Book Contents

Book Index

Verzování polí

Některá pole v K2 lze verzovat. To znamená, že se k určitému datu uloží hodnota daného pole. Tato pole jsou označena ikonami:

pic_373i

Umožňuje nastavení platnosti záznamů uložených v historii. Ukládá se pouze datum, nikoliv čas. K jednomu datu může být vždy jen jeden záznam. Změnou data se rovněž upraví jméno uživatele, který editaci záznamu provedl. Údaje jsou seřazeny chronologicky a je možné je smazat klávesou F8. Editovat nebo mazat záznam může jen uživatel, který má právo na Změnu časově platných záznamů.

Tato funkčnost se využívá u polí, které mají legislativní význam (např. změna názvu firmy, změna IČO na kartě Dod./Odb., nebo změna sazby DPH na kartě Zboží). Nabývají platnosti vždy k rozhodnému datu, který se liší od data, kdy jej zadáváme do systému K2. Dle platnosti záznamů se pak např. tisknou správné údaje v dokladech. Při tisku dokladů s historickým datem je rozhodné datum pro vyhodnocení u faktury datum účetního případu, u ostatních dokladů datum vystavení.

pic_372i

Jedná se o přehled historie změn pole. Zaznamenává se datum včetně času. Uživatel nemůže měnit datum a čas v historii. Pokud uživatel provede další přepsání pole do 9s nemusí být změny zaznamenány.

Stisknutím těchto tlačítek se zobrazí formulář Historie pole, do kterého se ukládají předešlé záznamy z tohoto pole.