Book Contents

Book Index

Volba výpočtu

Průběh zpracování mezd je rozdělen v modulu Mzdy do několika kroků, ve kterých se spouští akce, nabízené ve formuláři Spuštění výpočtu.

Přitom je možné spouštět výpočty na všech pracovnících (na knize 0. straně) nebo na jednom zaměstnanci, na kterékoliv straně pracovního poměru, dále potom kdykoliv během procesu zpracování mezd, avšak podle stavu zpracování již pouze některé z akcí.

Všechny výpočtové akce se dělají pro všechny vztahy zaměstnance najednou. Pokud má tedy zaměstnanec více než jeden pracovní vztah, tak zvolené akce výpočtu běží zároveň na všech těchto vztazích.

Pokud například je v periodě zpracování mezd nějaká výpočtová akce potvrzená (např. potvrzený předvýpočet) a zaměstnanci přibude do této priody nový pracovní vztah, pak je potřeba předvýpočet na již existujícím pracovním vztahu odpotvrdit, aby še předvýpočet spustit opakovaně, protože se bude spouštět pro všechny vztahy zaměstnance.

pic_1977

Obr.: Volba výpočtu – nad jedním zaměstnancem

Popis akcí:

Předvýpočet (příprava vstupů)

Předvýpočet je určený k tomu, aby se do Mzdových údajů doplnily z jiných modulů všechny potřebné informace pro zpracování mezd.

Potvrzení předvýpočtu

Zablokuje opětovné spouštění předvýpočtu proto, aby nemohlo dojít k opětovným změnám vstupních údajů pro výpočet mezd.

Odpotvrzení předvýpočtu

V případě zablokování předvýpočtu, jej lze touto akcí odblokovat.

Vytvoření MS (záloha na mzdu)

Slouží k výpočtu záloh na mzdu nebo jiných mzdových složek, vytvořených pro tento výpočet.

Potvrzení vytvoření MS (záloha na mzdu)

Zablokování opětovného spuštění akce. Potvrzení (zablokování) je možné provést i v případě, že zálohy vytvořeny nebyly.

Odpotvrzení vytvoření MS

Odpotvrzení předchozí akce.

Výpočet

Kontrolní výpočet mzdy, který vytváří výstupní mzdové složky.

Uzavření období

Ukončení zpracování mezd a zablokování období za jednoho zaměstnance (individuálně). Při uzavření období na zaměstnanci se vytvářejí mzdové doklady do příští periody pro všechny jeho vztahy vstupující do výpočtu.

Odblokování uzavřeného období.

Odblokování předchozí akce. Lze provést pouze pokud není záznam v následujícím období uzavřen. V případě přepočítání odblokovaného záznamu budou v následujícím období nevratně odstraněny všechny dříve vypočtené údaje tohoto záznamu (pokud byly spočteny)!

V knize Mzdových údajů na jednotlivých stranách můžeme sledovat ikony, které nesou informace o zpracování mezd v daném měsíci (na 0. té straně ve sloupcích) :

pic_1978

Obr.: Volba výpočtu - nabídka možností, spuštěno z nulté strany knihy

Při průchodu vynechávat už dříve zpracované údaje

Zatržením tohoto pole budou přepočítány POUZE ty pracovní poměry, které ještě neprošly výpočtem.

Výpočet knihy

Výpočet za celou knihu - mzdovou účtárnu. Po spuštění akce Výpočet knihy lze vytvářet závazky na srážky z mezd za organizaci a přistoupit k tisku přehledů na pojišťovny, ČSSZ, aj.

Uzavření období knihy

Uzavření zpracování mezd za celou knihu.

Odblokování uzavřeného období knihy

Odblokování zpracování mezd za knihu mzdových dokladů. Touto akcí lze odblokovat již zpracované období (vždy pouze předchozí periodu). Nelze tedy odblokovat periodu uprostřed uzavřených období.