Book Contents

Book Index

Datové schránky

Datová schránka je elektronické uložiště, které je určeno k doručování a k provádění úkonů vůči orgánům veřejné správy. Tyto dokumenty mají formu datové zprávy. Datovou schránku zřizuje a spravuje Ministerstvo vnitra.

pic_3909

Obr.: Přijatá zpráva v datové schránce

Pomocí datové schránky je možné posílat a přijímat úřední dokumenty v elektronické podobě (datové zprávy) od orgánů veřejné správy. Další možností využití datové schránky je odesílání Poštovní datové zprávy, která umožňuje komunikaci i mezi ostatními uživateli datových schránek.

Do datové schránky jsou dodávány úřední listiny v elektronické podobě, opatřené elektronickým podpisem odesílatele. Také veškeré odeslané dokumenty musí být označeny zaručeným elektronickým podpisem.

Dokument (datová zpráva), který je dodán do datové schránky, je doručen okamžikem přihlášení do datové schránky oprávněnou osobou. Nepřihlásí-li se uživatel do datové schránky do 10 dnů ode dne, kdy byl dokument doručen, považuje se tento dokument za doručený posledním dnem této lhůty. Jakmile je do datové schránky uložena nová datová zpráva, doručí se na mobilní telefon (za poplatek), popřípadě do e-mailové schránky (zdarma) zpráva o doručení. Přečtená zpráva bude v datové schránce uchována po dobu 90 dní. Po této lhůtě bude zpráva vymazána, pokud nemá uživatel aktivovanou placenou službu Datový trezor, která slouží k uskladnění - archivaci datových zpráv po uvedené lhůtě.

Pomocí webového prohlížeče jsou datové schránky dostupné na adrese www.mojedatovaschranka.cz. Veškeré dostupné informace o datových schránkách včetně možnosti využít testovací prostředí jsou k dispozici na stránkách www.datoveschranky.info.

Z K2 je možné přes datovou schránku poslat jakýkoliv soubor.

Podmínky využití datových schránek v IS K2

Chceme-li funkčnost zasílání a načítání zpráv z datových schránek v K2 využívat, musíme splnit několik podmínek a nastavení:

pic_4882

Obr.: Nastavení na kontaktní osobě uživatele

pic_4883

Obr.: Nastavení přihlašovacích údajů do datové schránky

pic_6103

br.: Vytvořená kniha listovní pošty

pic_6102

Obr.: Parametry ISDS

pic_5633

Certifikáty související s datovými schránkami
Odesílání datových zpráv z K2

Datové zprávy je možné z K2 posílat třemi různými způsoby:

pic_4885

Obr.: Odeslání přes datovou schránku

pic_4886

Obr.: Ikona pro export sestavy do *.pdf a její odeslání přes datovou schránku

Obr.: Hromadné odeslání před datovou schránku

Načítání a ukládání datových zpráv pomocí skriptu

Propojení datové schránky a K2 zajišťuje skript DataBoxMessages.pas, který je možné spouštět ručně nebo jako plánovaná úloha. Podle Uživatele, který skript spouští, a jemu připojené Kontaktní osoby se vyhledají přihlašovací údaje. Do K2 se pak postupně stáhnou zprávy ze všech datových schránek dostupných podle přihlášení danému uživateli. Typ dokumentu musí být DS_DOC.

Přijaté zprávy se z datových schránek stahují do odpovídající knihy Přijaté listovní pošty. Ke všem zprávám se stahují také doručenky, kdy jednotlivé záznamy/stavy v doručence jsou stahovány jako události zprávy. Při přijetí zprávy tak obvykle dochází ke stažení samotné zprávy a tří událostí (údaje o odeslání, doručení a vyzvednutí datové zprávy).

Skript stahuje zprávy dle nastavení zobrazení vlastních firem uživatele. Pokud má jeden uživatel (kontaktní osoba) nastaveno více datových schránek pro různé vlastní firmy, pak se stáhnou zprávy do knih listovní pošty, které mají vlastní firmu, jejiž data uživatel zobrazuje. Skript tedy bere v potaz výběr zobrazovaných firem uživatele.

V závislosti na nastavení parametrů jsou staženy všechny/některé nové zprávy a události, přičemž se prostřednictvím ID zprávy kontroluje, aby se stejná zpráva nenačetla znovu (pouze případné nové události v doručence). Po průchodu všemi zprávami datové schránky a jejich zpracování, se skript z datové schránky odpojí. V případě chyby připojení do datové schránky nebo nenalezení Knihy listovních a zásilkových služeb či jakýchkoliv dalších chyb proběhne o tomto (dle nastavení parametrů skriptu) zápis do chybového souboru, zobrazení chybového souboru případně zápis do historie plánovače úloh; vždy se provádí zápis do Chybového protokolu přepočtů K2.

Princip uložení zprávy:

Jako záznam listovní pošty se ukládá většina hlavičkových údajů datové zprávy a některé detaily. Samotná zpráva ve formě fyzického souboru (typ souboru dle parametru skriptu) včetně příloh se ukládá na záložku Přílohy tohoto záznamu ve formátu .fo (nešifrovaná) nebo DocK2 (šifrovaná certifikátem distribuovaným s IS K2), což je šifrovaná verze původního souboru .fo. Doručenky se pak ukládají jako položky (Dopisy listovní pošty) na stranu Položky záznamu..

Konkrétně jsou údaje z datové zprávy do K2 polí vyplněny takto:

Název pole Listovní pošty a jeho využití pro datovou zprávu

Popis

Věc.

Přijal

Kontaktní osoba, která stáhla zprávu.

Přijato dne

Datum a čas doručení.

Stav

Pro datovou zprávu není implementováno.

Druh

Pro datovou zprávu není implementováno.

Datová schránka příjemce

Datová schránka, do které byla zpráva přijata.

Datová schránka odesílatele

Datová schránka, ze které byla datová zpráva přijata.

pic_6913

Obr.: Záložka Základní údaje

Na záložce Položky Listovní pošty vznikne jedna položka pro samotnou zprávu a následně několik položek s událostmi doručenky.

pic_6914

Obr.: 1. řádek se zprávou, další řádky s událostmi doručenky

Popis vybraných polí na položce v případě datové zprávy (tj. 1. řádek)

Převzato

Datum události Přečtení zprávy v datové schránce.

Zkratka

Id zprávy.

Značka

Číslo jednací odesílatele.

Popis

Popis zprávy (Věc).

Převzal

Kontaktní osoba, která zprávu stáhla.

Popis vybraných polí na položce v případě doručenek:

Převzato

Datum a čas události doručenky (typicky podání, dodání, doručení zprávy).

Zkratka

Vygenerované číslo obsahující datum a čas události (ve formátu YYMMDDHHMMSS) a označení typu zprávy (z textu doručenky - začátek po dvojtečku).

Značka

Typ zprávy (z textu doručenky - začátek po dvojtečku).

Popis

Začátek textu doručenky oříznutý na maximální délku tohoto pole.

Převzal

Kontaktní osoba, která zprávu stáhla.

pic_6915

Obr.: Detail události doručenky - vyzvednutí zprávy

Šifrování datových zpráv uložených prostřednictvím K2 na disk

Bez použití šifrování je při stažení datové zprávy vytvořen a na disk uložen soubor s příponou .fo Tento soubor je čitelný prostřednictvím aplikace či zásuvného modulu 602XML filler pro kohokoliv, kdo má přístup k souboru a dané aplikaci. Pokud chceme, aby přístup k takto uloženým datovým zprávám byl omezen, využijeme certifikátu K2Universal.cer (pouze pro čtení)/K2Univesal.pfx (pro čtení i šifrování): Certifikát musí být zařazen do osobních certifikátů a musí být (implicitně je) nastaven v parametru CertificateName - pak dojde k jeho využití při šifrování ukládaných souborů. Samotné přílohy jsou následně otevírány aplikací K2/ed_app.exe, resp. pomocí této aplikace se "rozšifruje" soubor, která se následně zobrazí pomocí aplikace či zásuvného modulu 602XML filler.

Pozn.: Pakliže nechceme šifrování využít, musíme parametr CertificateName nastavit na prázdnou hodnotu.

Test funkčnosti propojení K2 a datové schránky

Pro účely testování je možné si nechat vygenerovat zdarma datovou zprávu Výpis z veřejných registrů (např. z živnostenského rejstříku) na adrese https://portal.gov.cz/formulare/vypis-z-zivnostenskeho-rejstriku. Klikneme na tlačítko Vyplnit formulář u požadovaného rejstříku, vyplníme IČO subjektu, o jehož záznam žádáme, a stiskneme Další. Budeme vyzváni k přihlášení do datové schránky, jejíž prostřednictvím chce žádost poslat (a jejíž funkčnost propojení s K2 chce nyní otestovat). Poté je požadavek předán "automatu", který jej vyřídí. Již odesláním požadavku tak vznikne v datové schránce nová odeslaná zpráva - Žádost o výpis z rejstříku. Obvykle během několika minut (do hodiny) přijde do datové schránky přijatá zpráva - požadovaný Výpis z rejstříku. Pouze přijatou / obě zprávy následně můžeme stáhnout do K2 spuštěním skriptu. Stáhnou se také doručenky.