Book Contents

Book Index

Kredity

IS K2 umožňuje sledovat u odběratelů výši kreditu, tedy obchodní případy, které ještě nejsou zaplacené. Kredity se definují v knize Kredity. Jednotlivým kreditům můžeme přednastavit limity, doklady, které chceme zohledňovat, omezit používání kreditů jen na vybrané knihy prodeje. Ze sledování kreditů lze vyčlenit platby, které zákazník uhradí hotově.

Jednotlivým zákazníkům se pak kredity přiřazují vložením daného kreditu (v univerzálních formulářích) na kartě Prodej v Odběratelích/Dodavatelích v záložce Kredit. K dispozici je i hromadná akce Nastavení kreditů, která umožňuje hromadně vložit vybraným zákazníkům kredit. Při vkládání kreditů pomocí hromadné akce Nastavení kreditů lze změnit limit, případně upravit další parametry kreditu.

Pokud je žádoucí, aby každý zákazník měl jiný limit kreditu, pak lze výši limitu upravit na konkrétním zákazníkovi. Hodnota limitu na kartě zákazníka má přednost před limitem nastaveným v knize Kredity.

Do konkrétního kreditu se napočítává částka z položky dokladu, který má zakázku a daná položka je aspoň na jednom sledovaném dokladu a zároveň se jedná o položku, která není na již zaplacené faktuře vydané. Částka do kreditu se napočítává z fakturované ceny. Do kreditu vstupuje i položka z volné faktury vydané (nemusí mít tedy zakázku). Celková částka kreditu je pak automaticky ponížená o zaplacené zálohy.

Pokud má položka více sledovaných dokladů, pak se částka napočte pro doklad, který stojí v části Doklady výše (kniha Kredity, záložka Základní údaje).

Pokud by došlo vystavením dokladu k překročení kreditu pro danou firmu, pak pokud nemá uživatel nastavené právo Porušení maximálního kreditu, pak daný doklad nelze uložit.

Book Contents

Book Index

Kredity (kniha)

Do knihy Kreditů se zadávají jednotlivé kredity. Záložka Seznam zobrazí výčet všech kreditů. Kredity lze spustit ze stromového menu Prodej/Základní data/Nastavení prodeje.

pic_4555

Obr.: Seznam kreditů

Book Contents

Book Index

Kredity - Základní údaje

Na záložce Základní údaje se definuje název a popis kreditu, limit, seznam sledovaných dokladů, lze omezit hlídání kreditů jen na vybrané knihy prodeje, případně ostatních pohledávek. Lze nastavit sledování jen nehotovostních plateb.

pic_4556

Obr.: Záložka Kredity - Základní údaje

Popis polí:

Název

Název kreditu.

Popis

Popis kreditu.

Limit

Zadává se hodnota limitu kreditu. Pokud bude mít zákazník překročen limit, při vystavení sledovaného dokladu, dojde ke zobrazení hlášení, že byl limit překročen. Pokud nemá uživatel nastavené právo Porušení maximálního kreditu, pak daný doklad nelze uložit.

Pokud je uživatelské právo nastavené, pak se doklad uloží a zobrazí se v záložce Porušení u příslušného kreditu.

Procento

Pokud je zadáno, pak pokud má zákazník výši limitu kreditu na úrovni, kdy do vyčerpání kreditu zbývá zde uvedené procento, pak je uživatel při vystavení sledovaných dokladů na tuto skutečnost upozorněn zobrazeným hlášením.

Nekontrolovat hotovostní platby

Pokud je pole zatrženo, pak doklad, který má ve způsobu platby záznam, který má na 1.straně číselníku Způsob platby zatrženo pole Hotovostní platba, se do kreditu nenapočte.

Pokud již má zákazník vyčerpaný kredit nebo by uložením dokladu došlo k jeho překročení, pak v případě, že je vystaven doklad se způsobem platby s hodnotou Hotovostní platba, pak takový doklad lze vystavit a uložit.

Upozornění

Pokud je zatrženo, pak při vystavení sledovaného dokladu se vždy zobrazí informace o kreditu.

V části Doklady se definuje seznam dokladů, které kredit hlídá. Je důležité i pořadí dokladů. U každého typu dokladu lze určit, zda se mají hlídat i nepotvrzené doklady nebo jen potvrzené. Každý nově vzniklý kredit má přednastavený doklad faktury vydané. Tento záznam nelze odmazat. Klávesou Ins vkládáme další doklady. Lze vybrat doklad výdejky, rezervačního listu, dodacího listu vydaného, ostatní pohledávky a zakázky. Pokud je v jednom obchodním případě vystaveno více dokladů, které se mají napočítat do kreditu, pak se hodnota nenapočte do všech části (dokladů), ale napočte se do dokladu, který je v seznamu nejvýše.

Příklad č.1.

Pokud existuje obchodní případ (tady reprezentován položkou zboží na zakázce, která má potvrzenou fakturu vydanou a potvrzenou výdejku), pak pokud se v Kreditu 1 sledují jen potvrzené faktury vydané a potvrzené výdejky, pak se napočte hodnota jen pro doklad, který splňuje podmínky (ne)potvrzenosti a který je v části Doklady výše. V tomto případě tedy faktura vydaná (viz obrázek Záložka Kredity - Základní údaje).

Příklad č.2

Pokud existuje obchodní případ (tady reprezentován položkou zboží na zakázce, která má nepotvrzenou fakturu vydanou a potvrzenou výdejku), pak pokud se v Kreditu 1 sledují jen potvrzené faktury vydané a potvrzené výdejky, pak se napočte hodnota jen pro doklad, který splňuje podmínky (ne)potvrzenosti a, který je v části Doklady výše. V tomto případě tedy výdejka. Do faktur vydané se hodnota nenačte, protože není splněna podmínka potvrzenosti.

V části Podmínky můžeme definovat, kterých knih se kredity týkají. Pokud není vyplněno, pak se do kreditu napočtou všechny sledované doklady ze všech knih. Pokud existují záznamy pro knihy prodeje nebo knihy ostatních pohledávek, pak se sledují jen doklady z těchto knih. Doklady vystavené v jiných knihách se do kreditů nenapočtou.

Book Contents

Book Index

Kredity - Stavy

Na záložce Stavy vidíme seznam zákazníků, u kterých je daný kredit sledován. Ve sloupci Hodnota, pak graficky vidíme výši kreditu. Pokud je hodnota zelená, pak je zákazník v limitu. Pokud je hodnota oranžová, pak je překročeno procento, které zbývá k vyčerpání limitu. Hodnota procenta se nastaví v poli Procento na záložce Základní údaje. Pokud je ve sloupci Neaktuální vidět oranžový vykřičník, pak je potřeba na dané kartě zákazníka spustit přepočet kreditu.

pic_4588

Obr.: Kniha Kredity - Stavy

Book Contents

Book Index

Kredity - Porušení

Na záložce Porušení je seznam dokladů s informacemi o uživateli, datu a času, které vznikly, i když byl pro daného zákazníka překročen limit.

pic_4589

Obr.: Kniha Kredity - Porušení

Book Contents

Book Index

Dodavatel/Odběratel - Kredity

Kredity se v číselníku Dodavatel/Odběratel evidují na kartě Prodej na záložce Kredity.

pic_4590

Obr.: záložka Kredity

Implicitně jsou nastaveny sloupce s názvem, popisem a vlastní firmou. Dále je zde informace o limitu, procentu, a zda je kredit nastaven pro sledování hotovostních plateb, zda je aktivní. Ve sloupci Hodnota vidíme graficky znázorněn již vyčerpaný limit. Zelená barva poskytuje informaci o tom, že daný zákazník je v limitu. Oranžová barva říká, že zákazník je sice v limitu, ale již překročil procento, které chybí k naplnění limitu a na jehož překročení chce být upozorněn při vystavení dokladu pro tohoto zákazníka. Červená barva oznamuje, že kredit pro daného zákazníka již byl překročen. Odběratel může mít přiřazeno více kreditů.

Uživatel může přiřadit konkrétnímu odběrateli kredit/kredity na záložce Kredity ve změně klávesou Ins nebo pro označené záznamy použít hromadnou akci Nastavení kreditů.

Při vložení záznamu pomocí klávesy Ins se zobrazí formulář Kredit.

pic_4591

Obr.: Formulář Kredit

Popis polí:

Kredit

Výběr kreditu z knihy Kredity. Pole je povinné. Výběrem kreditu se naplní část Doklady.

Jedna vlastní firma

Výběr vlastní firmy pro kredit. Pokud má být daný kredit pro více vlastních firem, je potřeba vložit opakovaně kredit s různými vlastními firmami.

Pokud má být kredit určen pro všechny vlastní firmy, zůstane toto pole prázdné.

Vlastní firma podle měny

Při výběru vlastní firmy, se toto pole předvyplní měnou vlastní firmy a pole nelze editovat.

Pokud je požadavek počítat kredit pro všechny vlastní firmy, pak pole Jedna vlastní firma zůstane prázdné. V poli Vlastní firma podle měny je pak potřeba vybrat měnu. Do kreditu se pak počítají všechny doklady v této měně za všechny vlastní firmy.

Limit

Předvyplní se hodnotou nadefinovanou ve vybraném kreditu. Lze změnit.

Procento

Předvyplní se hodnotou nadefinovanou ve vybraném kreditu. Lze změnit.

Nekontrolovat hotovostní platby

Předvyplní se hodnotou nadefinovanou ve vybraném kreditu. Lze změnit.

Neaktivní

 

Doklady

Po výběru kreditu se do části Doklady vyplní doklady nadefinované v části Doklady vybraného kreditu. Seznam dokladů není editovatelný.

Při spuštění hromadné akce Nastavení kreditů se zobrazí formulář Nastavení kreditů.

pic_4592

Obr.: Hromadná změna Nastavení kreditů

Popis polí:

Operace

Uživatel zvolí, jaká operace se pro označené zákazníky provede. Lze zařadit nový kredit, změnit nastavení kreditu nebo odstranit kredit.

Kredit

Výběr kreditu z knihy Kredity. Pole je povinné.

Firma

Výběr vlastní firmy pro kredit.

Měna

Sledovaná měna.

Limit

Předvyplní se hodnotou nadefinovanou ve vybraném kreditu. Lze změnit.

Procento

Předvyplní se hodnotou nadefinovanou ve vybraném kreditu. Lze změnit.

Nekontrolovat hotovostní platby

Předvyplní se hodnotou nadefinovanou ve vybraném kreditu. Lze změnit.

Neaktivní

 

Ihned napočítat aktuální hodnotu kreditu

Pokud je zatrženo, dojde po změnách v nastavení kreditech na skupině zákazníků k napočtení aktuální hodnoty.