Book Contents

Book Index

Novinky ve verzi

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.01

Book Contents

Book Index

Univerzální formuláře

Book Contents

Book Index

Formátování tabulky

V rámci univerzálních formulářů jsme doplnili možnost formátování tabulky záznamů. Pomocí této funkce je možné upravit formát tabulky tak, aby lépe vyhovovala menším zařízením.

Formátování aplikujeme na sloupec tabulky.

pic_6878

Obr.: Formulář pro úpravu formátu tabulky

Book Contents

Book Index

Nová komponenta WebView

Do návrháře formulářů byla zařazena nová komponenta WebView. Tato komponenta slouží pro zobrazení webové stránky ve formuláři. Komponenta je určena pro použití v rámci Webové K2.

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

Nový číselník Legislativy

Byl vytvořen nový číselník Legislativy, který lze spustit ze stromového menu. V číselníku Legislativy je zobrazen seznam legislativ států.

Do číselníku Legislativy byly přesunuty parametry mandanta – Typ daně a Sazba DPH pro odečet nedaňové zálohy.

Book Contents

Book Index

Podpora více legislativ v IS K2

V IS K2 lze firmě přiřadit legislativu (ve Správě multi company). Od verze 2022.01 je přiřazení legislativy povinné (při reinstalaci se legislativa naplní dle státu firmy).

Pole Legislativa bylo přidáno do nastavení knih (prodeje, nákupu a dalších). Využije se v případě, kdy v rámci jedné firmy vystavujeme doklady dle různých legislativ (např. v případě registrace k DIČ v jiných státech).

Číselníky Typy daní, Sazby DPH, Celní sazebník a Zákonný úrok byly rozděleny na legislativy. Při vytváření dokladů se nabízí jen hodnoty platné pro legislativu, která platí pro knihu, ve které se doklad vytváří.

V číselnících Zákazník, Zboží a dalších číselnících, které obsahují vazbu na výše uvedené číselníky, se zadávají hodnoty pro jednotlivé legislativy. Např. na kartách Zboží lze nastavit Sazbu DPH, Celní sazebník a Typy daní (pro nákup a prodej) pro všechny legislativy, v rámci kterých vystavujeme doklady. Při vytváření dokladů se z karty Zboží doplní automaticky hodnoty podle legislativy dokladu.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Dodavatelé/Odběratelé

Na záložce Základní údaje je k dispozici funkce Další DIČ, která zobrazí se další DIČ, zadaná na kartě Dod./Odb. (Na dokladech lze pak vybírat z dalších DIČ).

Na záložce Daně a účtování lze editovat Typ daně - Nákup a Typ daně – Prodej, a zatrhávací pole DPH na dokladech nákupu/prodeje dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Zboží

V číselníku Zboží je možné editovat Sazbu DPH, Celní sazebník, Typ daně - prodej a Typ daně - nákup (včetně typů daní pro PDP) dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Typy daní

Číselník Typy daní byl rozdělen na legislativy.

Do číselníku jsme přidali:

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Sazby DPH

Číselník Sazby DPH byl rozdělen na legislativy.

Do číselníku jsme přidali pole Jazykový popis.

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Celní sazebník

Číselník Celní sazebník byl rozdělen na legislativy.

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Zákonný úrok

Číselník Zákonný úrok z prodlení byl rozdělen na legislativy.

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změna v číselníku Karty ostatních pohledávek/závazků

V číselnících Karty ostatních pohledávek a Karty ostatních závazků je možné editovat Typ daně a Sazbu DPH dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Karty platebních dokladů

V číselnících Karty pokladních dokladů a Karty bankovních dokladů je možné editovat Typ daně a Sazbu DPH dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změna v číselnících karet pro Cestovní příkazy

V číselnících Karty - jízdné a místní přeprava, Karty - nocležné a Karty - nutné vedlejší výdaje je možné editovat Sazbu DPH dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Filtrování knihy zboží pomocí kategorie

Filtrování pomocí kategorie v knize zboží umožní zobrazit položky pouze z aktuálně vybrané kategorie nebo podkategorií. Bude tedy snadnější administrace nebo dohledání karty zboží v K2 stejně jako na e-shopu.

Pro zobrazení stromu e-shopových kategorií slouží nové pole v náhledu záznamu WEB pro zobrazení a editaci dat, kam je třeba zadat internetový obchod. Zobrazení internetového obchodu je ukládáno na uživatele. Pokud nebude vybrán žádný internetový obchod, strom e-shopových kategorií se v knize zboží nezobrazí.

Book Contents

Book Index

Marketing

Book Contents

Book Index

Hromadná změna nad Partnery a Kontakt. osob. - Změna položek

V univerzálních formulářích byla do knihy Partnerů a Kontaktních osob přidána hromadná akce Změna položek. Pro označené záznamy nebo záznamy z kontejneru lze touto hromadnou změnou nastavit záznamům Marketingové zařazení a v případě Partnerů i nastavit Branži.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Editace dokladů v Knihách dle legislativy

Na doklady se nyní dosazuje Typ daně, Sazba DPH a Celní sazebník podle legislativy platné pro zvolenou knihu.

Nelze kopírovat doklady mezi knihami z různých legislativ.

Pokud je na dokladu zapnuto Zákonný úrok, dosazuje se procento dle zákonného úroku pro legislativu dokladu.

Book Contents

Book Index

Zálohy - kontrola typu daně při potvrzení

Při potvrzení zálohy se kontroluje, zda jsou na dokladu jen typy daní, které se mohou vyskytovat na zálohách (na typu daně je zapnuto zatrhávací pole Lze použít na zálohách). Pokud se na dokladu vyskytuje jiný typ daně, zobrazí se hlášení "Na dokladu je typ daně, který nelze použít na záloze.".

Book Contents

Book Index

Kontrola na datum u samovyměření DPH

Při potvrzení faktury, zálohy, OP/OV, pokladního a interního dokladu, na kterých je Typ daně se zapnutým příznakem Samovyměření DPH, se zkontroluje Datum úč. případu a Datum UZP.

Při hromadném potvrzení se takové doklady nepotvrdí, do chybového protokolu se zapíše "Datum účetního případu a Datum UZP nejsou shodné."

Na faktuře se kontrolují typy daní v daňové rekapitulaci, u ostatních dokladů Typ daně v položkách.

Book Contents

Book Index

EKOKOM - zobrazení logu

Pokud bude při zpracování EKO-KOMu nalezeno zboží, pro které sice existuje nadefinovaný obal, ale z důvodu nesplnění podmínky pro nastavené omezení obalu (např. nastavení obalu jen pro konkrétního dodavatele/odběratele nebo adresní klíč) se toto zboží nezahrne do výpočtu, pak bude na konci výpočtu nově zobrazen log s výpisem takových karet zboží.

Book Contents

Book Index

EKOKOM - Kniha Rozpad obalů na položky

Do verze K2 gaia.05 byla přidána do modulu EKOKOM tabulka Rozpad obalů na položky. Tato tabulka zobrazí položky obalů každého zboží, ze kterého se EKOKOM pro dané období napočítává. Nad touto tabulkou se pak spouští nově vytvořené sestavy a skripty, které mohou být podkladem pro kontrolní nebo auditorskou kontrolu. Údaje v této tabulce lze standardním způsobem filtrovat. Pokud se má tabulka naplnit, je potřeba při výpočtu EKOKOMu zatrhnout pole Zaznamenat dílčí hodnoty pro položky N/P.

Byl vytvořen skript Export dat do excelu (EKOKOM_exportExcel.PAS), který se spouští z napočtené knihy Rozpad obalů na položky a který seskupené položky obalů za karty zboží, měrné jednotky a další stejné charakteristiky obalů exportuje do excelu včetně jednotkové a celkové hmotnosti za položky obalů.

Sestava EKOKOM – prodej (EKOKOM_Sale.AM) pak zobrazí přehled prodaného zboží za jednotlivé odběratelé. Pro zboží, které se vykazuje na straně nákupu je pak určena obdobná sestava EKOKOM_Purchase.AM. Obě sestavy se také spouští z knihy Rozpad obalů na položky.

Pokud se vykazuje EKOKOM na straně prodeje, pak může být auditory požadován výstup o dodavatelích zboží, které je vykazováno v EKOKOMu. Pro tyto případy byla přidána sestava EKOKOM_Suppliers.AM (EKOKOM – Dodavatelé zboží), která se spouští ve stavu Kontejner na knize Zboží. Postup vzniku kontejneru zboží z tabulky Rozpad obalů na položky je popsán v manuálu pro verzi K2 gaia.05 v nové kapitole.

Poslední sestavou je sestava EKOKOM – Přehled obalů za zboží (EKOKOM.AM). Sestava pro každé zboží vstupující do EKOKOMu zobrazí seskupeně položky obalů s charakteristikami obalů. I tato sestava se spouští z knihy Rozpad obalů na položky.

Původní sestava EKOKOM_Purch.AM (která se spouštěla z knihy Položky nákupu) byla zrušena a přesunuta do archívu a již dále nebude podporována.

Book Contents

Book Index

Ceníky - nové pole V prodeji dosazovat brutto ceny

Do hlavičky ceníků bylo přidáno pole V prodeji dosazovat brutto ceny. Pokud je zatrženo, pak se do položky prodeje doplní přesná brutto částka z ceníku a netto na položce se propočte přes sazbu daně. Nedochází tak k situaci, kdy se díky přepočtu na netto cenu a případnému zaokrouhlení, zobrazí celková brutto částka položky s halíři navíc.

Book Contents

Book Index

Ceníky - nové pole Katalogový

Do nastavení ceníků bylo přidáno pole Používat katalogové ceníky. Pokud je zatrženo, pak je možné na záložce Základní údaje v cenících zatrhnout pole Katalogový. Pokud bude zatrženo, pak se v rámci zjištění katalogové ceny (tedy pole Katalogová v části Ceny na položce dokladu) nejprve snaží pro zboží najít platný ceník s příznakem Katalogový. Pokud nenajde, pak se hledá cena dle původní logiky. Ceník s příznakem Katalogový se nebere v potaz při hledání prodejní ceny.