Book Contents

Book Index

Správa dokumentů (DMS)

Book Contents

Book Index

Správa dokumentů (DMS)

Systém pro správu dokumentů, který je znám také jako Document managament systém neboli DMS zahrnuje širokou škálu funkcí, které jsou zásadní pro efektivní provoz firmy a správy jejich dokumentů. Firmy generují spousty dat a spolehlivá správa dokumentů jím umožní zefektivnit celkový výkon pro práci s dokumenty. Primárním důvodem funcionality je samostatná databáze, která vždy zaeviduje jakoukoliv změnu či manipulaci s dokumentem.

Výchozí body správy dokumentů jsou schopnosti editace, nastavení přístupových oprávnění, zálohování, ochrana dat spojená se zabezpečením a sdílením různých obchodních dokumentů, fulltextové vyhledávání jak napříč dokumenty, tak konkrétním obsahem.

Nepotřebné dokumenty K2 DMS umožní archivovat či přímo skartovat a pro aplikaci třetích stran lze dokumenty zveřejnit pomocí K2 API.

Nastavení DMS

Před samotným zahájením užíváním dokumentového serveru, je zapotřebí mít nastavený FileStream na službě MSSQL.

1. SQL Server Configuration Manager/ SQL Server service/ SQL server(SQL2019).

pic_5538.png

Obr. SQL Server Configuration Manager

2. Pravým tlačítkem vyberu vlastnosti, kde na kartě FileStream je potřeba zatrnout pouze Enable FILESTREAM for Transact-SQL access. (viz obr.)

pic_5539

Obr. Povolit FILESTREAM

Prvním krokem nastavení správy dokumentů je ve stromovém menu Správa dokumentů (DMS) – Nastavení – Nastavení DMS. Stisknutím tlačítka Nastavit DMS uživatel potvrdí funkcionalitu předdefinovaných databází.

pic_5540.png

Obr. Nastavení DMS

Book Contents

Book Index

Konfigurace DMS

Druhý krok je konfigurace dokumentů, se kterou bude uživatel pracovat napříč práci s dokumenty v K2. Zde výchozí nastavení provádí správce, který dle potřeb společnosti a jejích uživatelů zvolí typy dokumentů, se kterými firma pracuje. K nalezení je ve stromovém menu – Správa dokumentů (DMS) – Nastavení – Konfigurace dokumentů.

V knize konfigurace dokumentů je potřeba založit nový typ dokumentů, kde je hlavní požadavek, vybrat typ Dokumentový server.

pic_5541.png

Obr. Konfigurace dokumentu

Zkratka

Zkratka typu dokumentu.

Typ

Ve výběru je možné vybrat, jak bude při zařazování dokumentu naloženo s původním souborem a jakým způsobem se soubor stane součástí IS K2, v případě využívaní DMS, je třeba vybrat Dokumentový server.

Popis typu

Možnost přiřadit dalsí informace k definovanému typu.

Vstupní složka

Přednastavení složky (adresáře), ve které se bude otevírat výběrový dialog souborů po stisknutí tlačítka v editačním poli, nebo po stisknutí tlačítka Výběr na 1. straně dokumentů. Není-li tato položka vyplněna, provede se po stisknutí tlačítka Výběr dle naposledy použité složky (adresáře).

Přípona dialogu

Implicitní přípona (extenze) dialogu souborů.

Maska dialogu

Typ souboru ve standardním výběrovém dialogu souborů ve Windows (po stisknutí tlačítka Výběr na 1. straně formuláře dokumentu). Jednotlivé posloupnosti znaků v textu v pořadí [název],[extenze],[název],[ extenze], ... musí být odděleny znakem "svislá čára".

Př. textu: Textové soubory|*.txt|Word|*.doc|Všechny soubory|*.*

Tento příkladový text naplní tabulku třemi typy souborů, a to textovými soubory (soubory s extenzí „txt“), MS Word texty (soubory s extenzí „doc“) a všemi soubory.

Chceme-li, aby v jednom řádku standardního výběrového dialogu souborů bylo uvedeno více typů souborů, oddělíme je znakem '#'.

Př. textu: Textové soubory|*.txt|Dokumenty|*.doc#*.rtf

Tento příkladový text naplní tabulku jednak textovými soubory (soubory s extenzí „txt“) a jednak dokumenty (soubory s extenzí „doc“ a „rtf“). Zvolíme-li ve výběru dokumenty, budou v tabulce najednou zobrazeny soubory s extenzí „doc“ a „rtf“.

Štítky

Umožňují jednoznačně označit dokument podle například klíčových či podstatných slov.

Složka

Umožňuje zapsat cestu k dokumentu pro následné vyhodnocení umístění.

Maximální velikost souboru

Umožňuje nastavit maximální velikost souboru pro import.

Verzováno

Pokud je pole zatrženo, ukládají se všechny revize, které jsou s dokumentem spojeny.

Smazat zdrojový soubor po importu

Pokud je pole zatrženo, automaticky se po importu smaže zdrojový soubor.

Skartační plán

Umožní vybrat předefinovaný skartační plan, podle nastavení skartačního řádu.

Book Contents

Book Index

Skartační řád

Pokud se uživatel rozhodne využívat funkci automatické skartace či archivace, nastaví si jej ve stromovém menu – Správa dokumentů (DMS)- Nastavení – Skartační řád. Vytvořením nového skartačního plánu se na Základních údajích vyplní pole Zkratka a Popis a funkce archivace a skartace se nastavují na letité období, kdy se pro archivaci vyplní pole Archivace a pro skartaci pole Skartace v počtu let.

pic_5542.png

Obr. Skartační řád

Book Contents

Book Index

Práce v modulu Dokumenty

Soubor všech dokumentů, které jsou k jednotlivým dokladům připojeny, jsou v K2 uloženy v modulu Dokumenty, který je k nalezení ve stromovém menu – Správa dokumentů (DMS) - Dokumenty. Kde jsou implicitně setříděny podle předdefinovaného typu dokumentu.

Na záložce Základní údaje jsou k nalezení veškeré údaje o dokumentu a je zde opět možnost dokument revidovat a přidávat komentáře jak k samotnému dokumentu, tak k jednotlivým revizím. Po stisknutí uzavřít revizi, se zobrazí dialog s možností vložit komentář k dané revizi.

pic_5545.png

Obr. Základní údaje dokumentu

pic_5546.png

Obr. Komentář k revizi

Book Contents

Book Index

Digitální podepisování dokumentů Signi

Podepisování a schvalování dokumentů je umožněno prostřednictvím služby Signi. Je nutné mít založený účet na www.signi.com a zde zakoupit potřebné množství dokumentů. Platí se vždy za dokument. Digitální podpisy Signi jsou v souladu s normou eIDAS a platí v celé Evropské unii.

Základní princip používání Signi v K2 je následující:

Nad vybraným dokumentem můžete zvolit možnost předání, tím se odesílá pomocí API dokument do platformy Signi, kde jsou zvolené Kontaktní osoby vyzvány pomocí e-mailu k podpisu. Samotný podpis probíhá na portále Signi a podepsaný dokument putuje do K2. Následně si ze Signi můžete nechat vystavit protokol, kde jsou mimo jiné zaznamenány i časy a místa podpisů nebo schválení. K2 pracuje se stavem (Signi stav), ve kterém je na první pohled jasný přehled o tom, jestli byl dokument Odeslán, zda čeká na podpis nebo je již uzavřen a tedy vyřízen.

pic_7249

Obr.: Záložka Signi nad Dokumenty

Vytvořený dokument lze předat k podpisu vybraným kontaktním osobám na základě předem definované šablony nebo bez šablony. Při použití funkce bez šablony je uživatel povinen vyplnit Jazyk a pořadí podepisování, následně je třeba zadat podepisující. V tabulce Podepisující musí být uvedena jedna kontakní osoba s příznakem navrhovatel. Není potřeba po každé osobě vyžadovat podpis, lze například použít Typ podpisu Schválení, dále bude vyžadováno pouze schválení v prostředí Signi.

Po předání dokumentu se mění Signi stav na "Čekající" a jsou k dispozici dvě nové akce:

Prostřednictvím odkazu nebo akce Podepsat na místě se dostanete do webového prostředí Signi, kde si můžete dokument zobrazit a následně podepsat ve zvoleném místě. Před každým podepsáním je vyžadováno ověření pomocí PIN kódu zaslaným v SMS zprávě na zadané číslo. Po ověření je možné dokument podepsat a zadat Datum a Název obce, kde podpis probíhá. Pomocí tlačítka Vložit podpis probíhá uložení dokumentu a pokud jsou všechny vyžadované podpisy již kompletní odesílá se dokument zpět do K2, kde se dokument tváří jako uzavřený. Pokud je Signi stav roven hodnotě Uzavřený, je možné si stáhnout protokol o podpisové akci, ten se zobrazí jako další řádek v dokumentech.

pic_7251

Obr.: Podepisování v prostředí Signi

V sekci správa lze nadefinovat výše zmíněná pole do šablony, kterou pak využijete pomocí funkce/tlačítka Se šablonou. Toto se využívá například v případě, kdy navrhovatel je stále se opakující kontaktní osoba (např. jednatel společnosti). Při vkládání podepisujícího vybíráte ze seznamu Kontaktních osob, volíte Typ podpisu a Umístění podpisu, tj. kde přesně v dokumentu mají být podpisy vyžadovány, například na konci dokumentu. V případě využití souřadnic je třeba zadat číslo stránky a % umístění podle souřadnic (osa X a Y).

pic_7250.png

Obr.: Vytvoření a konfigurace šablony pro Signi

Ve správě je dále možnost si nadefinovat tzv. Workspace. Jedná se základní nastavení Signi. Zde zadáváte API klíč, pomocí kterého bude K2 se Signi komunikovat, dále je třeba vybrat Typ elektronické adresy, na kterou budou data zasílána a vlastní typ dokumentu, která se bude přijímat zpátky do K2. Pokud využiváte multicompany, tak je třeba zvolit vlastní firmu, pro kterou je toto nastavení platné.

Import do DMS

V seznamu dokumentů na záložce Funkce se nabízí možnost buď jednotlivého či hromadného importu stávajících dokumentů do databáze dokumentového serveru.

pic_6223

Obr. Modul dokumenty- Funkce

Funkce Import souborů

Při využití funkce import souborů je potřeba dodržet požadované pokyny:

-Označte typy importovaných dokumentů, vyjma PICTK2, tyto typy dokumentů převést nelze.

-Máte možnost převést pouze ty dokumenty, které existují v K2 jako příloha záznamů v dokladů, číselníků a procesů (ostatní dokumenty volně zařazené do číselníku dokumentů se do DMS nepřevedou).

-Pokud jste použili jakýkoliv dostupný OCR software pro zpracování textových skenů, pak využijte volbu preferovat PDF. Pokud daný OCR software převedl sken do PDF stejného jména, stejného data vytvoření a data posledního přístupu, naimportuje se do DMS místo obrázku definované přípony jeho PDF podoba.

pic_6222

Obr. Import souborů do databáze

Funkce vymazat soubory

Při využití funkce vymazat soubory je potřeba dodržet požadované pokyny:

-Vyplňte archivační složku, kam se soubory přesunou pro možnost zálohy.

-Prohlédněte si seznam souborů k výmazu.

pic_6221

Obr. Výmaz importovaných souborů

Postup Importu do DMS

Celý postup jak převést dokumenty ze souborového systému do DMS:

Následující kroky proveďte postupně pro jednotlivé typy dokumentů nebo pro více typů dokumentů, podle toho s jakými procesy souvisí.

1. jistěte velikost přesouvaných souborů (skript "FindUnusedDoc", parametr WorkMode=0).

2. Zjistěte reálnou dostupnost přesouvaných souborů (skript "FindUnusedDoc", parametr WorkMode=1).

3. hodněte se, co s nedostupnými dokumenty.

Ad1.) V případě, že nepotřebujete řešit jejich dohledání,pokračujte bodem 4.

Ad2.) V případě, že se chcete pokusit o jejich dohledání, zjistěte manuálně jejich aktuální umístění a/nebo využijte skript "Hledání dokumentů příloh" z Infoservis/Pro partnery/Ostatní, eventuálně hromadnou opravu umístění proveďte pomocí skriptu "ImportcorrectedPaths", terý jako vstup vyžaduje CSV soubor s identifikací a novým umístěním dokumentu:

1329;"K:\Dokumenty\K2\k2_chyba.jpg"

93112;"K:\K2\Dokumenty\Faktura prijata\V 1_2020\102019.pdf"

4. Spusťte funkci Import souborů.

Dokumenty, které se nepovede naimportovat, mají nově typ s předponou TMP, který je zneplatněný. Dokumenty, které nebyly dostupné, jsou zneplatněny. Pokud jste využili možnost importovat pouze použité přílohy, pak zbyle nepoužité, volně zařazené dokumenty zneplatněny nejsou. Import je možno spustit opakovaně, stačí pro import vybrat nově vzniklý TMP typ.

Jakmile naimportujete do DMS všechny dokumenty, proveďte výmaz původních souborů pomocí funkce "Vymazat soubory".

Pro úspěšném provedení importu budete potřebovat pro databázi K2_MANDANT_DMS volné místo v úložišti, které odpovídá součtu velikostí zjištěných v bodu 1. Pro úspěšné provedení výmazu se současným využitím archivace, budete potřebovat stejné místo v úložišti archivační složky.

Book Contents

Book Index

Archivace a skartace v modulu Dokumenty

Možnosti archivace, odarchivace a skartace jsou přiřazeny v ribbonu pod záložkou Hromadné akce, kde lze s označenými dokumenty pracovat buď to samostatně, hromadně či nastavení automatických akcí, ale v případě jejich archivace či skartace musí být dokument ve stavu uzavřená revize.

Funkce automatické archivace – Funkce spustí předdefinovaný filtr, který vybere dokumenty k archivaci, pokud mají přiřazený skartační řád a uběhla doba, která je k pro archivaci určená.

Funkce automatické skartace – Funkce spustí předdefinovaný filtr, který vybere dokumenty ke skartaci, pokud mají přiřazený skartační řád a uběhla doba, která je k pro skartaci určená.

pic_5547.png

Obr. Dokumenty – Hromadné akce

Po využití automatických funkcí, si uživatel zkontroluje výsledek filtru, provede potřebné změny a spustí vlastní archivaci či vytvoří skartační seznam. Po spuštění funkce skartace se vytvoří skartační seznam na základě filtrů dokumentů, kde se doplní zkratka a popis a formulář se uloží.

pic_5548.png

Obr. Skartační seznam

Skartační seznam

Ve stromovém menu – Správě dokumentů (DMS) – Skartační seznam se otevře formulář, kde je možnost vytvořit nový skartační seznam nebo pracovat s dříve vytvořenými seznamy. Pro další postup se musí vždy skartační seznam schválit, kde v sekci Funkce je funkce Schválit, která označené seznamy schválí ke skartaci. Skartovat označené seznamy, lze pouze po schválení.

pic_5549.png

Obr. Skartační seznam

Book Contents

Book Index

Archivace a skartace v modulu Dokumenty

Možnosti archivace, odarchivace a skartace jsou přiřazeny v ribbonu pod záložkou Hromadné akce, kde lze s označenými dokumenty pracovat buď to samostatně, hromadně či nastavení automatických akcí, ale v případě jejich archivace či skartace musí být dokument ve stavu uzavřená revize.

Funkce automatické archivace – Funkce spustí předdefinovaný filtr, který vybere dokumenty k archivaci, pokud mají přiřazený skartační řád a uběhla doba, která je k pro archivaci určená.

Funkce automatické skartace – Funkce spustí předdefinovaný filtr, který vybere dokumenty ke skartaci, pokud mají přiřazený skartační řád a uběhla doba, která je k pro skartaci určená.

pic_5547.png

Obr. Dokumenty – Hromadné akce

Po využití automatických funkcí, si uživatel zkontroluje výsledek filtru, provede potřebné změny a spustí vlastní archivaci či vytvoří skartační seznam. Po spuštění funkce skartace se vytvoří skartační seznam na základě filtrů dokumentů, kde se doplní zkratka a popis a formulář se uloží.

pic_5548.png

Obr. Skartační seznam

Book Contents

Book Index

Historie dokumentu v modulu Dokumenty

Na záložce Historie dokumentů je možnost sledovat veškeré činy, které byly s dokumentem prováděny jednotlivými uživateli v čase. Pozor, aby se akce s revizemi ukládaly, je potřeba mít v konfiguraci dokumentu zatrženo pole „verzováno“. Jednotlivé akce obsahují informace, kdy a jaký uživatel s dokumentem pracoval, přiložené komentáře k jednotlivým revizím a náhled stavu v součinnosti se skutečností akce.

pic_5550.png

Obr. Historie změn dokumentu

Book Contents

Book Index

Nastavení práv pro revizi

Další důležitá věc pro DMS jsou práva pro revize, či samotné nahlížení. Ve stromovém menu – Správce – Uživatelské role se vybere Skupina záznamů, kdy správce definuje právo na záznam jednotlivým rolím. Pro roli lze definovat na záložce skupina záznamů skupiny, a to pro čtení i změnu zvlášť. Pokud se přiřadí typu dokumentu skupina záznamů, pak uživatel uvidí dokument pouze v případě, že má přidělenou některou skupinu z rolí. Totéž platí i pro změnu. Pokud má role přidělenou skupinu záznamů pro změnu, pak může pracovat s revizemi.