Book Contents

Book Index

Akce po reinstalaci

Po úspěšné reinstalaci na verzi K2 je potřeba dokončit převod zákaznických úprav a dalších částí, které není možné zkonvertovat automaticky.

Překlad zákaznických úprav dle změn v K2 iris

Při každém velkém přechodu na novou verzi je nutné změnit zákaznické úpravy dle změn jádra a modulů IS K2. Jedná se o změnu, nebo rušení metod ze skriptu, případně změnu logiky, na kterou je potřeba reagovat. Níže jsou popsány nejdůležitější změny včetně jejich řešení pro novou verzi.

Zrušené metody

Některé z metod, které se používali i ve skriptu byly zrušeny. Jedná se o metody:

  1. GetOwnerDM - Tuto metodu lze nahradit za MasterModule, záleží na konkrétním případu.

Revize a instalace rozšíření z návrháře objektů

Níže uvedené sdělení platí až po reinstalaci na verzi K2 iris.

Pokud dojde v reinstalaci k chybě při překladu rozšířeních z Návrháře objektů, je potřeba dořešit jejich zavedení ručně. K automatické instalaci nedošlo pravděpodobně kvůli tomu, že je součástí rozšíření skript, který není přeložitelný.

Postupovat by se mělo následujícím způsobem:

  1. Smažeme, či přejmenujeme adresář extensions, který obsahuje běhové soubory Návrháře objektů, které jsou po neúspěšné instalaci v nekonzistentním stavu.
  2. Smažeme obsah adresáře ServisW/NO/WaitingRoom, který obsahuje zbytek nenainstalovaných rozšíření.
  3. Z adresáře SupportFiles/Convert2023/~ABS~/ServisW/NO/WaitingRoom nakopírovat definice rozšíření do jiného umístění v adresáři IS K2.
  4. V IS K2 postupně otevírat definice rozšíření z adresáře z předchozího kroku, zkusit jejich překlad, opravit a provést deploy. Jednotlivá rozšíření by se měla brát v pořadí, které je uložené v souboru InstallOrder.2023.txt, který je také v adresáři z bodu 3. Soubor obsahuje seznam rozšíření, tak jak jdou po sobě dle závislostí.
  5. Jakmile jsou rozšíření v pořádku, měla by již zase fungovat automatická aktualizace v rámci reinstalace.

Poznámka

Pokud existují rozšíření, která jsou na sobě nezávislá, je možné si práci ušetřit pomocí hromadné instalace umístěním konkrétních definic rozšíření do adresáře ServisW/NO/WaitingRoom a spuštěním IS K2 s parametrem extensions=update. Samozřejmostí by měla být kontrola přeložitelnosti. Můžeme využít i další pomůcky viz dále.

Kontrola struktur databází

Po reinstalaci je vhodné dodatečně spustit tzv. kontrolu struktur databází, zda nedošlo k nekonzistenci ve strukturách databáze a definice v IS K2. Kontrolu struktur je možné spustit v nástroji Reinstalační manažer tlačítkem Kontrola struktur. Kontrola probíhá nad všemi databázemi IS K2. Výsledek musí být bez chyb.

pic_7470.png

Obr. Kontrola struktur databáze

Poznámka

Kontrola struktur databází se spouští při každé reinstalaci jako povinný krok. V reinstalaci nelze pokračovat v případě, že jsou v databázi objeveny chyby.

Diagnostika K2

Po reinstalaci a přepisu všech zákaznických úprav do funkčního stavu pro verzi K2 gaia, je vhodné ověřit základní funkčnost K2 pomocí nástroje Diagnostika K2.

Funkce je dostupná ze dvou míst, buď to v nástroji Návrhář objektů pod klávesovou zkratkou Shift+Ctrl+I, jak jste zvyklí a nebo nově od verze K2 iris lze diagnostiku pustit i z reinstalačního manažera. Tato kontrola provede vytvoření každého modulu zaregistrovaného v IS K2 včetně zákaznických. U všech pak zkontroluje funkčnost základních operací, které jsou dostupné. V případě, že výstup obsahuje chyby, znamená to, že v IS K2 není ještě vše v pořádku.

pic_7471

Obr. Diagnostika návrháře objektů v Reinstalačním manažeru

Poznámka

Diagnostiku K2 je možné pouštět opakovaně v průběhu přepisu zákaznických úprav k ověření průběžného stavu systému.