zatržením se služba aktivuje pro danou pokladnu.

Režim tržby

Výběr z hodnot "Běžný režim" a "Zjednodušený režim".

DIČ pověřujícího

V případě, že byl k evidenci tržeb pověřen jiný poplatník, uvede se DIČ poplatníka, kterému plyne tržba (neuvádí se zde vlastní DIČ).

Identifikace provozovny

Identifikace provozovny.

Identifikace pokladního zařízení

Identifikace pokladního zařízení. Musí být zadáno bez diakritiky, maximálně 20 znaků.

Certifikát poplatníka

Cesta k certifikátu.

Heslo pro certifikát poplatníka

Heslo pro certifikát poplatníka.

Test certifikátu EET

Po stisknutí tlačítka se spustí test, který spočívá v otevření certifikátu s heslem. Pokud je test úspěšný, zobrazí se hlášení "V pořádku." V opačném případě se zobrazí "Neplatný soukromý cerifikát nebo heslo."

Knihy interních dokladů lze spustit ze stromového menu Finance / EET. Pole pro EET se nastaví obdobně, jak je popsáno pro Pokladny.

Book Contents

Book Index

Samostatné typy daní pro kupóny, elektronické peněženky

Do evidovaných tržeb spadají také platby, které splňují formální náležitosti pro evidovanou tržbu, a které jsou určeny k následnému čerpání nebo zúčtování, které zakládají rozhodný příjem, nebo jsou následným čerpáním nebo zúčtováním platby, která zakládá rozhodný příjem (tzn. čipové karty, kupóny, vouchery a jiné obdobné instrumenty, v rámci kterých dochází nejdříve k jejich „nabití“ a následně k čerpání kreditu, který byl takto nabit).

V případě platby za konkrétní zboží či služby, na které je zákazníkovi předána poukázka, poukaz, voucher nebo obdobný instrument, na základě kterého následně dochází pouze k odebrání zboží či služby, se o platbu určenou k následnému čerpání nejedná. Obdobně není uplatnění takového instrumentu následným čerpáním.

V souvislosti s požadovanou strukturou evidované tržby je třeba na dokladech v IS K2 místo typu daně "TU" použít:

KN

Tuzemsko nabití kreditu

Tuzemská plnění - nabití kreditu

 

 

Použití:

Použije se u poskytnutých plnění v tuzemsku v případě, že se jedná o nabití el. peněženek, kupónů apod. Zahrnuje se na ř. 1/2 DP.

KP

Tuzemsko čerpání kreditu

Tuzemská plnění - čerpání kreditu

 

 

Použití:

Použije se u poskytnutých plnění v tuzemsku v případě, že se jedná o čerpání el. peněženek, kupónů apod. Zahrnuje se na ř. 1/2 DP.

Book Contents

Book Index

Datové zprávy a jejich aktualizace

Datová zpráva evidované tržby se vytvoří při potvrzení pokladního (resp. interního dokladu). Vlastní data evidované tržby jsou uloženy v elementu "Trzba".

Potvrzovací datová zpráva obsahuje potvrzovací údaje o přijetí evidované tržby společným technickým zařízením správce daně. Tato zpráva obsahuje Fiskální identifikační kód (FIK).

Chybová datová zpráva obsahuje informace o kritické chybě přijaté datové zprávě evidované tržby nebo o dočasné technické chybě zpracování na straně společného technického zařízení správce daně.

Datové zprávy lze prohlížet v knize EET.

Při opakovaném potvrzení pokladního dokladu dochází k aktualizaci EET:

Aktualizaci lze spustit také hromadně pomocí funkce EET - aktualizace (ze stromového menu Finance / EET). Tuto funkci je třeba pouštět ručně v případě "Zjednodušeného režimu" (musí být připojení k internetu).

Funkci EET - aktualizace doporučujeme zařadit do Plánovače úloh, zabezpečí se tím automatické opakované odeslání záznamů, které nemají FIK (např. v důsledku výpadku připojení k internetu).

Pokud příjmový pokladní doklad (resp. interní doklad), vystavený v knize se zapnutým EET, nemá podléhat EET (např. převod peněz z banky do pokladny), na dokladu zatrhneme příznak Neodeslat EET. Příznak lze zatrhnout pouze v případě, že doklad ještě nebyl potvrzen.

Book Contents

Book Index

Obsah datové zprávy evidované tržby - element "Trzba"

Z pokladního dokladu se načítají položky s typem "P" (příjem), u položek s typem "VF" (vydaná faktura), "PZ" (přijatá záloha) a "OP" (ostatní pohledávka) se načítají částky z placeného dokladu. Ostatní typy položek (výdajové) se nenačítají.

Pokud je jedním pokladním dokladem placeno více faktur, částky z jednotlivých faktur se sečtou.

Pokud je faktura pokladním dokladem zaplacena jen částečně, do tržby se načte jen poměrná část z faktury.

Informace o samotné tržbě se odesílají v následující struktuře:

Částky jsou uvedeny vždy v Kč. V IS K2 se jednotlivé elementy plní následujícím způsobem:

Pokud se pro EET používají také interní doklady, načtení položek je stejné jako u pokladního dokladu, jen místo položek typu "P" se načítají položky typu "VY".

Nedaňové zálohy v EET:

Příklad: Na faktuře je plnění se základní sazbou DPH, Brutto = 12.100 Kč (Netto = 10.000 Kč, DPH = 2.100 Kč), na faktuře je čerpána nedaňová záloha ve výši 2.000 Kč. Po čerpání zálohy je celková výše faktury 10.100 Kč. Faktura je uhrazena hotově v plné výší.

Do datové zprávy se uloží:

Book Contents

Book Index

Kniha EET

Datové zprávy evidované tržby a přijaté zprávy EET lze zobrazit v knize EET. Knihu lze otevřít ze stromového menu Finance / EET / Kniha EET.

pic_4088

Obr.: Kniha EET

Na 1. straně se zobrazují informace o EET, vztahující se k pokladnímu (resp. internímu) dokladu.

pic_4089

Obr.: Kniha EET - 1. strana

Popis polí:

Doklad

Doklad, ke kterému se záznam EET vztahuje. Po stisknutí tlačítka Doklad se zobrazí uvedený doklad.

FIK

Fiskální identifikační kód.

Získej FIK

Po stisknutí tlačítka se provede aktualizace záznamu EET.

BKP

Bezpečnostní kód poplatníka.

PKP

Podpisový kód poplatníka.

Na záložce Odesláno se zobrazuje datová zpráva evidované tržby.

Na záložce Přijato se zobrazuje potvrzovací nebo chybová datová zpráva.

Book Contents

Book Index

Funkce nad knihou EET

Popis funkcí:

Ctrl+F3

Funkce umožní vyhledat pokladní / interní doklad v knize EET. Ve vstupním formuláři funkce vybereme Typ dokladu a zadáme Číslo dokladu.

Book Contents

Book Index

Opravy a storna dokladů, podléhajících EET

Vrací-li se evidovaná tržba nebo provádí-li se její opravy, nelze měnit stávající doklady v IS K2. Storna a opravy je třeba zaevidovat jako novou zápornou tržbu.

Book Contents

Book Index

EET v případě registrace k DIČ v jiném státě

V případě, že česká firma má také registraci k DIČ v jiném státě a příjem podléhá EET v ČR (např. zákazníci na Slovensku platí kartou na eshopu), je třeba na Typech daní, které se používají při fakturaci dle legislativy jiného státu, zatrhnout na 1. straně příznak EET - zakl_nepodl_dph. Při platbě faktury s takto nastaveným typem daně se v elementu Tržba celá částka včetně DPH vloží do pole zakl_nepodl_dph (tj. Celková částka plnění osvobozených od DPH, ostatních plnění).

Book Contents

Book Index

EET v neprodukční verzi K2

Pokud ve Správě licencí K2 není zapnuto Produkční K2 a ve Správě vlastních firem je nastaven Ostrý mód, EET se nebude odesílat.

Book Contents

Book Index

Zobrazení informací o EET na dokladech

Na pokladních a interních dokladech, ke kterým byl vytvořen záznam v knize EET, se na formuláři zobrazuje bitmapa pic_821i. Tuto bitmapu lze přidat také na 0. stranu pokladních / interních dokladů (pole EET), kam lze přidat také pole FIK, BKP a PKP.

Stejná bitmapa se zobrazuje také na formuláři faktury vydané, zálohy přijaté a ostatní pohledávky, placené pokladním / interním dokladem, který byl odeslán do EET.

Book Contents

Book Index

Podporované operační systémy a šifrovací protokoly

Operační systém musí podporovat šifrovací protokol TLS 1.1 a vyšší. Finanční správa používá pro komunikaci se servery EET komunikační technologie, které v operačních systémech Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 a Windows Server 2008 nejsou podporovány.

Podporovány jsou operační systémy:

V případě, že se nedaří navázat komunikaci se servery EET, může být problém v tom, že ve Windows není povolen protokol TLS. V prohlížeči Internet Explorer zkontrolujte Možnosti internetu - na záložce Upřesnit musí být povoleny protokoly TLS 1.1 a vyšší.

pic_4122

Obr.: Internet Explorer - Možnosti internetu - záložka Upřesnit