Book Contents

Book Index

Struktura souboru csv a plnění informací pro Intrastat

Následující kapitoly vysvětlují, odkud se informace vykazované v intrastatu zjišťují. Při čtení těchto kapitol je třeba vzít v úvahu, z jakých dokladů se má intrastat napočítat. Jsou případy, kdy se některý z údajů potřebných pro intrastat liší pro faktury a skladové doklady (výdejky a příjemky). V případě, že se má doklad intrastatu napočíst z položek obou typů dokladů (pro Odeslání tedy faktury vydané a výdejky, pro Přijetí faktury přijaté a příjemky), pak platí, že přednost mají skladové doklady.

Příklad: pokud tedy existuje položka, která má výdejku i fakturu vydanou, ale výdejka je třeba nepotvrzena, pak se tato položka nedostane do dokladu intrastatu, i kdyby dokald faktury vydané toto splňoval.

Book Contents

Book Index

Měsíc - Sloupec A

Číslo měsíce z pole Datum do.

pic_6670

Obr. Měsíc hlášení

Book Contents

Book Index

Rok - Sloupec B

Rok z informace Datum do ve formátu rrrr.

pic_6670

Obr.: Rok hlášení

Book Contents

Book Index

DIČ - Sloupec C

Zobrazí se hodnota v poli DIČ z firmy z knihy Intrastatu z nastavení ve Správě multi company.

pic_6671_2022

Obr.: DIČ

Book Contents

Book Index

Směr - Sloupec D

Pole Číslo z knihy Směr dokladu (Záložka Základní údaje)

pic_6672

Obr. Směr hlášení

Book Contents

Book Index

DIČ Partnera (jen Odeslání) - Sloupec E

Informace o DIČ obchodního partnera. Pokud je zadána dodací adresa na dokladu, pak se do sloupce DIČ Partnera plní verzovaná hodnota z pole DIČ záznamu, který je vložen do dodací adresy.

pic_6950

Obr.: DIČ Partnera z dodací adresy

Pokud se má doklad intrastatu napočítat z faktur vydaných, pak pokud není na faktuře vydané zadána dodací adresa, pak se plní hodnota z pole DIČ, které vyvoláme stiskem tlačítka IČO, DIČ na záložce Základní údaje dokladu faktury vydané.

pic_6951

Obr.: DIČ Partnera z dokladu faktury vydané

Pokud by nebylo zadané na dokladu faktury nebo se má počítat doklad intrastatu z výdejek, pak se přebírá hodnota z pole verzované DIČ pro hodnotu z pole Odběratel dokladu faktury nebo výdejky.

pic_6952

Obr.: DIČ Partnera z pole DIČ karty odběratele

Book Contents

Book Index

Stát určení (jen Odeslání) - Sloupec F

Ve sloupci se zobrazí kód státu podle následující logiky:

Pokud je hodnota vyplněna na položce dokladu prodeje (výdejka nebo faktura vydaná), pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota (bez ohledu na to, zda je v hlavičce nebo v adresách odlišná hodnota).

pic_6673

Obr.: Stát určení z položky faktury vydané

Pokud není Stát určení vyplněn na položce dokladu (záložka Intrastat - pole Stát určení), zobrazí se ve sloupci E hodnota kódu státu z pole Stát určení z dokladu faktur vydaných/výdejky (záložka Základní údaje a tlačítko Intrastat).

pic_6674

Obr.: Stát určení ze záložky Intrastat (Faktury vydané - Základní údaje)

Pokud ani zde není zadáno, pak se zjišťuje kód státu v Dodací adrese odběratele.

Příklad.: Pokud není ani na položce prodeje ani v hlavičce faktury vydané nebo výdejky (dle nastavení, z jakých dokladů se má intrastat napočítat) vyplněné pole Stát určení, pak se do Intrastatu vezme hodnota kódu státu vybraném v dodací adrese. Na obrázku je to stát A (Rakousko). Do Intrastatu se ale nepřevezme zkratka státu (tedy "A", ale hodnota z pole Kód státu "AT" - viz číselník Státy).

pic_6675

Obr.: Stát určení z dodací adresy

Pokud není zadaná dodací adresa, pak se zobrazí hodnota kódu státu ze základní adresy (adresa v poli Odběratel (Dodavatel) na záložce Základní údaje faktury vydané nebo výdejky).

pic_6676

Obr.: Stát určení z odběratelské adresy

Pokud se jedná o dobropis faktury přijaté nebo dobropis příjemky, který se má zobrazit v Intrastat - odeslání, pak se do Státu určení v Intrastatu plní hodnota z pole Stát odeslání na položce nákupu.

pic_6678

Obr.: Stát určení z položky dobropisu faktury přijaté/příjemky,

Pokud není vyplněno na položce, pak se do státu určení zobrazí do sloupce E hodnota kódu státu vyplněného v poli Stát odeslání na záložce Základní údaje faktury přijaté nebo výdejky a tlačítku Intrastat.

pic_6679

Obr.: Stát určení z faktury dobropisu faktury přijaté

Pokud není vyplněno ani v položce, ani v hlavičce dokladu nákupue, ze kterého může být napočten doklad intrastatu (v tomto případě tedy faktura přijatá nebo příjemka), pak se hodnota Stát určení plní hodnotou z Korespondenční adresy.

Příklad.: Pokud není ani na položce dobropisované faktury přijaté/příjemky ani v hlavičce dobropisu faktury přijaté nebo dobropisu příjemky vyplněné pole Stát odeslání, pak se do Intrastatu Stát určení vezme hodnota kódu státu vybraném v korespondenční adrese. Do Intrastatu se ale nepřevezme zkratka státu, ale hodnota z pole Kód státu - viz číselník Státy.

pic_6680

Obr.: Stát určení z korespondenční adresy dobropisované faktury přijaté

Pokud není vyplněna korespondenční adresa, pak se plní hodnotou z adresy dodavatele (viz obrázek výše - Stát určení z odběratelské adresy)

Book Contents

Book Index

Stát odeslání (přijetí) - F

Ve sloupci se zobrazí kód státu podle následující logiky:

Pokud je v Parametrech výpočtu Intrastatu zatrženo pole Stát odeslání z DIČ faktury a pole DIČ je na faktuře přijaté vyplněno, pak první znaky z toho pole se doplní do informace Stát odeslání. Informace z pole DIČ má přednost před informacemi z položky faktury nebo z hlavičky (viz dále). Parametr Stát odeslání z DIČ faktury se nezvtahuje na případ, kdy je dokad intrastatu napočten jen z dokladu příjemek.

Pokud není zatrženo pole Stát odeslání z DIČ faktury, nebo je pole DIČ na faktuře přijaté prázdné, případně se doklad intrastatu má počítat jen z příjemek, pak pokud je hodnota vyplněna na položce faktury přijaté/příjemky, pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota (bez ohledu na to, zda je v hlavičce nebo v adresách odlišná hodnota).

pic_6692

Obr.: Stát odeslání z položky faktury přijaté/příjemky

Pokud není Stát odeslání vyplněn na položce dokladu (záložka Intrastat - pole Stát odeslání), zobrazí se ve sloupci E hodnota kódu státu z pole Stát odeslání ze záložky Základní údaje faktur přijatých/příjemek (tlačítko Intrastat).

pic_6693

Obr.: Stát odeslání ze záložky Intrastat (Faktury přijaté - Základní údaje)

Pokud ani zde není zadáno, pak se zobrazí hodnota kódu státu z dodací adresy dodavatele (dodací adresa v poli Dodavatel na záložce Základní údaje faktury přijaté nebo příjemky). Pokud je dodacích adres více, pak se doplní stát odeslání z dodací adresy označený ikonou pro implicitní (pic_562i) . Pakliže není žádná označená jako implicitní, pak se doplní stát odeslání z první dodací adresy. (Pozn.: v dodací adresách bývá zobrazen stát zkratkou nikoliv oficiálním kódem. Do Intrastatu se však počítá s oficiálním kódem. Stát odeslání v níže uvedeném obrázku bude tedy "BE").

pic_6694

Obr: Stát odeslání z dodací adresy dodavatele (označené hvězdičkou)

Pokud nemá dodavatel dodací adresy zadané, stát odeslání se vezme ze základní adresy dokladu faktury nebo příjemky.

pic_6705

Obr.: Stát odeslání z dodavatelské adresy

Pokud se jedná o dobropis faktury vydané nebo dobropis výdejky, který se má zobrazit v Intrastat - přijetí, pak se do Státu odeslání v Intrastatu plní hodnota z pole Stát určení na položce faktury vydané/výdejky.

pic_6673

Obr.: Stát odeslání z položky dobropisu faktury vydané

Pokud není vyplněno na položce, pak se do státu odeslání zobrazí do sloupce E hodnota kódu státu vyplněného v poli Stát přijetí na záložce Základní údaje faktury vydané/výdejky (tlačítko Intrastat na záložce Základní údaje).

pic_6674

Obr.: Stát odeslání z dobropisu faktury vydané

Pokud není vyplněno ani v položce, ani v hlavičce faktury vydané nebo výdejky, pak se Stát odeslání plní hodnotou z Dodací adresy.

Příklad.: Pokud není ani na položce dobropisované faktury vydané ani v hlavičce dobropisu faktury vydané vyplněné pole Stát určení, pak se do Intrastatu Stát odeslání doplní hodnota kódu státu z Dodací adresy. Do Intrastatu se ale nepřevezme zkratka státu, ale hodnota z pole Kód státu - viz číselník Státy.

pic_6706

Obr.: Stát odeslání z dodací adresy dobropisované faktury vydané

Pokud není vyplněna informace v hlavičce dobropisované faktury, pak se plní hodnotou z adresy odběratele.

pic_6676

Obr.: Stát odeslání z odběratelské adresy dobropisované faktury

Book Contents

Book Index

Kraj původu - Sloupec G

Od 1.1.2011 se nevyplňuje. Sloupec zůstane prázdný.

Book Contents

Book Index

Stát původu (jen Přijetí) - Sloupec H

Pokud je v Parametrech výpočtu Intrastatu na záložce Přijetí zatržen příznak Stát původu z adresy dodavatele a pokud má dodavatel z faktury přijaté/příjemky, která vstupuje do Intrastatu, na kartě Dodavatele vyplněnou dodací adresu, pak se do pole Stát původu v Intrastatu doplní stát z dodací adresy na kartě Dodavatele.

pic_7316

Obr.: Stát původu z adresy dodavatele

Pokud má dodavatel vyplněno více adres a jedna z nich je nastavena jako implicitní, doplní se stát původu z této označené adresy. V situaci níže na obrázku by se do pole Stát původu dostal stát Belgie z dodací adresy označené jako implicitní (pic_562i). (Pozn.: v dodacích adresách bývá zobrazen stát zkratkou nikoliv oficiálním kódem. Do Intrastatu se však počítá s oficiálním kódem. Stát původu v níže uvedeném obrázku bude tedy "BE").

pic_6694

Obr.: Dodavatel s více dodacími adresami


Pokud je dodacích adres více a žádná z nich není označená hvězdičkou, pak se do státu původu doplní stát z první dodací adresy.

Pokud dodavatel nemá vyplněnou dodací adresu, pak se do státu původu doplní hodnota ze státu z pole Adresa. Pokud je ale vyplněna hodnota v poli Stát původu na položce nákupu, pak má tato hodnota přednost před výše uvedeným.

pic_6707

Obr.: Stát původu v případě zatržení příznaku Stát původu z adresy dodavatele a neexistujících dodacích adres

Pokud není parametr Stát původu z adresy dodavatele zatržen, pak se do pole Stát původu v hlášení Intrastat - přijetí přebírá hodnota Kód státu v poli Stát původu na šarži (nezohledňují se již hodnoty zadané na položce dokladu, na kartě zboží apod.)

pic_3524

Obr.: Stát původu v poli Stát původu na šarži

Pokud není Stát původu zadán na šarži, doplní se hodnota z pole Stát původu na položce nákupu (záložka Základní údaje).

Pozn.: Informace Stát původu se nenachází na záložce Intrastat, ale na záložce Základní údaje.

pic_3525

Obr.: Stát původu z položky faktury přijaté

Pokud není pole Stát původu na položce nákupu vyplněn, doplní se hodnota Kód státu z pole Stát původu na kartě Zboží (záložka Nákup).

pic_3526

Obr.: Stát původu z karty Zboží

Pokud ani zde není vyplněno, do hlášení Intrastatu se doplní hodnota zadána v poli Stát původu v Parametrech výpočtu Intrastatu (záložka Přijetí).

pic_3527

Obr.: Stát původu z Parametrů výpočtu intrastatu

V případě dobropisu (položka faktury vydané nebo výdejky se záporným množstvím, která nemá v hlavičce zatržen příznak Dobropisy v odeslání) je logika plnění hodnoty Stát původu stejná.

Book Contents

Book Index

Stát původu (jen Odeslání) - sloupec H

Pokud je v Parametrech výpočtu Intrastatu na záložce Odeslání zatržen příznak Stát původu z vlastní firmy, pak se do pole Stát původu v Intrastatu doplní stát z hodnoty Firma knihy Intrastatu.

pic_6953

Obr.: Stát z vlastní firmy knihy Intrastatu

Pokud není parametr Stát původu z vlastní firmy zatržen, pak se do pole Stát původu v hlášení Intrastat - odeslání přebírá hodnota z pole Stát původu ze šarže na položce prodeje (viz obrázek Stát původu ze šarže). Pokud není zadáno zde, pak se vezme hodnota z pole Stát původu na položce prodeje (viz obrázek Stát původu z položky prodeje). Pokud ani zde není vyplněno, pak se vezme hodnota z pole Stát původu z karty Zboží.(viz obrázek Stát původu z karty zboží) Pokud ani zde není vyplněno, pak se plní podle hodnoty nastavené v poli Stát původu v parametrech Intrastatu ze záložky Odeslání.

pic_6954

Obr.: Stát původu ze šarže

Pokud není Stát původu zadán na šarži, doplní se hodnota z pole Stát původu na položce prodeje (záložka Základní údaje).

pic_6955

Obr.: Stát původu z položky VF

Pokud není pole Stát původu na položce prodeje vyplněno, doplní se hodnota Kód státu z pole Stát původu z karty Zboží.

pic_6956

Obr.: Stát původu z karty Zboží

Pokud ani zde není vyplněno, do hlášení Intrastatu se doplní hodnota zadána v poli Stát původu v Parametrech výpočtu Intrastatu (záložka Odesláno).

pic_6957

Obr.: Stát původu z Parametrů výpočtu intrastatu

V případě dobropisu (položka faktury přijaté nebo položka příjemky se záporným množstvím, která nemá v hlavičce zatržen příznak Dobropisy v přijetí) je logika plnění hodnoty Stát původu stejná.

Book Contents

Book Index

Transakce - Sloupec I

Pokud je hodnota vyplněna na položce dokladu, pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota (bez ohledu na to, zda je v hlavičce nebo v Parametrech výpočtu Intrastatu).

pic_3528

Obr.: Pole Transakce na položce faktury

Pokud není hodnota vyplněna na položce dokladu, dosadí se hodnota z pole Transakce z hlavičky dokladu (tlačítko Intrastat na záložce Základní údaje).

pic_3529

Obr,: Pole Transakce (formulář Intrastat)

Pokud není vyplněno pole Transakce ani na položce ani na v hlavičce dokladu, dosadí se do Intrastatu hodnota z Parametrů Intrastatu z pole Transakce na záložce Odeslání (v případě, že se jedná o směr Intrastat - Odeslání) nebo na záložce Přijetí (v případě, že se jedná o směr Intrastat - Přijetí).

pic_3530_2023

Obr.: Pole Transakce z Parametrů výpočtu Intrastatu - záložka Odeslání

Book Contents

Book Index

Druh dopravy - Sloupec J

Pokud je hodnota vyplněna na položce prodeje/nákupu, pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota (bez ohledu na to, zda je hodnota vyplněna i v hlavičce nebo v parametrech Intrastatu).

pic_3630_2023

Obr.: Pole Druh dopravy na položce dokladu

Pokud není hodnota vyplněna na položce dokladu, pak se dosadí hodnota z pole Druh dopravy, které je v číselníku Způsob dopravy na záložce Základní údaje dokladu faktury vydané, faktury přijaté, výdejky nebo příjemky.

pic_3629_2023

Obr.: Pole Druh dopravy (číselník Způsob dopravy)

Pokud není druh dopravy vyplněn na položce dokladu, ani není vyplněno pole Druh dopravy v poli Způsob dopravy, ale je vyplněno pole Druh dopravy na formuláři Intrastat. (který se zobrazí po stisku tlačítka Intrastat ze záložky Základní údaje dokladu) pak se do Intrastatu dosadí hodnota z tohoto pole. Toto pole nezohledňuje hodnotu Druh dopravy pole ve Způsobu dopravy. Pokud bude pole Druh dopravy zadáno i v poli Způsob dopravy, pak se do Intrastatu dostane hodnota z pole Druh dopravy z tlačítka Intrastat.

pic_3800_2023

Obr.: Pole Druh dopravy ze záložky Intrastat

Pokud není vyplněno pole Druh dopravy ani na položce ani na 1.straně dokladu v záložce Intrastat, ani v poli Způsob dopravy, dosadí se do Intrastatu hodnota z Parametrů Intrastatu z pole Druh dopravy na záložce Odeslání (v případě, že se jedná o směr Intrastat - Odeslání) nebo na záložce Přijetí (v případě, že se jedná o směr Intrastat - Přijetí).

pic_3631_2023

Obr.: Pole Druh dopravy z Parametrů výpočtu Intrastat - záložka Odeslání

Book Contents

Book Index

Dodací podmínky - Sloupec K

Pokud je hodnota vyplněna na položce prodeje/nákupu, pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota (bez ohledu na to, zda je v hlavičce dokladu nebo v parametrech Intrastatu). Hodnoty v číselníku Dodací podmínky lze zadat jako podmínky INCOTERMS, tedy tříznaková zkratka (např. FCA, EXW) nebo už jako Kód skupiny dodacích podmínek (hodnoty K, L, M nebo N). Skript, který exportuje doklad intrastatu do csv souboru, je připraven na obě varianty.

pic_3632_2023

Obr.: Pole Dodací podmínky na položce prodeje

Pokud není hodnota vyplněna na položce prodeje/nákupu, dosadí se hodnota z pole Dodací podmínky z hlavičky dokladu (formulář Intrastat spustitelný z tlačítka Intrastat na záložce Základní údaje dokladu faktury vydané, faktury přijeté, příjemky nebo výdejky). Toto se pole se naplní podle stejnojmenné hodnoty z nadřízeného dokladu (tedy Zakázka nebo Objednávka vydaná). Pokud je faktura vydaná, faktura přijatá, příjemka nebo výdejka volným dokladem, pak se hodnota tohoto pole naplní podle stejnojmenné hodnoty z karty odběratele/dodavatele. Pokud tam není vyplněno, lze vyplnit až při založení nebo editaci dokladu.

pic_3633_2023

Obr,: Pole Dodací podmínky (formulář Intrastat spustitelný ze záložky Základní údaje dokladu)

Pokud není vyplněno pole Dodací podmínky ani na položce ani na v hlavičce dokladu, dosadí se do Intrastatu hodnota z Parametrů Intrastatu z pole Dodací podmínky na záložce Odeslání (v případě, že se jedná o směr Intrastat - Odeslání) nebo na záložce Přijetí (v případě, že se jedná o směr Intrastat - Přijetí).

pic_3634_2023

Obr.: Pole Dodací podmínky z Parametrů výpočtu Intrastatu - záložka Odeslání

Book Contents

Book Index

Zvláštní pohyb - Sloupec L

Pokud je hodnota vyplněna na položce prodeje/nákupu, pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota

pic_3635

Obr.: Pole Zvláštní pohyb na položce prodeje/nákupu

Book Contents

Book Index

Celní sazebník - Sloupec M

Pokud je zadaná hodnota v poli Celní sazebník na položce dokladu na záložce Intrastat, pak se v Intrastatu zobrazí tato hodnota. Toto pole lze plnit v případě, že se jedná o zboží, která nemá na kartě celní sazebník zadaný a nebo má být celní sazebník u této položky jiný, než je zadaný na kartě zboží.

pic_3798

Obr.: Celní sazebník na položce faktury

Pokud pole Celní sazebník na položce dokladu není vyplněné, pak se zobrazí hodnota zadaná v poli Celní sazebník na kartě Zboží.

pic_3636

Obr.: Hodnota celního sazebníku

Book Contents

Book Index

Statistický znak - Sloupec N

Statistický znak se nachází v poli Celní sazebník na kartě Zboží. Jde o 9 a 10 znak (Pozn.: Většina kombinované nomenklatury (celního sazebníku) je bez statistického znaku).

Book Contents

Book Index

Popis zboží - Sloupec O

Informace z pole Popis v celním sazebníku.

pic_3637

Obr.: Popis zboží

Book Contents

Book Index

Hmotnost - Sloupec P

Pokud je pole Hmotnost netto (kg) na položce dokladu vyplněno, pak se doplní do Intrastatu hodnota z toho pole. Hodnoty budou sečteny pro všechny položky tvořící položku Intrastatu.

pic_3889

Obr.: Pole hmotnost na položce dokladu

Pokud pole Hmotnost netto (kg) na položce dokladu není vyplněno, pak se doplní sečtená hodnota z pole TotalNettoWeightCalc jednotlivých položek dokladů tvořících položku Intrastatu. Toto pole zohledňuje hmotnost netto zadanou na kartě Zboží pro příslušnou měrnou jednotku.

Book Contents

Book Index

Množství - Sloupec Q

Množství se vykazuje v měrné jednotce pro intrastat, která se zadává na záložce Daně a účtování na kartě Zboží. Zde se uvádí i poměr mezi touto měrnou jednotkou a základní měrnou jednotkou, která je nastavena v části Skladové jednotky na záložce Základní údaje na kartě Zboží. Definování poměru mezi základní měrnou jednotkou a jednotkou určenou pro Intrastat a následné nastavení poměru mezi jednotlivými měrnými jednotkami (část Skladové jednotky), ve kterých se zboží může obchodovat zajistí, že ať se zboží obchoduje v jakékoliv definované měrné jednotce (která je nastavena na kartě Zboží v části Skladové jednotky), vždy se vypočte hodnota pro měrnou jednotku, ve které se má zboží pro intrastat počítat.

pic_7324

Obr.: Množství v prodávané měrné jednotce

pic_7325

Obr.: Měrné jednotky karty zboží. Poměr mezi základní jednotkou "ks" a jednotkou "box".

Book Contents

Book Index

Hodnota fakturovaná - Sloupec R

Pokud má mít položka dokladu vstupující do Intrastatu odlišnou hodnotu od fakturované netto hodnoty, pak lze vyplnit pole Fakturovaná hodnota na položce dokladu. Pokud je pole Fakturovaná hodnota na položce dokladu vyplněna, pak se doplní do Intrastatu hodnota z toho pole. Částka zadaná do tohoto pole se zadává v měně dokladu. Při vstupu do Intrastatu je přepočtena dle kurzu zdanitelného plnění položky na měnu firmy.

pic_3897

Obr.: Fakturovaná hodnota z položky faktury

Pokud pole Fakturovaná hodnota z položky faktury není vyplněno, pak se dostane do Intrastatu hodnota z fakturační ceny netto přepočtené kursem zdanitelného plnění na měnu firmy. Pole Fakturovaná hodnota na položce dokladu je určeno jen pro výpočet Intrastatu a nic dalšího neovlivňuje.