Book Contents

Book Index

Napojení organizační struktury na workflow

Modul Organizační struktura umožňuje uspořádat pracovní činnosti v organizaci do pracovních míst, definovat jejich hierarchické vztahy a obsadit je dostupnými pracovníky.

Modul Organizační struktura tedy umožňuje:

pic_4119

Obr. Napojení organizační struktury na workflow

Napojení organizační struktury na workflow

Ve stromovém menu ve Správci/Parametry/Parametry mandanta/3. strana nalezneme tlačítko Workflow, kde si vybereme organizační strukturu, kterou propojíme s workflow.

V případě, že nemůžeme využít žádnou z nabízených organizačních struktur, ve stromovém menu si otevřeme uzel Projekty/Organizační struktura/Organizační struktura a vytvoříme si novou. Pomocí insertu na 0. straně vytvoříme hlavičku nové organizační struktury. Na 2. straně vejdeme do změny a pomocí insertu nadefinujeme organizační jednotky, tzn. pracovní místa. Pracovním místem může být nadřízený, zaměstnanec aj.

Popis polí Organizační jednotky:

Nadřízená jednotka

Výběrem nadřízené jednotky se provádí začlenění do stromu organizační struktury.

Pracovní místo

Výběr z knihy Pracovních míst.

Středisko

Výběr z číselníku Střediska. Po výběru střediska se jeho zkratka a popis předvyplní do polí Zkratka a Název (slouží pro vytvoření střediskové struktury).

Zkratka

Unikátní zkratka organizační jednotky.

Název

Název organizační jednotky.

Typ

Uživatelský číselník (např. divize, podnik, středisko)

Plánovaný počet

Plánovaný počet zaměstnanců na této pozici.

Plánovaný úvazek

Celkový plánovaný úvazek.

Obsazení pracovníci

V části Obsazení pracovníci lze vložit pomocí INSERT pracovníka pracujícího na dané pozici. Výběr se provádí z knihy Kontaktní osoby.

Na záložce Role je možné přiřadit danému pracovníkovi (kontaktní osobě) roli, která zajistí vytvoření kroku v procesu pro danou kontaktní osobu.

pic_3615

Obr.: Obsazený pracovník

Zastupující

Na záložce Zastupující lze vložit pomocí INSERT zastupující organizační jednotky. Výběr provádíme v poli Organizační jednotka výběrem z organizačních jednotek stejné organizační struktury. Pro workflow není toto pole směrodatné.

Ve workflow se zastupitelnost nastavuje v knize Postupy. Na konkrétním kroku procesního schématu lze na záložce řešitelé definovat režim zastupitelnosti.

Role

Role lze využít ve workflow pro určení řešitelů konkrétního pracovního kroku. Kontaktním osobám, zařazeným v Roli, se následně v procesu vygeneruje pracovní krok k vyřešení.

Nastavením rolí v Organizační struktuře a jejím propojením s modulem workflow lze následně ve workflow využít vazeb nadřízených/podřízených ze struktury, jako např. zobrazení kroků svých podřízených, nastavení režimu zastoupení Nadřízeným apod.

Roli lze v organizační struktuře přiřadit Organizační jednotce nebo konkrétnímu obsazenému pracovníkovi (kontaktní osobě). Zařazením role na organizační jednotku se do této Role automaticky zařadí všichni obsazení pracovníci Organizační jednotky.

pic_4113

Obr.: Role

Popis vybraných polí:

Obsazení pracovníci

Obsahuje seznam jmen pracovníků nadefinových v poli pracovní místo

Zastupující

Obsahuje seznam pracovních míst, které zastupují pracovníka.