Book Contents

Book Index

Konverze uložených dat a objektů

Další částí, která se musí vypořádat se změnou identifikátorů, jsou uložená data a objekty, které obsahují identifikátory polí a datových tříd, týkající se jak verze K2 gaia, tak verze K2 ori. Konverze je prováděná již na nové verzi K2 ori a využívá k tomu soubor popisující změny polí – AlterFields.2022.xml.

Daty a objekty kde se nacházejí identifikátory, se myslí například konfigurace internetového obchodu, parametry zboží, vzory, formátovače v notifikacích, deníku partnera, e-mailové šablony, konfigurace vyhodnocení analytických os, ABC analýz atd.

Všechna tato data se konvertují ve třetí fázi reinstalace – operace prováděné již na verzi K2 ori. V rámci povinné inicializace se spustí část, která postupně provádí implementaci jednotlivých konverzí. V případě, že dojde k nějaké chybě při konverzi, je zapsána do souboru AlterFields_{název mandanta}.log v adresáři SetupLogs. Operace se postupně provádí nad všemi mandanty. Konverze využívá souboru AlterFields.2022.xml z adresáře SupportedFile, který popisuje změny v identifikátorech.

Aby bylo možné ji spustit i dodatečně, například z důvodu chyby, je funkce přístupná i ze seznamu inicializace verze, pod názvem Přejmenování uložených polí kde je možné ji opakovaně spouštět.

pic_6584.png

Obr. spuštění konverze dat z inicializace verze

Opravu objektů pomocí souboru AlterFields.2022.xml je možné spustit tlačítkem Inicializace ve správci objektů. Proběhne pokus o konverzi. Po doběhnutí a znovu načtení neplatných objektů by mělo dojít k úbytku.

pic_5471.png

Obr. Správce objektů – inicializace

V případě, že se některé objekty nepodaří zkonvertovat, je v adresáři uživatele K2, který spouští inicializaci, vytvořen soubor AlterFields.unknown.xml, který obsahuje všechny identifikátory, ke kterým nenaleznul odpovídající náhradu.

Konverze neplatných objektů se provádí automaticky při reinstalaci na novou verzi. V tento moment se opraví většina neplatných objektů. Může se ale stát, že existují uložené objekty, které jsou vytvořeny nad zákaznickými moduly, které v této fázi nejsou funkční a je potřeba je nejprve opravit. V tomto případě nedojde k jejich náhradě. Je tedy doporučeno provést po opravě všech zákaznických úprav ještě dodatečnou kontrolu neplatných objektů a případně spustit jejich opravu znovu.

Shrnutí

Konverze je součástí povinné inicializace, ale také je samostatně vytažená v inicializaci pod tlačítkem "Přejmenování uložených států", nebo také ze správce objektu pod tlačítkem "inicializace".

Book Contents

Book Index

Konverze formátovačů notifikací – neplatné objekty

V nastavení notifikací je možnost definovat tzv. formátovače notifikací. Jedná se o formát zobrazovaných zpráv, které přicházejí při vyvolání notifikace na vybraná zařízení. V tomto zápisu je možné definovat výraz, který může obsahovat přístup k polím v modulu, nad kterým je formátovač vytvořen. Tato data je také potřeba konvertovat. To, že existuje neplatný formátovač, hlásí IS K2 po přihlášení každému uživateli, který má nastaveno tzv. Servisní právo.

pic_6587

Obr. Hlášení o problémech v notifikacích

Seznam všech chybných formátovačů zobrazíme v sekci nastavení notifikací, pomocí stisku tlačítka Nástroje / Kontrola na záložce Formátovače.

pic_6588

Obr. Nastavení notifikací

Po spuštění se zobrazí seznam neplatných formátovačů a případné další problémy, které jsou pouze informativní, například - uživatel nemá propojení s kontaktní osobou. Kvůli tomuto pak nemůže přijímat notifikace.

pic_6589

Obr. Kontrola platnosti formátovačů v notifikacích

Opravu formátovačů provedeme ve stejném formuláři jako kontrolu, pomocí stisku tlačítka Nástroje / Konverze na záložce Formátovače.