Book Contents

Book Index

Schéma reinstalace K2 gaia.05

Jednotlivé konverze, kterými lze převést úpravy, tak aby fungovaly pro novou verzi, budou popsány v následujícím textu. Většina akcí se provádí v rámci reinstalace. Výchozím bodem pro vysvětlení je tedy schéma reinstalace, které postupně v následujícím textu rozebereme. V této kapitole bude pospána reinstalace z verze K2 gaia.05.

pic_6600

Obr. Schéma reinstalace

Book Contents

Book Index

Předinstalační příprava

V první fázi je potřeba připravit IS K2 verzi K2 gaia.05 k přechodu na novou verzi. Jedná se o tzv. předinstalační přípravu. Zde se ještě nenacházíme v samotném reinstalačním procesu. Tuto fázi řeší Předinstalační příprava. Jakmile máme vše připraveno, můžeme přistoupit k samotné reinstalaci.

Upozornění

Při přechodu na verzi K2 ori, musíme vždy vycházet z verze K2 luna.09 nebo z verze K2 gaia.05. Zároveň platí, že všechny zákaznické úpravy musí být na této verzi funkční.

Book Contents

Book Index

Reinstalace – fáze 1/2 – K2 gaia

V první části již samotné reinstalace se provádí konverze struktur, které obsahují identifikátory, které se přejmenovaly. Jedná se o konverzi zákaznických K2 skriptů, AM sestav, rozšíření v Návrháři objektů, modifikací a vlastních univerzálních formulářů a nakonec také standardní formuláře. Celou konverzi provádí funkce, která je detailně popsána dále v textu, a je spuštěna instalátorem nad K2 ještě ve verzi K2 gaia.05 Kompletní výstup je pak ukládán do adresáře Convert2022.

Upozornění

V této fázi není v IS K2 změněna žádná zákaznická úprava. Všechny jsou připraveny ve složce SupportedFiles/Convert2022.

Book Contents

Book Index

Reinstalace – fáze 2/2 – K2 ori

Následuje výměna binárních souborů na novou verzi K2 ori, konverze počítaných polí a datakonextů.

Na nové verzi se dále spouští povinná inicializace, která provede konverzi dat, která v IS K2 obsahují uložené identifikátory a také konverzi uložených objektů.

Na závěr se spustí funkce číslo 790, která vše co se zkonvertovalo funkcí 791, vrátí zpět do IS K2.

Poznámka

Samozřejmostí reinstalačního procesu, jsou operace známé z předchozích verzí, jako například kontrola struktur databází, aktualizace rozšíření návrháře objektů apod.

Book Contents

Book Index

Doporučení po reinstalaci

Je nutné celou reinstalaci provést nejprve v testovacím režimu, kdy se celá K2 reinstaluje na novou verzi, odladí problémy v zákaznických úpravách a provede se testování uživateli. Následně se provede ostrá reinstalace s tím, že všechny připravené zákaznické úpravy se po reinstalaci převedou na ostrou K2 pomocí funkce Přenos customizací, nebo se opravené soubory v průběhu reinstalace nahrají do adresáře \SupportedFiles\Convert2022 do struktur, které jsou popsány v následujících kapitolách pro zpracování funkcí 790.

Book Contents

Book Index

Předinstalační příprava

Aby při reinstalaci proběhly všechny konverze korektně, je potřeba výchozí verzi řádně připravit. Jedná se hlavně o doplnění důležitých informací ke konvertovaným strukturám. Této části přechodu na novou verzi říkáme Předinstalační příprava. Kde přípravu nalezneme, co všechno obsahuje a jaké jsou předpoklady přechodu, naleznete popsáno v následujícím textu.

Book Contents

Book Index

Nutné a doporučené předpoklady pro přechod

Následuje popis předpokladů, které by měly být splněny, aby došlo k co největší konverzi všech speciálních úprav. U některých předpokladů jde hlavně o doporučení a závisí na správci, jak důkladně IS K2 na přechod připraví.

Výchozí verze

Hlavním předpokladem k přechodu na novou verzi, je číslo výchozí verze. Je nutné nejprve přejít na verzi K2 gaia.05, kde je připravena předinstalační příprava. Z nižší verze není možné na verzi K2 ori reinstalovat, kromě verze K2 luna.09.

Typ daně, sazba DPH, celní sazebník

Vzhledem k tomu že od verze K2 ori je nový číselník Legislativa, kde pro každou multi company je legislativa povinná, došlo k rozdělení číselníku Typy dani, Sazby DPH, Celní sazebník na legislativy. Pomocí tlačítka v reinstalačním manažeru dojde ke kontrole polí na zákazníkovi a zboží, která jsou rozdělena na multi company a do K2 ori se přesunou na legislativu. Pokud jsou pole rozdělená na multi company, které mají stejný stát, dojde k redukci dat, kdy zůstanou data z novější multi company.

Stav konvertovaných struktur

Všechny zákaznické úpravy – skripty, sestavy, NO, formuláře apod., musí být před samotnou reinstalací funkční na verzi K2 gaia.05. V případě skriptů, sestav apod. se jedná zejména o jejich přeložitelnost. Pokud nebude některá část funkční, pak se při konverzi ignoruje, čímž zůstane v původním stavu a její překlad se musí dořešit ručně. Na nové verzi již není možné tuto konverzi dodatečně provést.

Book Contents

Book Index

Spuštění přípravy - reinstalační manažer

Předinstalační příprava je implementována v nástroji Reinstalační manažer, který je dostupný ze stromového menu – Správce / Systém / Reinstalační manažer.

V tomto nástroji je k dispozici tlačítko K2 gaia, pod kterým se skrývají jednotlivé akce, pro přípravu úspěšné konverze na novou verzi. Jednotlivé akce jsou popsány dále v textu.

Před samotnou reinstalací, je nutné v reinstalačním manažeru vybrat hlavního klienta (mandanta) pro reinstalaci. Dále se vybírá i na jakou verzi bude reinstalaci probíhat, v tomot případě se vybere možnost "vyšší generace (2022)". Dále je zapotřebí udělat "Typ daně, sazba DPH, celní sazbeník", viz. reinstalace na verzi K2 gaia.

pic_6691

Obr. Reinstalační manažer - předinstalační příprava - K2 gaia

Mapování AM sestav

Aby se při reinstalaci správně provedla konverze identifikátorů, je nutné u každé sestavy určit její datový zdroj - kontext. Jednoduše řečeno, nad jakým modulem v IS K2 je spouštěna. Tyto informace musíme u každé sestavy, kterou chceme konvertovat, doplnit.

To provedeme spuštěním pomocí tlačítka K2 gaia / AM . Nejprve se provede prohledání všech zařazení sestav, dle kterého se kontext automaticky doplní. Není tedy nutné u každé sestavy ručně doplňovat.

Po dokončení prohledání se do seznamu přidají i sestavy, které byly nalezeny v zařazení a nepocházejí z databáze nebo adresáře SestavyW. Většina sestav by tak měla mít kontext již mapovaný automaticky dle jejich zařazení.

Některé sestavy nepotřebují explicitně určit kontext. Využívají informací, které jsou definovány vně sestavy. U těchto záznamů není nastaven příznak „Vyžaduje datový kontext“ a nemusíme je nijak v přípravě řešit. Vyřešit se musí ty, které vyžadují kontext, ale není automaticky doplněn.

Poznámka

V případě, že je sestava použita nad více moduly, je ve sloupci Navrhované datové kontexty uveden výčet jednotlivých modulů. Upřednostněný kontext je vždy první z výčtu. V případě potřeby je možné v editaci změnit na jiný.

pic_5444.png

Obr. Předinstalační příprava - AM sestavy - mapování kontextu

Pokud bychom chtěli doplnit sestavy ještě z dalších umístění, i když je pravděpodobné, že se nevyužívají, je možné vybrat cestu umístění, nastavit úroveň prohledávání a následně stisknout tlačítko Načíst sestavy. Nové sestavy se doplní do seznamu a je nutné ručně definovat jejich kontext. To provedeme stisknutím tlačítka F5, kdy se formulář nastaví do změny a zpřístupní možnost nastavení kontextu, ze seznamu dostupných modulů v IS K2.

pic_5445.png

Obr. Předinstalační příprava - AM sestavy - nastavení kontextu

Poznámka

Všechny informace, které jsou zobrazeny a nastaveny v tomto formuláři jsou uloženy do databáze IS K2. Při dalším spuštění jsou z tohoto umístění načteny. V případě, že potřebujeme nastavení vymazat a načíst sestavy znovu, stiskneme tlačítko Znovu načíst.

Pro náhled jsou tyto informace uloženy i do csv souborů v adresáři SupportedFiles/Convert2022 a to do následujícího rozložení dle tabulky.

Soubor

Význam

special_context.csv

Uložení mapování sestava - kontext.

cial_standalone.csv

Sestavy, které nevyžadují kontext, konverze proběhne dle údajů vně sestavy.

special_uknown.csv

Sestavy, které nemají určený kontext. Neproběhne jejich konverze.

Propojení zákaznických standardních formulářů s datovým modulem

Stejně jako u sestav, i u zákaznických formulářů (DFM) je nutné určit, pro který modul, formulář zobrazuje data.

Opět použijeme tlačítko v reinstalačním manažerovi K2 gaia / DFM, kde nám vyskočí formulář a do něj lze vložít i jiné cesty než je z databáze, nebo složka speciál. Následně po odsouhlašení se zobrazí formulář se seznamem speciálních formulářů (DFM), které se nacházejí v databázi K2 nebo adresáři SestavyW nebo námi definovaným adresářem.

pic_5446.png

Obr. Seznam DFM formulářů

Formuláře kde není použitý identifikátor pole nebo definice typu pole, není vůbec načten do seznamu. Není nutné ho konvertovat.

Formuláře, které jsou potomkem K2DDFM nevyžadují datový modul a je u nich automaticky nastaven příznak DFM formulář. Ostatní formuláře, které se zobrazí v seznamu, je nutné projít a všem nastavit datový modul. Pokud je formulář určen pro podřízený modul, je potřeba nastavit nadřízený i jeho podřízený modul.

Nastavení provedeme pomocí nastavení formuláře do stavu Změna, a následným dvojím kliknutím na konkrétní řádek. Zobrazí se formulář, kde si správce záznam nastaví. Jakmile je modul nastaven, označí se pro přehlednost řádek příznakem Nastaveno.

Book Contents

Book Index

Konverze zákazníckých úprav

Po převodu nových identifikátorů dochází k masivním změnám ve všech standardních i zákaznických skriptech, sestavách apod. Aby byl přechod na verzi K2 ori co nejhladší, je připraveno několik nástrojů, které zajistí převod změn v těchto oblastech pro novou verzi. V následujícím textu jsou popsány nástroje, které slouží ke konverzi implementovaných úprav a formulářů k těmto úpravám.

Book Contents

Book Index

Princip a spuštění konverze

Ke konverzi dochází při spuštění speciální funkce. Ta zajistí konverzi zákaznických úprav ve skriptech, sestavách, DFM formulářích, univerzálních formulářích a také rozšíření vytvořená v Návrháři objektů. Výstup se ukládá do adresáře \SupportedFiles\Convert2022\..., kde jsou soubory uloženy ve struktuře, v jaké byly nalezeny v IS K2. Tedy pokud se původní soubor nachází v databázi, pak je výstup v ~DB~\DBNAME\Special, pokud byl uložen v souborovém systému, je výstup v adresáři ~ABS~\.., kde … udává stejnou adresářovou strukturu, jako ve výchozím umístění.

Vše, co bylo popsáno, pak funguje pouze za předpokladu, že je IS K2 spuštěna se speciálním parametrem, viz dále.

Spuštění konverze je možné provést dvěma způsoby.

Testovací konverze - manuální spuštění

Tento režim je určen spíše pro otestování konverze, případně k dodatečné konverzi. Je to z toho důvodu, že konverze probíhá na verzi K2 ori.05 a výstupní soubory jsou určeny pro verzi K2 ori.

Pro aktivaci konverzního mechanismu je potřeba spustit K2 gaia.05 s parametrem ConvertToNextVersion=2022. Samotnou konverzi pak provede funkce Export speciálních skriptů přeložených pro následující verzi s číslem 791.

Automatická konverze - přechod na novou verzi

Tento režim se využívá při samotné reinstalaci v automatickém režimu. Před výměnou souborů z verze K2 gaia.05 na verzi K2 ori, spustí instalátor K2 výše zmíněnou funkci se všemi náležitostmi.

Po úspěšné konverzi následuje druhý krok, který se provádí již na nových souborech verze K2 ori. Jedná se o spuštění funkce Administrátor – Import konvertovaných zdrojů s číslem 790, která vrátí všechny zkonvertované položky zpět do původního umístění. K tomu, aby se vše importovalo do původního místa, se využije vzniklá adresářová struktura ze složky SupportedFiles\Convert2022\.

Po tomto kroku jsou na verzi K2 ori zkonvertovány skripty a sestavy včetně jejich importu zpět do úložiště IS K2.

Upozornění

Zkonvertované sestavy a skripty přestávají být na verzi K2 gaia funkční. Již obsahují identifikátory, které jsou platné pro verzi K2 ori.

Upozornění

Nutným předpokladem správné konverze některých objektů, je určení datového kontextu, na základě, kterého se objekt převede na nové identifikátory. O tomto pojednává kapitola Předinstalační příprava.

Upozornění

V případě, že dojde při reinstalaci k chybě, opakovaná reinstalace probíhá v režimu přebrání instalačního adresáře a zároveň v adresáři neexistuje spustitelná K2 verze K2 gaia.05, nedojde ke konverzi zákaznických úprav pro verzi K2 ori! Doporučujeme nejprve provést přebrání instalace formou reinstalace na verzi K2 gaia.05 a až následně spustit reinstalaci na verzi K2 ori.

Poznámka

V případě, že v průběhu konverze není potřeba objekt měnit, tento se neexportuje do výstupní složky.

Book Contents

Book Index

Konverze zákaznických AM sestav a skriptů

ři konverzi zákaznických skriptů a sestav dochází k nahrazení změněných identifikátorů přímo ve zdrojových souborech jednotlivých komponent. Konkrétně k tomu dochází při pokusu o kompilaci implementace sestavy nebo skriptu (soubor) v IS K2. Pokud je v pořádku a kompilace je úspěšná, pak se zároveň nahradí všechny identifikátory.

Upozornění

Protože konverze skriptů a sestav se provádí při kompilaci jejich implementace, musí být objekt v dané verzi IS K2 přeložitelný. Pokud není, pak se ignoruje.

Co se automaticky konvertuje

Pokud projde K2 skript nebo sestava konverzí, převedou se změněné názvy databázových počítaných polí, datové třídy, property, procedur a funkcí.

Částečně konvertovány identifikátory

Některé části implementace, které pracují s identifikátory polí, neprochází kompilátorem kódu. Jedná se o výčet metod, které pracují s identifikátory jako s parametrem typu řetězec. Jedná se o funkcí, které začínají Linkf..., SetAs...Pn, As...Pn, FiledByProgName. Příklad: LinkfBit, LinkfBool, AsFloatPn, AsStringPn, SetAsLongPn, atd.

U těchto metod provede kompilátor analýzu a pokusí se na základě zjištěných informací provést náhradu. V těchto případech již nahrazení není 100 %, protože existuje spousta situací, kdy náhradu nelze provést. Obecně lze říci, že záleží na kvalitě a způsobu implementace kódu.

Pokud kompilátor nedokáže nahradit identifikátory, doplní na daný řádek informaci s důvodem, proč se takto rozhodnul. Zároveň je do adresáře SupportFiles\Convert2022 zapíše soubor ScriptStatistics.txt, který obsahuje souhrnné informace o tom, co se nepovedlo vyřešit. V tomto souboru je také zapsán počet výskytů těchto metod včetně procentuální úspěšnosti náhrady.

Následující tabulka shrnuje všechny možné důvody nenahrazení:

Popis ve skriptu

Význam

{2022 NoEnglishName}

field nemá anglický překlad

{2022 NoFieldInfo}

field v metadatech neexistuje

{2022 BadPath}

cesta nebyla v metadatech dohledatelná

{2022 TMFile}

jedná se o netypovou třídu TMFile, nejde poznat, zda je pole standardní nebo speciální

{2022 TDataM}

jedná se o netypovou třídu TDataM, nejde poznat, zda je pole standardní nebo speciální

{2022 UnknownType}

jedná se o jinou netypovou třídu, nejde poznat, zda je pole standardní nebo speciální

{2022 NoClass}

funkce/metoda nemá definovanou třídu, pole nelze vyhodnotit

{2022 NoConstant}

funkce/metoda obsahuje proměnou, kterou nelze při překladu vyhodnotit – například spuštění SQL dotazu

Book Contents

Book Index

Konverze zákaznických formulářů (standardních/univerzálních)

Standardní

Při konverzi zákaznických standardních formulářů dochází k nahrazení použitých identifikátorů, které byly změněny. Nutným předpokladem ke správné konverzi je přiřazení datového zdroje (datového modulu) ke každému formuláři, který potřebujeme zkonvertovat. Tato část je popsána v předinstalační přípravě. Zároveň platí, že se konvertují jen ty formuláře, které byly takto v předinstalační přípravě nachystány – mají nastaven datový modul.

Co nelze automaticky konvertovat

Při konverzi nelze nahradit vazební pole do standardního modulu z vlastního modulu, který je vytvořen ve skriptu. Tento modul není zaregistrován, a tudíž nelze načíst jeho instance při konverzi.

Univerzální

Při konverzi zákaznických univerzálních formulářů dochází k nahrazení použitých identifikátorů, které byly změněny. Mohou se nacházet na komponentách, které zobrazují data, případně v místech, kde se na základě dat vyhodnocuje například jejich zobrazení. Konverzí proběhnou všechny vlastní formuláře a také modifikace standardních formulářů.

Formuláře se také exportují do výše zmíněné složky a následným exportem se vrací zpět do IS K2.

Book Contents

Book Index

Konverze zákaznických úprav v Návrháři obejktů

Při konverzi rozšíření v Návrháři objektů dochází k nahrazení použitých identifikátorů, které byly změněny. Mohou se nacházet v samotné definici, v hodnotách vlastností jednotlivých datových modulů, nebo v samotném skriptu, který je v modulu implementován.

Konvertovaná definice rozšíření se ukládá do výše zmíněné složky do adresáře ServisW/NO/WaitingRoom.

Následným exportem se vrací zpět do IS K2, ale pouze jako definice rozšíření. Běhové soubory z adresáře extensions se zatím nekonvertují. Posledním krokem je instalace konvertovaných definic Návrháře objektů. Pokud proběhne úspěšně, vznikne adresář extensions, ve kterém budou nové běhové soubory Návrháře objektů pro IS K2. V případě, že dojde při instalaci k chybě, většinou se jedná o složitější projekty, které jsou na sobě závislé, je nutné instalaci postupně dořešit až po opravě nepřeložitelných skriptů, viz kapitola akce po reinstalaci.

Upozornění

V případě, že v IS K2 nejsou na sobě závislé projekty z Návrháře objektů, většinou instalace projde bez problémů. Pokud některé závislé rozšíření obsahuje nepřeložitelný skript, není možné instalaci rozšíření dokončit bez opravy tohoto skriptu.

Poznámka

Zde platí stejné pravidlo, co lze a nelze zkonvertovat, viz Konverze zákaznických AM sestav a K2 skriptů.

Book Contents

Book Index

Konverze uložených dat a objektů

Další částí, která se musí vypořádat se změnou identifikátorů, jsou uložená data a objekty, které obsahují identifikátory polí a datových tříd, týkající se jak verze K2 ori. Konverze je prováděná již na nové verzi K2 ori a využívá k tomu soubor popisující změny polí – AlterFields.2022.xml.

Daty a objekty kde se nacházejí identifikátory, se myslí například konfigurace internetového obchodu, parametry zboží, vzory, formátovače v notifikacích, deníku partnera, e-mailové šablony, konfigurace vyhodnocení analytických os, ABC analýz atd.

Všechna tato data se konvertují v druhé fázi reinstalace – operace prováděné již na verzi K2 ori. V rámci povinné inicializace se spustí část, která postupně provádí implementaci jednotlivých konverzí. V případě, že dojde k nějaké chybě při konverzi, je zapsána do souboru AlterFields_{název mandanta}.log v adresáři SetupLogs. Operace se postupně provádí nad všemi mandanty. Konverze využívá souboru AlterFields.2022.xml z adresáře SupportedFile, který popisuje změny v identifikátorech.

Aby bylo možné ji spustit i dodatečně, například z důvodu chyby, je funkce přístupná i ze seznamu inicializace verze, pod názvem Přejmenování uložených polí kde je možné ji opakovaně spouštět.

pic_6584.png

Obr. spuštění konverze dat z inicializace verze

Opravu objektů pomocí souboru AlterFields.2022.xml je možné spustit tlačítkem Inicializace ve správci objektů. Proběhne pokus o konverzi. Po doběhnutí a znovu načtení neplatných objektů by mělo dojít k úbytku.

pic_6596

Obr. Správce objektů – inicializace

V případě, že se některé objekty nepodaří zkonvertovat, je v adresáři uživatele K2, který spouští inicializaci, vytvořen soubor AlterFields.unknown.xml, který obsahuje všechny identifikátory, ke kterým nenaleznul odpovídající náhradu.

Konverze neplatných objektů se provádí automaticky při reinstalaci na novou verzi. V tento moment se opraví většina neplatných objektů. Může se ale stát, že existují uložené objekty, které jsou vytvořeny nad zákaznickými moduly, které v této fázi nejsou funkční a je potřeba je nejprve opravit. V tomto případě nedojde k jejich náhradě. Je tedy doporučeno provést po opravě všech zákaznických úprav ještě dodatečnou kontrolu neplatných objektů a případně spustit jejich opravu znovu.

Shrnutí

Konverze je součástí povinné inicializace, ale také je samostatně vytažená v inicializaci pod tlačítkem "Přejmenování uložených států", nebo také ze správce objektu pod tlačítkem "inicializace".

Book Contents

Book Index

Konverze formátovačů notifikací - neplatné objekty

V nastavení notifikací je možnost definovat tzv. formátovače notifikací. Jedná se o formát zobrazovaných zpráv, které přicházejí při vyvolání notifikace na vybraná zařízení. V tomto zápisu je možné definovat výraz, který může obsahovat přístup k polím v modulu, nad kterým je formátovač vytvořen. Tato data je také potřeba konvertovat. To, že existuje neplatný formátovač, hlásí IS K2 po přihlášení každému uživateli, který má nastaveno tzv. Servisní právo.

pic_6587

Obr. Hlášení o problémech v notifikacích

Seznam všech chybných formátovačů zobrazíme v sekci nastavení notifikací, pomocí stisku tlačítka Nástroje / Kontrola na záložce Formátovače.

pic_6588

Obr. Nastavení notifikací

Po spuštění se zobrazí seznam neplatných formátovačů a případné další problémy, které jsou pouze informativní, například - uživatel nemá propojení s kontaktní osobou. Kvůli tomuto pak nemůže přijímat notifikace.

pic_6589

Obr. Kontrola platnosti formátovačů v notifikacích

Opravu formátovačů provedeme ve stejném formuláři jako kontrolu, pomocí stisku tlačítka Nástroje / Konverze na záložce Formátovače.

Book Contents

Book Index

Akce po reinstalaci

Po úspěšné reinstalaci na verzi K2 je potřeba dokončit převod zákaznických úprav a dalších částí, které není možné zkonvertovat automaticky.

Book Contents

Book Index

Překlad zákaznických úprav dle změn v K2 ori

Při každém velkém přechodu na novou verzi je nutné změnit zákaznické úpravy dle změn jádra a modulů IS K2. Jedná se o změnu, nebo rušení metod ze skriptu, případně změnu logiky, na kterou je potřeba reagovat.

Revize a instalace rozšíření z návrháře objektů

Pokud dojde v reinstalaci k chybě při překladu rozšířeních z Návrháře objektů, je potřeba dořešit jejich zavedení ručně. K automatické instalaci nedošlo pravděpodobně kvůli tomu, že je součástí rozšíření skript, který není přeložitelný.

Postupovat by se mělo následujícím způsobem:

  1. Smažeme, či přejmenujeme adresář extensions, který obsahuje běhové soubory Návrháře objektů, které jsou po neúspěšné instalaci v nekonzistentním stavu.
  2. Smažeme obsah adresáře ServisW/NO/WaitingRoom, který obsahuje zbytek nenainstalovaných rozšíření.
  3. Z adresáře SupportFiles/Convert2022/~ABS~/ServisW/NO/WaitingRoom nakopírovat definice rozšíření do jiného umístění v adresáři IS K2.
  4. V IS K2 postupně otevírat definice rozšíření z adresáře z předchozího kroku, zkusit jejich překlad, opravit a provést deploy. Jednotlivá rozšíření by se měla brát v pořadí, které je uložené v souboru InstallOrder.2022.txt, který je také v adresáři z bodu 3. Soubor obsahuje seznam rozšíření, tak jak jdou po sobě dle závislostí.
  5. Jakmile jsou rozšíření v pořádku, měla by již zase fungovat automatická aktualizace v rámci reinstalace.

Poznámka

Pokud existují rozšíření, která jsou na sobě nezávislá, je možné si práci ušetřit pomocí hromadné instalace umístěním konkrétních definic rozšíření do adresáře ServisW/NO/WaitingRoom a spuštěním IS K2 s parametrem extensions=update. Samozřejmostí by měla být kontrola přeložitelnosti. Můžeme využít i další pomůcky viz dále.

Book Contents

Book Index

Externí aplikace napojené přes K2 API

Vzhledem ke změnám identifikátorů počítaných polí, je nutné počítat s úpravou aplikací komunikujících s K2 přes K2 API. Identifikátory jsou použity jak v požadavcích (parametry fields, orderBy, conditions apod.), tak v odpovědích z K2 API.

Při zadání neexistujícího pole v parametru orderBy nebo conditions je vrácena z API chybová odpověď. Při zadání neexistujícího pole v parametru fields je vrácena korektní odpověď, ale bez tohoto chybného pole. Pro odhalení těchto polí v požadavcích je možné zapnout logování K2 API na úroveň alespoň Warning. Do logu se následně budou zapisovat záznamy při detekci neexistujícího pole.

Ukázka hlášení v logu

[Warning] [DataService.?] Invalid field path 'TradingPartnerId.Fir'. Root object: TD_Part. Request URL: http://api.server.cz/sws2022/Data/Part?fields=Name,TradingPartnerId.Fir

Poznámka

O tom jak dohledat nové názvy polí, pojednává kapitola Dostupné nástroje a informace.

Book Contents

Book Index

Kontrola struktur databází

Po reinstalaci je vhodné dodatečně spustit tzv. kontrolu struktur databází, zda nedošlo k nekonzistenci ve strukturách databáze a definice v IS K2. Kontrolu struktur je možné spustit v nástroji Reinstalační manažer tlačítkem Kontrola struktur. Kontrola probíhá nad všemi databázemi IS K2. Výsledek musí být bez chyb.

pic_6690

Obr. Kontrola struktur databáze

Poznámka

Kontrola struktur databází se spouští při každé reinstalaci jako povinný krok. V reinstalaci nelze pokračovat v případě, že jsou v databázi objeveny chyby.

Book Contents

Book Index

Diagnostika K2

Po reinstalaci a přepisu všech zákaznických úprav do funkčního stavu pro verzi K2 gaia, je vhodné ověřit základní funkčnost K2 pomocí nástroje Diagnostika K2. Funkce je dostupná v nástroji Návrhář objektů pod klávesovou zkratkou Shift+Ctrl+I. Tato kontrola provede vytvoření každého modulu zaregistrovaného v IS K2 včetně zákaznických. U všech pak zkontroluje funkčnost základních operací, které jsou dostupné. V případě, že výstup obsahuje chyby, znamená to, že v IS K2 není ještě vše v pořádku.

Poznámka

Diagnostiku K2 je možné pouštět opakovaně v průběhu přepisu zákaznických úprav k ověření průběžného stavu systému.