Book Contents

Book Index

ARES

Služba ARES přehledně souhrnně zpřístupňuje údaje z informačních systémů pro vedení registrů a evidencí veřejné správy o ekonomických subjektech.

Nastavení služby ARES

Nastavení služby ARES se provádí ve stromovém menu Správce/Parametry/Paramety ARES.

ARES v IS K2

Funkci ARES lze spusti v IS K2 tlačítkem pic_608i v knize Partneři nebo v knize Dodavatelé/Odběratelé ve změně nad konkrétním záznamem. Hromadně lze službu spustit (při dodržení provozních podmínek viz níže) také z plánovače úloh.

Tlačítko spouští funkci na doplnění údajů firmy podle databáze ARES. Dle zadaného IČO v databázi vyhledá firmu a doplní do karty Dod./Odb. nebo Partnera název firmy a adresu. Aktualizované záznamy se uloží do historie polí s aktuálním datem.

Do záložky Banky naimportuje ověřené bankovní účty.

Dále tato funkce doplní další údaje v závislosti na nastavení funkce v parametrech ARES (Správce/Parametry/Parametry ARES): DIČ Dod./Odb. a pokud je firma plátce DPH, zatrhne na kartě Dod./Odb. příznak Doklady nákupu s DPH; výpis z Obchodního rejstříku.

Příznak Doklady prodeje s DPH je zatržen podle nastavení v parametrech mandanta a funkce jej neovlivňuje.

Pozn.: protože Ministerstvo financí nenese zodpovědnost za korektnost a aktuálnost informací v databázi, může dojít k situaci, že ARES některá IČO nemusí zpracovat z důvodu nekorektního zadání elementu Adresa_textem. Tato chyba není způsobena programem K2.

Pozn.: ARES by neměl být spuštěn v plánovači úloh, pokud je v knize Dod./Odb. více záznamů se stejným IČ. Došlo by k přepisu adresy u všech těchto záznamů.

Hromadné spuštění v plánovači úloh

Při hromadném spuštění služby ARES platí ze strany Ministerstva financí platí poměrně přísné podmínky (viz citace níže). Pokud nebudou podmínky dodrženy, dojde k automatickému zablokování k přístupu ke službě ARES.

Citace podmínek ze stránek Ministrestva financí:

Účelem provozování aplikace je poskytnout rychlé a obecně dostupné informace o jednotlivých subjektech. K tomuto účelu není pro běžného uživatele přístup k aplikaci ARES omezen. S ohledem na charakter provozu ARES a jeho zabezpečení si Ministerstvo financí vyhrazuje právo omezit nebo znemožnit přístup k www aplikaci ARES uživatelům, kteří:

odešlou k vyřízení více než 1000 dotazů v době od 8:00 hod. do 18:00 hod.,

odešlou k vyřízení více než 5000 dotazů v době od 18:00 hod. do 8:00 hod. rána následujícího dne,

se snaží o porušení bezpečnostní ochrany www serveru Ministerstva financí,

opakovaně posílají nesprávně vyplněné dotazy,

opakovaně posílají stejné dotazy,

mají větší počet současně zadaných dotazů (pro automatizované XML dotazy),

obcházejí povolené limity využíváním dotazování z většího množství IP adres,

automatizovaně propátrávají databázi náhodnými údaji nebo generují většinu nesprávných dotazů.

Zejména u automatizovaného dotazování přes XML služby doporučujeme dbát na správné vyplňování parametrů platnými a smysluplnými hodnotami. V opačném případě může dojít k zamezení přístupu do IS ARES.

Obnovení přístupu k údajům aplikace ARES po jeho případném zákazu bude řešeno zásadně na základě dostatečných písemných záruk, které uživatel dohodne s Ministerstvem financí.