Book Contents

Book Index

Správa a nastavení

Book Contents

Book Index

Web a e-shop - Obecné nastavení
Nastavení registrací

V této části určujeme stavy, ve kterých se může nacházet registrace uživatele na e-shopu v knize Registrace.

pic_4324

Obr.: Nastavení registrací

Nastavení přepočtů

Zde určujeme, zda se mají přepočty napočítávat pouze pro registrované uživatele.

pic_4325

Obr.: Nastavení přepočtů

Nastavení odesílání emailů

Na záložce Nastavení odesílání emailů nastavujeme počet pokusů o odeslání a prodlevu mezi pokusy, pokud se smtp serveru nepodaří odeslat email z webu/e-shopu.

pic_4326

Obr.: Nastavení odesílání emailů

Zasílání informací a nabídek

V této části určujeme stavy, ve kterých se mohou nacházet různé záznamy.

pic_4327

Obr.: Zasílání informací a nabídek

Nastavení URL adres

Možnost přegenerování na přátelské URL adresy nabízí obecné nastavení webu a e-shopu, kde ve zobrazeném formuláři je možnost Nastavení URL adres. Ke spuštění je potřeba zatrhnout pole Používat čisté URL, což přegeneruje stavájící URL adresy a přitom jejich indexace ve vyhledávačích zůstává na stávající pozici. Po proběhlé konverzi se zobrazí soubor, který vyfiltruje stránky, pro které nejsou URL adresy jednoznačné a může si je správce v daných modulech nastavit podle vlastních potřeb i v jiných jazycích.

Při zatrhnutí volby Čistá URL se zanořením se bude na webu čistá URL zobrazovat se zachovanou strukturou (zanořením).

pic_5716_202109

Obr.: Nastavení URL adres

Book Contents

Book Index

Kniha Šablony pro emaily

Pokud často odesíláte emaily s podobným či stejným obsahem, pak je tato kniha pro Vás ideální pomůckou, která zefektivní využití Vašeho času. Vaším úkolem bude v K2 pouze specifikovat situaci, kdy se má daná šablona použít, následně programátor vytvoří akci pro provedení tohoto úkolu. Mimo to v knize Šablony pro email vždy naleznete všechny šablony, které byly vytvořeny či jsou využívány. Proto je tato kniha také určena pro pohodlnou a jednoduchou modifikaci stávajících šablon bez nutnosti tvoření nových (např. změna akční zimní kolekce na novou jarní).

pic_4143

Obr.: Kniha - Šablony pro email

Kniha Šablony pro email se nachází ve stromovém menu, konkrétně ve složce Správa a nastavení (modul Web a e-shop) – Šablony pro email. Jakmile tuto knihu otevřeme, zobrazí se seznam všech šablon emailů, které již byly vytvořeny. Postup nastavení nové šablony pro email je následující:

1. Pomocí klávesy Insert nebo tlačítka Nový na liště se nám otevře nový formulář.

2. Pole, která jsou zvýrazněna (ve výchozím vzhledu červenou barvou) je potřeba vždy vyplnit. V případě nastavování nové šablony, je potřeba vyplnit, při jaké akci má být šablona použita (pole Akce). Akci můžeme zvolit prostřednictvím klávesy F12 případně pomocí tlačítka symbolizujícího rozbalení pole pic_969i. V případě, že již máme akci nastavenou, pouze ji vybereme ze seznamu. Pokud tomu tak není, jednoduše vytvoříme novou akci opět prostřednictvím klávesy Insert nebo tlačítka Nový na liště.

pic_4852

Obr.: Kniha Šablony pro email - Akce

3. Po otevření formuláře pro tvorbu nové akce je potřeba zvolit Datový modul, nad kterým bude akce spouštěna (závisí na typu akce, např. nad modulem Zakázky v případě, že budeme chtít, aby akce proběhla při Potvrzení objednávky apod.). Doplnit pak můžeme ještě Zkratku a Popis, aby bylo jasné, oč se jedná. Číslo RID je vyplňováno automaticky.

pic_4853

Obr.: Kniha Šablony pro email - Akce - tvorba nové akce

4. Po určení Akce můžeme doplnit na záložce Základních údajů ostatní nepovinná pole. Popis je určen pro jasnější specifikaci, na co bude šablona použita. Pole Datový modul se vyplní automaticky po určení Akce.

5. U jednotlivých šablon emailů lze také nadefinovat filtry (tlačítko Podmínky filtru), kde stejný typ šablony emailu s mírnými modifikacemi může být odesílán příjemcům na základě nastaveného filtru (např. pouze určitému odběrateli).

6. Dále existuje možnost určení Odesílatele, Jména odesílatele, případně komu chceme, aby byla odeslána Kopie či Skrytá kopie. Tato pole nejsou povinná a jejich vyplnění je čistě na našem uvážení.

pic_4854

Obr.: Kniha Šablony pro email - Základní údaje

7. Poslední, co vyžaduje na záložce Základní údaje pozornost, je Definice formátu a dat. Zde je potřeba určit v poli Formát předmětu, stejně tak v poli Formát textu (prostřednictvím klávesy F12 nebo kliknutím na tlačítko symbolizující rozbalení pole pic_970i), zda nebude použit Žádný formát (v emailu se zobrazí prostý text), nebo bude použito K2 formátování (v emailu se lze odkazovat na pole, která se nachází v K2, např. jméno Kontaktní osoby ze Zakázky apod.), příp. ještě existuje pokročilejší varianta XSL šablona. Požadovaná pole použijeme v případě, že se odkazujeme na některá z polí v K2. Tento prostor má pomoci ve specifikaci polí, která mají být z daného modulu použity v emailu, aby vytvářený soubor nebyl příliš objemný.

8. Na záložce Definice šablony vytváříme konkrétní obsah šablony emailu, který je posléze odesílán zvoleným osobám. V Definici šablony máme možnost definovat Šablonu pro předmět a Šablonu pro tělo, které můžeme modifikovat pro různé jazykové mutace, a to prostřednictvím tlačítka s ikonou zeměkoule a názvem jazyka – ve výchozím nastavení se zobrazuje implicitní jazyk pic_971i. Pokud jsme na záložce Základní údaje zvolili K2 formátování, můžeme se zde odkazovat na požadovaná pole a to tak, že název datového pole vložíme do složených závorek, např. {ContactPersonId.Surname} se odkazuje na příjmení kontaktní osoby.

9. Na záložce Přílohy emailu můžeme vybrat, jaký soubor má být k emailu přiložen. Pomocí klávesy Insert nebo tlačítka v záhlaví okna pic_972i se nám otevře nový formulář. Na něm je potřeba zvolit Typ přílohy (tisková sestava nebo email-data). V závislosti na tom, kterou z těchto možností zvolíme, se pak dále modifikuje otevřený formulář. V případě, že ponecháme Tiskovou sestavu, zůstane nám k dispozici tlačítko Vybrat sestavu. Po jeho stisknutí se nám zobrazí formulář, kde je potřeba zvolit sestavu, kterou chceme k emailu připojit. Pokud zvolíme druhý Typ přílohy Email-Data, zobrazí se nám tlačítko Vybrat Email-Data. Po jeho stisknutí se nám zobrazí formulář, kde prostřednictvím průzkumníku můžeme z počítače vybrat libovolný soubor. V tomto kroku opět nesmíme zapomenout na vyplnění povinného pole, kterým je Popis.

pic_4855

Obr.: Kniha Šablony pro email - Přílohy emailu - nová příloha

10. Poslední záložkou jsou Přílohy, kde jsou vkládány veškeré přílohy, které se mají v emailu zobrazovat – obrázky, dokumenty apod. Přílohu můžeme vytvořit opět pomocí klávesy Insert či tlačítka v záhlaví okna pic_972i. V novém formuláři můžeme vybírat z dokumentů, které byly již do K2 vloženy (např. obrázek zboží).,

11. Když máme vše nastaveno dle svých představ, uložíme šablonu prostřednictvím klávesy F2 nebo použijeme tlačítko Ulož (příp. Ulož a prohlížej) na liště. V případě, že chceme vidět, jak email po našem nastavení vypadá, jednoduše můžeme stisknout tlačítko Náhled šablony e-mailu, které se nachází na liště (tlačítko není k dispozici, dokud není šablona uložena). Vzápětí dostaneme email, který jsme doposud nakonfigurovali.

Popis polí:

Akce

Akce, pro kterou má být šablona použita např. potvrzení registrace, zapomenuté heslo, potvrzení objednávky.

Datový modul

Datový modul, ze kterého se načítají informace do šablony

Blokováno

Možnost zablokování šablony a tím tedy znemožnění její použití

Popis

Popis šablony

Požadované pole

Požadované pole

Zpráva ve formátu HTML

Volba, zda se má šablony formátovat v HTML

Nastavit podmínky výběru

Šabloně je možné nastavit podmínky, při jakých má být použita např. pro konkrétní web/e-shop.

Šablona pro předmět

Šablona textu pro předmět. Šablony je možné definovat pro různé jazyky. Volba jazyku je v levém horním rohu pole. V pravém horním rohu pod ikonou "T" je možnost nahrání šablony z textového souboru.

Šablona pro tělo

Šablona textu pro tělo emailu. Šablony je možné definovat pro různé jazyky. Volba jazyku je v levém horním rohu pole. V pravém horním rohu pod ikonou "T" je možnost nahrání šablony z textového souboru.

K2 formátování wysiwyg

V modulu šablony pro email je možnost formátovat text s využití K2 formátování wysiwyg, kdy na základních údajích pro vytvoření nové šablony lze vybrat možnost Formát textu K2 formátování wysiwyg a v definici šablony pro šablonu pro tělo, jej na plno využít.

Výhodou K2 formátování wysiwyg (formátujících) editorů je fakt, že výsledná šablona, včetně všech grafických úprav, je možné vidět hned v editoru, bez jakéhokoli exportu.

Cílem je ulehčení psaní a editace zdrojových kódů, vlastní výběr formátování, možnost vyhledávání textových polí a možnost změnit editaci jazyku.

Editor podporuje všechny běžné operace s textem, ať už jde o formátování odstavců, změny barev, odsazení, vytváření číslovaných seznamů apod. Samozřejmostí je vkládání obrázků a hypertextových odkazů. 

Používání editoru je velice intuitivní a zvládne jej každý, kdo má zkušenost s jakýmkoliv textovým editorem.

Význam tlačítek v panelu nástrojů pros editaci Zobrazit strukturu:

pic_977i

Zpět

Použije se, v případě, že se chceme vrátit o krok zpátky.

pic_978i

Vpřed

Použije se, v případě, že se chceme posunout o krok dopředu.

pic_1145i

Arial

Možnost výběru fontu, kdy je poporován styl Arial, Verdana, Georgia a Times New Roman.

pic_979i

Styl

Je určen pro změnu stylu nadpisu. Uživatel má k dispozici několik úrovní a také normální text.

pic_980i

Velikost písma

Změní velikost písma. Uživatel mění velikost pomocí posuvníku. Směrem doprava se písmo zvětšuje, směrem doleva se písmo zmenšuje.

pic_981i

Barva textu

Změní barvu textu. Uživatel má k dispozici barevnou paletu, kde si může vybrat z předdefinovaných barev.

pic_982i

Odstranit formátování

Odstraní veškeré formáty, které byly nastaveny (např. velikost písma či barva textu). Vrátí text do původní podoby.

pic_983i

Tučně

Označený text se převede na tučné písmo.

pic_984i

Kurzíva

Označený text se převede na písmo psané kurzívou.

pic_985i

Podtržení

Označený text se podtrhne.

pic_986i

Přeškrtnutí

Označený text se přeškrtne.

pic_987i

Obrázek

Umožní výběr a připojení obrázku. Lze připojit pouze jako URL cestu k obrázku.

pic_990i

Zarovnat vlevo

Označený text se zarovná vlevo.

pic_991i

Zarovnat na střed

Označený text se zarovná na střed.

pic_992i

Zarovnat vpravo

Označený text se zarovná vpravo.

pic_993i

Číselný seznam

Označený text se převede do číselného seznamu. Každý odstavec bude označen pořadovým číslem.

pic_994i

Seznam

Označený text se převede do seznamu. Každý odstavec bude označen předdefinovanou odrážkou.

pic_997i

Odkaz

Označenému textu bude přidán odkaz prostřednictvím adresy URL, kterou je potřeba vložit do pole absolutní Url. Absolutní URL znamená jakoukoliv webovou stránku (např. http://www.k2.cz nebo https://www.k2.cz). Uživatel při tvorbě odkazu může také zvolit, že chce vytvořit tlačítko a zvolit jeho barvu. Pomocí symbolu plus lze jako URL vložit i proměnnou.

pic_1146i

Přidat

Nabízí možnost vkládání pole, položky nebo podmínky.

pic_1155i

Barva pozadí

Změní barvu pozadí. Uživatel má k dispozici barevnou paletu, kde si může vybrat z předdefinovaných barev.

Ve spodní části editoru je panel nástrojů, který obsahuje funkce, díky kterým lze změnit jazykové prostředí pic_1144i, povolit, čí zakázat zobrazení značky a lze přepínat režim zobrazit a změnit strukturu šablony. Při zapnuté funkci Změnit strukturu lze v editačním poli klikem pravé myši vložit řádky nad a pod nebo vložit sloupec vlevo nebo vpravo a po označení cílených buněk umožní jejich sloučení. Díky těmto funkcím lze kompletně nastavit strukturu celé šablony. Další možnost je zapnutí zobrazení HTML kódu, který je možno editovat či kopírovat.

Význam tlačítek v panelu nástrojů pro editaci Změnit strukturu:

pic_977i

Zpět

Použije se, v případě, že se chceme vrátit o krok zpátky.

pic_978i

Vpřed

Použije se, v případě, že se chceme posunout o krok dopředu.

pic_1147i

Levé ohraničení 

Na levé straně výběru se ohraničí.

pic_1148i

Pravé ohraničení 

Na pravé straně výběru se ohraničí.

pic_1149i

Dolní ohraničení

Ve spodní části výběru se ohraničí.

pic_1150i

Horní ohraničení   

V horní části výběru se ohraničí.

pic_1151i

Bez ohraničení

Odebere všechna ohraničení.

pic_990i

Zarovnat vlevo

Označený text se zarovná vlevo.

pic_991i

Zarovnat na střed

Označený text se zarovná na střed.

pic_992i

Zarovnat vpravo

Označený text se zarovná vpravo.

pic_1152i

Zarovnat nahoru

Umožní zarovnat text k hornímu okraji.

pic_1153i

Zarovnat doprostřed

Umožní zarovnat text na střed mezi horní a dolní okraj.

pic_1154i

Zarovnat dolů

Umožní zarovnat text k dolnímu okraji.

Book Contents

Book Index

Přehled tabulek, sestav, skriptů a dalších funkcí
Tabulky v K2
Sestavy
Skripty
Funkce K2

Pozn.: Z bezpečnostních důvodů není možné pouštět přepočty souběžně ani společně s funkcí Shift+F3. Tento souběh hlídá K2. Pakliže je obdobná akce spouštěna speciálním skriptem, je nutné nejprve ověřit, zda je akce možná - na TD_Zbo, TD_esCategoryInfo a TD_esShop existuje funkce HoldShopRecalc(var AUser: String; ACheckOnly: Boolean = False): Boolean. Rovněž je možné skriptem touto funkcí zakázat spouštění přepočtů, po provedení akce je nutné přepočty opět umožnit funkcí UnHoldShopRecalc.

Pozn.: Spouštění přepočtů se eviduje prostřednictvím chybových protokolů s typem 19.

- Konfigurace ukládání obrazových odkazů - nastavuje cestu pro ukládání odkazů ze záložky Přílohy - záložka Odkazy i přístup k FTP uložišti.

- Objednávky z e-shopu - zobrazuje náhled na XML soubor vytvářený po odeslání objednávky.

Book Contents

Book Index

Uživatelská práva pro web a e-shop

V modulu Uživatelské role - Uživatelská práva - Definice práv je možné nastavit uživatelům práva pro modul Web a e-shop.

pic_4593

Obr.: Definice práv pro Web a e-shop