Book Contents

Book Index

Novinky ve verzi

Book Contents

Book Index

Novinky K2 luna.02

Book Contents

Book Index

Univerzální formuláře

Book Contents

Book Index

Rychlé spuštění sloupcového filtru - CTRL+ALT+F

Byla přidána nová funkce pro rychlé spuštění sloupcového filtru a to pomocí kláves: CTRL+ALT+F.

Book Contents

Book Index

Úvod

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

Automatické smazání obrázku na úložišti při smazání odkazu na kartě zboží

Byla zapracována nová funkce, která v případě, že je odkaz na obrázek smazán, automaticky se smaže i z úložiště. Zároveň byla také zavedena kontrola, která zamezí smazání obrázku, jenž se současně nachází na více kartách zboží (kontrola probíhá na základě pole Odkaz).

Pokud je tedy obrázek na více kartách zboží a z některé z nich je odstraněn, zůstane i nadále v adresáři. Pokud je smazán ze všech karet, pro které byl použit, pak se smaže i z adresáře.

Book Contents

Book Index

Moje kancelář

Book Contents

Book Index

Workflow

Book Contents

Book Index

Uložení hodnoty do pole v produktu

Byla přidána možnost ukládat hodnotu z proměnné do pole v produktu, např. {CalcVar}FIRST(FP,CostCentre):='130',.

Produkt je uveden do stavu změna a poté uložen.

Book Contents

Book Index

Univerzální formuláře - Status po přečtení kroku

Do univerzálních formulářů byla přidána nová funkčnost, která v knize Kroky nahodí stav kroku na "Přečteno" (modrá knížka). Krok musí být nově vytvořen a po odchodu z detailu, na seznam nebo další krok se stav změní z "Vytvořeno" na "Přečteno".

Book Contents

Book Index

Nový parametr TRANSFERPRODUCT

Byl přidán nový parametr TRANSFERPRODUCT - Přenos produktu procesu z/do podřízeného procesu.

V parametru je nová vlastnost - Směr přenosu, která přenáší produkt jak z nařízeného do podřízeného procesu, tak z podřízeného do nadřízeného procesu.

Tzn. že parametr PRODFROMSUPERIOR je plně funkční a dělá vše, k čemu byl předurčen.

Existuje parametr "ProdFromSuperior", který se umísťuje na akci podprocesu do vstupní události postupu.

U parametru se určuje, o jaký produkt jde např. FP nebo DOKUMENT aj.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Tisková sestava Faktura vydaná - nová hodnota parametru OwnCurrency pro tisk daňové rekapitulace v měně dokladu

Do tiskové sestavy Faktura vydaná (VF_DOK01.AM) byla přidána nová hodnota parametru OwnCurrency. Pokud bude zadán parametr OwnCurrency=4, daňová rekapitulace se vytiskne v měně dokladu.

Book Contents

Book Index

Plnění polí analytických os v položkách nákupu a prodeje

V položkách nákupu/prodeje při vkládání nebo změně položek došlo ke sjednocení plnění polí analytických os (např. Středisko, Kód zakázky, Kód 1).

Při vložení položky na doklad se do polí analytických os doplní hodnoty z karty zboží. Pokud není na kartě zboží pole analytické osy vyplněno, pak se pole v položce naplní hodnotou z hlavičky dokladu.

V případě, že je vkládána další položka zboží a na této kartě zboží není vyplněná některá z analytických os, pak již nedochází k plnění hodnoty analytické osy z položky, na které uživatel stojí při vložení další položky, jak tomu bylo v nižších verzích. I v tomto případě se nyní naplní pole analytické osy hodnotou z hlavičky dokladu.

Pokud dojde ke změně zboží na položce prodeje/nákupu, pak pokud je zvolena možnost Ne po zobrazení dotazu „Přejete si zachovat současné hodnoty položky?“, dojde ke změně hodnot v polích pro analytické osy hodnotami z karty zboží. Pokud nejsou hodnoty na kartě zboží nastavené, pak se naplní pole hodnotami z hlavičky dokladu.

Uvedené chování je nyní sjednocené jak pro univerzální formuláře, tak pro původní (tzv. "šedé") formuláře.

Book Contents

Book Index

Sazba spotřební daně - nastavení platnosti od

V číselníku Spotřební daně bylo přidáno v poli Sazba sledování Historie s možností nastavení Platnosti od.

U Faktur vydaných se sazba automaticky vyplní dle zadaného pole Datum úč. případu.

U Výdejky se sazba automaticky vyplní dle data 1. potvrzení.

Book Contents

Book Index

Parametr BusinessRegister ve standardních dokladech nákupu a prodeje

Od verze K2 luna.02 dochází ke změně v parametru BusinessRegister, který je součástí standardních dokladů nákupu a prodeje (např. VF_DOK01, OBV_DOK01 apod.)

Nově je parametr typu Integer a může nabývat hodnot 0,1 a 2. Hodnota 0 text obchodního rejstříku nezobrazí (původní hodnota Ne). Hodnota 1 zobrazí text OR maximálně dvouřádkového (původní hodnota Ano). Nově umí sestavy zobrazit text obchodního rejstříku, který je delší než na 2 řádky. Toho lze dosáhnout nastavením na hodnotu 2.

Book Contents

Book Index

Zadávání zakázkových cen a slev v případě, kdy uživatel nemá právo na změnu fakturační ceny

Pokud nemá uživatel právo na změnu fakturační ceny (Prodej/Položky/Změna fakturační ceny) a má právo měnit zakázkovou cenu (Prodej/Položky/Změna zakázkové ceny), pak v případě, kdy provede změnu v zakázkové ceně, dojde automaticky ke změně i ve fakturované ceně. Toto chování se nemění a je i nadále žádoucí. Změna ale nastává v případě, kdy uživatel změní slevu pro zakázkovou cenu (pole Sleva Z). Do verze K2 luna.01 a K2 mia.05 v případě změny v poli Sleva Z, nedojde ke změně ve fakturované ceně. Od verze K2 luna.02 a K2 mia.06 však i v takovém případě dojde ke změně ve fakturované ceně.  

Book Contents

Book Index

Rozdělení položek klávesou F4 v dokladech prodeje a nákupu.

V univerzálním rozlišení byla do položek nákupu a prodeje přidána možnost, kdy po stisku klávesy F4 (ve změně) nad vybranou položkou, dojde ke zobrazení formuláře Rozdělení položky. Vepsáním hodnoty menší než je původní hodnota množství ve formuláři do pole Množství rozdělené položky lze docílit rozdělením položky na dvě. Jedna s množstvím z hodnoty z pole Množství rozdělené položky. Druhá pak bude mít množství jako rozdíl původní hodnoty množství a hodnoty z pole Množství rozdělené položky.

Book Contents

Book Index

Logistika

Book Contents

Book Index

Zboží - Rezervováno, Objednáno dle vlastních firem

Nápočet hodnot Rezervováno, Objednáno ve Zboží respektuje vlastní firmy. Řídí se vlastní firmou v knihách dokladů, které tvoří požadavky. Pro nápočet Objednáno, Rezervováno z dokladů převodek nadále platí, že je napočteno dle skladů převodky.

Book Contents

Book Index

Sestava Cestovní příkaz - nový parametr pro povolení pracovní cesty

Do sestavy Cestovní příkaz (TRAVELORDER_DOC01.AM) jsme přidali parametr BusinessTripAllowance. Pokud je nastaven na hodnotu "Ano", zobrazí se pouze základní údaje pro povolení pracovní cesty. Implicitní hodnota je "Ne", zobrazí se celý cestovní příkaz včetně etap a vyúčtování.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Operace - Nepřerušovat operaci

Na kartu Operace jsme přidali novou volbu Nepřerušovat operaci. Taková operace nebude při zaplánování výroby přerušena, zaplánuje se pouze tak, aby představovala jeden nepřerušený celek.

Book Contents

Book Index

Operace - Odstávka

Na kartu Operace jsme přidali novou volbu Odstávka. Operace s touto volbou se nevyhodnocují jako kolizní (Dispečer, Plánovač - záložka 5-Kolize).

Book Contents

Book Index

Spuštění Dispečera nad Položkami prodeje

Upravili jsme pravidla pro spuštění funkce Dispečer v knize Položky prodeje.

Book Contents

Book Index

Zdroje - Pomocný zdroj - Nezobrazování v Ganttu

Na kartu Zdroje jsme přidali novou volbu Pomocný zdroj. První vlastností takového zdroje je, že se nezobrazuje v Ganttu (Plánovač - Graf zdrojů). Potřebujeme-li pro aktuální spuštění takové zdroje zobrazit (např. pro kontrolu zaplánování), lze využít nabídku pravého tlačítka myši nad osou zdrojů Zobrazit všechny zdroje.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Bankovní příkaz z knihy Řízení financí

V knize Řízení financí ve vstupním formuláři funkce Vytvoření bankovního příkazu byla přidána volba "Zobrazit všechny doklady".

Pokud je volba zapnuta, do formuláře se načtou všechny doklady příjmů i výdajů z knihy Řízení financí, včetně Zakázek, Objednávek a Obecného příjmu/výdeje. Na bankovní příkaz ale půjdou vložit jen doklady s ohledem na volbu "inkasní příkaz" - tzn. pokud je vypnuto, tak jen doklady, které my máme platit, pokud je zapnuto, tak jen doklady, které nám mají být zaplaceny.

Book Contents

Book Index

Bankovní příkaz z knihy Řízení financí - úpravy v zobrazení formuláře

Ve formuláři Vytvoření bankovního příkazu z knihy Řízení financí byly provedeny úpravy v zobrazení části Doklady:

Book Contents

Book Index

Funkce Ctrl+Shift+F7 na zobrazení filtru položek platebních dokladů

Do Bankovních výpisů, Interních dokladů a Pokladních dokladů byla doplněna funkce Ctrl+Shift+F7 na zobrazení Filtru položek platebních dokladů.

Book Contents

Book Index

HB - bankovní výpis - přidán nový parametr KeepOriginalRefNo

Do funkce HB - bankovní výpis (HB_Statement.pas) jsme přidali nový parametr KeepOriginalRefNo, který ponechá variabilní symbol u vydaných faktur (neořezává zadané nuly).

Book Contents

Book Index

Homebanking - elektronický certifikovaný podpis I.CA

Novinka je určena pro firmy, které používají certifikovaný podpis I.CA.

Ve správě vlastních firem v základním nastavení jsme přidali pole Licence I.CA - do kterého se nahraje Licenční soubor od I.CA. Licenční soubory mohou být na firmu nebo na uživatele. Do správy vlastních firem se zadává multilicenční soubor pro více uživatelů registrovaný na "IČO".

Byla upravena funkce HB - Bankovní příkaz (HB_Order.pas) pro ČNB (typ HBType=24), kdy na straně banky je vyžadován soubor podpisu vyexportovaného souboru. To je možno provést externí aplikací nebo použítím knihoven společnosti I. CA. ( I. certifikační autorita). Aby bylo možné souboru podepsat, je nutné mít v hlavní složce K2 knihovny pro podpis (AdvIcaSigner.dll, libiconv.dll, ICAUniLicVerifyCInterface, dll), které nejsou dodávány firmou K2, ale jsou dodávány I.CA. Soubor exportu je třeba ještě opatřit dalším podpisem, který se zajistí spuštěním skriptu HB - podepsání příkazu I. CA (HB_SignIca.pas) nad vyexportovaným příkazem. Tento skript musí být spuštěn jiným uživatelem pod jiným přihlášením do Windows.

Cesty k licenčním souborům společnosti I.CA je možné nastavit pomocí funkce Nastavení elektronického podpisu (č. funkce1261). Podle způsobu použití licenčních souborů,  je možné rozlišit licenci na mandanta nebo na uživatele.

Book Contents

Book Index

Hromadná akce nad zákazníkem - Aktualizace prodlení prodeje

Hromadná akce nad zákazníkem v univerzálních formulářích - Aktualizace prodlení prodeje

Funkce umožní hromadně aktualizovat pole Prodlení v prodeji. Prodlení se vypočte jako vážený průměr z faktur vydaných a ostatních pohledávek na dokladech od zadaného data splatnosti. Funkci lze spustit také přes plánovač úloh.

Book Contents

Book Index

Konfigurace řízení financí - volba Jen potvrzené doklady

Do Konfigurace řízení financí byla přidána volba Jen potvrzené doklady. Pokud je volba zatržena, zobrazí se jen potvrzené faktury vydané, faktury přijaté, ostatní závazky, ostatní pohledávky a závazky z mezd.

Book Contents

Book Index

Konfigurace řízení financí - nové volby

Do konfigurace řízení financí byly přidány volby:

Book Contents

Book Index

Kontroly při zadávání bankovního příkazu

Při zadávání bankovního příkazu se kontroluje:

Book Contents

Book Index

Řízení financí - zůstatky v měně zobrazovaného bankovního účtu

Upravili jsme zobrazení zůstatků v knize Řízení financí. Pokud je zadán Zobrazovaný bankovní účet, zůstatky se zobrazují v měně bankovního účtu. Tedy u dokladů v jiné měně jsou zůstatky přepočtené na měnu vybraného bankovního účtu posledním (nejnovějším) kurzem z kurzového lístku.

Book Contents

Book Index

Sestava Pokladní doklad - přidány parametry na zobrazení čárového kódu a podpisu

Do sestavy Pokladní doklad (PDO_DOK01.AM) byly přidány parametry:

Book Contents

Book Index

Sestava Pokladní doklad - nový parametr pro tisk položky do jednoho řádku

Do tiskové sestavy Pokladní doklad (PDO_DOK01.AM) jsme přidali nový parametr OneLineItem, který zobrazí položku do jednoho řádku.

Book Contents

Book Index

Vytváření opakovaných dokladů typu Obecný příjem/výdej v knize Řízení financí

Byla vytvořena funkce na Vytváření opakovaných dokladů typu Obecný příjem/výdej v knize Řízení financí. Funkce je určena pro automatické vytváření dokladů "kopírováním" aktuálního dokladu, kdy nové doklady se od aktuálního liší pouze v datumech. Po spuštění funkce (Shift+F4) se zobrazí vstupní formulář funkce, ve kterém:

Po stisknutí tlačítka OK se vytvoří nové doklady, které budou mít Datum splatnosti nastaveno dle zvolené frekvence opakování.

Book Contents

Book Index

Vyhodnocení a analytické služby

Book Contents

Book Index

Nové analytické osy Kód 3 - Kód 6

Byly vytvořeny 4 nové analytické osy Kód 3 - Kód 6. Pro zařazení těchto os do příslušných kostek je nutné nastavit parametry olapu Použít osu Kód3 - Kód6.

Book Contents

Book Index

Funkce pro odeslání komentáře emailem

Byla vytvořena nová funkce, pomocí které, je možné odeslat emailem komentář k vybrané hodnotě kontingenční tabulky. Princip této funkce spočívá v použití pravého tlačítka myši na buňce, jejíž hodnotu chceme odeslat. Zobrazí se kontextové menu s možností Poslat komentář hodnoty emailem. Funkce uživateli dále umožní upravit předmět a text emailu a také připojit k dané emailové zprávě snímek obrazovky a pohled vyexportovaný do aplikace Excel.

Book Contents

Book Index

Míra Počet v kontingenční tabulce

Pokud je kontingenční tabulka použita nad daty IS K2 obsahuje nyní vždy ve výchozím stavu také míru Počet. Tato míra je dostupná u všech datových modulů.

Book Contents

Book Index

Rozpad datumových polí

Veškerá datumová pole, v seznamu dimenzí kontingenční tabulky nad daty IS K2 nyní podporují rozpad na další úrovně (Den, Měsíc, Čtvrtletí, Rok).

Book Contents

Book Index

Nové sloupce v seznamu polí kontingenční tabulky

Do seznamu měr a os kontingenční tabulky byly přidány další sloupce pro upřesnění daných polí. Jedná se o sloupce Popis a Pole (databázový název).

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Samovyměření DPH - změna dokladu samovyměření DPH jen na výstupu po zaúčtování skutečného dokladu

Do funkce Parametry dokladů samovyměření jsme přidali volbu "Při samovyměření DPH jen na výstupu použít jako vyrovnávací účet účty z původního dokladu".

Pokud je volba zapnutá, při zaúčtování dokladu, ke kterému je vytvořeno samovyměření DPH jen na výstupu, se na interním dokladu se samovyměřením změní položky - doplní se do nich analytické osy a účty dle zaúčtování skutečného dokladu (u samovyměření poskytnuté zálohy se doplní jen analytické osy).

Book Contents

Book Index

Sestava Soupis dokladů pro KH - zobrazení vykřičníku u dokladů nad 10.000 v sekcích A5 a B3

V sestavě Soupis dokladů pro kontrolní hlášení (VATD_KHCZ_List01.AM) se v sekcích A5 a B3 zobrazuje u dokladů nad 10.000 Kč vykřičník.

Book Contents

Book Index

Výsledovka pro neziskové organizace - tři sloupce

Analýza Výsledovka pro neziskové organizace má nově 3 sloupce (původně byly 4 sloupce).

Book Contents

Book Index

Sestava Předkontace účetních dokladů - nový parametr pro doklady nákupu a prodeje

Do sestavy Předkontace účetních dokladů jsme přidali parametr ShowVatControlStatInfo. Pokud je nastaven na hodnotu "1" - zobrazí Evidenční číslo a Datum pro KH na dokladech nákupu a prodeje; hodnota "2" - zobrazí v prodeji přednostně Variabilní symbol. Implicitní hodnota je "0" - nezobrazí Evidenční číslo a Datum pro KH.

Book Contents

Book Index

Mzdy

Book Contents

Book Index

Dosažené hodiny DPP

Na stranu P v knize Mzdové údaje byl přidán údaj Dosažené hodiny DPP - hodiny odpracované na dohodách o provedení práce od počátku roku kumulovaně ze všech pracovních vztahů zaměstnance. Na počátku roku se hodnota vždy nuluje.

Book Contents

Book Index

ELDP - opravný

Při generování opravného evidenčního listu se do pole Oprava ELDP ze dne nově načítá Datum vyhotovení posledního předchozího evidenčního listu daného roku. Původně bylo potřeba datum vyplnit ručně.

Book Contents

Book Index

Hromadné zadání mzdových složek - nový parametr

Do skriptu Hromadné zadání mzdových složek (MZD_HrMAS) byl přidán parametr ByItemNo - importovat dle pole "ItemNo" místo pole "IdEmp".

Parametr je implicitně nastaven na hodnotu NE - implicitně se import z řádkového excelu provádí dle IdEmp, pokud je import v parametru ExcelRowSettings nastaven také dle čísla pracovního vztahu (funkčnost stejná jako dosud).

Při nastavení parametru na hodnotu Ano se import z řádkového excelu provádí dle čísla zaměstnance a pole ItemNo (pořadí) na pracovním vztahu. V excelu pro import i parametru ExcelRowSettings musí být obě tyto hodnoty.

Book Contents

Book Index

Pracovní vztahy - editace uzavřených period

Pomocí data Platnost změn od je nyní možné provádět změny také do již uzavřených období. Uživatel musí mít v Parametrech uživatele povolenu možnost Editace uzavřených period.

Postup:

Book Contents

Book Index

Zkušební doba - úprava

Délka zkušení doby se nově počítá od Data vzniku. Původně se délka zkušební doby počítala od Data nástupu.

Book Contents

Book Index

Web a e-shop

Book Contents

Book Index

Volba pro zobrazení nejlevnější varianty způsobu odběru

Do konfigurace webu a e-shopu byla zařazena nová volba "Zobrazovat pouze nejlevnější varianty způsobu odběru". V případě, že je více vyhovujících odběrů pro e-shop se stejným způsobem odběru, tak se do výsledného seznamu dostane jen ten s nejnižší cenou.

Book Contents

Book Index

Nahrávání obrázků z adresáře prostřednictvím skriptu NewEshop_AddPicture.PAS

Do skriptu NewEshop_AddPicture.PAS byly zařazeny 2 nové parametry, které umožní nahrávat obrázky z libovolného adresáře. Jedná se o:

FileMask - Maska názvu souborů (např. [Zkr])

PicturesDirectory - Adresář umístění obrázků

Book Contents

Book Index

Náhled obrázků přes URL adresu

Byla zavedena nová funkčnost pro práci s obrázky. Pokud jsou obrázky nahrávány přes FTP úložiště, pak je nyní k dispozici náhled, který je zobrazován prostřednictvím URL adresy, na níž se obrázky daného e-shopu nacházejí. Danou URL adresu je potřeba doplnit do Konfigurace ukládání dokumentů a obrázků.

Book Contents

Book Index

Vyhledávání dle čárového kódu

Na e-shopu lze nyní pomocí fulltextového vyhledávání použít pro vyhledání čárový kód (EAN).

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Nová uživatelská práva pro číselníky Způsob dopravy a Způsob platby

Byla přidána uživatelská práva Editace způsobu dopravy a Editace způsobu platby. Bez nastavení těchto práv uživatel nemůže měnit a přidávat záznamy v číselníku Způsob dopravy a Způsob platby. Nová práva lze nastavit v knize Uživatelé - Nastavení práv na 5.straně (Číselníky/Způsob platby a Číselníky/Způsob dopravy).

Book Contents

Book Index

Nové uživatelské právo pro číselníky Spotřební daň

Bylo přidáno uživatelské právo Číselníky / Spotřební daň / Editace číselníků spotřební daně a nomenklatury. Bez nastavení těchto práv uživatel nemůže měnit a přidávat záznamy v číselnících Spotřební daň a Nomenklatury.

Book Contents

Book Index

Zrušení doplňkových polí a tabulky DOPLNPOL

Od verze K2 luna byla zrušena podpora doplňkových polí. Tabulka DOPLNPOL je přejmenována na DEL_DOPLNPOL, aby se data dala ještě dodatečně použít.

Book Contents

Book Index

Vytvoření hesla pro uživatele

Uživatel má možnost nastavit si sílu hesla pro přihlášení do systému K2 dle definované politiky hesla.

Book Contents

Book Index

Rozšíření souborových modulů

Nově se kontroluje, zda lze vytvořit soubor TableMod.xml v příslušné složce.

Book Contents

Book Index

Ribbon v návrháři formulářů

Nástrojový panel v Návrháři formulářů byl nahrazen Ribbonem. Zde jsou nyní na 4. záložkách umístěny veškeré funkce pro práci v návrháři.

pic_5021

Obr.: Ribbon v Návrháři formulářů