Book Contents

Book Index

Mzdové údaje

Mzdové údaje je kniha, která slouží k evidenci mzdových dokladů, zpracování mezd a uchování výsledků vypočtených mezd. Doklad pro pracovní vztah se zde vytvoří:

pic_5913

Obr.: Mzdové údaje - kniha

V Náhledu záznamu (na pravé straně) je vidět nastavená perioda zpracování mezd, kterou měníme funkcí Období zpracování mezd nebo klávesami Ctrl+F10.

pic_5914

Obr.: Nastavení období

Pod ní se zobrazuje datum posledního výpočtu mezd. Editovat lze jen aktuální periodu (bezprostředně následující po posledním uzavřeném období). Starší periody, ve kterých již byl proveden výpočet mzdy, jsou blokovány a lze je zobrazit pouze ve stavu Prohlížení (pokud není povolena editace uzavřených period v parametrech uživatele). Je ale možné v nich tisknout jakékoliv výstupní sestavy.

V záhlaví obrazovky je vidět také zkratka knihy mzdových dokladů, kterou měníme klávesami ALT+F10. Jednotlivé knihy zde představují mzdové účtárny zaměstnavatele. V případě více mzdových účtáren by tedy mělo být vytvořeno více knih mzdových dokladů. Pokud má zaměstnavatel pouze jednu mzdovou účtárnu, pak postačí jedna kniha mzdových dokladů.

V knize Mzdových údajů se u pracovních vztahů objevují ikonky, které upozorňují na stav tohoto pracovního vztahu. Značky mají následující význam:

V knize Mzdových údajů můžeme sledovat sloupce, které nesou informace o zpracování mezd v daném měsíci pomocí zobrazených ikon.

Jednotlivá písmena ve sloupci znamenají:

Jednotlivé ikony znamenají:

Zaměstnanec, který ukončil pracovní vztah, zůstává v evidenci. Zahrnuje se do zpracování mezd, ale zůstává neaktivní. Pokud mu ale ještě vznikne nárok na výplatu nemocenské dávky či doplatku mzdy (např. prémie, doplatek mzdy, roční zúčtování daně apod.), stačí zadat mu příslušnou mzdovou složku na vstupní stranu Mzdových údajů a mzda se mu v tomto měsíci vypočítá. Tato možnost existuje vždy v rámci počtu period nastavených v knize mzdových dokladů (v poli Počet period, kdy už je pracovní vztah dávno ukončený). Implicitně je zde nastaveno 18 měsíců po datu ukončení pracovního vztahu. Tuto hodnotu lze libovolně upravit. Poté ho program vyřadí a přestanou se vytvářet pro tento pracovní vztah mzdové doklady při uzavření pracovníka v aktuální periodě zpracování mezd.

Kniha Mzdové údaje je základním informačním zdrojem pro tisky sestav s výsledky měsíčního zpracování mezd, stavu vyplacených mezd v jednotlivých pracovních poměrech, při zasílání předepsaných tiskopisů na státní instituce a dalších aplikací.

Pozn.: Na stranu Seznam Mzdových údajů je možné do sloupců zařadit také bitmapu ValEmpDateCalc, která porovnává datum nástupu a datum ukončení pracovního vztahu s aktuálním dnem a může nabývat pouze tří hodnot : Nezačatý, Platný, Ukončený. Tuto bitmapu je možné přidat kromě Mzdových údajů do sloupců na straně Seznam knih: Personální údaje (zde přes vazbu na poli CFIdEmpMainS), Zjednodušené personální údaje (zde přes vazbu na poli CFIdEmpMainS).

Mzdy - základní údaje

Obsahuje přehled pracovních vztahů zaměstnanců i evidenci právních vztahů osob, jimž jsou v rámci zpracování mezd propláceny mzdy nebo odměny.

Nový pracovní poměr se zadává v Personálních údajích a současně se také definuje jeho právní vztah.

pic_5916

Obr.: Mzdové údaje - základní údaje

Popis vybraných polí:

Pracovník

Identifikační údaje pracovníka, kterému pracovní vztah náleží. Při vytváření nového vztahu z knihy Personální údaje je pole předvyplněno.

Firma

Předvyplněný údaje dle vlastní firmy - zašedlý, na vztahu ho nelze měnit.

Zkratka

Nepovinné pole, implicitně prázdné. Je možné ho použít např. pro interní číslování/označení jednotlivých vztahů.

Kniha mzdových dokladů

Údaj předvyplněný dle nastavené knihy mzdových dokladů v Náhledu záznamu v Personálních údajích. Na vztahu jej nelze editovat. Pouze nastavením tohoto pole v Náhledu záznamu lze tedy ovlivnit, do které knihy se vytvoří nový pracovní vztah.

 

 

Charakteristika právního vztahu

Legislativní rámec, na základě kterého vznikl daný pracovní poměr.

Prac. právní vztah

Druh pracovně právního vztahu.

Práv. vztah II

Jiný než pracovně právní vztah.

Vynětí z evidenčního počtu

Zatržítko je třeba zatrhnout v případě vynětí. Při výpočtu je prováděna kontrola a v případě, že je zadaná mzdová složka vynětí přes celý měsíc a zatržítko není zatrženo, hlášení na toto upozorní. V případě zatržení a situace, kdy alespoň na jeden den v měsíci není zadáno mzdovou složkou vynětí se opět objeví po výpočtu chybové hlášení.

Je možné jej využít pro tvoření výběrů na vynětí.

Zaměstnání malého rozsahu

Zatržítko je třeba zatrhnout v případě zaměstnání malého rozsahu - na jeho základě se tato informace načítá do skriptů Evidenční list důchodového pojištění, Oznámení o nástupu do zaměstnání a Příloha k žádosti o dávku.

Pracovní místo

Výběr z knihy Pracovních míst. Umožní předvyplnit některé údaje do pracovního vztahu.

Datum vzniku

Datum vzniku pracovního poměru nebo jiného právního vztahu.

Dat. nástupu

Skutečný nástup do pracovního poměru. Pokud není pole vyplněno uživatelem program automaticky doplňuje hodnotu podle předchozího pole "Datum vzniku".

Dat. podpisu smlouvy

Umožňuje evidovat datum podpisu smlouvy. Toto datum se nijak nenačítá do výpočtu ani do výstupních standardních sestav.

Dat. změny

Umožňuje evidovat datum změny smlouvy. Toto datum se nijak nenačítá do výpočtu ani do výstupních standardních sestav.

Důvod vzniku

Uživatelský číselník.

Druh práce

Druh práce, uvedený v pracovní smlouvě.

Druh trvání

Rozlišení doby trvání pracovního poměru.

Zkuš. doba

Počet měsíců trvání zkušební doby.

Konec zkušební doby

Datum konce a délka trvání, vyčíslená ve dnech.

Na nastavení konstanty TESTTIMECHCK se provádí kontrola zadaného data.

Pokud je datum "Konec zkušební doby" větší nebo rovno prvnímu dni aktuálního měsíce, provádí se během kontrolního výpočtu mezd kontrola, zda zadané datum konce zkušební doby odpovídá.

Kontrola probíhá tímto způsobem: Zjistí se "Nový konec zkušební doby" = datum vzniku + počet měsíců zkušební doby + celodenní nepřítomnosti v předchozích a aktuálním měsíci (podle zatržítka nepřítomnost v číselníku mzdových složek (kromě neomluvené absence)). Nepřítomnost přes státní svátek se nebere v potaz. Poté se porovná "Nový konec zkušební doby" se zadaným datem "Konec zkušební doby". Pokud nesouhlasí, pak se vypíše do chybového protokolu hlášení, že by se datum mělo upravit.

Klepnutím na pole s otazníkem dojde ke korektnímu nastavení konce zkušební doby (pouze pokud zde uložené datum větší nebo rovno prvnímu dni aktuálního měsíce).

Zkušební doba se posouvá o pracovní dny, tedy se prodlouží tak, aby zaměstnanec odpracoval stejný počet směn, které zameškal.

Místo výkonu práce:

Stát, Místo, Pracoviště

Určení místa výkonu práce.

Pracovní zařazení:

Středisko, Výplatní středisko, Zařazení

Středisko se kopíruje z Personálních údajů, výplatní středisko slouží k výplatě mzdy, zařazení určuje pracovní pozici zaměstnance.

Předpokl. ukončení

Předem dohodnutý termín ukončení pracovního poměru. V měsíci předpokládaného ukončení kontrolní výpočet a přeuložení dokladu hlásí tuto informaci, pokud není vyplněno datum ukončení.

 

Datum ukončení

Konečný termín ukončení pracovního poměru s nápočtem odpracovaných dnů. Po zadání datumu ukončení se zobrazí dotaz na ukončení platnosti trvalých mzdových složek a naplnění aktuálního nároku na dovolenou.

 

Způsob ukončení

Seznam možností ukončení pracovního poměru, daný zákoníkem práce.

 

Výpovědní doba od

Počátek výpovědní doby + počet měsíců trvání výpovědi.

Počátek výpovědní doby. Po vyplnění se automaticky doplní datum do pole Předpokládané ukončení podle nastavení konstanty CANCELMONTHS, která je implicitně nastavena na 2 (2 měsíce).

 

Odstupné násobek

Násobek průměrného hrubého měsíčního výdělku. V měsíci ukončení dochází při kontrolním výpočtu k automatickému vytvoření mzdové složky pro odstupné, pokud je toto pole vyplněno.

Odstupné dle

Výběr paragrafu zákoníku práce, dle kterého je odstupné vypláceno. Údaj se načítá do sestavy Potvrzení pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti (MZD_PONEZ.AM)

Kategorie 1, 2

Uživatelské číselníky.

Skupina 1, 2

Uživatelské číselníky.

Druh pracovního poměru

Bývalý číselník, který byl nahrazen číselníkem Prac. právní vztah a Právní vztah II. Není nutné vyplňovat.

Katalog prací

Číselník katalogu prací, který lze naplnit nepovinnou inicializací verze (inicializace Naplnění mzdových číselníků).

V základních údajích je zatržítko vyjmout z evidenčního počtu, které je třeba zatrhnout v případě vynětí. Při výpočtu je prováděna kontrola a v případě, že je zadaná mzdová složka vynětí přes celý měsíc a zatržítko není zatrženo, hlášení na toto upozorní. V případě zatržení a situace, kdy alespoň na jeden den v měsíci není zadáno mzdovou složkou vynětí se opět objeví po výpočtu chybové hlášení.

V průběhu zaměstnání můžeme data doplňovat a aktualizovat. Mzdové a Personální údaje jsou vzájemně propojeny, takže změnu stačí provést pouze v jedné z těchto částí. Pokud má být pracovní poměr ukončen, údaje s tím související uvedeme rovněž zde. Jedná se především o datum a důvod ukončení - tyto zadané informace se promítnou např. v sestavě Potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtový list).

V pravé části v preview je umístěno tlačítko Podrobné údaje o stavu zpracování. Pole se zobrazuje pouze v případě, že v Parametrech uživatele - Personalistika a Mzdy máme zatrženo pole Detailní informace. Tlačítko je určeno především pro správce. Pomocí tohoto tlačítka můžeme zjistit informace o průchodech výpočtu. Na obrázku pod textem je vidět formulář, který se zobrazí po stisknutí tlačítka. Podle jednotlivých zatržení se řídí také ikony zobrazující Stav zpracování.

pic_5917

Obr.: Údaje o průchodech výpočtu - Podrobné údaje o zpracování

Popis polí Průchody výpočtem:

Předchozí období uzavřeno

Uzavření období v předchozí periodě.

Prošlo předvýpočtem

Nad záznamem byl proveden předvýpočet.

 

Protokol předvýpočtu

Číslo protokolu posledního provedeného předvýpočtu. Protokol je možné opětovně zobrazit.

 

1. předvýpočet proběhl

U záznamu byl proveden 1. předvýpočet.

 

Potvrzení předvýpočtu

Předvýpočet byl potvrzen.

 

Editace po předvýpočtu

Záznam byl editován po provedení posledního předvýpočtu. Mohla být provedena změna složek na straně Trvalé položky Mzdových údajů. Reaguje také na změnu ze strany Personálních údajů týkající se výpočtu.

Prošlo vytvořením záloh

Byla vytvořena mzdová složka pro zálohu na mzdu.

 

Protokol vytvoření záloh

Číslo protokolu vytvoření záloh. Protokol je možné opětovně zobrazit.

 

Potvrzení vytvoření záloh

Vytvoření zálohy bylo potvrzeno.

Prošlo výpočtem

Nad zaměstnancem byl spuštěn výpočet.

Editace po výpočtu

Záznam byl ve Mzdových údajích nebo ze strany Personálních údajů přeuložen po provedeném výpočtu.

Protokol výpočtu

Číslo protokolu posledního provedeného výpočtu. Protokol je možné opětovně zobrazit.

Období je uzavřeno

Proběhlo uzavření období u daného pracovního poměru.

Mzdy - mzda

Tato strana Mzdových údajů je určena k zadání mzdových nároků pracovního vztahu. Kromě evidence částek základní mzdy, osobního ohodnocení, prémií nebo záloh na mzdu, se zde zadávají informace o pracovní době a mzdovém kalendáři, mzdových tarifech a způsobu výpočtu mzdy.

pic_5918

Obr.: Mzdové údaje - Mzda

Popis polí:

Údaje o mzdě/platu/odměně

 

 

Forma mzdy

V tomto poli se stanoví způsob výpočtu - forma mzdy zaměstnance.

Nabídka obsahuje volbu mzdy:

  • Měsíční mzda (časová mzda)
  • Hodinová mzda (časová mzda)
  • Úkolová individuální mzda
  • Podílová mzda
  • Smíšená mzda (podílová + časová)
  • Smíšená mzda (podílová + úkolová)
  • Odměna měsíční
  • Odměna hodinová
  • Plat - pouze v případě platu se informace o částkách čerpají z šesté strany pracovního vztahu, nikoli z následující sekce Údaje o částkách

 

Interní tarif

Název interního tarifu, do kterého zaměstnanec spadá a zobrazení částek z vybraného záznamu.

 

Zaručená mzda

Zaručená mzda, do které zaměstnanec spadá a pro kterou se bude provádět kontrola a doplatek, pokud bude zatrženo zatržítko Kontrola minimální mzdy.

 

Kontrola minimální mzdy

Pokud je zatrženo, výpočet provádí kontrolu minimální a zaručené mzdy. Implicitně se nastavuje na pracovních vztazích dle zákoníku práce (PP, DPP, DPČ).

Pokud je volba zatržena a není vyplněna Zaručená mzda, pak se provádí kontrola na minimální mzdu a vytváří se složka pro doplatek do minimální mzdy.

Pokud je volba zatržena a zároveň je vyplněna Zaručená mzda, pak se tato kontroluje dle číselníku a vytváří se složka pro doplatek do zaručené mzdy.

Pro měsíční formu mzdy je potřeba pro kontrolu mít vyplněnu sjednanou i stanovenou pracovní dobu na mzdovém dokladu.

Pro hodinovou formu mzdy nebo odměny pokud není vyplněna stanovená doba, pak se vezme kalendář ze mzdové konstanty HRWEEK (např. u dohod o provedení práce, kde není potřeba vyplňovat kalendář).

Údaje o částkách:

 

 

Základní mzda, Zákl.mzd. II

Částka v Kč, Kč/měsíc nebo Kč/hod podle vybrané formy mzdy. Zákl. mzda. II slouží pro konta pracovní doby.

 

Osobní ohodn., Os. ohod.II

Částka v Kč, Kč/měsíc nebo Kč/hod podle vybrané formy mzdy. Os. ohod. II slouží pro konta pracovní doby.

 

Prémie

Prémie je možné zadat v procentech nebo částkou. Podle zvolené možnosti je potřeba vybrat také odpovídající mzdovou složku A v části Automatický výpočet.

 

Záloha na mzdu

Pole pro zadání částky zálohy na mzdu vytvářené přes formulář Volba výpočtu.

Automatické vytváření výstupních položek

 

Automatický výpočet mzdy

Označení, že se v pracovním vztahu má provádět automatický výpočet mzdy.

Automat 1,2,3,4

Pole pro výběr automatického výpočtu složek mzdy, platu, odměny.

Údaje o pracovní době

 

 

Pracovní doba

Pracovní kalendář sjednané pracovní doby. Např. v případě kratšího úvazku se vybere odpovídající kalendář pro kratší úvazek.

 

Stanovená pracovní doba

Mzdový kalendář pro stanovenou pracovní dobu. V případě kratšího úvazku se vybere kalendář odpovídající stanovené době, vůči které je sjednaná pracovní doba kratší.

Po vyplnění kalendáře Pracovní doby se doplní kalendář Stanovené doby kalendářem, zadaným v konstantě CALENDAR (Uživatelské mzdové konstanty - Další nastavení - Předvyplňovaný kalendář stanovené doby). Pokud je konstanta prázdná, pak se nedoplní nic.

Pole je povinné, pokud je vyplněna Pracovní doba. Nelze tedy mít vyplněn kalendář v Pracovní době a nemít vyplněn kalendář ve Stanovené době.

 

Úvazek sjednaný týdenní

Sjednaná týdenní pracovní doba. Údaj se zde zobrazuje z vybraného kalendáře v poli Pracovní doba.

 

Úvazek stanovený týdenní

Stanovená týdenní pracovní doba. Údaj se zde zobrazuje z vybraného kalendáře v poli Stanovená doba.

 

Časový fond

Kalendář se používá při kontech pracovní doby jako kalendář pro fond měsíce.

Odvody a srážky

 

Zdravotní pojištění

 

 

Způsob srážky

Výběr způsobu srážky zdravotního pojištění z nabídky podle charakteru pojištěnce:

  • Srážet + doplatek do minimální mzdy platí zaměstnanec - program v tomto případě kromě výpočtu srážky hlídá, zda částka srážky dosahuje alespoň minimální výše. Případný doplatek do minima jde na vrub zaměstnance.
  • Nesrážet - zdravotní pojištění se nesráží.
  • Srážet, Pouze z výdělku - použije se v případě, kdy není potřeba hlídat minimální výši.
  • Srážet, Plátce je i stát - použije se pro vybrané skupiny osob.
  • Srážet + doplatek minimální mzdy platí organizace - tato volba se použije pouze v případě, kdy je vyměřovací základ zaměstnance nižší z důvodu překážek na straně organizace a doplatek do minimálního vyměř. základu jde na vrub organizace.
  • Srážet, Plátce je i stát - nárok na odpočet. Vyměřovací základ se poníží a určenou částku.

Sociální zabezpečení

 

 

Způsob srážky

Výběr způsobu srážky sociálního zabezpečení z nabídky:

  • Srážet - sociální pojištění se srazí vždy.
  • Nesrážet - sociální pojištění se nesráží.
  • Srážet (zaměstnání malého rozsahu) - hlídá se limit pro srážení daný pro zaměstnání malého rozsahu
  • Srážet (pouze důchodové pojištění) - zrušeno, nepoužívat!
  • Srážet (neuplatnit slevu) - zrušeno, nepoužívat!
  • Srážet (dohoda o provedení práce) - hlídá se limit pro srážení u DPP
  • Srážet zaměstnání malého rozsahu, nenulovat zdr. - u zdravotního pojištění se limit nehlídá a srazí se vždy, u sociálního pojištění se hlídá limit
  • Nesrážet (krátkodobá zaměstnání) - zrušeno, nepoužívat!

 

Druh činnosti

Výběr z číselníku. Načítá se do sestav pro ČSSZ (Oznámení o nástupu do zaměstnání, ELDP, ...)

Daně z příjmů

 

 

Způsob danění

Výběr z číselníku:

  • Danit - zaměstnanec má podepsáno prohlášení k dani
  • Danit - zaměstnanec nemá podepsáno prohlášení k dani
  • Danění v souběžném pracovním poměru
  • Nedanit

V případě více pracovních vztahů je třeba vybrat jeden, ve kterém se daní. Ostatní pracovní vztahy musí mít nastaveno Danění v souběžném pracovním poměru. Vždy musí být právě jeden pracovní vztah, do kterého se načítají daně!

 

Poplatník

Výběr z číselníku poplatníků:

  • Poplatník bez podepsaného prohlášení v měsíci nástupu (v případě, že nástup je v průběhu měsíce a poplatník má v tomto měsíci ještě podepsáno prohlášení u předchozího zaměstnavatele a u nového zaměstnavatele podepsal až od následujícího měsíce)
  • Rezident - neovlivňuje výpočet
  • Nerezident - neovlivňuje výpočet
  • Důchodce - neovlivňuje výpočet
  • Poplatník bez slevy na dani - při výpočtu se neuplatní slevy na dani zaměstnance, uplatní se pouze daňové zvýhodnění.

Ostatní

 

 

Odborová organizace

Výběr odborové organizace. Po vyplnění se automaticky při výpočtu vytváří mzdová složka pro příspěvek odborové organizaci.

 

Srážka výplaty

Vazba do srážek zaměstnance. Vyplněná srážka se dosadí do zálohy na mzdu vytvářené pomocí formuláře Volby výpočtu. Dosadí se také na mzdovou složku 9990 v případě, že není zadána mzdová složka 9970.

Mzdy - účtování

Tato strana je určena pro zadání základních srážek z mezd na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění a daně z příjmů a příspěvků pro odbory. Dále je zde tabulka třídících kódů a údajů pro účtování.

pic_5919

Obr.: Mzdové údaje - Účtování

Popis vybraných polí:

Účetní informace

 

 

Účet má dáti, Účet dal

Účty pro zaúčtování. Výpočtem se dosazují do výstupních položek mezd, pokud není nazatrženo Nekopírovat analytické osy.

 

Účet soc. zab., Účet zdr.poj.

Další účty, které je možné využít pro zaúčtování mezd a použít je v kontacích pro zaúčtování mezd.

 

Nekopírovat analytické osy

Při nastavení zatržítka se analytické osy zadané zde na pracovním vztahu při kontrolním výpočtu nedosazují do výstupních mzdových složek. Implicitně (při nezatrženém zatržítku) se osy do výstupních mzdových složek dosazují.

Kódy

Analytické osy

 

Středisko 1

Předvyplní se kmenové středisko.

 

Středisko 2

Nákladové středisko. Středisko 2 je možné využít pro účtování mzdy na jiné středisko.

 

Zakázka

Třídění mezd na zakázky.

 

Zboží

Třídění mezd na zboží.

 

Kód 1

Třídění mezd podle kódů.

 

Kód 2

Třídění mezd podle kódů.

 

Párovací symbol

Použití při účtování.

Údaje pro výkazy

 

 

CZ-ISCO

číselník ČSÚ

 

NUTS4

číselník ČSÚ - aktuálně se nevyužívá (nikam nenačítá)

 

LAU1

číselník ČSÚ

 

CZ-ICSE

klasifikace postavení v zaměstnání

 

ZUJ

základní územní jednotka podle ČSÚ

CZ - NACE

Pole potřebné pro sestavu Informační karta zaměstnavatele - nástup. Číselník není naplněn, je třeba jej naplnit používanými hodnotami.

Požadované vzdělání

Pole potřebné pro sestavu Informační karta zaměstnavatele - nástup. Číselník KKOV.

Vedoucí zaměstnanec

Načte se do pole Vedoucí na 2. straně ve skriptu ISPV.

První zaměstnání v ČR

Údaj pro sestavu Informační karta zaměstnavatele - nástup a také pro skript Hromadné oznámení zaměstnavatele (pro rozlišení kódu změny).

Mzdy - před výpočtem

Údaje na této straně se zobrazují po provední akce předvýpočet v dané periodě a jsou potřebné pro výpočet mzdy nebo platu. Jedná se o vstupní údaje pro danou periodu zpracování a údaje se tedy na straně Před výpočtem při výpočtu nemění. Jedná se tedy vždy o stav hodnot po výpočtu a uzavření předchozí periody zpracování.

pic_7310

Obr.: Mzdové údaje - strana Před výpočtem

Popis polí:

Prům. pro mzd. náhrady

Průměr pro mzdové náhrady.

V případě pravděpodobného průměru pro mzdové náhrady se způsob jeho výpočtu řídí nastavením mzdových konstant:

 

SKIPPRECMPAV - Jiný výpočet nulového pravděp. průměrného výdělku v měsíci vzniku nebo po nepřítomnosti přes celé rozhodné období.

Hodnoty mzdové konstanty:

NE(implicitně) - výpočet pravděpodobného průměru je počítán předvýpočtem ze zadaných sjednaných hodnot - základní mzdy a osobního ohodnocení (bez prémií) dělený fondem z kalendáře za předchozí kvartál. Pokud po předvýpočtu vyjde průměr nulový (pokud např. chybí vstupní údaje), pak tuto skutečnost chybový protokol zahlásí a po doplnění údajů je spočítán pravděpodobný průměr kontrolním výpočtem z údajů aktuálního měsíce.

ANO - výpočet pravděpodobného průměru je počítán výpočtem z výstupních hodnot aktuálního měsíce.

 

SKIPPRECMPA2 - Jiný výpočet nenulového pravděpodobného průměrného výdělku. Tedy výpočet nenulového pravděpodobného průměrného výdělku, tzn. když nebylo odpracovnáno 21 dnů v rozhodném období, ale něco odpracováno bylo.

Hodnoty mzdové konstanty:

1(implicitně) - pravděpodobný průměr se spočítá ze skutečných hodnot z rozhodného období

2 - pravděpodobný průměr se spočítá ze zadaných sjednaných hodnot - základní mzdy a osobního ohodnocení (bez prémií) dělený fondem z kalendáře za předchozí kvartál.

3 - najít poslední nepravděpodobný průměr. Tedy dosadí se poslední průměr pro mzdové náhrady, který nebyl spočítán jako pravděpodobný průměr.

 

SKIPPRECMPA3 - Jiný výpočet nulového pravděpodobného průměrného výdělku. Tedy výpočet nulového pravděpodobného průměrného výdělku po nepřítomnosti přes celý předchozí kvartál.

1(implicitně) - dle konstanty SKIPPRECMPAV

2 - najít poslední nepravděpodobný průměr. Tedy dosadí se poslední průměr pro mzdové náhrady, který nebyl spočítán jako pravděpodobný průměr.

 

Přepočet průměru

Tlačítko pro přepočet průměru z opravných složek H0301. Použije se pro přepočet průměru v aktuálním měsíci v případě, že byla zadána opravná mzdová složka s platností do předchozího kvartálu, která ovlivňuje výpočet průměru v aktuálním kvartálu/měsíci.

Tlačítko je možné použít také pro přepočet pravděpodobného průměru, ať už v měsíci vzniku pracovního vtahu, tak také po nepřítomnosti přes celý kvartál.

Funkci je možné také využít, pokud program spočítá pravděpodobný průměr a poté dojde k úpravě vstupních hodnot pro výpočet tohoto průměru. Způsob výpočtu pravděpodobného průměru se řídí nastavením mzdových konstant, viz. popis pole Průměr pro mzdové náhrady.

Pravděpodobný průměr

Informativní zatržítko, uživatelsky nelze měnit. Pokud je zatrženo, pak značí, že průměr pro mzdové náhrady byl spočítán jako pravděpodobný průměr.

V kontu pracovní doby

Informativní zatržítko, uživatelsky nelze měnit. Pokud je zatrženo, pak je zaměstnanec zařazen v kontu pracovní doby a jedná se tedy o průměr pro konto pracovní doby.

Hrubý měsíční

Průměrný hrubý měsíční výdělek počítaný podle ZP.

Čistý měsíční

Průměrný hrubý měsíční výdělek počítaný podle ZP.

Dovolená letošní rok

Stav nároku a čerpání dovolené z letošního roku.

 

Za kalend. rok

Zatržítko udávající, zda se jednalo o dovolenou za kalendáří rok nebo jeho poměrnou část, nebo zda se jednalo o dovolenou za odpracované dny. Zatržítko pozbylo svou funkčnost s legislativními změnami při výpočtu dovolené od ledna 2021.

 

běžná, dodatková

Dle zákoníku práce.

 

prodloužená

V případě, že je poskytována dovolená navíc. Tento nárok zadáme zatrhnutím pole.

Chování prodloužené dovolené ovlivňuje mzdová konstanta LEAVEEXTTRNO - nepřenášet prodlouženou dovolenou. Konstanta má implicitní hodnotu NE (nevyčerpaná prodloužená dovolená se přenáší do dového roku). Pokud je prodloužená dovolená evidována odděleně od běžné dovolené, pak se při nastavení mzdové konstanty na ANO při předvýpočtu ledna zůstatek prodloužené dovolené z minulého roku nepřevede a loňská prodloužená dovolená se tedy na počátku roku vynuluje.

Dovolená minulý rok

Stav nároku a čerpání dovolené minulého roku.

 

běžná

Dle zákoníku práce.

 

prodloužená

V případě, že je poskytována dovolená navíc.

Dovolená celkem

 

Nárok, Čerpáno, Kráceno, Zůstatek

Informace o stavu dovolené - celkové součty.

Sick days

Evidence dnů sick days. Popis funkčnosti Sick days je v kapitole Mzdové údaje - Sick days.

Výpočet nároku

Tlačítko Výpočet nároku dovolené se používá pro přepočet nároku na dovolenou, pokud kontrolní výpočet hlásí nesoulad mezi zadaným a vypočteným nárokem na dovolenou. Pak tlačítko Výpočet nároku dovolené nastaví na stranu Před výpočtem korektní hodnoty. Pro nastavení těchto správných hodnot je nutné mít provedený kontrolní výpočet v daném měsíci, protože tlačítko Výpočet nároku dovolené počítá dovolenou na základě skutečně odpracovaných hodin a náhradních dob.

Používá se primárně v těchto situacích:

- Na konci roku při výpočtu měsíce prosince

- V měsíci ukončení pracovního vztahu

Pokud je tlačítko použito mimo tyto dvě možnosti, pak výpočet nároku probíhá do aktuálního období ze skutečně vypočtených hodnot a období budoucí (případně také aktuální období, pokud není spuštěn kontrolní výpočet) se bere jako plně odpracované (zde se tedy jedná o předpoklad).

Pokud došlo během roku také ke změně pracovní doby, pak Výpočet nároku přepočítá i průměrnou sjednanou týdenní pracovní dobu a na základě této upravené hodnoty spočítá nový nárok na dovolenou – upravenou hodnotu pak uloží na straně Před výpočtem.

 

Při změně kalendáře

Pokud dojde během roku ke změně sjednané týdenní pracovní doby, pak musí dojít také k přepočtu nároku na dovolenou. Tento přepočet předpokládaného nároku na dovolenou je možné provést pomocí tlačítka Při změně kalendáře.

Stiskem tlačítka dojde k přepočtu Průměrné sjednané týdenní pracovní doby a na základě této hodnoty dojde k přepočtu předpokládaného nároku na dovolenou na straně Před výpočtem. Jedná se o přepočet předpokládaného nároku na dovolenou, tedy bere se v potaz pouze trvání pracovního vztahu v daném roce, nikoli odpracované hodiny.

Dosažený VZ soc. pojištění

Nápočet vyměřovacích základu od počátku roku.

Dosažený VZ zdrav. pojištění

Nápočet vyměřovacích základu od počátku roku.

Dosažená částka příspěvku na penz. a živ. pojištění

Pole pro zobrazení napočtených hodnot penzijního a životního pojištění od počátku roku pro kontrolu max. limitu.

Nápočty dosažených dnů a hodin

 

 

Hodiny přesčas

Pole je určeno pro evidenci přesčasové práce.

 

Přesčasy ve mzdě

Pokud je u zaměstnance zatrženo pole „Přesčasy ve mzdě“, můžeme přesčasové hodiny zadávat na vstupní stranu pomocí MS 2130 „Přesčas s příplatkem I“ (nebo MS 2121 a MS 2122). Program automaticky na stranu Výstup vygeneruje MS 1890 Neplacený přesčas (do limitu) a od limitu se začne automaticky vytvářet MS 1800 Práce přesčas (nebo MS 1810,1820) společně spolu se složkou 2220 Příplatek za práci přesčas.

Limit neplacených přesčasových hodin je do 150 hodin/rok (uloženo ve mzdové konstantě NEPPRESCAS). U vedoucích pracovníků je tento limit 416 hodin/rok (uloženo ve mzdové konstantě DOHPRESCAS). Limit 416 hodin/rok se hlídá tehdy, pokud je na straně Účtování atrženo zatržítko Vedoucí pracovník. Pokud zatrženo není , pak se hlídá limit 150 hodin/rok.

 

Hodiny přesčas (nelikvidované)

Zde se evidují přesčasové hodiny, za které přísluší zaměstnanci náhradní volno místo příplatku. Čerpáním náhradního volna, MS 5330 Náhradní volno za přesčas, se hodiny z nápočtového pole odečtou. Stejně tak může být poskytnut příplatek, nedojde-li ve stanovené době k čerpání volna. Odečtení hodnot se projeví po spuštění předvýpočtu v následujícím měsíci.

 

Rozdíl hodin vůči fondu

Do tohoto pole se načítá rozdíl mezi MČF a skutečně odpracovanou dobou.

 

Neodp. dny (pro krácení dov.)

Do pole se načítají neodpracované dny pro krácení dovolené. Pokud počet přesáhne hodnotu pro krácení dovolené, pak je dovolená při kontrolním výpočtu automaticky krácena.

 

Dosažené hodiny DPP

Hodiny odpracované na dohodách o provedení práce od počátku roku kumulovaně ze všech pracovních vztahů zaměstnance. Na počátku roku se hodnota vždy nuluje.

 

Nápočty dosažených hodin pro výpočet nároku dovolené

Údaje o průměrné sjednané týdenní pracovní době, odpracovaných hodinách, náhradních dobách částečně i plně započitatelných pro výpočet nároku na dovolenou. Údaje dosažených hodin se během roku kumulují.

Do pole Prům. pro náhrady mezd se načítá průměrný výdělek, jehož vstupní údaje pro výpočet je možné sledovat také v sestavě Průměry pro náhrady mezd.

Součástí kontrolního výpočtu nad Mzdovými údaji je kontrola na výši průměrného výdělku dle § 357 Zákoníku práce:

Kontrola probíhá dle zvolené formy mzdy.

V části formuláře určené pro stanovení dovolené má organizace možnost zatrhnout, zda bude pracovníkovi poskytována pouze běžná, nebo také prodloužená dovolená. Díky tomu existuje možnost poskytovat dovolenou navíc jen některým pracovníkům, jak bývá v praxi běžné, a to přímo pomocí výpočtu programu. Kolik týdnů dovolené navíc firma zvolí, pokud se pro takovou možnost rozhodne, je třeba nastavit ve Mzdových konstantách v oddíle Konstanty pro dovolenou. V případě nároku bude zatrženo i pole Dodatková dovolená.

Při výpočtu nároku na dodatkovou dovolenou se reaguje na vyplněné datum ukončení vztahu a dodatková dovolená se poměrově krátí dle délky trvání pracovního vztahu v daném roce, stejně jako běžná dovolená.

Mzdy - trvalé položky

Strana mezd, určená k zadání údajů, vstupujících do zpracování mezd, které mají dlouhodobou platnost. Nositeli těchto údajů jsou mzdové složky. Na tuto stranu je buď zadá uživatel nebo program.

Aby mzdová složka, vložená na straně Trvalé položky, vstoupila do výpočtu mezd, je potřeba ji „nakopírovat“ na stranu Vstup Mzdových údajů, což zajišťuje funkce „Předvýpočet“.

Na straně trvalých mzdových složek se u mzdové složky zobrazí ikonka , pokud se již nakopírovala na vstupní stranu Mzdových údajů pomocí Předvýpočtu. Platí zde pravidlo, pokud zadáváme novou trvalou mzdovou složku a spustíme Předvýpočet, musíme v případě pozdější změny dat ve formuláři mzdové složky provést úpravy u MS na straně Trvalé položky i Vstup. (Mzdové složky se na vstupní stranu kopírují jen prvním Předvýpočtem.) To znamená, že pokud bychom upravili složku pouze na straně Trvalé položky, změna by se projevila po Předvýpočtu provedeném až v dalším měsíci.

Trvalou mzdovou složku můžeme ukončit tím, že na ni vyplníme Platnost Do. Po tomto datu již v další periodě mzdová složka platit nebude a nebude se ve stručném výpise dalších period zobrazovat a předvýpočtem kopírovat navstupní stranu.

Trvalou mzdovou složku lze také smazat pomocí DEL. Pak ale není vidět již v žádné periodě, ani té již uzavřené.

Trvalou mzdovou složku lze na stranu Trvalé položky Mzdových údajů zadat s Platností od do aktuální periody zpracování mezd nebo s platností do nějaké budoucí periody. Mzdová složka zde bude po uložení zobrazena a předvýpočet ji bude kopírovat na vstupní stranu Mzdových údajů až od období, do kterého svou Platností od mzdová složla spadá.

pic_5923

Obr.: Mzdové údaje - trvalé položky

Trvalé mzdové složky – postup

Trvalé mzdové složky, které mají dlouhodobější charakter, se zadávají na stranu Trvalé položky Mzdových údajů. Pomocí volby Nová položka nebo klávesy Insert zobrazíme formulář, kde vyplníme potřebné údaje.

pic_6525

Obr.: Volba pro vložení nové položky na straně Trvalé položky

pic_2393

Obr.: Formulář pro zadání mzdové složky

Pole Platnost Od se předvyplní datumem počátku aktuální periody. Aby mzdová složka, vložená na straně Trvalé položky, vstoupila do výpočtu mezd, je potřeba ji „nakopírovat“ na vstupní stranu mzdových údajů, což zajišťuje funkce „Předvýpočet“.

Na straně trvalých mzdových složek se u mzdové složky zobrazí tato ikonka pic_1143i, pokud se již nakopírovala na vstupní stranu Mzdových údajů pomocí Předvýpočtu.

Platí zde pravidlo, pokud zadáváme novou trvalou mzdovou složku a spustíme Předvýpočet, musíme v případě pozdější změny dat ve formuláři mzdové složky provést úpravy u MS na straně trvalé položky i na vstupní traně. Mzdové složky se na vstupní stranu kopírují jen prvním Předvýpočtem. To znamená, že pokud bychom upravili složku pouze na straně Trvalé položky, změna by se projevila po Předvýpočtu provedeném až v dalším měsíci.

Mzdy - vstup

Podle Mzdových složek z této strany program vypočte mzdu zaměstnance. Platí zde podmínka, že složky na této straně jsou platné pouze pro aktuální měsíc. Jedná se o složky, které na tuto stranu zadává buď uživatel (dovolená, nemoc, překážky v práci, prémie) nebo je zde program doplní automaticky po spuštění akce Předvýpočet ze strany Trvalé položky (např. 9970 Výplata na účet, aj.). Na rozdíl od strany Trvalé položky, zde vytvořené mzdové složky zůstávají jen po dobu jednoho měsíce - dle data platnosti.

pic_5925

Obr.: Mzdové údaje - vstupní mzdové složky

Pozn.: V případě, že po spuštění Předvýpočtu, došlo k aktualizaci některé ze mzdových složek na straně Trvalé položky, nesmíme zapomenout zaktualizovat tu samou mzdovou složku, nakopírovanou pro tento měsíc na straně Vstup.

Mzdovou složku na tuto stranu vkládáme v režimu Změna prostřednictvím ikony pro Novou položku nebo pomocí klávesy Insert.

pic_5926

Obr.: Vložení nové mzdové složky na vstupní stranu

Po volbě Nový položka se zobrazí číselník mzdových složek, ze kterého vybereme mzdovou složku pomocí Enter nebo dvojkliku myší na vybraném záznamu (mzdové složce):

pic_5927

Obr.: Výběr mzdové složky z číselníku

Po výběru mzdové složky se zobrazí formulář této vybrané mzdové složky, na kterém uživatel vyplní vybrané údaje, např. částku mzdové složky:

pic_5928

Obr.: Formulář mzdové složky

Po stisku tlačítka OK se mzdová složka vloží na stranu Vstup s příznakem (zelená ikona), že se jedná o novou vloženou mzdovou složku. Pro uložení této mzdové složky na vstupní stranu a zároveň zrušení stavu Změna se použije volba Ulož a prohlížej. Při zvolení volby Ulož dojde pouze k uložení mzdové složky na Vstup, ale záznam zůstane ve stavu Změna pro vložení dalších mzdových složek.

pic_5929

Obr.: Volba Ulož a prohlížej

Mzdy - výstup

Na této straně je zobrazený výsledek zpracování mezd. Vzhledem i zobrazenými údaji strana odpovídá výplatnímu lístku. Ve spodní části je přehled vypočtených mzdových složek, tvořících výplatu, které vznikly výpočtem ze vstupních mzdových složek a také vybraným automatickým výpočtem, pokud je na mzdovém dokladu vyplněn.

pic_5930

Obr.: Mzdové údaje - výstupní mzdové složky

Popis vybraných polí:

Fond pracovní doby

Sjednaný počet pracovních dnů a hodin z kalendáře sjednané pracovní doby.

Odpracováno

Skutečně odpracovaný počet dnů a hodin.

Vyměřovací základy

Vyměřovací základy sociálního, zdravotního pojištění a základ daně aktuálního měsíce.

Dovolená letošní

Zbývající letošní dovolená po provedeném výpočtu mezd.

Dovolená minulý rok

Zbývající loňská dovolená po provedeném výpočtu mezd.

Sick days

Zbývající dny Sick days po provedeném výpočtu mezd.

Hrubá mzda

Vypočtená částka hrubé mzdy.

Čistá mzda

Částka čisté mzdy (napočítávají se mzdové složky dle zatržítka Čistá mzda v číselníku mzdových složek).

Čistý příjem

Výše čistého příjmu (napočítávají se mzdové složky dle zatržítka Čistý příjem v číselníku mzdových složek)..

Výplata

Částka k výplatě zaměstnanci.

Mzdy - vypočtené údaje

Na této straně jsou podrobně rozepsány vypočtené hodnoty srážek z mezd na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění a daň z příjmů a také fond pracovní doby za celý měsíc a za odpracovanou část v případě nástupu či výstupu.

pic_5931

Obr.: Mzdové údaje - vypočtené údaje

Popis polí:

Mzdový časový fond období

 

 

V době platnosti pracovního poměru

Počet hodin, pracovních dnů a svátků z kalendáře v době platnosti pracovního vztahu, tedy zkrácené hodnoty v měsíci nástupu či výstupu, pokud pracovní vztah není platný celý měsíc.

 

Celé zpracovávané období

Počet hodin, pracovních dnů a svátků v pracovní dny z kalendáře celého měsíce.

Nápočty dosažených hodin pro výpočet nároku dovolené

Odpracované, plně a částečně započtené doby pro výpočet skutečného nároku na dovolenou. Hodnoty jsou zde v kumulaci od počátku roku do aktuálního období.

Zatržítko Splněna podmínka [hod] hodin pro započtení podává informaci, zda je možné započíst částečně započtené náhradní doby.

Zatržítko Překročeno maximum [hod] hodin pro započtení podává informaci o tom, že na pracovním vztahu byl překročen maximální limit pro započtení částečně započtených náhradních dob.

Dovolená aj.

Údaje týkající se nároků a zůstatku dovolené. Jedná se o aktuální zůstatky k danému období zpracování po provedeném výpočtu mezd.

Ve sloupci Nárok do se zobrazuje skutečný nárok na dovolenou od počátku roku do aktuálního období zpracování mezd.

Zůstatek (cca dny) zobrazuje přepočet nároku dovolené v hodinách na dny dle průměrné délky směny.

 

Započteno

Pod tlačítkem Započteno jsou údaje týkající se dovolené aktuálního roku. Jedná se o údaje od počátku roku do aktuálního období. Je zde uvedeno, jestli byly splněny podmínky pro nárok na běžnou dovolenou aktuálního roku a také započtené hodiny pro výpočet skutečného nároku na dovolenou.

pic_6942

Obr.: Započteno

Průměrný výdělek

 

 

Hrubý měsíční

Průměrný hrubý měsíční výdělek počítaný podle ZP.

V případě formy mzdy 1 - Měsíční mzda se při výpočtu kontroluje výše hrubého měsíčního výdělku vůči minimální mzdě (konstanta MMZAMES) nebo v případě vyplnění nejnižší úrovně zaručené mzdy se provádí kontrola vůči hodnotě konstanty TARM1B (pro tarify TARM1 až TARM8) nebo hodnotě konstanty TARM9B (pro tarify TARM9 až TARM16).

 

Čistý měsíční

Průměrný čistý měsíční výdělek počítaný podle ZP.

Evidenční počet

Údaje o načítání zaměstnance do jednotlivých evidenčních počtů.

Zdravotní pojištění

 

 

Pojistné zaměstnanec

Částka srážky pojistného na zdravotní pojištění ze mzdy zaměstnance.

 

Pojistné organizace

Částka srážky pojistného na zdravotní pojištění za organizaci.

 

Odvod celkem

Celkový odvod na na zdravotní pojištění (úhrn srážky zaměstnanec + organizace)

 

Dosažený vyměřovací základ

Součet dosažených vyměřovacích základů od začátku roku.

 

Pojistné ze mzdy

Vyměřovací základ ze mzdy aktuálního měsíce a srážka zaměstnance spočítaná z tohoto vyměřovacího základu.

 

Minimální mzda

Vyměřovací základ do minimálního vyměřovacího základu zdravotního pojištění a částka doplatku do minima zdravotního pojištění.

Sociální pojištění

 

 

Vyměřovací základ

 

 

Pojistné zaměstnanec

Částka srážky zaměstnance na sociální zabezpečení.

 

Pojistné organizace

Částka srážky organizace na sociální zabezpečení.

 

Odvod celkem

Celkový odvod na sociální pojištění (úhrn srážky zaměstnanec + organizace)

 

Dosažený vyměřovací základ

Součet dosažených vyměřovacích základů od začátku roku.

 

Nemocenské pojištění

 

 

Vyměřovací základ

Částka vyměřovacího základu pro nemocenské pojištění.

 

Vyloučené dny

Vyloučené dny pro nemocenské pojištění (pro Přílohu k žádosti o dávku).

 

Nedosáhl rozhodného příjmu

Pole bude zatrženo pokud v měsíci nedosáhne rozhodného příjmu (u dohod DPP a DPČ).

 

Důchodové pojištění

 

 

Vyměřovací základ

Částka vyměřovacího základu pro účely důchodového pojištění.

 

Vyloučené doby

Vyloučené doby pro důchodové pojištění (pro Evidenční list důchodového pojištění)

 

Nedosáhl rozhodného příjmu

Pole bude zatrženo pokud v měsíci nedosáhne rozhodného příjmu (u dohod DPP a DPČ).

 

Překrytí příjmu a vyloučené doby

Zatržítko je zatrženo, pokud je v měsíci vyloučená doba přes celý měsíc a zároveň je zúčtován nějaký příjem. V tomto případě se vyloučené doby důchodového pojištění nezapočítávají. Na tuto skutečnost upozorňuje také výpočet.

Přehled daní z příjmů - zálohová daň

Údaje v kumulaci za všechny pracovní vztahy zaměstnance.

 

Úhrn příjmů

Zdanitelný příjem zaměstnance.

 

Pojistné

Částka pojistného za firmu. Pro rok 2021 bylo zrušeno.

 

Základ zálohové daně

Základ daně.

 

Vypočtená záloha daně

Částka zálohy před slevou.

 

Zálohová daň po slevách

Záloha daně po slevě.

 

Výsledná záloha daně (včetně zvýhodnění)

Částka zálohy na daň z příjmů po slevách i daňovém zvýhodnění.

 

Daňový bonus

Částka daňového bonusu.

Sleva na dani

 

 

Poplatník

Sleva na poplatníka.

 

Invalidita

Sleva na invaliditu.

 

Student

Sleva na studenta.

 

Celkem

Celková sleva.

 

Zálohová daň po slevách

Záloha daně po slevě.

Daňové zvýhodnění na děti

 

 

Nárok

Hodnota nároku na daňové zvýhodnění podle počtu dětí a jejich pořadí.

 

Sleva na dani

Částka skutečně zjištěné slevy.

Přehled daní z příjmu - srážková daň

 

 

Úhrn příjmů

Zdanitelný příjem.

 

Pojistné

Částka pojistného za firmu. Pro rok 2021 bylo zrušeno.

 

Základ srážkové daně

Základ daně.

 

Srážková daň

Vypočtená srážková daň.

Mzdy - rozvrh

Na této straně je možné zkontrolovat naplánovaný fond pracovní doby i neodpracovanou dobu, zadanou formou mzdových složek. Rozvrh na jednotlivé dny se na tuto stranu dostane Předvýpočtem, dle kalendáře, který jsme zaměstnanci přiřadili na straně Mzda v knize Mzdových údajů v poli Pracovní doba. Výpočet odtud čerpá informace pro zpracování mezd. Evidence pracovní doby je rozdělena na dvě záložky Plán a Skutečnost. Zobrazené údaje na stránce odpovídají zpracovávanému měsíci.

Plán - Rozvrh pracovní doby

Směny zde zobrazené se natahují do dokladu akcí Předvýpočet.

pic_5934

Obr.: Mzdové údaje - strana Rozvrh - Plán - Rozvrh pracovní doby

V záložce Plán - rozvrh pracovní doby můžeme ještě po Předvýpočtu editovat jednotlivé záznamy, přidávat nové nebo mazat stávající. Všechny změny, které na této záložce provedeme, se automaticky projeví i v záložce skutečnost, ale až po spuštění akce Výpočet.

pic_5936

Obr.: Výmaz směny v režimu Změna pomocí křížku na konkrétní směně

pic_5937

Obr.: Zadání nové směny v režimu Změna - pravá myš na vybraném dni a volba Plán - rozvrh pracovní doby

pic_5938

Obr.: Zobrazení formuláře pro vyplnění údajů o směně

Skutečnost - Evidence pracovní doby

Po spuštění výpočtu na záložce Skutečnost vidíme konkrétní nepřítomnosti v jednotlivých dnech, které byly zadány pomocí mzdových složek na vstupní straně Mzdových údajů (např. Dovolená, Návštěva lékaře, Nemoc, aj.).

pic_5935

Obr.: Mzdové údaje - strana Rozvrh - Skutečnost - Evidence pracovní doby

Popis polí:

Počet hodin

Hodiny celkem, tzn. včetně svátků.

Počet dnů

Počet dnů, na které připadla směna včetně státních svátků.

Počet hodin běhěm svátků

Počet hodin během svátků.

Počet dnů během svátků

Počet dnů, na které připadla směna ve státní svátek.

V režimu Změna je možné vkládat nové záznamy na záložku Plán - Rozvrh pracovní doby přes pravé tlačítko myši výběrem "Nová událost - Plán - Rozvrh pracovní doby".

pic_6526

Obr.: Nová položka kalendáře - rozvrh pracovní doby

Popis polí položky Plán - rozvrh pracovní doby

Datum

Datum dne, do kterého je vytvořena položka.

Popis

Povinné pole, které vyplňuje uživatel.

Typ časového úseku

Předvyplněný údaj.

Trvání

Doba trvání mzdového intervalu. Předvyplněný údaj.

Stiskem tlačítka Více se formulář rozšíří o další podrobnější údaje, které může uživatel vyplnit. Jedná se o nepovinné pole.

pic_6527

Obr.: Nová Položka kalendáře - rozšířené zobrazení

Popis vybraných polí:

Datum od, Datum do, Čas od, Čas do

Počátek a konec mzdového intervalu.

Přestávka

Délka trvání přestávky. Předvypněný údaj.

Typ směny

Typ směny dle nabídky z číselníku (ranní, odpolední, noční).

Mzdy - historie

Tato strana obsahuje souhrnné mzdové složky, vytvářené mzdovým výpočtem. V těchto mzdových složkách jsou uložené údaje týkající se jednotlivých oblastí, které se načítají do výstupních sestav a do skriptů, které se spouští nad knihami Mzdové údaje nebo Pracovní vztahy.

Uživatel na tuto stranu zadává pouze opravné mzdové složky týkající se například sociálního a zdravotního pojištění (např. pro opravné přehledy na tyto instituce), pokud je to z nějakého důvodu potřeba.

pic_5939

Obr.: Mzdové údaje - historie

Po rozkliknutí jednotlivých záznamů, je možné zobrazit formulář s podrobnými údaji o konkrétním záznamu.

Funkce nad knihou Mzdové údaje

Na záložce Funkce v ribbonu je funkce pro přepínání nastaveného období mezd - Období zpracování mezd a také jednotlivé výpočtové akce.

Všechny Funkce se spouští nad konkrétním záznamem, tedy tím, na kterém je lokátor, případně tím, na jehož jednotlivých stranách je uživatel přepnutý. Funkce lze tedy spouštět z jakékoli strany mzdového dokladu.

pic_5940

Obr.: Ribbon - záložka funkce

Popis funkcí:

Období zpracování mezd (Ctrl+F10)

Změna periody zpracování mezd.

Předvýpočet (Shift+F3)

Spuštění předvýpočtu.

Volba Výpočtu (Alt+F3)

Volba výpočtu.

Výpočet (Ctrl+F3)

Výpočet.

Popis základních funkcí:

F1

Zobrazení nápovědy.

F2

Uložení provedených změn.

F3

Funkce pro aktualizaci údajů.

F4

Přepíná mezi knihou a vybraným záznamem v prohlížení.

F5

Funkce pro změnu údajů.

Insert

Vložení nového záznamu.

F6

Vložení nového záznamu s kopií.

F9

Tisk.

F10

Návrat do pracovní plochy.

Hromadné akce nad Mzdovými údaji

Hromadné akce se spouští ze záložky Hromadné akce v ribbonu:

pic_5945

Obr.: Ribbon - Hromadné akce

Popis akcí:

Hromadná změna

Umožňuje hromadně změnit údaje na mzdových dokladech. U polí vybereme z nabídkové tabulky údaj, který chceme mít na jednotlivých mzdových dokladech uveden. Do hromadné změny se načtou pole zobrazená v tabulce. Další pole je možné přidat přes tlačítko Přidat pole. Zatržená volba S odmazáním z kontejneru/zrušení označení provede po spuštění akce výmaz z kontejneru nebo odoznačení záznamů hvězdičkami.

pic_5948

Obr.: Formulář Hromadná změna mzdových údajů

Změny záznamů v budoucích periodách

Ve Mzdových údajích je umožněno přepnout se z aktuálního období do některé budoucí periody a provést změnu záznamu. V budoucí periodě lze zadat mzdovou složku nebo změnit některé pole v hlavičce. Taková změna je platná od zvolené periody dále do budoucna.

Při přepnutí do budoucí periody je kniha Mzdové údaje prázdná. Mzdové doklady zde zatím nejsou vytvořeny. Pokud chceme provádět změny do budoucí periody na mzdových dokladech a ne na Pracovním vztahu, musíme si tyto mzdové doklady do budoucí periody vytvořit.

Vytvoření mzdových dokladů lze provést z knihy Pracovní vztahy nebo z knihy Mzdové údaje následujícím postupem:

pic_5947

Obr.: Vytvořit mzdový doklad

Na takto vytvořených dokladech do budoucí periody je možné provádět změny. Změny týkající se datumových polí na pracovním vztahu se změnou na mzdovém dokladu zároveň promítnou do pracovního vztahu, kde se uloží s příslušným datem změny a je možné je na pracovním vztahu zobrazit přes bitmapu pic_1138i uvedenou vedle pole.

Vkládání vstupních mzdových složek je možné pouze na mzdovém dokladu - také do budoucích period zpracování mezd.

Editace uzavřených period

Zatržením pole „Editace uzavřených period“ v Parametrech uživatele lze měnit údaje také v již uzavřených periodách.

Změníme-li v uzavřené periodě nějakou hodnotu, změna se promítne do všech následujících period až do nalezení další provedené změny. Tedy pokud je provedená změny poslední, pak se promítne také do všech následujících období.

pic_5952

Obr.: Změna mzdového dokladu v minulosti

Výše uvedené je platné také pro změnu záznamů hromadnou změnou.

Pro editaci uzavřených period však platí jedno omezení, a tím je blokace period ve mzdách. Pokud mzdová perioda spadá do období, které je již blokováno pro Mzdové doklady (ve stromovém menu Správce - Systém – Blokace period - Mzdy - Mzdové doklady), nelze ji editovat ani pomocí parametru Editace uzavřených period.

pic_5954

Obr.: Hlášení systému - blokovaná perioda

Položky Mzdových údajů

Ze stromového menu lze zobrazit také samostatně Položky mzdových údajů. Takto je možné zobrazit všechny mzdové složky z Trvalých položek, Vstupu, Výstupu a Historie ve vlastních knihách přes všechna období zpracování mezd. Toto lze využít např. pro vytváření různých výběrů.

pic_3932

Obr.: Položky mzdových údajů

Takto lze otevřít knihy :


Položky mezd - výstupní mzdové složky

Kniha obsahuje všechny mzdové složky ze strany Výstup (Mzdové údaje) přes všechna období zpracování mezd, tedy všechny výstupní mzdové složky přes všechna zpracovaná období mezd.

pic_5955

Obr.: Položky mezd - výstupní mzdové složky

V knize je možné pomocí zatržítek zobrazit pouze jednu vybranou mzdovou složku a tuto mzdovou složku zobrazit za vybrané období zpracování mezd.

pic_5956

Obr.: Mzdová složka 3110 přes všechna období zpracování mezd

pic_5957

Obr.: Mzdová složka 3110 pouze ve zvoleném období - pro leden 2021

Sestavy nad knihou Mzdové údaje

Sestavy nad knihou Mzdové údaje naleznete v Katalogu sestav.

Více mzdových kalendářů během měsíce

V případě, že u zaměstnance dojde ke změně sjednané pracovní doby v průběhu měsíce, pak je možné tuto situaci i s ohledem na správný výpočet nároku na dovolenou vyřešit takto:

Další možností, jak vyřešit tuto situaci, je použití mzdové složky B0201 - kalendář pracovní doby. Tuto mzdovou složku je třeba zadat do trvalých mzdových složek do Mzdových údajů a v ní vybrat data platnosti a mzdové kalendáře na zadané období.

pic_5960

Obr.: Mzdová složka B0201

Pokud jsou mzdové kalendáře zadány takto vstupem, pak není možné mít na druhé straně Mzdových údajů v pracovní době další kalendář se směnami, protože by se nakopírovaly i tyto a směny by poté na straně Rozvrh byly zdvojené. Ve sjednané pracovní době by tedy musel být vyplněn mzdový kalendář, který nemá definované v daném měsíci žádné směny, ale mý vyplněnu průměrnou sjednanou délku pracovní doby, která bude využita pro výpočet nároku na dovolenou.

Pokud by se jednalo o měsíc nástupu nebo ukončení, pak by se na stranu C měly načíst všechny dny (i před začátkem a koncem platnosti pracovního vztahu), aby došlo ke správnému pokrácení měsíční mzdy.

Sick days

Informační systém K2 umožňuje vést evidenci Sick days. Umožňuje provést výpočet nároku, sledování čerpání i zůstatku dnů Sick days.

Pro zajištění této funkčnosti je potřeba nastavit v knize mzdových konstant tyto konstanty:

Na straně Před výpočtem v knize Mzdové údaje jsou zobrazeny údaje týkající se Sick days, které se vztahují, stejně jako ostatní zde uvedené údaje, k počátku měsíce:

pic_5961

Obr.: Mzdy - Sick days

V knize Mzdové údaje na šesté Výstup je zobrazeno také pole týkající se hodnoty zůstatku Sick days po kontrolním výpočtu:

pic_5962

Obr.: Zůstatek Sick days po výpočtu

Nárok a čerpání sick days je sledované ve složce N5260 - Sledování nároku Sick days na vstupní straně knihy Mzdové údaje. Mzdová složka je vidět při zatržení zatržítka Úplný výpis položek v preview.

Nastavení evidence dnů Sick days je možné dvěma způsoby:

1) Mzdová složka N5260 se vytvoří vždy, když je funkčnost povolena konstantou SICKDAYS (implicitně NE). Nárok se vypočte pouze tehdy, když je nulový a jsou splněny tyto podmínky: jedná se o pracovní poměr, který je platný k počátku roku a není ukončený.

2) Mzdová složka N5260 se vytvoří vždy, pokud je na straně Před výpočtem v knize Mzdové údaje zatrženo zatržítko pro evidenci Sick days a v tomto případě neřeší žádné podmínky a napočte nárok vždy a u všech vztahů, které mají zatrženo. Zatržítko je nadřazeno konstantě, ať je nastavena jakkoli.

Výpočet nároku se hlásí v chybovém protokolu po předvýpočtu. Při prvním předvýpočtu ledna se loňský nárok a čerpání vynuluje. Sick days se tedy nepřevádí do dalšího roku.

Čerpání probíhá mzdovýni složkami:

Případné překročení zůstatku se hlásí do logu po kontrolním výpočtu. V logu po kontrolním výpočtu se hlásí také čerpání sick days před koncem zkušební doby.

Proplacení Sick Days

Pro proplacení nevyčerpaných dnů Sick Days je možné využít mzdové složky:

Nejedná se o nepřítomnost – překážku v práci. Mzdové složky je možné použít, pokud zaměstnavatel proplácí zaměstnanci nevyčerpané dny Sick Days. Mzdová složka se zadá na stranu Vstup knihy Mzdových údajů. Na složce se ponechají pole od - do nulové a zadá se počet dnů, kolik chtějí zaměstnanci proplatit do pole Prac. Dny.

Book Contents

Book Index

Dovolená

Výpočet dovolené

Výměra dovolené je založena na odpracované týdenní pracovní době zaměstnance, z níž se odvozuje jeho právo na dovolenou a k níž se poměřuje i čerpání této dovolené.

Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho v příslušném kalendářním roce práci po dobu 52 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší pracovní doby, přísluší dovolená za kalendářní rok v délce stanovené nebo kratší týdenní pracovní doby vynásobené výměrou dovolené, na kterou má zaměstnanec v příslušném kalendářním roce právo.

Zaměstnanci, kterému nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok, avšak za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho v příslušném kalendářním roce práci alespoň po dobu 4 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby připadající na toto období, přísluší poměrná část dovolené.

Poměrná část dovolené činí za každou odpracovanou stanovenou týdenní pracovní dobu nebo kratší týdenní pracovní dobu v příslušném kalendářním roce jednu dvaapadesátinu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby vynásobenou výměrou dovolené, na kterou má zaměstnanec v příslušném kalendářním roce právo.

Shrnutí těchto základních podmínek:

Pro posouzení těchto násobků, je nutné pro účely dovolené doby rozdělit do čtyř kategorií:

Výpočet nároku na dovolenou na počátku roku nebo vztahu

Výpočet předpokládaného nároku na dovolenou probíhá u zaměstnance na začátku pracovního vztahu nebo na počátku roku. V tomto případě se vždy jednalo o předpokládaný nárok na dovolenou.

Předpokládaný nárok na dovolenou je počítán akcí Předvýpočet. U stávajících pracovní vztahů je předpokládaný nárok na dovolenou spočítán Předvýpočtem vždy v lednu daného roku, u pracovních vztahů vzniklých během roku je předpokládaný nárok na dovolenou spočítán Předvýpočtem v měsíci vzniku pracovního vztahu.

Při výpočtou mohou tedy nastat tyto situace

Při výpočtu předpokládaného nároku se zohledňují dlouhodobé nepřítomnosti zadané na pracovním vztahu. Pokud zde žádné zadané nepřítomnosti nejsou, pak se budoucnost bere jako plně odpracovaný předpoklad. Pokud tedy chceme, aby výpočet zohlednil nějakou nepřítomnost během roku, o které již víme, že nastane, pak je potřeba ji pro výpočet nároku na dovolenou zadat do položek na Pracovním vztahu - Dlouhodobé nepřítomnosti.

Příklad:

Pokud se bude počítat v lednu 2022 předvýpočtem předpokládaný nárok na dovolenou a v Dlouhodobých nepřítomnostech bude zadána rodičovská dovolená od 1.4.2022, pak předpokládaný nárok na dovolenou spočítá předpoklad s přihlédnutím k této nepřítomnosti. Tedy při sjednané době 40 hodin týdně a nároku 4 týdny dovolené nebude zaměstnankyni počítán předpokládaný nárok za rok 2022 ve výši 160 hodin, ale nárok ve výši 99 hodin - první tři měsíce roku budou brány jako plně odpracované, od 1.4. se započte rodičovská dovolená ve výši dvacetinásobku sjednané pracovní doby.

pic_7463

Obr.: Pracovní vztahy - Dlouhodobé nepřítomnosti - příklad zadání

Přepočet nároku na dovolenou při zadávání data ukončení pracovního vztahu

Při zadávání data ukončení pracovního vztahu po provedeném Předvýpočtu (po kterém jsou již údaje o dovolené zobrazeny na straně P Mzdových údajů) se program ptá, zda si uživatel přeje přepočítat nárok na dovolenou:

pic_5677

Obr.: Dotaz programu

Také v tomto případě se postupuje stejně jako při výpočtu předpokládaného nároku na dovolenou na počátku roku resp. na počátku pracovního vztahu. Jedná se tedy také o předpokládaný nárok na dovolenou, nepřihlíží se tedy k odpracovaným hodinám:

Při výpočtu předpokládaného nároku se zohledňují dlouhodobé nepřítomnosti zadané na pracovním vztahu. Pokud zde žádné zadané nepřítomnosti nejsou, pak se budoucnost bere jako plně odpracovaný předpoklad. Pokud tedy chceme, aby výpočet zohlednil nějakou nepřítomnost během roku, o které již víme, že nastane, pak je potřeba ji pro výpočet nároku na dovolenou zadat do položek na Pracovním vztahu - Dlouhodobé nepřítomnosti.

Tlačítkem Při změně kalendáře na straně Před výpočtem v knize Mzdové údaje

Pokud dojde během roku ke změně sjednané týdenní pracovní doby, pak musí dojít také k přepočtu nároku na dovolenou. Tento přepočet předpokládaného nároku na dovolenou je možné provést pomocí tlačítka Při změně kalendáře na straně Před výpočtem v knize Mzdové údaje.

Stiskem tlačítka dojde k přepočtu Průměrné sjednané týdenní pracovní doby a na základě této hodnoty dojde k přepočtu předpokládaného nároku na dovolenou na straně Před výpočtem. Jedná se opět o přepočet předpokládaného nároku na dovolenou, tedy bere se v potaz pouze trvání pracovního vztahu v daném roce, nikoli odpracované hodiny.

Při výpočtu předpokládaného nároku se zohledňují dlouhodobé nepřítomnosti zadané na pracovním vztahu. Pokud zde žádné zadané nepřítomnosti nejsou, pak se budoucnost bere jako plně odpracovaný předpoklad. Pokud tedy chceme, aby výpočet zohlednil nějakou nepřítomnost během roku, o které již víme, že nastane, pak je potřeba ji pro výpočet nároku na dovolenou zadat do položek na Pracovním vztahu - Dlouhodobé nepřítomnosti.

Příklad:

Zaměstnavatel poskytuje 4 týdny dovolené. Zaměstnanec má v lednu roku 2021 sjednanou pracovní dobu 40hodin/týdně. V únoru dojde ke změně sjednané pracovní doby na 30hodin/týdně. Pracovní vztah je platný po celý rok 2021. Předpokládaný nárok na dovolenou je potřeba přepočítat.

Kontrola uloženého nároku při kontrolním výpočtu

Při kontrolním výpočtu dochází v určitých případech k přepočtu nároku na dovolenou. Zde se již kontroluje skutečný nárok, který zaměstnanci vznikl od počátku roku, případně od počátku pracovního vztahu (který není platný k počátku roku) do aktuálního období na základě odpracovaných a náhradních dob.

Kontrola probíhá v těchto případech:

pic_5678

Obr.: Hlášení programu

Tlačítkem Výpočet nároku na straně Před výpočtem v knize Mzdové údaje

Tlačítko Výpočet nároku dovolené se používá pro přepočet nároku na dovolenou, pokud kontrolní výpočet hlásí nesoulad mezi zadaným a vypočteným nárokem na dovolenou. Pak tlačítko Výpočet nároku dovolené nastaví na stranu Před výpočtem korektní hodnoty. Pro nastavení těchto správných hodnot je nutné mít provedený kontrolní výpočet v daném měsíci, protože tlačítko Výpočet nároku dovolené počítá dovolenou na základě skutečně odpracovaných hodin a náhradních dob.

Používá se primárně v těchto situacích:

Pokud je tlačítko použito mimo tyto dvě možnosti, pak výpočet nároku probíhá do aktuálního období ze skutečně vypočtených hodnot a období budoucí (případně také aktuální období, pokud není spuštěn kontrolní výpočet) se bere jako plně odpracované (zde se tedy jedná o předpoklad), pokud nejsou na pracovním vztahu zadány dlouhodobé nepřítomnosti. Pokud tedy chceme, aby výpočet v tomto případě zohlednil nějakou nepřítomnost během roku, o které již víme, že nastane, pak je potřeba ji pro výpočet nároku na dovolenou zadat do položek na Pracovním vztahu - Dlouhodobé nepřítomnosti.

Pokud došlo během roku také ke změně pracovní doby, pak Výpočet nároku přepočítá i průměrnou sjednanou týdenní pracovní dobu a na základě této upravené hodnoty spočítá nový nárok na dovolenou – upravenou hodnotu pak uloží na straně Před výpočtem.

Krácení dovolené

Zaměstnavatel může dovolenou krátit za neomluveně zameškanou směnu jen o počet neomluveně zameškaných hodin. Neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn lze sčítat.

Pro krácení dovolené se v IS K2 využívá mzdová složka B5150 – Krácení dovolené. Na tuto mzdovou složku se zadávají hodiny pro krácení dovolené. Dovolená bude krácena o tyto zadané hodiny.

Dodatková dovolená

Pro výpočet nároku na dodatkovou dovolenou existuje mzdová konstanta LEAVEADDY - průběžné nabíhání nároku na dodatkovou dovolenou.

Na stranu Seznam lze vytáhnout v knize Mzdové údaje pole:

- DaysDLOAdd - Odpracované dny ve ztíženém prostředí - před výpočtem
- DaysDLOAdd_Compute - Odpracované dny ve ztíženém prostředí - po výpočtu

Book Contents

Book Index

Volba výpočtu

Průběh zpracování mezd je rozdělen v modulu Mzdy do několika kroků, ve kterých se spouští akce, nabízené ve formuláři Volba výpočtu.

Přitom je možné spouštět výpočty na všech pracovnících nebo na jednom zaměstnanci, na kterékoliv straně mzdového dokladu, dále potom kdykoliv během procesu zpracování mezd, avšak podle stavu zpracování již pouze některé z akcí.

Všechny výpočtové akce se provádějí pro všechny vztahy zaměstnance najednou. Pokud má tedy zaměstnanec více než jeden pracovní vztah, tak zvolené akce výpočtu běží zároveň na všech těchto vztazích.

Pokud například je v periodě zpracování mezd nějaká výpočtová akce potvrzená (např. potvrzený předvýpočet) a zaměstnanci přibude do této priody nový pracovní vztah, pak je potřeba předvýpočet na již existujícím pracovním vztahu odpotvrdit, aby še předvýpočet spustit opakovaně, protože se bude spouštět pro všechny pracovní vztahy zaměstnance.

Spouštění výpočtových akcí nad jedním zaměstnancem

Nad jedním zaměstnancem se výpočtové akce spouští z ribbonu ze záložky funkce:

pic_6396

Obr.: Funkce - Výpočtové akce

Pod tlačítkem Volba Výpočtu je formulář, který umožňuje spustit jednotlivé výpočtové akce z jednoho místa:

pic_5964

Obr.: Volba výpočtu – nad jedním zaměstnancem

Popis akcí:

Předvýpočet (příprava vstupů)

Předvýpočet je určený k tomu, aby se do Mzdových údajů doplnily z jiných modulů všechny potřebné informace pro zpracování mezd.

Potvrzení předvýpočtu

Zablokuje opětovné spouštění předvýpočtu proto, aby nemohlo dojít k opětovným změnám vstupních údajů pro výpočet mezd.

Odpotvrzení předvýpočtu

V případě zablokování předvýpočtu, jej lze touto akcí odblokovat.

Vytvoření MS

Slouží k výpočtu záloh na mzdu nebo jiných mzdových složek, vytvořených pro tento výpočet.

Potvrzení vytvoření MS

Zablokování opětovného spuštění akce. Potvrzení (zablokování) je možné provést i v případě, že zálohy vytvořeny nebyly.

Odpotvrzení vytvoření MS

Odpotvrzení předchozí akce.

Výpočet CTRL + F3

Výpočet mzdy, který vytváří výstupní mzdové složky.

Uzavření období

Ukončení zpracování mezd a zablokování období za jednoho zaměstnance (individuálně). Při uzavření období na zaměstnanci se vytvářejí mzdové doklady do příští periody pro všechny jeho vztahy vstupující do výpočtu.

Odblokování uzavřeného období

Odblokování předchozí akce. Lze provést pouze pokud není záznam v následujícím období uzavřen. V případě přepočítání odblokovaného záznamu budou v následujícím období nevratně odstraněny všechny dříve vypočtené údaje tohoto záznamu (pokud byly spočteny)!

V knize Mzdových údajů na pravé straně v Náhledu záznamu můžeme sledovat ikony, které nesou informace o zpracování mezd v daném měsíci (na straně Seznam jsou ve sloupcích):

pic_5965

Obr.: Ikony nesoucí informaci o stavu zpracování mezd na vybraném záznamu

pic_5963

Obr.: Volba výpočtu - nabídka možností, spuštěno nad všemi záznamy

Při průchodu vynechávat už dříve zpracované údaje

Zatržením tohoto pole budou přepočítány POUZE ty pracovní poměry, které ještě neprošly výpočtem.

Výpočet knihy

Výpočet za celou knihu - mzdovou účtárnu. Po spuštění akce Výpočet knihy lze vytvářet závazky na srážky z mezd za organizaci a přistoupit k tisku přehledů na pojišťovny, ČSSZ, aj.

Uzavření období knihy

Uzavření zpracování mezd za celou knihu.

Odblokování uzavřeného období knihy

Odblokování zpracování mezd za knihu mzdových dokladů. Touto akcí lze odblokovat již zpracované období (vždy pouze předchozí periodu). Nelze tedy odblokovat periodu uprostřed uzavřených období.

Book Contents

Book Index

Výpočet mezd s nastavením

Výpočet mezd z nastavením lze přidat jako zástupce na plochu nebo zařadit jako automatickou akci do Plánovače úloh. Funkce se spustí pro knihu a období zobrazené na formuláři a pro všechny záznamy v knize, pokud nejsou na záložce Pracovníci vybráni konkrétní zaměstnanci pro výpočet.

pic_5380

Obr.: Výpočet mezd s nastavením

pic_5382

Obr.: Plánovač úloh - Výpočet mezd s nastavením

Book Contents

Book Index

Plánování mzdových nákladů

Ve funkci pro vytváření mzdových dokladů existuje možnost vybrat knihu, do které se budou mzdové doklady vytvářet a také zatržítko, které umožní vytvořit doklady do jiné knihy, než je kniha vyplněna na pracovním vztahu v poli Kniha pro vytváření mzdových dokladů.

pic_5966

Obr.: Funkce - vytvořit mzdový doklad

Tuto funkčnost je možné využít např. pro plánování mzdových nákladů. Tedy pro vytvoření mzdové knihy pro plán, kde je možné hromadně vytvořit mzdové doklady na celý rok a tyto spočítat dle zadaných požadavků. Změny provedené v dokladech této knihy se nebudou promítat do pracovních vztahů zaměstnanců. Tedy pokud se v této knize mzdových dokladů (která je různá od knihy pro vytváření mzdových dokladů na pracovním vztahu) změní jakékoli pole (základní mzda, osobní ohodnocení aj.), tato změna se nebude promítat do pracovního vztahu a ovlivňovat tak výpočet mezd v knize mzdových dokladů určené pro běžný výpočet mezd zaměstnanců.

Zároveň existuje v knize Pracovní vztahy funkce Kopie položek do jiné knihy mzdových dokladů, která umožňuje nakopírovat trvalé složky zadané na pracovním vztahu do jiné knihy, než je kniha pro vytváření dokladů pro pracovní vztah, aby je zde nebylo nutné po vytvoření dokladů zadávat znovu ručně.

Book Contents

Book Index

Chybové protokoly výpočtu mezd

Po akcích spuštění výpočtu se v chybovém protokolu zobrazují varování, chyby a kritické chyby. Čísla chybových protokolů jsou uložena na mzdových dokladech v knize Mzdové údaje a podle těchto čísel je možné je snadno identifikovat.

Všechny protokoly výpočtu lze zobrazit ze stromového menu Mzdy - Mzdové výpočty - Protokoly výpočtu mezd. Každý chybový protokol je zde uložen pod svým číslem. Po zobrazení chybového protokolu je možné se přepnout na mzdový doklad pomocí tlačítka Doklad v ribbonu, pokud se hlášení týká konkrétního mzdového dokladu, tedy pracovního vztahu. Otevře se kniha Mzdové doklady, ze které je možné vybraný doklad přepočítat, pokud to stav výpočtu dokladu umožňuje.

pic_7031

Obr.: Otevření mzdového dokladu z chybového protokolu

Záznam protokolu se ukládá vždy, ale nezobrazuje se pro uživatele v případě, že nedošlo k žádné chybě, varování nebo informaci. Prázdný protokol se ukládá s touto nformací a s datem a časem konce výpočtu.

Na každém mzdovém dokladu jsou uložena čísla jednotlivých protokolů a přes tato pole je možné protokoly kdykoli zpětně zobrazit. Formulář pro zobrazení protokolů je schován pod tlačítkem Podrobné údaje o zpracování:

pic_5966

Obr.: Chybové protokoly výpočtových akcí

V každém poli je uloženo číslo chybového protokolu vztahujícímu se k poslední této provodené akci, tedy při opakování kontrolního výpočtu je zde číslo chybového protokolu posledního provedeného kontrolního výpočtu nad tímto mzdovým dokladem.