Book Contents

Book Index

Novinky ve verzi

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.06

Book Contents

Book Index

Základní funkce

Book Contents

Book Index

Změna chování klávesy F5 v řádkové editaci

Od verzí 2021.10, 2022.06 a 2023.02 došlo ke změně chování klávesy F5 (Změna) na Gridu se zapnutou řádkovou editací.

Při zapnuté řádkové editaci se nyní stisk klávesy F5 (změna) chová stejně jako tlačítko Změna v ribbonu i v nápovědové liště. Tzn. přejde do plné změny, např. na záložku Základní údaje.

Pokud je na gridu nastaven režim řádkové editace bez možnosti jejího přepnutí (nastaven InlineMode na gilmAlways), pak klávesa F5 do změny nepřejde.

Book Contents

Book Index

Moje kancelář

Book Contents

Book Index

Workflow

Book Contents

Book Index

Seřazení komentářů v knize K Vyřízení

Do knihy K Vyřízení byla do výpisu komentářů přidána akce "Seřadit komentáře od nejnovějších".

Po zapnutí akce dojde k přenačtení výpisu a k jejich seřazení od nejnověji přidaných po komentáře nejstaršího data.

Stav akce je zapamatován v parametru uživatele.

Book Contents

Book Index

Hromadné vkládání příloh v knize K Vyřízení

V knize K Vyřízení je nyní možné hromadně přidávat přílohy. Po rozkliknutí knihy, ze které se přílohy přidávají, stačí označit požadované záznamy hvězdičkou a stisknout klávesu enter. Všechny ohvězdičkové záznamy se vloží do příloh.

Kalendář

Nové tovární šablony a poskytovatele

Byly vytvořeny nové tovární šablony pro poskytovatele a tovární poskytovatele kalendářových dat.

Jedná se o:

Book Contents

Book Index

Marketing

Book Contents

Book Index

Nastavení OAUTH pro synchronizaci emailů z emailové schránky v Office 365

Dle informací Microsoftu při používání Exchange Web Services API pro Office 365 končí k 31.12.2022 podpora Basic Authentizace a nově pojede pouze OAUTH. Úpravy v K2 s tímto spojené jsou od verzí K2 gaia.09.120746, K2 ori.05.120746, K2 iris.01.120746.

Pro synchronizování emailů je tedy nyní nutné v Office 365 provést patřičné konfigurace, aby mohlo být emailové schránce přistupováno.

V Globální konfiguraci synchronizace emailů přibyly 4 nová políčka:

- Používat přihlašování pomocí OAUTH – indikuje, zda se má použít Basic Authentizace (dosud používaná, nebo OAUTH)

- OAUTH Client Id

- OAUTH Client Secret

- OAUTH Tenant Id

Pokud chce zákazník synchronizovat emaily, musí nejdříve zjistit hodnoty Client Id, Client Secret a Tenant Id. Ty zjistí v Azure Active Directory (https://aad.portal.azure.com/), kam se musí přihlásit administrátor. Ten zde musí zaregistrovat novou aplikaci, která bude mít oprávnění pro používání EWS API a používat „app-only authentizaci“. Celý postup je popsaný https://learn.microsoft.com/en-us/exchange/client-developer/exchange-web-services/how-to-authenticate-an-ews-application-by-using-oauth. Stručný postup v češtině je popsán v novince na infoservisu v přiloženém PDF dokumentu.

Chtěl by-li administrátor limitovat povolení aplikace, která takto má přístup ke všem mailovým schránkám, může tak učinit a povolit přístup k části schránek. Více k tomu je na adrese: https://learn.microsoft.com/en-us/graph/auth-limit-mailbox-access.

Poté, co zadá hodnoty Client Id, Client Secret a Tenant Id mohou jednotliví uživatelé nastavit své účty pro přístup k jejich emailovým schránkám. V Konfiguraci účtů pro synchronizaci emailů nastaví svou emailovou adresu a URL pro připojení k MS Exchange (pro Office 365 je to https://outlook.office365.com/EWS/Exchange.asmx)

Synchronizace emailů jinak funguje stejně jako předtím.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Seznam nevyčerpaných záloh k datu - doplnění Zůstatku z účetnictví

Do sestavy Seznam nevyčerpaných záloh k datu (ADV_LIST02.AM) byly přidány nové parametry pro zobrazení Zůstatku účtu v hlavní knize.

AccBooks - U

Knihy účetnictví oddělené středníkem, ze kterých se zůstatek hlavní knihy napočte

CurrentOwnCompanyAccountingBook - Ne,

Ano - pokud je v nastavení pro firmy uvedená kniha účetnictví (Správa multi company/Účtování/ Zaúčtovat do knihy), pak se ignoruje hodnota parametru AccBooks - "[U] Knihy účetnictví odděleny středníkem" a zůstatek "Hlavní knihy" se napočte pro tuto účetní knihu.

ShowGeneralLedgerBalance - Ano

Zobrazit zůstatek z hlavní knihy. U každého účtu se zobrazí zůstatek na účtu z Hlavní knihy a vyčíslí se rozdíl mezi částkou salda účtu a hlavní knihou.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Plánovaná odstávka zdroje - pouze do kapacit

Do skriptu Plánovaná odstávka zdroje (PlanShutdown.pas) jsme přidali nový parametr "FillWorkshiftsOnly".

Book Contents

Book Index

Smlouvy

Book Contents

Book Index

Nové pole Variabilní symbol na položce smlouvy typu Periodická fakturace

Na položku smlouvy se způsobem finančního plnění "Periodická fakturace" jsme přidali pole Variabilní symbol. Pokud je pole vyplněno, variabilní symbol se přenese do hlavičky dokladu, vytvořeného ze smlouvy.

Automatické vytváření variabilního symbolu na položkách prodejní smlouvy lze zajistit nastavením šablony pro tvorbu variabilních symbolů v Knihách smluv - prodej.

Book Contents

Book Index

Nová hromadná akce Aktualizace sady atributů smlouvy

Vytvořili jsme hromadnou akci Aktualizace sady atributů, kterou lze spustit nad nepotvrzenými smlouvami. Po spuštění akce se na smlouvy doplní sada atributů a atributy, zadané na Typu smlouvy. Hodnoty atributů lze pak na smlouvy doplnit pomocí hromadné akce Změna atributů.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Knihy saldokonto - volba na zobrazení jen potvrzených dokladů

Do knih saldokonta byla přidána do ribbonu volba pro zobrazení jen potvrzených dokladů.

Book Contents

Book Index

Položky bankovního výpisu - Hromadná změna názvu

Byla přidána nová hromadná akce Hromadná změna názvu, která se spouští ve změně bankovního výpisu nad označenými položkami (hvězdičkou). Je možné zadat vlastní název nebo vybrat z číselníku Karty bankovních dokladů. Pokud je název na položce bankovního výpisu prázdný a uživatel bude chtít ponechat hodnoty na položce, tak se hodnoty z karty přenesou stejně jako se to chová při ruční změně. Také záleží, jestli karta bankovního dokladu, na kterou chceme hromadně změnit název položky, má zatržítko Nekopírovat název. Pokud je na kartě zatržítko Nekopírovat název nastaveno a na položce bankovního výpisu je zadán nějaký název, k přepisu názvu nedojde, ale ostatní pole zadaná na zvolené kartě bankovních dokladů se změní.

Book Contents

Book Index

Rozšíření funkce Inventarizace pokladen - komentář a rozdíl

Do pokladních dokladů bylo přidáno nové pole Rozdíl (CashRegisterInventoryDifferenceCalc), které je možné vytáhnout do sloupců v pokladních dokladech. Do pole se zapisuje rozdíl mezi skutečným stavem bankovek a mincí na pokladně a zůstatkem pokladny napočtený funkcí Inventarizace pokladen.

Také vznikl nový typ komentáře "INVPO", do kterého se propíše v pokladních dokladech komentář z funkce Inventarizace pokladen.

Book Contents

Book Index

Změna kurzu na záloze, pokud je záloha v cizí měně a platba je v jiné měně

Doplnili jsme automatickou změnu kurzu zálohy při platbě zálohy pro případ, že záloha je v cizí měně a platba je v jiné měně. Po vložení zálohy (např. v EUR) na bankovní výpis (např. v Kč) se zobrazí dotaz: Chcete změnit kurz zálohy podle kurzu platby ?. Po odsouhlasení dotazu dojde k nastavení kurzu na záloze podle kurzu platby stejně jako v případě, kdy záloha a platba jsou ve stejné měně.

Při párování záloh na bankovním výpise pomocí funkce Párování (Ctrl+F3) je možné nastavit zatržítko Nastavit kurz zálohy podle kurzu platby a dojde ke změně kurzu na záloze podle kurzu platby.

Book Contents

Book Index

Zrušení EET v K2

V návaznosti na zrušení EET v zákonu č. 458 / 2022 ze dne 14.12.2022, který vyšel ve Sbírce zákonů 28.12.2022 a který nabývá účinnosti dnem 1.1. 2023 došlo ke zrušení nastavení EET v K2:

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Nastavení Účtu pro zúčtování plateb s FÚ pro jednotlivé účty DPH

Ve funkci Nastavení účtování DPH v části Účty DPH byl přidán sloupec „Účet pro zúčtování plateb s FÚ“ pro možnost rozlišení zúčtování DPH vůči různým finančním úřadům.

Pokud je pole v tomto sloupci vyplněno, při Převedení zůstatků na účtech DPH se přednostně převedou zůstatky na tento nastavený účet. Pokud nebude vyplněn Účet pro zúčtování plateb s FÚ v tomto poli u jednotlivých účtů DPH, dojde k přeúčtování dle nastaveného účtu pro zúčtování na záložce Přeúčtování DPH.

Book Contents

Book Index

Souvztažnosti - pro Párovací symbol přidán nový parametr „Rok a měsíc“

Do souvztažností (kontací) typu OP, OV, VF, PF, IN, PO a BV byl pro Párovací symbol v položkách souvztažností přidán parametr "Rok a měsíc".

Book Contents

Book Index

Hlavní kniha - skok na párovací symbol

V Hlavní knize jsme do ribbonu přidali záložku Párovací symboly s funkcí Párovací symbol. Pokud je v Hlavní knize na záložce Párovací symboly pravítko nastaveno v tabulce s párovacími symboly, lze pomocí této nové funkce otevřít knihu Párovací symboly - zobrazí se základní údaje aktuálního párovacího symbolu.

Book Contents

Book Index

Nové funkce nad Řádky ekonomických analýz

Práce s Řádky ekonomických analýz byla upravena o následující funkčnosti:

Book Contents

Book Index

Zrušeno zatrhávací pole „Změna poplatníka SD v měsíci vyřazení“ na kartě vozidla

Bylo zrušeno zatrhávací pole „Změna poplatníka SD v měsíci vyřazení“ na kartě vozidla. Pole rušilo daňovou povinnost k silniční dani v měsíci vyřazení, po novelizaci zákona o dani silniční již pole není použitelné.

Dle důvodové zprávy k § 2 odst. 4 zákona o dani silniční, pokud jde o případy, kdy v průběhu kalendářního měsíce dojde ke změně v osobě provozovatele (nebo jiného poplatníka), nově bude zdanitelné vozidlo, u něhož k takové změně došlo, předmětem daně u obou provozovatelů (nebo jiných poplatníků).

Book Contents

Book Index

Silniční daň – nový formulář přiznání za rok 2022

Vzhledem k novému formuláři přiznání k dani silniční pro rok 2022, jsme provedli související úpravy v systému K2.

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Vytvoření karty majetku z ostatního závazku

Rozšířili jsme skript Vytvoření karty majetku (CreateAsset.PAS) o možnost vytvořit kartu majetku z položky ostatního závazku.

Book Contents

Book Index

Daň z nemovitosti – EPO písemnost a úpravy v parametrech pro přiznání

Na základě informace z daňového portálu o zavedení nové EPO písemnosti pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí (nadále zůstává v platnosti také písemnost DNEDP4) je v K2 připravena úprava pro načtení .xml souboru ve formě DNEDP5.

V souvislosti s rozdílnou strukturou DNEDP5 oproti původní EPO písemnosti DNEDP4 byly provedeny také následující úpravy v K2:

Book Contents

Book Index

Změny v koeficientech pro daň z nemovitých věcí

Vzhledem k úpravám koeficientů a novým číselníkům pro daň z nemovitých věcí, jsme provedli v K2 úpravy související s načítáním přes webové služby.

Nově jsou místní koeficienty stanoveny s přesností na jedno desetinné místo. Místní koeficient může být stanoven pro výčet parcel, nebo pro celé katastrální území. Při výpočtech se nyní využívá nový EPO číselník.

Book Contents

Book Index

Sestava Inventární karta v novém majetku - přidán Přehled zvýšení a změny ceny majetku

Do sestavy Inventární karta (AssetInventoryCard.AM) v novém majetku byl doplněn „Přehled zvýšení a změny ceny majetku“. V této části sestavy se zobrazí potvrzené pohyby majetku s Technickým zhodnocením, Změnou ceny, Změnou ceny rozložením a Částečným vyřazením s informacemi o datu pohybu, typu pohybu, částce a popisu pohybu.

Book Contents

Book Index

Sestava Předkontace účetních dokladů - nový parametr pro zobrazení inventárního čísla majetku

Do sestavy Předkontace účetních dokladů (UCT_PRKD.AM) byl přidán nový parametr InventoryNumber. Při spuštění sestavy nad Pohyby majetku s tímto parametrem, se zobrazí inventární číslo majetku místo čísla majetku.

Book Contents

Book Index

Mzdy

Nehlásit nedostatečný nárok na běžnou dovolenou

Byla vytvořena nová mzdová konstanta MSG_LEAVECLA - Nehlásit nedostatečný nárok na běžnou dovolenou. Mzdová konstanta byla přidána také do uživatelských mzdových konstant na formulář v části Hlášení.

Při kontrolním výpočtu dochází k přepočtu nároku na dovolenou - kontroluje se nárok od počátku roku (resp. počátku vztahu) do aktuálního měsíce, tedy nárok do data = do konce aktuálního měsíce. Kontroluje se tedy čerpání dovolené vůči skutečně vzniklému nároku. Pokud je tento nárok nižší, než je čerpání dovolené, pak je v chybovém protokolu zobrazeno upozornění na tuto situaci.

Tímto zatržítkem je možné hlášení potlačit.

Book Contents

Book Index

Kontrola na duplicitu rodného čísla

Do knihy Personální údaje byla přidána kontrola na duplicitu rodného čísla. Pokud je při zadávání personální karty zadáno rodné číslo, které již v knize uloženo je, program na tuto situaci upozorní a kartu je možné neuložit.

Pravděpodobný průměr pro mzdové náhrady - úpravy

Byly provedeny úpravy týkající se výpočtu pravděpodobného průměru. Dosud tento výpočet ovlivňovala pouze jedna mzdová konstanta - SKIPPRECMPAV. Nyní byly přidány další dvě mzdové konstanty, které umožňují rozlišit způsoby výpočtu pravděpodobného průměru v různých situacích.

SKIPPRECMPAV - Jiný výpočet nulového pravděp. průměrného výdělku v měsíci vzniku nebo po nepřítomnosti přes celé rozhodné období.

Hodnoty mzdové konstanty:

NE(implicitně) - výpočet pravděpodobného průměru je počítán předvýpočtem ze zadaných sjednaných hodnot - základní mzdy a osobního ohodnocení (bez prémií) dělený fondem z kalendáře za předchozí kvartál. Pokud po předvýpočtu vyjde průměr nulový (pokud např. chybí vstupní údaje), pak tuto skutečnost chybový protokol zahlásí a po doplnění údajů je spočítán pravděpodobný průměr kontrolním výpočtem z údajů aktuálního měsíce.

ANO - výpočet pravděpodobného průměru je počítán výpočtem z výstupních hodnot aktuálního měsíce.

SKIPPRECMPA2 - Jiný výpočet nenulového pravděpodobného průměrného výdělku. Tedy výpočet nenulového pravděpodobného průměrného výdělku, tzn. když nebylo odpracovnáno 21 dnů v rozhodném období, ale něco odpracováno bylo.

Hodnoty mzdové konstanty:

1(implicitně) - pravděpodobný průměr se spočítá ze skutečných hodnot z rozhodného období

2 - pravděpodobný průměr se spočítá ze zadaných sjednaných hodnot - základní mzdy a osobního ohodnocení (bez prémií) dělený fondem z kalendáře za předchozí kvartál.

3 - najít poslední nepravděpodobný průměr. Tedy dosadí se poslední průměr pro mzdové náhrady, který nebyl spočítán jako pravděpodobný průměr.

SKIPPRECMPA3 - Jiný výpočet nulového pravděpodobného průměrného výdělku. Tedy výpočet nulového pravděpodobného průměrného výdělku po nepřítomnosti přes celý předchozí kvartál.

1(implicitně) - dle konstanty SKIPPRECMPAV

2 - najít poslední nepravděpodobný průměr. Tedy dosadí se poslední průměr pro mzdové náhrady, který nebyl spočítán jako pravděpodobný průměr.

Přegenerování kontací - úprava

Do Zaúčtování mezd byla provedena úprava týkající se funkce pro Přegenerování kontací.

Po spuštění akce se zobrazí dotaz, zda doplnit i prázdné hodnoty kontace. Implicitně je zatrženo doplnění, tedy pokud dojde v číselníku k výmazu kontace na mzdové složce, pak se tento výmaz promítne i do zaúčtování mezd a mzdová složka nebude mít kontaci a tedy se nezaúčtuje. Pokud by uživatel zatržítko odtrhl, pak se promítnou pouze změny kontací v číselníku mzdových složek, ale případný výmaz kontace na složce nikoli a v zaúčtování mezd zůstane původní kontace. Dotaz se netýká přegenerování analytických účtů.

Book Contents

Book Index

Web a e-shop

Book Contents

Book Index

Úpravy K2 e-shopu reflektující novelu zákona o ochraně spotřebitele

V rámci novely zákona o ochraně spotřebitele vycházející z evropské směrnice budou do lednových release verzí gaia.10, ori.06, iris.02 provedeny tyto úpravy:

1) Původní cena a vypočtená sleva

Uváděná původní cena nově musí být nejnižší částka, za kterou se produkt v předchozích 30 dnech na e-shopu prodával. Není již možné uměle navyšovat původní cenu za účelem vyrobení vyšší slevy.

V K2 bude doplněna evidence historie cen, za které se produkt prodával, a také funkce, která z dat z této historie cen bude plnit pole Původní cena na kartě zboží nebo Příznacích pro konkrétní e-shop.

2) Recenze a hodnocení zákazníků

Zákon nově ošetřuje falešné recenze, které by si psal sám prodejce. Prodejce musí prokázat původ recenze. Nejjednodušší řešení je zajistit, že recenze mohou zadávat pouze skuteční zákazníci, kteří daný produkt zakoupili.

V K2 již nebude možné přidávat hodnocení produktů pro jakéhokoliv uživatele e-shopu. Umožněno bude pouze uživatelům z přehledu objednávek, resp. objednaného zboží.

3) Tlačítko "Odeslat objednávku"

Nově musí být u tlačítka pro odeslání objednávky zřetelně uvedeno, že se jeho použitím zákazník zavazuje k zaplacení zboží.

Pro splnění této povinnosti stačí změnit textaci tlačítka na "Objednávka zavazující k platbě" nebo "Kupte nyní", "Zaplaťte nyní".

Tuto změnu je nutné provést změnou hodnoty v modulu Texty webu. Jde o záznam se zkratkou "sendOrder".

Podrobnější přehled všech změn, které novela zavádí např. zde: https://www.e15.cz/eshopy-zmeny-podminky-reklamace-slevy-vraceni-zbozi.

Book Contents

Book Index

Historie cen - změna inicializace počátečních cen

Historie cen se nyní inicializuje po dotazu při zatrhnutí volby Evidovat změny v cenách int. obchodu v Obecném nastavení webu, e-shopu, místo nepovinné inicializace.

Book Contents

Book Index

E-shop - Zrušena kontrola na povinnost IČO v objednávce

Je-li v Nastavení webu a e-shopu, sekce Uživatelské účty, zatržena volba Povinné zadání IČO ve fakturační adrese, pak je zadání IČO povinné pouze při registraci. Kontrola zadání IČO při vyplnění fakturační adresy v objednávce byla zrušena.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Správa plánovaných úloh - hromadné zakázání/povolení úloh, rychlé spuštění a smazání aktivní úlohy

Do Správy plánovaných úloh byly přidány 3 nové funkce:

  1. Hromadné zakázání/povolení označených úloh - označené úlohy lze hromadně zakázat klávesami Ctrl+Shift+D nebo povolit klávesami Ctrl+Shift+E.
  2. Smazání aktivní úlohy - byla přidána možnost smazat vybranou neběžící plánovanou úlohu přímo ze záložky Povoleno pomocí klávesové zkratky Ctrl+Shift+Del. Jde o rychlé smazání a není nutné, aby byla úloha zakázána.
  3. Rychlé spuštění - pro rychlé spuštění úlohy bylo přímo do okna se seznamem plánovaných úloh přidáno tlačítko "Spustit". Úloha se spustí okamžitě, nezávisle na nastavení.

Book Contents

Book Index

Úprava knih Uživatelé a Uživatelské role

Do knihy Uživatelé byla přidána nová záložka Skupiny, na které se zobrazují informace, zda má uživatel oprávnění pro prohlížení nebo pro změnu konkrétních záznamů.

V knize Uživatelské role na záložce Skupiny záznamů byly do formuláře Skupiny práv přidány tyto pole:

Book Contents

Book Index

Nastavení OAUTH pro online kalendář v Office 365

Dle informací Microsoftu při používání Exchange Web Services API pro Office 365 končí k 31.12.2022 podpora Basic Authentizace a nově pojede pouze OAUTH. Úpravy v K2 s tímto spojené jsou od verzí K2 gaia.09.120985, K2 ori.05.120985, K2 iris.01.120985.

Pro online kalendář v K2 je tedy nyní nutné provést patřičné konfigurace, aby mohlo být ke kalendáři v Office 365 přistupováno.

V nastavení kalendáře vznikla nová funkce Editovat nastavení OAUTH autorizace, kde může správce nastavit, zda chce zapnout ověřování pomocí metody OAUTH. Také zde vyplňuje hodnoty, které jsou pro toto ověřování nutné. Konkrétně se jedná o hodnoty Client Id, Client Secret a Tenant Id. Ty zjistí v Azure Active Directory (https://aad.portal.azure.com/), kam se musí přihlásit administrátor. Ten zde musí zaregistrovat novou aplikaci, která bude mít oprávnění pro používání EWS API a používat „app-only authentizaci“. Celý postup je popsanýna adrese: https://learn.microsoft.com/en-us/exchange/client-developer/exchange-web-services/how-to-authenticate-an-ews-application-by-using-oauth. Stručný postup v češtině je popsán v přiloženém PDF dokumentu k novince na infoservisu.

Chtěl by-li administrátor limitovat povolení aplikace, která takto má přístup ke všem Office 365 účtům, může tak učinit a povolit přístup k části z nich. Více k tomu je na adrese: https://learn.microsoft.com/en-us/graph/auth-limit-mailbox-access

Poté, co zadá hodnoty Client Id, Client Secret a Tenant Id mohou jednotliví uživatelé nastavit své účty pro přístup k jejich kalendáři jako obvykle.

pim_1403

Obr.:Nová funkce Editovat nastavení OAUTH autorizace

pim_1404

Obr.: Editovat nastavení OAUTH autorizace

Book Contents

Book Index

Funkce "Odhlášení" ve Správě licencí - odhlášení konkrétní relace daného uživatele

Od verzí gaia.10, ori.06 a iris.02 jsme upravili funkci "Odhlášení" ve Správě licencí.

Stávající funkce "Odhlášení" prováděla odhlášení všech relací daného uživatele. Nově funkce odhlásí pouze konkrétní relaci vybraného uživatele.

Omezení oproti původní funkčnosti je, že lze odhlašovat pouze uživatele na stejném mandantu.

Book Contents

Book Index

Webová K2

Book Contents

Book Index

Webová K2 - Přebírání licence

Při přihlašování uživatele do webové K2 se nově zjišťují všechny aktivní relace daného uživatele. Pokud se přihlásíme ze stejného nebo jiného zařízení (mobil, tablet) pod stejným uživatelem, zobrazí se tabulka se seznamem otevřených relací.

Velkou výhodou této funkčnosti je možnost pokračovat v rozdělané práci na jiném zařízení (např. na mobilu nebo doma) nebo možnost uzavřít nepoužívané relace a tím uvolnit držené licence.

pic_7464

Obr.: Formulář pro přebírání přihlášených relací

Uživatel má 3 možnosti:

pic_7466

Ukončit

Stávající relace se ukončí a nová zůstane na tomto formuláři s možností nového přihlášení.

pic_7465

Přebrat

Stávající relace se ukončí a nová se dostane přesně do stavu v jakém byla ta stávající.

pic_7467

Nové přihlášení

Stávající relace zůstane v původním stavu a otevře se nová.

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.05

Book Contents

Book Index

Univerzální formuláře

Book Contents

Book Index

F9 zobrazení skriptů a sestav na úrovni všech vlastních firem

Je-li v univerzálních formulářích v F9 (Skripty a sestavy) zapnut Servisní režim, pak se zobrazí skripty a sestavy zařazené na úrovni všech vlastních firem. Toto platí také pro Správu filtrů, grafů a tabulek.

Book Contents

Book Index

Nová hromadná změna – Přidat přílohy

Na datových modulech, kterým lze přiřadit dokumenty, je možno spustit nové hromadné akce "Přidat přílohy" a "Importovat a přidat přílohy". Akce lze spustit nad označenými záznamy nebo nad záznamy v kontejneru.

Akce "Přidat přílohy" otevře číselník Dokumenty. Lze vložit jeden i více dokumentů najednou (označením a klávesou Enter). Vybrané dokumenty se připojí na záložku Přílohy.

Akce "Importovat a přidat přílohy" zobrazí výběr typu dokumentů, po zvolení typu se zobrazí okno pro výběr souboru, kde je možno vybrat 1 i více souborů. Po potvrzení výběru se tyto soubory importují do DM dokumentů a zároveň se připojí na záložku Přílohy.

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

Nové pole Spotřební daň na kartě Zboží

Na kartu Zboží jsme přidali pole Spotřební daň. Pole se naplní automaticky při výběru Nomenklatury spotřební daně a lze jej změnit.

Na položky dokladů se vloží spotřební daň, zadaná v tomto novém poli.

V rámci inicializace verze se pole Spotřební daň na kartě Zboží naplní spotřební daní, která je zadána v Nomenklatuře.

Book Contents

Book Index

Nové právo pro editaci číselníku Typy elektronických adres

Do části Marketing/Elektronické adresy bylo přidáno právo Změna číselníku typu elektronických adres. Pokud bude nastaveno, pak uživatel může změnit typy elektronických adres, pokud nebude nastaveno, zobrazí se chybová hláška se sdělením, že toto právo není nastaveno.

Právo je ve výchozím stavu nenastaveno.

Book Contents

Book Index

Marketing

Book Contents

Book Index

Logobox - webová služba pro přidání Loga firmy

Logobox je webová služba, která umožňuje stažení Loga konkrétní firmy podle jejího IČO (podobná funkčnost jako je ARES, Creditcheck apod.). Službu je možné spustit na kartě Partnera v preview. Po spuštění funkce se nahraje logo do K2.

V souvislosti se službou Logobox bylo přidáno nové pole do knihy partnerů, které zobrazuje Logo dané firmy. Také byla vytvořena plánovaná úloha Aktualizace log partnerů, která bude pro nově vzniklé firmy tyto loga automaticky nahrávat.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Knihy Položky prodeje a Položky nákupu (ošetření právy)

Pro vstup do knihy Položky prodeje je potřeba mít aspoň jedno z uživatelských práv na prohlížení některého z dokladu prodeje. Tedy zakázky, objednávky přijaté, rezervačního listu, výdejky, dodacího listu vydaného nebo faktury vydané. Analogicky to platí i pro vstup do knihy Položek nákupu. tam je potřeba mít aspoň jedno právo prohlížení na doklad objednávka vydaná, potvrzení dodání, příjemka nebo faktura přijatá.

Book Contents

Book Index

Vytváření zálohy ze zakázky/objednávky vydané

Při vytváření zálohy k zakázce (objednávce vydané) je umožněno počítat % zálohy z celkové částky zakázky (objednávky vydané) zatržením volby % z celkové částky.

Book Contents

Book Index

Knihy prodeje - možnost nastavit Datum účetního případu faktury podle Data potvrzení výdejky

Do knih prodeje do parametru Datum účetního případu byla přidána další hodnota "Datum potvrzení výdejky".

Pokud bude nastavena tato nová hodnota, při vytvoření nové faktury se Datum úč. případu faktury nastaví dle nejvyššího data potvrzení výdejky na položkách faktury.

Book Contents

Book Index

Brutto sleva na položkách prodeje, nákupu, nabídek a poptávek

Do položek nákupu, prodeje, nabídek a poptávek jsme přidali možnost zadávat slevu i v brutto částce jak pro plánovanou, tak pro fakturovanou cenu.

Pole byla v prodeji a nákupu přidána na formulář Ceny do záložky Brutto. Ve formuláři Položka prodeje/nákupu se zobrazí sleva brutto nebo netto podle toho, jak jsou na formuláři nastavené ceny. Pokud je přes komponentu „multicontent group“ změněno nastavení netto/brutto, dojde ke změně zobrazení i v poli Sleva.

V případě nabídek a poptávek bylo přidáno pole sleva pro brutto také do formuláře Ceny. Ve formuláři zároveň došlo k rozdělení nabízených cen a slev do záložek Brutto a Netto.  

Book Contents

Book Index

Logistika

Book Contents

Book Index

Realizace požadavků - Objednávky - Odstranění položek po objednání

Do funkce Realizace požadavků - Objednávky jsme přidali novou volbu Po vytvoření objednávek odstranit položky.

Book Contents

Book Index

Realizace požadavků - tlačítko Zrušit u všech

Do funkcí Realizace požadavků (Objednávky, Převodky, Interní zakázky) jsme přidali nový příkaz do ribbonu do sekce Realizace: Zrušit u všech. Tímto tlačítkem lze zrušit stav "Vybráno k realizaci" pro všechny položky.

Book Contents

Book Index

Sumační zóny skladu

Umožnili jsme vytvářet sumační zóny skladu. Do sumační zóny mohou patřit pouze zóny z jednoho skladu. Na kartách zón lze sledovat skladovou evidenci po jednotlivých umístěních zóny, a v Panelu náhledu souhrnné údaje skladové evidence.

Book Contents

Book Index

Realizace požadavků - Kódy zakázek

Funkce Realizace požadavků - Objednávky / Převodky / Interní zakázky podporují nově řešení pro kódy zakázek. Objednání v rozpadu na kódy zakázek aktivujeme volbou Rozpadat na kódy zakázek. Dále je v této souvislosti nutno stanovit tzv. Kód zakázky pro zaokrouhlení. Na tento kód zakázky se bude objednávat množství, které vznikne zaokrouhlením požadovaného množství dle podmínek dodavatelských ceníků a také množství, které je dáno požadavky na minimální / maximální stav skladu.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Průvodky - rozšířené stavy vykrytí do operací a hlavičky

Do operací a hlavičky průvodek jsme přidali nové pole Vykrytí rozšířené (CoveredExtendedCalc), které lze zobrazit ve sloupcích a zobrazuje detailní pohled na vykrytí operací a průvodek. Stavy jsou shodné se stavy vykrytí v položkách. Pole nám dává u operací detailnější informaci, zda lze operaci zaplánovat při plánování s ohledem na pokrytí materiálů. Rozšířené vykrytí je s ohledem na pořadí od nejhoršího po nejlepší stav následující:

Původní pole "CoveredBitCalc" v operacích a hlavičkách zůstalo zachováno a zobrazuje pouze základní tři stavy vykrytí: vykryto, částečně vykryto, nevykryto. Tento stav vykrytí nám z hlediska plánování výroby říká, zda půjde operaci / průvodku vyrobit včas.

Pole Vykrytí rozšířené (CoveredExtendedCalc) jsme přidali také do hlavičky zakázek.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Bankovní API pro KB - Notifikace o nových pohybech na účtu

Do napojení na bankovní API Komerční banky byla přidána možnost zapnout přijímání notifikací o nových pohybech na účtu. Tato funkcionalita u KB existuje pro obejití limitu na počet dotazů za hodinu na jejich API. Pokaždé, když dojde k nějaké transakci, banka pošle na K2 API zprávu o tom, že k této změně došlo a K2 může bezprostředně po obdržení této informace stáhnout informace o nových pohybech na účtu. Je-li v K2 tato akce zapnuta, stahují se z účtu transakce automaticky.

V nastavení bankovního API v knize bankovních účtů přibyly dvě tlačítka. Tlačítkem "Přihlásit se do KB" může uživatel spustit akci přihlášení ke svému účtu, aby mohl povolit stahování informací ze svého účtu a nemusel to tak spouštět až při samotném stahování informací v bankovních výpisech. Aby toto tlačítko mohl zmáčknout, musí nejdříve vyplnit URL adresu K2 API. Jakmile je je uživatel přihlášený a jeho přistupové informace jsou uloženy v K2, povolí se stisknutí druhého tlačítka Zapnout notifikace, které slouží k zapnutí/vypnutí služby posílání notifikací. Textová hodnota taky indikuje momentální stav zapnutí/vypnutí této služby. Je-li tato služba zapnutá, měly by se do K2 automaticky stahovat informace o nových pohybech na účtu. Momentálně pokaždé dochází ke stažení všech transakcí, které jsou nejvýše den staré, starší transakce musí být staženy manuálně.

Book Contents

Book Index

Párování plateb kartou pomocí pokladních dokladů skriptem HB - bankovní výpis

Do Konfigurace hromadných plateb ve skriptu HB - bankovní výpis (HB_Statement.pas) byla přidána volba Pole pokladního dokladu, která umožní párovat dílčí platby zaslané externím souborem s pokladními doklady. Metodika je stejná, jako při párování plateb pomocí interních dokladů.

Book Contents

Book Index

Saldokonto k datu - nová sestava Inventarizace pohledávek a závazků

Byla vytvořená nová sestava Inventarizace (InventoryToDate.AM), která se spouští z F9 nad knihou saldokonto k datu. Sestava zobrazí přehled nezaplacených faktur vydaných, přijatých, ostatních závazků a ostatních pohledávek a nevyčerpaných záloh přijatých a vydaných k danému zákazníkovi k danému datu (Hodnoty k datu v knize Saldokonto k datu). Implicitně sestava tiskne zvlášť Inventarizaci pohledávek a zvlášť Inventarizaci závazků. Pokud bude nastaven parametr SurveyTogether na Ano, vytiskne Inventarizaci pohledávek a závazků dohromady.

Sestava je alternativou sestavy Saldokonto - inventarizace (OUL_Survey.AM). Obě sestavy jsou koncipované jako dopis, ale nová sestava Inventarizace (inventoryToDate.AM) zobrazuje data z knihy Saldokonto k datu.

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Zobrazení jednoduché fakturační adresy v modulu DPH

Pokud je na prvotním dokladu zatrženo pole DIČ z adresáta a zákazník, který je uveden na dokladu, má na kartě Dod./Odb. zatrženo pole Neevidovat, v položkách Dokladů DPH a v sestavách pro přiznání k k DPH a Kontrolní hlášení se v názvu firmy zobrazí Název jednoduché adresy (pokud je na dokladu zadán).

Book Contents

Book Index

Nová sestava Doklady, které nevstoupily do výpočtu DPH

Vytvořili jsme novou sestavu Doklady, které nevstoupily do výpočtu DPH (VATD_Check.AM). Sestava zobrazí doklady, které mají Datum UZP v kontrolovaném období a nejsou načteny do žádného dokladu DPH. Kontrolují se faktury, zaplacené zálohy, ostatní pohledávky a závazky, pokladní doklady s položkami typu Příjem a Výdej a interní doklady s položkami typu Výstup a Vstup.

Book Contents

Book Index

Změny v Silniční dani 2022

Zákonem č. 142/2022 Sb., který novelizoval kromě jiného zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční byly provedeny změny ve zdaňování vozidel. Tento zákon nabývá účinnosti od 1. 7. 2022, přičemž podle přechodných ustanovení se použije za celé zdaňovací období 2022, tj. má zpětnou účinnost od 1. 1. 2022. Více informací na stránkách Finanční správy (https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/silnicni-dan/informace-stanoviska-a-sdeleni/2022/informace-k-novele-zakona-o-dani).

V souvislosti s oznámenými změnami v Silniční dani byly provedeny následující úpravy v systému K2:

Formulář Přiznání k silniční dani – výpočet a export (VOZ_RTD.PAS) a Parametry silniční daně (VOZ_RTDP.PAS) jsou přepracovány do univerzálních formulářů.

Nové sazby silniční daně je možné naimportovat do K2 prostřednictvím skriptu Import číselníku silniční daně (VOZ_RoadTaxRates.PAS).

Do knihy Vozidel byly přidány nové záznamy do číselníku Druh karoserie. Pro účely silniční daně je nutné vybrat z číselníku: BA – nákladní automobil, BB – skříňový automobil, BC – tahač návěsu, BD – silniční tahač, O – přípojné vozidlo.

Na kartě vozidla musí být pro vytvoření Přiznání k silniční dani vyplněno: Druh karoserie, Hmotnost, Druh vozidla, Počet náprav a Silniční daň.

Skript Přiznání k silniční dani – výpočet a export (VOZ_RTD.PAS) provede výpočet silniční daně pro jednotlivá vozidla za celý rok. Při vystavení závazku se do položek za jednotlivá vozidla vloží částka za celý rok.

Byla zrušena kniha Záznamy pro silniční daň a sestava Výpis služebních jízd soukromými vozidly, protože osobní automobily již není nutné pro potřeby silniční daně evidovat.

Více informací naleznete zde.

Book Contents

Book Index

Nastavení zobrazených sloupců ve funkcích Hlavní kniha ve sloupcích a Ekonomická analýza ve sloupcích

Do nastavení funkcí Hlavní kniha ve sloupcích a Ekonomická analýza ve sloupcích jsme přidali tlačítko Zobrazit sloupce. Po stisknutí tlačítka lze hvězdičkou označit sloupce, které se mají zobrazovat.

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Přidány parametry pro další uživatelské setřídění do sestav Výpis majetku a Výpis majetku-základní

Do sestav Výpis majetku (AssetStatement.AM) a Výpis majetku – základní (BasicAssetStatement.AM) byly přidány parametry:

- GroupBy2 – 2. seskupení

- GroupByAccount2 – Účet pro 2. seskupení

Book Contents

Book Index

Přidání Popisu do funkce Změna kódů v majetku

Do vstupního formuláře funkce Změna kódů jsme přidali Popis. Zadaný popis se uloží do Změny kódu majetku.

Book Contents

Book Index

Mzdy

Pravděpodobný průměrný výdělek

Na stranu Před výpočtem knihy Mzdové údaje bylo na formulář přidáno zatržítko Pravděpodobný průměrný výdělek. Zatržítko má informativní charakter a nelze jej měnit. Pokud je zatrženo, pak značí, že průměr pro mzdové náhrady byl spočítán jako pravděpodobný průměr.

Book Contents

Book Index

Přehled o výši pojistného - oprava, storno

Byla upravena sestava Přehled o výši pojistného (MZD_VYSR.AM).

V případě opravného přehledu nebo storna je potřeba nastavit parametr XML_TYPE na odpovídající hodnotu a nastavit také parametry - XML_corrIDStorna a XML_Note. Program na tto nově upozorní, pokud je přehled spuštěn s parametrem jako opravný nebo storno a tyto parametry vyplněny nejsou.

Pokud je zároveň vyplněn parametr ElectronicSubmissionBoook, tedy přehledy se zasílají přes Elektronické podání, pak se program zeptá, zda identifikátor stornovaného/opravovaného přehledu načíst z knihy pro elektronická podání. Po odpovědi ANO se otevře kniha Elektronická podání a opravovaný/stornovaný přehled se vybere pomocí ENTER nebo dvojkliku na odpovídajícím záznamu. Tím dojde k načtení čísla podání do parametru XML_corrIDStorna a není potřeba tento parametr vyplňovat ručně.

Book Contents

Book Index

Potvrzení pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění - úpravy

Do sestavy Potvrzení pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění (PDP_ChildOrderConfirm.AM) byl přidán parametr ChildValidFrom - zobrazit "Datum platnosti od", implicitně nastaven na hodnotu NE - chování stejné, jako dosud - u rodinného příslušníka se zobrazí datum zadané na vstupním formuláři.

Při nastavení parametru na ANO se zobrazí na sestavě Datum od z rodinného příslušníka.

Book Contents

Book Index

Web a e-shop

Book Contents

Book Index

Obecné nastavení webu, eshopu - volba Čisté URL se zanořením

Do Obecného nastavení e-shopu, záložka Nastavení URL adres, byla přidána nová volba Čisté URL se zanořením.

Při zatrhnutí této volby se na webu bude čistá URL zobrazovat se zachovanou strukturou (zanořením).

Book Contents

Book Index

Funkce Překlad polí (Ctrl+F11) - lze spustit z ribbonu

Funkci Překlady polí (Ctrl+F11) lze nyní spustit přímo z ribbonu (záložka Domů). Funkce je v ribbonu dostupná pouze v modulech, které překlady polí podporují.

Book Contents

Book Index

Přepočet zboží pro eshop - kontrola v rámci firmy a legislativy

Funkce Přepočet zboží pro eshop nově napočítává pouze záznamy pro zboží, které je přiřazeno k firmě daného eshopu.

Od verze K2 ori.05 je funkcionalita rozšířena ještě o kontrolu legislativy, tzn. pokud je zboží přiřazeno k jiné legislativě než je legislativa firmy eshopu, pak pro daný eshop nebude toto zboží napočteno.

Book Contents

Book Index

Analýza nákupního košíku

Analýza nákupního košíku je nová funkce, jejíž úkolem je nabídnout zákazníkovi při nákupu další související zboží, které chce nebo potřebuje, a tím zvýšit prodej.

Analýza zpracovává vybraná data za zvolené období. Z těchto dat vygeneruje soubor pravidel v podobě "pokud je v košíku zboží X, tak je tam i zboží Y". Každé takové pravidlo propojuje dva druhy zboží vazbou. Výsledné kombinace zboží lze propojit jako "související", toto související zboží se pak bude na e-shopu zobrazovat jako doporučené.

Analýza zahrnuje 3 skripty:

- DataMining_Parameters.pas - nastavení parametrů a výběr dat pro analýzu

- DataMining.pas - výpočet analýzy

- DataMining_Results.pas - zobrazení výsledků a propojení souvisejícího zboží

Výsledky analýzy je možno použít také pouze pro výpis výsledků, díky kterým lze získat lepší přehled o prodeji ve firmě.

Bližší popis této funkce naleznete v dokumentaci Web a eshop – Výpis související dokumentace – Analýza nákupního košíku.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Skript - Příklad na potvrzení / odpotvrzení skladového dokladu

Vytvořili jsme skript Příklad - Odpotvrzení/potvrzení skladového dokladu (Example_ConfirmUndoConfirmStockDocument.pas), který uvádí jak správně napsat skriptový kód pro odpotvrzení a potvrzení skladového dokladu s ohledem na archivaci data původního potvrzení a jeho dosazení do dokladu při opětovném potvrzení.

Book Contents

Book Index

Uživatelské role - Hromadné přidání, odebrání a smazání práv

V knize Uživatelské role byly přidány nové hromadné akce Přidat práva, Odebrat práva a Smazat práva:

Book Contents

Book Index

Webová K2

Book Contents

Book Index

Webová K2 - možnost poslat upozornění přes pravé tlačítko myši

Ve webové K2 lze Poslat upozornění přes pravé tlačítko myši.

Otevře se formulář, v němž vybereme kontaktní osobu a doplníme text zprávy pro příjemce. Tato zpráva se zobrazí na zařízení, která jsou nastavena pro příjem notifikací.

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.04

Book Contents

Book Index

Moje kancelář

Book Contents

Book Index

Workflow

Automatické ukončení kroku

Byl přidán nový Parametr „AutoStepClose“ - Automatické ukončení kroku , který je možné zadat na Vstup kroku a umožňuje ihned ukončit (Odsouhlasit, Zamítnout) krok na základě definované podmínky. Pokud podmínka definována není, Akce (ukončení) se také provede.

Book Contents

Book Index

Marketing

Book Contents

Book Index

Parametry mandanta - nový parametr V nabídkách zaměňovat partnera a adresáta dodání

Do parametrů mandanta byl přidán parametr V nabídkách zaměňovat partnera a adresáta dodání.

Pokud je na kartě vybraného Partnera zadán jiný Partner jako centrála a současně v tlačítku Další adresy zatržena Centrála jako dodací adresa, doplní se do hlavičky Nabídky jako hlavní Partner a původně vybraný Partner se doplní do dodací adresy.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Právo na Změnu bankovního účtu, kódu banky a IBAN na dokladech nákupu

Bylo přidáno právo na Změnu bankovního účtu, kódu banky a IBAN na dokladech nákupu (faktura přijatá, poskytnutá záloha, ostatní závazek). Právo je zařazeno v Nákup a prodej/Obecné/Změna bankovního účtu na dokladech nákupu.

Book Contents

Book Index

Prodej zboží na prodejně (práce se Zálohami)

Pokud je v prodejce použitá funkce (tlačítko) Nová záloha, pak k této záloze po zaplacení vznikne i zakázka. Při následném čerpání zálohy (funkce Záloha) má uživatel na výběr, zda kromě možnosti zadání VS zálohy, chce vybrat ze zaplacených, nečerpaných záloh k dané zakázce (tlačítko Čerpání zálohy k zakázce) nebo chce zobrazit seznam všech nečerpaných, zaplacených záloh (tlačítko Čerpání záloh k odběrateli).

Book Contents

Book Index

Zaokrouhlování ve Způsobu platby

Do číselníku Způsob platby bylo přidáno nové pole Maximum zaokr. vždy nahoru. Pokud bude pole zadáno, částka s absolutní hodnotou menší rovno zadanou v tom poli se zaokrouhlí nahoru.

Book Contents

Book Index

Zohlednění legislativy z knihy ceníků při přepočtech ceníků

Pro případ, že existují dvě knihy ceníků a každá má zadanou jinou legislativu, bylo upraveno chování tak, aby ceníky při přepočtu ceníků zohlednily legislativu a položky se napočetly se sazbou daně odpovídající legislativě knihy ceníků.

Book Contents

Book Index

Logistika

Book Contents

Book Index

OLAP - Kostka Skladová karta - Datum pro detailní načítání údajů

V OLAPu jsme do kostky Skladová karta přidali parametr Limit pro načítání detailních dat. Do parametru zadáváme první datum měsíce, od něhož se obraty napočítávají z dokladů. Obraty z předchozích period jsou napočteny z obratové tabulky.

Pozor: při zapnutém parametru hodnoty v mírách vyjadřujících množství a ceny na dokladech (obraty) neobsahují data, která vznikla před zadaným datumem. Zůstatek skladu je však vždy korektní - zapnutí parametru se hodí tedy pro kostky, kde sledujeme pouze míru Zůstatku zásob.

Book Contents

Book Index

Realizace požadavků - Převodky - Sklad pro pokrytí

V konfiguraci Realizace požadavků - Vytvoření převodek jsme oddělili cílový sklad převodky a sklad pro vyhodnocení pokrytí, který byl doposud jako jedno pole (WarehouseId). Nyní lze tedy sklad pro pokrytí zadat jiný než cílový sklad převodky, včetně možnosti zadat sumační sklad. Při reinstalaci dojde automaticky k přeplnění původního skladu do nového pole Na sklad (WarehouseToId).

Book Contents

Book Index

Skladová karta zboží - filtrace kódů zakázky a šarže

V univerzálních formulářích jsme na skladovou kartu v knize Zboží přidali pole pro filtraci skladové karty podle vybraného kódu zakázky nebo šarže.

Poznámka: V případě filtrace jsou však hodnoty ve sloupci "Stav" pro vyfiltrované záznamy neplatné - jsou to původní hodnoty platné pro celou kartu zboží.

Book Contents

Book Index

Zboží - Pomocník WMS - Konfigurace

Univerzální formuláře - Zboží - podokno Pomocník WMS: přidali jsme možnost Nastavení pomocníka WMS (tlačítko ozubeného kolečka v záhlaví). Nastavení zahrnuje volby na zobrazení dat (např. zobrazení šarží, nebo zobrazení šarží + umístění, apod.) a dále nastavení zobrazovaných sloupců. Sloupce je potřeba ručně zadat (nepřebírají se z aktuálního nastavení tabulky). Výběr uložené konfigurace následně aktivuje v Pomocníkovi WMS příslušné zobrazovací volby a nastaví zadané sloupce. V případě, že uživatel přímo v Pomocníkovi WMS provede změnu zobrazovacích voleb, nastavená konfigurace se deaktivuje a sloupce se nastaví dle aktuálního zatržení voleb. Změna datumu nemá na aktivní konfiguraci vliv - nastavení zůstává zachováno, pouze data se aktualizují dle nastaveného datumu.

Book Contents

Book Index

Údržba

Book Contents

Book Index

Stromová struktura v modulu Servisovaná zařízení

Nově je k dispozici stormové zobrazení Servisovaných zařízení. Režim zobrazení Stromové strukutury si jednoduše zapněte pomocí tlačítka v ribbonu nebo nad záhlavím tabulky. Aby se strom korektně zobrazil, je potřeba mít nadefinované pole nadřízené zařízení (SuperiorDeviceRID).

Book Contents

Book Index

Informace o servisních úkonech

Nově jsou v modulu Servisovaná zařízení celkem 3 datumová informace o podřízených dokladech servisních úkonů, které najdete vpravo v Preview, současně lze vytáhnout pole do sloupců.

V preview rovněž vzniklo nastavení, které se právě těchto termínů týká a slouží pro nastavení typu servisního úkonu, pomocí kterého můžeme odlišit parametricky ve sloupcích informaci o termínu napřiklad poslední revizní kontroly na daném servisovaném zařízení.

Typ servisního úkonu nově najdete i ve formuláři Definice plánovaných servisních úkonů - časový interval, tento příznak se přenáší práve do plánovaných servisních úkonů. V knize servisovaných zařízení si tak můžete vytáhnout sloupec s názvem Datum posledního úkonu dle typu (LastConfirmedOperationDateByTypeCalc) a v tomto sloupci posléze uvidíte datum, kdy proběhlo potvrzení servisního úkonu, který má nadefinován požadovaný typ servisního úkonu. Takže například na první pohled vidíte, kdy proběhla poslední kontrola/revize/oprava aj., a to bez nutnosti prohlížet servisní úkony.

Book Contents

Book Index

Generovat příští servisní úkon

V modulu Servisovaná zařízení, na straně Definice úkonů je možné vytvářet definice pro plánování servisních úkonů. Zde na formuláři Definice plánovaných servisních úkonů - časový interval při definování vzniklo nové zatrhávací pole s názvem Generuj další úkon. Toto zatrhávací pole slouží jako podklad pro vytvoření nového servisního úkonu podle data a času ukončení servisního úkonu nebo podle data potvrzení (pokud skutečné ukončení úkonu není vyplněno).

Pokud je pole zatrženo v definici, tak při potvrzení servisního úkonu vznikne automaticky nový servisní úkon podle definice od data ukončení nebo potvrzení servisního úkonu. Servisní úkon vznikne pouze při akci potvrzení, a to pouze při prvním potvrzení plánovaného servisního úkonu.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Rozpracovanost výroby pro položku zakázky

Pro položky zakázek lze vyvolat novou funkci Rozpracovanost výroby, která zobrazí strom průvodek k dané položce zakázky a pohled na jejich rozpracovanost. V levé části je zobrazen strom průvodek k dané položce zakázky. Ukazatel Plnění (%) je hodnota z hlavičky průvodky vyjadřující poměr mezi skutečným a plánovaným množstvím výroby. Hodnota je sumou za všechny operace průvodky. Ukazatel Hotová výroba (%) vyjadřuje poměr mezi skutečným a plánovaným množstvím výroby z poslední operace (to je výroba finálního produktu) a je vztažena pouze k dané položce zakázky. V pravé části jsou pak již zobrazeny údaje z průvodek - přehled operací a nadřízených dokladů.

Book Contents

Book Index

Skladová jednotka zboží - Implicitní pro TP

Na skladových jednotkách zboží jsme umožnili přednastavit jednotku jako Implicitní pro technologický postup. Na tvorbě a použití jednotek do průvodek se nic nezměnilo - do průvodky se při tvorbě na základě technologického postupu přenese jednotka z položky TP, při vkládání položek do průvodek Insertem se aplikuje jednotka, která je implicitní pro průvodky.

Book Contents

Book Index

Průvodky - odkaz na vrcholovou průvodku

Do modulu Průvodek jsme přidali nové pole "RootJobCardRIDCalc" s vazbou, které odkazuje na kořenovou průvodku výrobního stromu.

Book Contents

Book Index

Projekty

Knihy projektů - výchozí nastavení

Do nastavení knihy projektů byla přidána možnost nastavit Typ plánování etapy/činnosti. Zde nastavená volba se poté přenáší do nově založených etap/činností projektu.

U činností nesčítat plánovanou dobu práce z přiřazených zdrojů

Do nastavení knihy Projektů bylo přidáno zatržítko U činností nesčítat Plánovanou dobu práce z Přiřazených zdrojů.

Pokud je zatržítko zatrženo, pak se na nově zadaných činnostech zatrhne nové zatržítko Nesčítat Plánovanou dobu práce, které bylo přidáno pod tlačítko Další přiřazené zdroje. Zde bylo přidáno také počítané pole Rezerva, které se využívá právě v případech, kdy je na činnosti zatrženo Nesčítat Plánovanou dobu práce.

Při tomto nastavení se Plánovaná doba práce nepřenáší do přiřazeného zdroje a ani úprava Plánované doby práce na přiřazeném zdroji se nepromítá do činnosti a oboje se tedy řídí ručně. Rezerva se dopočítává programem jako rozdíl mezi Plánovanou dobou práce na činnosti a Plánovanými dobami práce na přiřazených zdrojích.

Vzory etap/činností

Byly upraveny vzory etap/činností:

Datum zahájení projektu/etapy/činnosti

Nově se při potvrzení fronty práce, etapy/činnosti nebo projektu dosadí do Data zahájení vždy nejnižší datum z podřízených položek.

Zároveň byla do akce Přepočet projektu přidána možnost Přepočet Data zahájení - tato akce dosadí do data zahájení vždy nejnižší datum z podřízených položek (akci je vhodné spustit, pokud dojde ke stornování výkazu, případně se mění datum vystavení na výkazu a pod.)

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Bankovní API pro Komerční banku

Bylo zpracováno Bankovní API pro Komerční banku, které se využívá pro automatické stahování pohybů na bankovním účtu do K2 bez nutnosti uživatelského zásahu. Předpokladem pro využívání produktu Přímý přístup k účtu (ADAA) Komerční banky je nutné mít vystavený certifikát vydaný, který je pro Komerční Banku důvěryhodný.

Více informací naleznete zde: https://www.kb.cz/cs/open-banking/kb-api-psd2/sluzby-kb-api/primy-pristup-k-uctu#popisproduktu

Popis k nastavení je uveden v příloze.

Book Contents

Book Index

Import kurzového lístku - měsíční kurz

Byl vytvořen nový skript Import kurzovního lístku ČNB základní měny - měsíční (ExchangeListImportMontlyCZ.pas), který při zařazení jako plánovaná úloha nastaví do K2 kurz platný poslední pracovní den v měsíci s datem 1. následujícího měsíce.

Pro použití skriptu je třeba mít nastavené v Parametrech mandanta na záložce Obchod Kalendář volných dnů a svátků.

Book Contents

Book Index

Konfigurace hromadných plateb ve funkci HB – bankovní výpis

Do konfigurace hromadných plateb ve funkci HB – bankovní výpis (HB_Statement.pas) byla přidána nová pole:

Také bylo upraveno tlačítko pro rozdělení plateb. Pokud se pro rozdělení plateb použije tlačítko Rozdělit s poplatkem, do typu položky se dostane „V“ jako výdej a popis a účet z konfigurace hromadných plateb.

Book Contents

Book Index

Nastavení spolehlivosti plátce DPH

Došlo k rozšíření možností v nastavení spolehlivosti plátce DPH:

Dále byla přidána notifikace na Potvrzení bankovního příkazu, kde jsou platby na neověřené nebo neevidované účty v registru plátců DPH", která se vyvolá po odsouhlášení dotazu při potvrzení bankovního příkazu.

Book Contents

Book Index

Opravné daňové doklady - parametr na aktuální záznam

Do funkce Opravné daňové doklady (FA_DOB.pas) byl přidán parametr CurrentRecord pro zpracování aktuálního záznamu. Implicitně je parametr nastaven na hodnotu Ne. Pokud bude parametr nastaven na hodnotu Ano, funkce Opravné daňové doklady se i ze záložky seznam dokladů bude spouštět nad aktuálním dokladem.

Book Contents

Book Index

Párování hromadných plateb z GoPay a GlobalPayments

Do funkce HB-bankovní výpis (HB_Statement.pas) byla přidána možnost pro import hromadných plateb formátů xml z GoPay a GlobalPayments.

Nastavení se provede v konfiguraci hromadných plateb v poli Typ souboru, kde se vyplní "XML". Následně se zpřístupní další pole Typ xml souboru, kde je možné vybrat GoPay nebo GlobalPayments.

Book Contents

Book Index

Platební příkaz v cizí měně

Do bankovního příkazu jsme umožnili zadat u výdajové položky doplňkovou měnu. Pokud bude měna vyplněna dojde k přepočtu částky na měnu příkazu. Bude tak umožněno poslat např. z Kč účtu 100 € nebo z eurového účtu 100$.

Zároveň byla upravená i funkce HB - bankovní příkaz (HB_Order.pas) pro odesílání zahraničního bankovního příkazu homebankingem. Pokud bude zadána na výdajové položce doplňková měna a nastavená platba v měně placeného dokladu (parametr PaymentType=0), dojde k odeslání částky a měny výdajové položky v doplňkové měně.

Book Contents

Book Index

Sestava Bankovní příkaz - Parametr pro zobrazení Ibanu a Swiftu pro položky bankovního příkazu

Do sestavy Bankovní příkaz (BPR_DOK02.AM) byl přidán parametr ShowSwiftAndIBANInItem pro zobrazení Ibanu a Swiftu na položkách bankovního příkazu.

Book Contents

Book Index

Pomocník párování

Do pomocníka párování ve funkci HB-bankovní výpis (HB_Statement.pas) byl doplněn Název pro jednotlivá kritéria spárování. Také byly rozšířeny kritéria pro spárování. Nyní je možné spárovat položku bankovního výpisu i podle hodnot zadaných v polích:

Book Contents

Book Index

Manažerské přehledy

Book Contents

Book Index

OLAP – Změna parametru Řádky EA změna výpisu

Parametr Řádky EA změna výpisu jsme přejmenovali na Řádky EA – Ozn + odstavec + text. Při zapnutém parametru se v kostce Hlavní kniha v Řádku ekonomické analýzy zobrazí označení řádku, odstavec a text.

Kostka Náklady a Výnosy - doplnění mzdových údajů

Do kostky Náklady a výnosy se nyní, kromě hrubé mzdy a zákonného zdravotního a sociálního pojištění hrazeného zaměstnavatelem, načítají ostatní sociální náklady, ostatní osobní náklady a zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele evidované v mzdových složkách 7902, 7730, 7700, 7720, 7810, 7820, 7830, 7840, 4301, 4302, 4303, 4304 a 9099.

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Rozšíření maximálního počtu sloupců ekonomické analýzy

Rozšířili jsme možnost nastavení maximálního počtu sloupců v Ekonomických analýzách z 9 na 10 sloupců.

Book Contents

Book Index

Nová funkce na vytvoření filtru položek dokladů DPH

Nad Doklady DPH byla vytvořena nová funkce Položky dokladů DPH (Ctrl+Shift+F7), která vytvoří filtr položek a otevře knihu Položky dokladů DPH ve stavu filtr.

Book Contents

Book Index

Ekonomické analýzy - parametr pro volbu cesty k podkladovému obrázku do Rozvahy

Do skriptu Rozvaha (UCT_EA_Balance.PAS) byl přidán parametr PathToBackgroundPicture - adresář pro podkladové obrázky a šablony.

Pokud bude pomocí tohoto parametru zadána cesta k adresáři, podkladové obrázky se načtou z tohoto adresáře. Při exportu výkazu do Excelu se rovněž převezme excel z tohoto adresáře.

Book Contents

Book Index

Ekonomické analýzy - nový parametr ActualMulticompanyBook

Pro tisk ekonomických analýz ze stromového menu jsme přidali nový parametr ActualMulticompanyBook - Nastavit parametr Books dle knihy účetnictví ze správy aktuální multicompany z pole Zaúčtovat do knihy.

Pokud je parametr nastaven na Ano a ve Správě multicompany na záložce Účtování je zadáno Zaúčtovat do knihy, sestavy zobrazí data ve výkazech dle aktuální multicompany.

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Výpis majetku - základní

Do nového Majetku byla přidána sestava Výpis majetku – základní (BasicAssetStatement.AM), která zobrazuje Vstupní cenu, Aktuální cenu, Oprávky, Odpisy za období, Odpisy posledního měsíce a Zůstatek.

Book Contents

Book Index

Mzdy

Periodicita - lhůta

Do číselníku Periodicita, který se využívá u Termínů pracovníků a u Osobních ochranných pracovních prostředků bylo přidáno zatržítko Lhůta.

Pokud je zatrženo zatržítko, pak je doba určená podle dnů počíná dnem, který následuje po skutečnosti rozhodné pro její počátek. Konec lhůty připadá na den, který se číslem shoduje se dnem, na který připadá skutečnost, od níž se lhůta nebo doba počítá. Není-li takový den v posledním měsíci, připadne konec lhůty nebo doby na poslední den měsíce.

Zároveň bylo do Termínů pracovníků přidáno pole Absolvováno.

Osobní číslo v režimu multi company

Pokud je v rámci mandanta více firem, ve kterých se používá personalistika, pak se osobní číslo programem navrhuje vždy o jedna vyšší v rámci zobrazované firmy.

Pokud se osobní číslo má inkrementovat o jedna v rámci všech firem, tedy má být přes všechny firmy unikátní, pak je toto nyní nově umožněno prostřednictvím nového zatržítka v Parametrech mandanta - Personalistika a Mzdy - Osobní číslo v režimu multi company.

Automatické zaúčtování mezd při výpočtu knihy

Do nastavení knihy mzdových dokladů bylo přidáno pole Automaticky zaúčtovat do knihy, ve kterém je možné vybrat knihu účetnictví pro zaúčtování mezd.

Pokud zde bude kniha pro účtování nastavena, pak dojde při výpočtu knihy ve Mzdových údajích nejen k vytvoření záznamu do knihy Zaúčtování mezd, ale také automaticky k zaúčtování tohoto vytvořeného dokladu v Zaúčtování mezd, tedy mzdy se automaticky při výpočtu knihy rovnou také zaúčtují.

Pokud by zaúčtování neproběhlo z důvodu chyby (chybné nastavení, účty, analytické osy pod.), pak bude v chybovém protokolu po výpočtu mezd zobrazeno, že k zaúčtování dokladu z důvodu chyby nedošlo.

Pokud kniha pro účtování nebude na knize mzdových dokladů vyplněna, pak se mzdy automaticky účtovat při výpočtu knihy nebudou, tedy chování bude stejné jako dosud.

Přehled o platbách zdravotního pojištění - export

Do sestavy Přehled o platbách zdravotního pojištění (MZD_PVZP.AM) byl přidán parametr XML2StructCodes - Kódy ZP pro export XML formátu ČPZP. Parametr je tedy implicitně nastaven na hodnotu 205.

Pro pojišťovnu ČPZP se tedy nově exportní soubor vytváří implicitně ve formátu *.XML. Tento soubor je možné otevřít v programu Adobe Acrobat. Při otevření v Adobe Acrobat se z umístění SupportFiles\Lang5 otevře vyplnitelný soubor PPZ_2011_v30_CPZP_web.pdf a data se do něj načtou.

Osoba pracující v noci

Do knihy Personální údaje bylo na záložku Další údaje přidáno zatržítko osoba pracující v noci, které určuje, že se jedná o zaměstnance pracujícího v noci a tedy je potřeba u něj hlídat příslušné periodické lékařské prohlídky.

Oznámení o nástupu do zaměstnání - nastavení parametrů

V případě hlášení o skončení zaměstnání v rámci skriptu Oznámení o nástupu do zaměstnání (MZD_ONZ.PAS) se do části Podpora v nezaměstnanosti načítají Důvody ukončení pracovního vztahu.

Důvody ukončení pracovního vztahu se načítají automaticky dle hodnoty na mzdovém dokladu. V případě, že je číselník Důvodů ukončení uživatelsky rozšířen, pak se tyto důvody do skončení zaměstnání automaticky nenačetly. K tomuto účelu jsme vytvořili nový skript Oznámení o nástupu do zaměstnání - nastavení parametrů (MZD_ONZP.PAS). Zde je možné ke každému důvodu ukončení z K2 přiřadit důvod ukončení z číselníku ČSSZ, případně důvod neposkytnutí údajů. Pokud číselník Důvody ukončení rozšířen uživatelsky nemáte, není potřeba žádná nastavení provádět.

eNeschopenky - vložení do mzdových dokladů

Do funkce pro vložení eNeschopenek do mzdových dokladů bylo přidáno zatržítko Vložit (s náhradou mzdy) i záznamy s neověřeným pokračováním. Pokud na neschopence v knize eNeschopenky není vyplněno Datum ukončení a není na ní vyplněno Datum potvrzení trvání, které by buď spadalo do vybraného mzdového období, případně do dalšího (některého z následujících) mzdového období, pak se mzdová složka do mezd nevloží. Pokud se toto zatržítko na hromadné akci zatrhne, pak se mzdová složka do mezd vloží i v tomto případě. Náhrada mzdy se zaměstnanci poskytne.

Směnovnice - nový parametr

Do sestavy Směnovnice (MZD_DOCH.AM) byl přidán parametr WithRealCalRecords - včetně záznamů kalendáře skutečnosti. Implicitně nastaven na hodnotu NE.

Při nastavení tohoto parametru na ANO dojde k potlačení nastavení parametru WithWageComp. Při nastavení tohoto parametru na ANO se údaje berou ze strany Rozvrh mzdového dokladu ze záložky Skutečnost - evidence pracovní doby. Např. dovolená tak v sestavě nebude přes dny, kdy není definovaná směna.

Stavy zaměstnanců - nový parametr

Do sestavy Stavy zaměstnanců (MZD_STAM.AM) byl přidán parametr SortingValueFromPeriod - hodnota setřídění z jednotlivých období- implicitně nastaven na hodnotu NE - hodnota pro setřídění se bere z posledního období, pokud je sestava spuštěna za více období. Pokud je parametr nastaven na hodnotu ANO, pak se hodnota pro setřídění bere z jednotlivých období.

Založení požadovaných kvalifikací - nový skript

Byl vytvořen nový skript Založení požadovaných kvalifikací (PREMP_CreateQualifications.PAS), který je určený pro vytvoření kvalifikací zaměstnancům. Spouští se nad knihou Pracovní vztahy. Je možné jej spustit nad jedním záznamem i nad vybranými záznamy, případně všemi záznamy. Na pracovním vztahu musí být vyplněno pole Pracovní místo a na pracovním místě musí být vyplněny na záložce Požadované kvalifikace ty kvalifikace, které má zaměstnanec v rámci svého pracovního místa absolvovat. Skript provede vytvoření těchto kvalifikací.

Skript má parametr QualificationBook - zkratka knihy kvalifikací, do které se se mají kvalifikace vytvořit.

Book Contents

Book Index

Web a e-shop

Book Contents

Book Index

Limit pro hotovostní platby na e-shopu

V definici způsob platby pro e-shop je v případě zapnutí funkce okamžitá platba, doplněna skutečnost, že pokud zákazník nakoupí za více než 270 000,- Kč, nebude mu nabídnuta možnost využít tuto platbu na e-shopu. Doporučujeme používat v případě plateb v hotovosti, jelikož podle zákona o omezení plateb v hotovosti, by měl zákazník nakupující nad tento limit, využívat bezhotovostní platbu.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Přesun modifikací fragmentů

Modifikace formulářů je nyní možné přesouvat mezi jednotlivými úrovněmi uložení v matici. Je tak možné, vytvořit modifikaci např. pro konkrétního uživatele a po otestování ji pak přesunou do vyšší úrovně, např. pro skupinu uživatelů nebo celou instalaci.

Book Contents

Book Index

Volba Zakázáno v Číslování dokladů

Do formuláře pro vložení nového záznamu číslování byla přidána volba Zakázáno. Pokud je tato volba zatžena, je zakázáno vytváření dokladů v dané knize.

Book Contents

Book Index

Parametr pro export do Excelu

Byl přidán nový parametr ADDHEADERTOEXCELEXPORT, který povolí, nebo zakáže export hlavičky tabulky s názvy sloupců do Excelu. Parametr je nastaven defaultně na hodnotu 1. Pokud se hodnota parametru rovná 0, hlavička tabulky s názvy sloupců se nevytiskne.

Book Contents

Book Index

Lokální instalace – zobrazení o aktualizaci

Při aktualizaci lokální instalace se nově objeví indikátor o průběhu instalace a je zobrazen po celou dobu instalace. Aby se tato informace zobrazila, je nutné mít aktualizovanou aktualizační službu (..\SupportFiles\LocalInstall\Packages\UpdateService).

Book Contents

Book Index

Zástupce Výmaz chybových protokolů

Vytvořili jsme funkci (zástupce) Výmaz chybových protokolů, který lze spouštět manuálně nebo mít zařazen jako plánovanou úlohu. Funkce zajistí výmaz záznamů z knihy Chybové protokoly přepočtů které jsou starší než zadaný počet dnů ve funkci.

Book Contents

Book Index

Webová K2

Book Contents

Book Index

GPS lokace

Do skriptu jsme doplnili nové možnosti pro zjišťování lokace mobilního zařízení pomocí GPS signálu. Pro tyto účely jsou pro skript zveřejněny 3 funkce. Jedná se o GPSStart, GPSRead a GPSStop.

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.03

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

Dod./Odb. - přejmenování zatržítka Fiktivní na Neevidovat

Ve verzi K2 ori došlo k přejmenování zatržítka na kartě Dod./Odb. z původního názvu "Fiktivní" na "Neevidovat". Funkčnost zatržítka zůstala zachována, tedy pole je určeno pro kartu odběratele/dodavatele, která je zástupná pro zákazníky, jejichž nákupy nechceme sledovat samostatně a pro které se nezakládají samostatné karty. Tato karta zákazníka je nejčastěji používána na eshopech nebo například při "anonymním" prodeji zboží na prodejně (prodejka).

Pokud je pole zatrženo:

Výsledkem je zrychlení práce s doklady.

Book Contents

Book Index

Moje kancelář

Book Contents

Book Index

Notifikace

Book Contents

Book Index

Kontrola v Nastavení notifikací

Nově při editaci notifikace nelze uložit podmínku, pokud je v seznamu příjemců uvedena kontaktní osoba, která nemá právo na prohlížení odpovídajícího datového modulu.

V případě, že je právo na odpovídající datový modul uživateli odebráno až po vytvoření dané podmínky, bude tato informace uvedena v protokolu Kontroly v Nastavení notifikací.

Book Contents

Book Index

Komunikace

Book Contents

Book Index

Elektronické podání - osoby

Do knihy Elektronická podání byla přidána záložka Osoby, na které se zobrazují zaměstnanci a jejich pracovní vztahy, které byly v rámci podání zaslány. V případě podání DZDPN (eneschopenek) se zde údaje zobrazí po vyzvednutí odpovědi, tedy po načtení dat ze strany ČSSZ.

Zároveň byla do knihy Personální údaje na záložku Položky ostatní a do knihy Pracovní vztahy na záložku Položky přidána nová záložka Osoby v elektronickém podání, kde jsou tyto údaje také zobrazeny.

Zároveň byla také přidána nová práva:

- Správce - Osoby v elektronickém podání - Prohlížení

- Správce - Osoby v elektronickém podání - Změna záznamu

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Dodavatelské ceníky - kopie položek

V knize Dodavatelské ceníky jsme umožnili do vybraného ceníku nakopírovat položky z jiného ceníku. Akci spouštíme funkcí Přenos položek z jiného ceníku, a to ve stavu Prohlížení nad ceníkem, do něhož si přejeme položky přenést. Implicitně se nabídnou k výběru pouze ceníky od stejného dodavatele, ve stavu "Kniha" lze však vybrat jakýkoliv ceník.

Book Contents

Book Index

Nový parametr Knih prodeje/nákupu Zaúčtovat nevyrovnané saldo – zálohy přijaté/poskytnuté

Do Knih prodeje jsme přidali možnost zatrhnout parametr "Zaúčtovat nevyrovnané saldo - zálohy přijaté", do Knih nákupu "Zaúčtovat nevyrovnané saldo - zálohy poskytnuté".

Book Contents

Book Index

Elektroopady (recyklační příspěvky) - pole Skupina

V číselníku Skupina byla provedena změna, který souvisí s Elektroodpady (viz karta Zboží a záložka Elektroodpady). Nově je nyní číselník přístupný i pro uživatelské záznamy a lze do nich vkládat další záznamy i od jiných agentur.

Stávající záznamy, (pozn.: které byly určeny jen pro REMU) byly zkonvertovány i do nové číselníku, ale implicitně zůstaly v číselníku jen záznamy, které byly nastaveny v poli Skupina na záložce Elektroodpady.

Pokud uživatel chce, aby v číselníku Skupina byly všechny záznamy pro REMU, jak tomu bylo v původním číselníku, je potřeba spustit nepovinnou inicializaci Skupiny elektroodpadu REMA z formuláře Inicializace verze.

Book Contents

Book Index

Realizace požadavků - dotaz na ukončení klávesou Esc

Do konfigurací pro modul Realizace požadavků a Objednání kooperací jsme přidali nový parametr Dotaz na ukončení klávesou ESC.

Book Contents

Book Index

Logistika

Book Contents

Book Index

Svozy - kontrola dopravce na svozu

Do Knih zásilkových služeb jsme přidali novou volbu Svozy - pouze zásilky se stejným dopravcem.

Volbu aktivujeme na záznamu knihy svozů v případě, že si přejeme při zařazování zásilek na svoz kontrolovat, aby nedošlo k zařazení zásilky s jiným dopravcem než pro něhož je svoz určen.

Book Contents

Book Index

Inventury - změna přístupu k volbě Na převodkách povolit rozdělení šarží mezi umístění

Při zpracování inventury s kontrolou umístění a vyvolání funkce Převod - pro vytvoření korekčních převodek mezi umístěními s cílem eleminovat manka a přebytky na umístěních - se doposud vyhodnocovalo nastavení volby Na převodkách povolit rozdělení šarží, která se nachází v Knihách skladů.

Nově došlo k drobné úpravě názvu volby na Na převodkách povolit rozdělení šarží mezi umístění a současně se tato volba stala pouze přednastavením pro nově zakládané doklady inventur. V hlavičce inventury přibylo stejnojmené pole. Při vyvolání funkce Převod se tak nově bere v potaz již nastavení přímo v hlavičce dané inventury.

Book Contents

Book Index

Dosazení pomocné skl. evidence s rozšířenými možnostmi

Vytvořili jsme funkci Rozšířeného Pomocníka WMS, který umožní uživateli dosadit do položek výdejů (nad doklady nákupu, prodeje, převodkami a průvodkami) konkrétní vybrané záznamy pomocné skladové evidence (šarže, umístění, kódy zakázek, manipulační jednotky) a zadat jejich množství, čímž lze snadno připravit takové položky k výdeji. Položky lze nechat automaticky zařadit na výdejní doklad, respektive jim nastavit příznak výdeje.

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Možnost řazení položek TPV a průvodek

Umožnili jsme uživatelské řazení položek TPV a průvodek (tabulka s kartami zboží). Řadit lze dle libovolného sloupce, jak ve stavu Prohlížení tak ve stavu Změna. Původní (tovární) řazení lze vyvolat funkcí Výchozí setřídění (v menu tabulky položek, nebo klávesami Shift+Alt+F3). Dostupné pouze v univerzálních formulářích.

Book Contents

Book Index

TPV - kopírování varianty TP - úpravy

Ve funkci Kopírování varianty TP (Ctrl+F6 nad variantou TP ve Změně) jsme provedli následující úpravy:

Book Contents

Book Index

Zrušení zaplánování průvodek - SQL dotazem

Hromadnou akci nad průvodkami Zrušení zaplánování a jejího zástupce Zrušení zaplánování průvodky jsme přepsali na SQL dotaz.

Book Contents

Book Index

Varianty zaplánování výroby

Pomocí nástroje Plánovač lze zaplánovat průvodky s různým nastavením plánování (různými podmínkami plánování) a ve zdrojích následně sledovat požadavky a vytížení pro jednotlivé varianty s cílem porovnat dané výsledky (který způsob zaplánování vede k lepšímu / horšímu vytížení kapacit, apod.). K tomuto využijeme v knize Zdrojů parametrické sloupce:

Ve vlastnostech sloupců zadáme v poli Varianta zaplánování výroby požadovanou variantu.

Na základě zhodnocení, která varianta je výhodnější, pak plánujeme výrobu již bez zadané varianty a s nastavením podle optimální konfigurace.

Book Contents

Book Index

Přepočet pokrytí - nové stavy na položkách

Rozšířili jsme indikaci stavů vykrytí položek dokladů. Stavy vykrytí operací v průvodkách a hlaviček dokladů zůstaly zachovány na současné tři stavy (vykryto, částečně vykryto, nevykryto). Také databázově v tabulce "CoverageItem" zůstaly zachovány pouze současné tři stavy.

Přehled všech stavů vykrytí na položkách:

Stavy vykrytí položek skladem se nezměnily.

Book Contents

Book Index

Projekty

Book Contents

Book Index

Moje fronta práce

Byla upravena funkčnost filtru Moje fronta práce, který se spouští ze stromového menu. V případě, že má uživatel otevřenu knihu Moje fronta práce a v knize potvrdí záznam, záznam nově okamžitě po potvrzení ze zobrazí zmizí.

Etapy, činnosti - manuální režim

Do Typu plánování na etapách a činnostech byla přidána volba Manuální režim.

Pokud je manuální režim nastaven na Etapě, pak jsou pole Plánované dny trvání, Plánované datum zahájení a Plánované datum ukončení na etapě nepřístupné a načítají se podřízených činností. Plánované dny trvání na etapě jsou rozdílem mezi nejnižším datem plánovaného zahájení a nejvyšším datem plánovaného ukončení z činností v etapě. Plánované datum zahájení a plánované datum ukončení etapy jsou tato nejzazší data z činností etapy.

Při provádění editace činností při manuálním režimu spolu spolupracují tato tři pole:

Položky kalendářů projektů

Do stromového menu byl přidán nový uzel Položky kalendářů projektů. Pod tímto uzlem je možné zobrazit knihu Definiční položky kalendářů projektů, která zobrazuje všechny definiční položky všech kalendářů projektů.

Definiční položky je možné přes tuto položkovou knihu:

Do definiční položky kalendáře bylo zároveň přidáno zatržítko Deaktivovaný záznam. Deaktivování položky funguje stejně jako její výmaz, tedy směny vygenerované touto položkou budou smazány.

Projekty - analytické osy

Do nastavení knihy projektů bylo přidáno zatržítko Nekopírovat analytické osy ze zdrojů do činností. Pokud je zatržítko zatrženo, pak se po výběru zdroje na činnosti do této činnosti nekopírují analytické osy vyplněné na zdroji. Pokud zatrženo není, analytické osy se na činnost ze zdroje doplní.

Aktualizace plánované doby práce

Pokud je na zdroji nebo na projektu vyplněn kalendář, pak při změně doby trvání činnosti nebo při změně hlavního zdroje na činnosti (zdroj s kalendářem) se nově vždy změní plánovaná doba práce. Pokud kalendář na projektu ani na zdroji není vyplněn, pak se plánovaná doba práce nemění.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Skonto - doplnění kurzů do skonto dokladů

Ve funkci Uplatnění skonta (Finance/Skonto/Uplatnění skonta) se k fakturám v měně dosazuje do skonto dokladů kurz dle nastavení v knize interních dokladů. Pokud je na knize interních dokladů nastaven Kurz faktury, do přeceněných dokladů se dosadí kurz po přecenění faktury (Kurz 2). Pokud je nastavený kurz dle kurzovního lístku, do skonto dokladu se dosadí aktuální kurz ke dni vystavení skonto dokladu.

Book Contents

Book Index

Dny prodlení k datu v knize Saldokonto k datu

Do knihy Saldokonto k datu bylo přidáno pole Dny prodlení k datu (DelayDaysToDate), které zobrazuje počet dnů prodlení k nastavenému datu.

Book Contents

Book Index

Funkce na Doplacení faktur v měně dokladu zaplacených

Byla vytvořená nová funkce Doplacení faktur v měně dokladu zaplacených. Funkce je určena pro doplacení faktur, které jsou v cizí měně (např. EUR, PLN…) zaplacené a v měně vlastní firmy jsou o nějaké haléře nedoplacené nebo přeplacené. Funkce je umístěná nad fakturami vydanými a přijatými v univerzálních formulářích v ribbonu v záložce Platby a také v záložce Hromadné akce.

Po spuštění funkce se zobrazí formulář pro zadání knihy interních dokladů, do kterých bude platba provedena. Je třeba zadat knihu interních dokladů, která má zatržítko Kurzové doklady, protože jde o kurzový rozdíl. Ve formuláři funkce je možné zadat také datum, ke kterému bude interní doklad vytvořen. Po odsouhlasení formuláře dojde k vytvoření interního dokladu. Pokud bude funkce spuštěná z hromadných akcí, je třeba označit doklady hvězdičkou. Vytvoří se jeden interní doklad, ve kterém budou v položkách jednotlivé faktury.

Book Contents

Book Index

Funkce na automatické párování dokladů ve skriptu HB - bankovní výpis (HB_Statement.pas)

Ve funkci HB - bankovní výpis (HB_Statement.pas) lze nastavit parametr AutoLoadDocuments, který provede automatické vyhledání dokladu k položce bankovního výpisu podle variabilního symbolu (pokud se mezi doklady objeví pouze jeden). Pořadí vyhledávání v dokladech je následující:

Funkce na automatické párování dokladů se ve skriptu HB_Statement.pas nastavuje parametrem AutoPairDocuments. Aktivuje se tak automatické párování dokladů podle variabilního symbolu a rozpad položek a dojde ke zpracování položky stejně jako tlačítkem Rozdělit. Pokud je parametr nastaven, skript si interně nastaví i parametr AutoLoadDocuments.

Při hledání dokladů lze využít parametr RefNoPattern, kterým lze nastavit vzor pro vyhledání variabilního symbolu ze zdrojového souboru. Jedná se zejména o formát ISO20022 (xml) ve kterém jsou u zahraničních výpisů variabilní symboly součásti popisu položky ("Ref No. 100001,100002,100003", "Invoices 220056, 220088, 220156, 226581").

Funkce provede automatické spárování dokladů i nad uloženým výpisem.

Book Contents

Book Index

Manažerské přehledy

Book Contents

Book Index

Změna rozložení dashboardu

Rozmístění prvků dashboardu je nyní možné změnit i po vytvoření dashboardu a jeho jednotlivých částí. V editačním módu je zde dostupná ikona pic_1176i. Po jejím stisknutím se zobrazí formulář pro volbu rozložení dashboardu, kde je možné vybrat jiné rozložení. Stávající prvky dashboardu se pak přeskupí dle zvoleného rozložení.

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Hromadná akce Nastavení povolených analytických os nad Účetním rozvrhem

Nad Účetním rozvrhem na záložce Hromadné akce v ribbonu je přidána akce Nastavení povolených analytických os.

Po označení vybraných účtů a stisknutí této akce v ribbonu je vyvolán formulář, kde je možné hromadně nastavit povolené osy účtů - interval, je/není v seznamu. Po odsouhlasení dojde ke změně na označených účtech.

Book Contents

Book Index

Hlavní kniha – nová záložka Položky v ribbonu

Do ribbonu v Hlavní knize jsme přidali záložku Položky s funkcemi Účetní doklad (F7) a Prvotní doklad (Ctrl+F7). Záložka se zobrazí, pokud je aktivní tabulka s položkami.

Prvotní doklad lze také otevřít stisknutím klávesy Enter nebo dvojklikem na položce (před úpravou se otevíral Účetní doklad).

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Rozšíření Konverze majetku - Konverze změn kódů (4. strana) po datu konverze

Do formuláře Konverze majetku jsme přidali novou volbu Konverze změn kódů (4. strana) po datu konverze.

Pokud je volba zatržena, po dokončení stávající konverze se do nového majetku převedou změny kódů po datu konverze.

Book Contents

Book Index

Rozšíření Konverze majetku – přidána nová volba Zachovat interní čísla karet majetku

Do formuláře Konverze majetku byla přidána volba Zachovat interní čísla karet majetku.

Pokud je volba zatržena, do Nového majetku se zkonvertuje interní číslo karty ze starého majetku.

Book Contents

Book Index

Mzdy

Book Contents

Book Index

Kontrola na minimální/zaručenou mzdu

Byla provedena úprava kontroly pro minimální/zaručenou mzdu. Pro kontrolu bylo dosud potřeba mít vyplněn kalendář v pracovní a stanovené době. Nyní se nově pro hodinovou formu mzdy nebo odměny automaticky vezme pro účely této kontroly kalendář ze mzdové konstanty HRWEEK, pokud není na vztahu vyplněna stanovená doba.

Využití bude hlavně tam, kde není potřeba za určitých podmínek vyplňovat kalendář (např. u dohod o provedení práce).

Nemocenské pojištění - náhrady mezd - nový parametr

Do sestavy Nemocenské pojištění - náhrady mezd (MZD_NAHRNEM.AM) byl přidán nový parametr ByIncapacityType - implicitně nastaven na hodnotu NE. Při nastavení na hodnotu ANO se záznamy třídí dle druhu pracovní neschopnosti.

Nemocenské pojištění - evidence dávek

Na sestavu Nemocenské pojištění - evidence dávek (MZD_DNEM.AM) byly přidány parametry:

- SicknessBenefits - pouze s výplatou nemocenské dávky. Parametr je implicitně nastaven na hodnotu NE. Při nastavení na hodnotu ANO se zobrazí pouze záznamy s výplatou nemocenské dávky od ČSSZ.

- ByCompKey - třídění dle klíče. Parametr je implicitně nastaven na hodnotu NE. Při nastavení na hodnotu ANO se záznamy třídí dle klíče (Z - bude pokračovat, P - navazuje a bude pokračovat, K - navazuje, prázdný - nenavazuje a nebude pokračovat). Na sestavě lze nastavit buď parametr ByWageComp nebo ByCompKey, nikoli oba najednou.

Book Contents

Book Index

Mzdové složky - úprava formuláře

Na formuláře mzdových složek byl k polím Od a Do přidán kalendář pro výběr data.

Book Contents

Book Index

Elektronická podání, eNeschopenky - automatické vyzvednutí odpovědi

V knihách pro eNeschopenky a Elektronické podání je nově možné nastavit automatické vyzvednutí odpovědi.

Pokud je nastaveno automatické vyzvednutí odpovědi, pak se po Podání žádosti spustí indikátor vyzvednutí odpovědi, který zobrazuje čas vyzvednutí. Automatické vyzvednutí odpovědi je možné kdykoli přerušit tlačítkem Přerušit.

Počet pokusů o vyzvednutí podané žádosti je také nastaven v knihách. Pokusy o vyzvednutí se provádějí v intervalech definovaných na straně ČSSZ. Pokud by ani po zadaném počtu pokusů o vyzvednutí nebyla odpověď na ČSSZ připravena, tak je potřeba provést vyzvednutí později ručně.

Book Contents

Book Index

Oblíbené mzdové složky

Do ribbonu v knize Mzdové složky byla přidána funkce Oblíbené mzdové složky.

Přes tuto funkci je možné z číselníku vybrat a definovat mzdové složky, které uživatel nejvíce používá a zadává do Mzdových údajů. Při vkládání mzdových složek do položek Mzdových údajů se budou při tomto nastavení nabízet vždy tyto oblíbené mzdové složky a ne plný číselník mzdových složek. Mzdové složky tedy budou ve stavu filtr. Pokud by uživatel potřeboval vložit mzdovou složku, kterou nemá v oblíbených, pak může zobrazení přepnout na stav kniha a uvidí opět celý číselník.

Tyto oblíbené mzdové složky může uživatel upravovat dle aktuální potřeby, tedy mzdové složky do oblíbených jak přidávat, tak také z oblíbených mazat. Nastavení oblíbených mzdových složek je vždy na konkrétního uživatele.

Book Contents

Book Index

Mzdové složky - kopie

Při vytváření nové mzdové složky pomocí volby Kopie (F6), se mzdová složka nově kopíruje vždy včetně řídících sekcí. Na vytváření kopie složky tedy nemá vliv nastavení parametru uživatele Kopírovat položky.

Book Contents

Book Index

Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků

Byly upraveny sestavy Potvrzení pro uplatnění nároku na daňové zvýh. (PDP_ChildOrderConfirm.AM) a Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků (MZD_CHILDCONF.AM).

Pokud se sestavy tisknou pro zaměstnance, který nemá na personální kartě zadané žádné děti, pak se na potvrzeních vytiskne věta: Zaměstnanec neuplatňuje daňové zvýhodnění na žádné své dítě.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Kontextové akce řádku

Akce je nyní možné nastavit také pro řádky tabulky. Pomocí této funkce je možné nastavit celou kolekci akcí, která pak bude tvořit kontextové menu tabulky. Tímto způsobem je tedy možné vytvořit zcela jiné kontextové menu, které se bude zobrazovat vždy kliknutím pravého tlačítka myši na řádku tabulky. Toto kontextové menu pak nahradí standardní generované menu.

Funkce je dostupná pro komponenty Tabulka (Grid) a Stromová tabulka (Tree view).

Book Contents

Book Index

Nastavení tabulky ve fragmentech

Tabulku záznamů (grid) a její kompletní nastavení je možné definovat také v návrháři formulářů. Tato funkce umožňuje nastavit uspořádání a vzhled tabulky, podmíněné formátování, řazení nebo také formátování sloupců.

Výhodou takového nastavení je možnost vytvoření tabulky úplně od začátku se všemi možnostmi formátování a uložení této konfigurace do konkrétního fragmentu.

Book Contents

Book Index

Funkce pro korekci sazeb daní, typu daní a celního sazebníku u více legislativ

Byla vytvořena funkce Korekce sazby DPH, typu daně a celního sazebníku podle legislativy.

Funkce zajistí konzistenci údajů Typ daně, Sazba daně a Celního sazebníku pro záznamy, ve kterých je odkaz na číslo výše uvedených údajů, ale v dané legislativě daný záznam neexistuje. Pokud tato nekonzistence existuje, pak nelze daný záznam měnit. Aby bylo možné funkci spustit, pak je potřeba, aby měl uživatel nastavené právo pro Servisní zásahy (číslo práva 1) a měl právo pro Prohlížení položek chybových protokolů (960).

Funkce prochází postupně údaje sazeb daní, typu daní a celního sazebníku. Pokud je nalezena na dokladu sazba daně, která v dané legislativě neexistuje, pak se seznam těchto sazeb daní zobrazí v tabulce. V této tabulce uživatel napáruje nalezené sazby na buď již existující sazby daní nebo příslušné sazby daně vytvoří. Po napárování všech záznamů z tabulky a odsouhlasení se spustí korekce sazby DPH a následně se pak automaticky spustí i korekce typu daní a celního sazebníku. V případě neexistence typu daně nebo celního sazebníku se záznam automaticky vytvoří.

Funkce není dostupná ze stromového menu a je třeba ji vložit jako zástupce na plochu K2. Bližší popis viz manuál a kapitola Správce.

Book Contents

Book Index

Sledování využití licencí

Nově se počet přihlášených uživatelů zapisuje přímo do záznamu o přihlášení a není tak nutné složitě vypočítávat přihlášené uživatele počítáním záznamů v tabulce EventLog (Změny).

Book Contents

Book Index

K2 API

Book Contents

Book Index

Přístup k lokalizovaným hodnotám polí přes API

Z důvodu možnosti přečíst jedním requestem hodnoty překládaných polí (TranslatedXXX) nebo zjistit, zda v existuje hodnota konkrétního pole pro konkrétní jazyk, vznikl na datových modulech obsahujících tato pole nový položkový modul TranslatedFieldValuesChild.

Položkový modul vrací všechny překlady v jiných jazycích než implicitním všech TranslatedXXX polí vztahující se k danému záznamu.

Příklad volání:

/Data/TArticleDM/588?fields=TranslatedFieldValuesChild

Příklad odpovědi:

{
    "DOClassName": "TArticleDM",
    "FieldValues": [
        {
            "Name": "TranslatedFieldValuesChild",
            "Value": {
                "__type": "ChildDataObjectWrapper:K2.Data",
                "Items": [
                    {
                        "DOClassName": "TLanguageMemoTranslationChildDM",
                        "FieldValues": [
                            {
                                "Name": "LanguageId",
                                "Value": 1
                            },
                            {
                                "Name": "Memo",
                                "Value": "K2 SENSE BIKE L BLACK EN"
                            },
                            {
                                "Name": "FieldNameCalc",
                                "Value": "TranslatedESNameCalc"
                            }
                        ]
                    },
                    {
                        "DOClassName": "TLanguageMemoTranslationChildDM",
                        "FieldValues": [
                            {
                                "Name": "LanguageId",
                                "Value": 3
                            },
                            {
                                "Name": "Memo",
                                "Value": "K2 SENSE BIKE L BLACK SK"
                            },
                            {
                                "Name": "FieldNameCalc",
                                "Value": "TranslatedESNameCalc"
                            }
                        ]
                    },
                    {
                        "DOClassName": "TLanguageMemoTranslationChildDM",
                        "FieldValues": [
                            {
                                "Name": "LanguageId",
                                "Value": 1
                            },
                            {
                                "Name": "Memo",
                                "Value": "K2 sense bike is a special ...."
                            },
                            {
                                "Name": "FieldNameCalc",
                                "Value": "TranslatedESShortDescriptionCalc"
                            }
                        ]
                    },
                    {
                        "DOClassName": "TLanguageMemoTranslationChildDM",
                        "FieldValues": [
                            {
                                "Name": "LanguageId",
                                "Value": 4
                            },

{

"Name": "Memo",

"Value": "<p>Tato ostrá, ultralehká celoodpružená 29tka ...."

},

{

"Name": "FieldNameCalc",

"Value": "TranslatedDescriptionCalc"

}

]

}

]

}

}

]

}

Book Contents

Book Index

Webová K2

Book Contents

Book Index

Zobrazení notifikací ve webové K2

Pro webovou K2 byla implementovaná funkce zobrazit notifikace. Pro zobrazení panelu, který je v IS K2 k nalezení v pravém sloupci, je možnost přepnutí do seznamu upozornění podle využívaného zařízení. Tzn. pro mobilní zařízení využívá tlačítko, které je umístěno ve vrchní časti vedle ikony k přihlášení. Pro desktopové zařízení je tlačítko v pravém panelu stejně jako v IS K2.

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.02

Book Contents

Book Index

Moje kancelář

Book Contents

Book Index

Workflow

Book Contents

Book Index

Postupy - kopie uzlu

Do editoru postupu byla přidána akce Kopie uzlu. Tato akce vytvoří kopii vybraného kroku v editoru, tzn. kopíruje vlastnosti kroku a jeho nastavení. Kopie kroku má novou vygenerovanou zkratku. Nově vytvořený krok se zobrazí v editoru.

Book Contents

Book Index

Vytvoření procesu nad dokladem - nový parametr

Do skriptu Vytvoření procesu nad dokladem (WkfCreateProcess.PAS) byl přidán parametr DocumentTypeList. Do parametru je možné zadat zkratku nebo seznam zkratek (oddělených středníkem) typu dokumentu, které chce uživatel připojit k procesu. Pokud je seznam prázdný, pak se připojí všechny dokumenty dokladu (chování jako dosud).

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Přepočet skladů aktualizuje TimeStamp na položkách

Pokud funkce Přepočet skladů změní hodnotu na položce dokladů nákupu / prodeje, dojde na položce nově k aktualizaci časového razítka (pole "TimeStamp").

Book Contents

Book Index

Změna data splatnosti v blokovaném období

Bylo přidáno nové právo Nákup a prodej/ Obecné/Změna data splatnosti v blokovaném období.

Zároveň byla přidána také nová funkce Změna data splatnosti v blokovaném období. Pokud bude mít uživatel nastavené právo na Změnu data splatnosti v blokovaném období a doklad nebude zaplacen (datum zaplacení bude nulové), funkce Změna data splatnosti v blokovaném období umožní zadat na doklad faktury, zálohy, ostatní pohledávky a ostatního závazku nové datum splatnosti, i když doklad bude v blokovaném období (i po účetní závěrce).

Funkce je dostupná v ribbonu v záložce systém v části Servisní akce.

Book Contents

Book Index

Zobrazení kurzu k datu na dokladech nákupu a prodeje v cizí měně

Do dokladů nákupu a prodeje bylo přidáno zobrazení Kurz k datu. Informace se zobrazí na dokladech v cizí měně při zakládání nového dokladu nebo pokud bude doklad měněn. Ve stavu prohlížení dokladu se již Kurz k datu nezobrazuje.

Zobrazení Kurzu k datu by mělo sloužit uživatelům vystavující doklady v cizí měně jako kontrola, zda se dosazuje aktuální kurz.

Book Contents

Book Index

Změna data vystavení na záloze přijaté

Při potvrzení a přepnutí zálohy do stavu daňový doklad se změní datum vystavení pouze v případě, že bude menší než Datum platby.

Book Contents

Book Index

Logistika

Book Contents

Book Index

Kniha Položky soupisových listů

Vytvořili jsme novou knihu Položky soupisových listů. Tato představuje položkový pohled na doklady soupisových listů. Primárním cílem knihy je poskytnout konkrétní vybrané záznamy pro následné zpracování pro různá vyhodnocení, přehledy apod. Knihu lze spustit také nad modulem soupisových listů a modulem inventur a to klávesami Ctrl+Shift+F7. Funkce naplní do knihy položky z příslušných vybraných dokladů.

Book Contents

Book Index

Hromadná změna volby Ignoruj ceny příjmu

Hromadná změna volby Ignoruj ceny příjmu, která byla v klasických formulářích nad skladovými doklady dostupná z hromadných akcí pod nabídkou Změna bitů, je nově v univerzálních formulářích dostupná v hromadné akci Změna kontace.

Book Contents

Book Index

Vyúčtování cestovního příkazu ostatními závazky

Do vyúčtování cestovních příkazů byla doplněna možnost vyúčtování ostatními závazky.

V této souvislosti došlo k přidání ostatního závazku do číselníku Typ dokladu pro vyúčtování. Do knih cestovních příkazů bylo přidáno:

Book Contents

Book Index

Výroba

Book Contents

Book Index

Kniha Položky technologických postupů

Vytvořili jsme novou knihu Položky technologických postup. Tato představuje položkový pohled na technologický postup výrobku. Primárním cílem knihy je poskytnout konkrétní vybrané záznamy pro následné zpracování pro různá vyhodnocení, přehledy apod. V knize se zobrazují, nebo lze vyfiltrovat pouze vlastní položky variant technologických postupů. Nelze zde tedy zobrazit položky, které jsou v technologických postupech pouze zobrazeny (jsou donačteny z operací či zdrojů) a také nelze zobrazit položky záměn k primárním položkám.

Knihu lze spustit také nad modulem technologických postupů a to klávesami Ctrl+Shift+F7. Funkce naplní do knihy položky z příslušných vybraných variant.

Book Contents

Book Index

Zakázky - Vytvoření kontejneru průvodek

Vytvořili jsme nový skript Vytvoření kontejneru průvodek (CreateJobCardContainer.pas), který se spouští nad modulem Zakázek a vytvoří kontejner průvodek z vybraných zakázek (označených hvězdičkou nebo v kontejneru) či z označených položek jedné zakázky. Ve výchozím nastavení se do kontejneru průvodek přidají všechny průvodky z výrobních stromů. Parametrem "RootJobCardsOnly" lze do kontejneru naplnit jen kořenové průvodky.

Book Contents

Book Index

Finance

Book Contents

Book Index

Kontrola modulo 11 při zadání bankovního účtu na dokladech

Na faktury, zálohy, ostatní závazky a ostatní pohledávky byla přidána kontrola při zadání bankovního účtu, zda číslo účtu vyhovuje kontrole modulo 11. Pokud je tedy na konkrétní Bance v číselníku bank nastaveno zatržítko Modulo 11, při zadání bankovního účtu na dokladu probíhá u dané banky kontrola na modulo 11.

Book Contents

Book Index

HB-bankovní výpis - parametr pro načtení jen nespárovaných položek

Do funkce HB-bankovní výpis (HB_Statement.pas) byl přidán nový parametr LoadUnmatchedItemsOnly. Parametr zajistí, že se formuláře Párování položek bankovního výpisu načtou jen nespárované položky bankovního výpisu (typu N)

Book Contents

Book Index

Ukrajinský kurzovní lístek

Byla přidána funkce pro načítání ukrajinského kurzovního lístku Import kurzovního lístku Ukrajina (ExchangeListImportUkraine.PAS).

Funkce se použije pro vlastní firmu v Ukrajině. Pokud má vlastní firma nastaveno zatržítko Vlastní kurzovní lístek, je třeba do parametru skriptu zadat parametr CompanyId.

Book Contents

Book Index

Hromadné párování bankovních výpisů

Byla přidána nová hromadná akce Párování, která se spouští na označených bankovních výpisech v prohlížení. Funkce spáruje nespárované položky označených bankovních výpisů dle variabilního symbolu s příslušným dokladem v K2.

Book Contents

Book Index

Rozšíření možností v Pomocníku párování ve funkci HB-Bankovní výpis

Do Pomocníka párování ve funkci HB-bankovní výpis (HB_Statement.pas) byly přidány nové možnosti pro nastavení do položky bankovního výpisu. Nově je možné nastavit Kód 1-6 a párovací symbol.

Book Contents

Book Index

Upomínky - zrušena závislost na členu skupiny

V upomínkách byla zrušena závislost na členu skupiny. Parametry upomínek z mandanta a členů skupiny byly přesunuty do seznamu konfigurací.

Při reinstalaci na verzi K2 ori.02 dojde v inicializaci verze k přesunu nastavení z parametrů upomínek do seznamu konfigurací. Při vytváření upomínek je třeba do formuláře vybrat konfiguraci, kterou chce uživatel použít.

V této souvislosti byla upravená i sestava Upomínek (REM_DOC01.AM)

Book Contents

Book Index

Manažerské přehledy

Book Contents

Book Index

Export kontingenční tabulky do Excelu

Kontingenční tabulku je nyní možné exportovat do aplikace Microsoft Excel i v případě, že je součástí dashboardu. Export provedeme pomocí ikony pic_1166i.

Book Contents

Book Index

Vytváření filtrů pomocí průvodce

V rámci funkce Průvodce vytvoření dashboardu je nyní možné vytvářet a konfigurovat také filtry pro dashboardy. Je zde k dispozici intuitivní formulář pro nastavení všech aspektů filtru.

pic_6993

Obr.: Formulář pro konfiguraci filtru

Book Contents

Book Index

Účetnictví

Book Contents

Book Index

Nové pole Účetní doklad na záložce Účtování

Na záložku Účtování (všech dokladů, které se účtují), bylo přidáno pole Účetní doklad.

Toto pole uvádí číslo účetního dokladu a stisknutím klávesy F12 je možné vyvolat Účetní deník.

Book Contents

Book Index

Kniha Nezaúčtováno

Před spuštěním Knihy Nezaúčtováno se nyní nejprve zobrazí formulář pro zadání data od – do.

Book Contents

Book Index

Souvztažnosti (Kontace) – Nové možnosti nastavení

Přidali jsme nové možnosti nastavení Souvztažností - Položky souvztažností, záložka Předkontace.

V poli pro Párovací symbol jsme přidali:

Pro Ostatní pohledávky a Ostatní závazky jsme doplnili možnost účtovat Popis položky (zkratka POPIS_POL(20)) do textu likvidace.

Book Contents

Book Index

Majetek

Book Contents

Book Index

Rozšíření skriptu Připojení položky dokladu ke kartě majetku

Pomocí skriptu Připojení položky dokladu ke kartě majetku (LinkDocumentItemToAsset.PAS) lze nově připojit ke kartě majetku také položku ostatní pohledávky nebo závazku.

Book Contents

Book Index

Pohyby majetku - záložka Přílohy

Do knihy Pohyby majetku byla přidána záložka Přílohy.

Na tuto záložku je možné stejně jako v jiných modulech programu K2 přiřazovat dokumenty a doklady.

Book Contents

Book Index

Mzdy

Book Contents

Book Index

Příloha k Exekučnímu příkazu, Usnesení - nový parametr

Do sestavy Příloha k Exekučnímu příkazu, Usnesení (MZD_PrilEx.AM) byl přidán parametr AddresseeFromDescription - adresát z popisu srážky. Parametr je implicitně nastaven na hodnotu NE, tedy chování stejné, jako dosud. Exekutorský úřad se načítá z pole Adresát na srážce.

Při nastavení parametru na hodnotu ANO se exekutorský úřad na sestavu načte z pole Popis na srážce.

Book Contents

Book Index

Prodloužená dovolená - úpravy

Byla vytvořen nová mzdová konstanta LEAVEEXTTRNO - nepřenášet prodlouženou dovolenou. Konstanta má implicitní hodnotu NE. Pokud je prodloužená dovolená evidována odděleně od běžné dovolené, pak se při nastavení mzdové konstanty na ANO při předvýpočtu ledna zůstatek prodloužené dovolené z minulého roku nepřevede a loňská prodloužená dovolená se tedy na počátku roku vynuluje.

Mzdová konstanta bude součástí importu mzdové legislativy 2022.

Book Contents

Book Index

Překrytí příjmu a vyloučené doby

Na záložku Vypočtené údaje bylo přidáno zatržítko Překrytí příjmu a vyloučené doby. Zatržítko je zatrženo, pokud je v měsíci vyloučená doba přes celý měsíc a zároveň je zúčtován nějaký příjem. V tomto případě se vyloučené doby důchodového pojištění nezapočítávají. Nyní je tedy tato informace dostupná na formuláři.

Zároveň došlo k úpravě sestav Mzdový list (MZD_LIST.AM), Mzdový list - na výšku (MZD_LISTV.AM) a Mzdový list (MZD_LIST02.AM) v části Evidence dávek pro nemocenské pojištění, kde se v takovémto případě tyto nezapočtené vyloučené doby zobrazují v závorce.

Book Contents

Book Index

Směnovnice - úpravy

Na sestavu Směnovnice (MZD_DOCH.AM) byl přidán parametr ShowSignature - zobrazit podpis. Parametr je implicitně nastaven na hodnotu NE. Při nastavení na hodnotu Ano se zobrazí řádek pro podpis zaměstnance s textem: S rozvrhem seznámen dne. Parametr lze použít, pokud je zároveň parametr ByMonth nastaven na hodnotu NE.

Zároveň bylo upraveno chování sestavy v případě jejího spuštění nad knihou Mzdové údaje nebo Pracovní vztahy a při nastavení parametru PlanCal - načíst údaje z plánu na hodnotu Ano. V tomto případě se nyní načtou směny z kalendářů, které jsou přiřazeny pro tištěná období, tedy respektují se změny kalendářů uložené pod budíčkem (historie pole) na poli Pracovní doba v knize Pracovní vztahy.

Book Contents

Book Index

Vypočtené údaje - dovolená

Do knihy Mzdové údaje na záložku Vypočtené údaje byly přidány údaje týkající se dovolené.

Do části Nápočty dosažených hodin pro výpočet nároku dovolené byla přidána zatržítka:

Do části Dovolená aj. byl přidán údaj Nárok do, ve kterém se zobrazuje skutečný nárok na dovolenou od počátku roku do aktuálního období zpracování mezd.

Zároveň bylo do této části přidáno tlačítko Započteno, pod kterým jsou údaje týkající se dovolené aktuálního roku. Jedná se o údaje od počátku roku do aktuálního období. Je zde uvedeno, jestli byly splněny podmínky pro nárok na běžnou dovolenou aktuálního roku a také započtené hodiny pro výpočet skutečného nároku na dovolenou.

Book Contents

Book Index

Web a e-shop

Book Contents

Book Index

VS zálohy pro párování transakcí platební brány

Pokud je e-shop konfigurován tak, aby vznikaly při platbě kartou automaticky zálohy k zakázce, je možné pomocí volby Použít VS zálohy jako označení platby v nastavení e-shopu zajistit to, že vygenerovaný VS zálohy se odesílá na platební bránu, a zároveň se propisuje do pole OnlinePaymentId na interním dokladu, kterým je záloha zaplacena. Při následném importu hromadné platby lze využít párování na interní doklady pomocí pole OnlinePaymentId, a tím zajistit provázání jednotlivých transakcí až s prvotní objednávkou z e-shopu.

Book Contents

Book Index

Historie cen zboží na e-shopu

V knize zboží (e-shop) je při nastavené konfiguraci v obecném nastavení webu, e-shopu možnost sledovat historii vývoje ceny, která se při provedených přepočtech v K2 bude ukládat do tabulky na záložce historie ceny. Pro její správnou funkčnost je potřeba mít nastaven web pro zobrazení, měnu a cenovou skupinu pro zboží s cenovou historií.

Book Contents

Book Index

Správce

Book Contents

Book Index

Nový parametr K2.ini

Byl přidán nový parametr ParamAddHeaderToCSVExport. Pokud se tento parametr rovná 1, přídá se hlavička s názvy sloupců do vyexportovaného CSV.

Book Contents

Book Index

Notifikace na mobilní zařízení

Prostřednictvím aplikace K2 Assist je nyní možné přijímat na mobilní zařízení s operačním systémem Android notifikace z IS K2. Tyto notifikace mohou obsahovat odkaz, který slouží jako proklik do webové K2 na konkrétní notifikovaný záznam.

pic_6988

Obr.: Notifikace zobrazená prostřednictvím aplikace K2 Assist

Book Contents

Book Index

Novinky K2 ori.01

Book Contents

Book Index

Univerzální formuláře

Book Contents

Book Index

Formátování tabulky

V rámci univerzálních formulářů jsme doplnili možnost formátování tabulky záznamů. Pomocí této funkce je možné upravit formát tabulky tak, aby lépe vyhovovala menším zařízením.

Formátování aplikujeme na sloupec tabulky.

pic_6878

Obr.: Formulář pro úpravu formátu tabulky

Book Contents

Book Index

Nová komponenta WebView

Do návrháře formulářů byla zařazena nová komponenta WebView. Tato komponenta slouží pro zobrazení webové stránky ve formuláři. Komponenta je určena pro použití v rámci Webové K2.

Book Contents

Book Index

Základní číselníky a podpůrné moduly

Book Contents

Book Index

Nový číselník Legislativy

Byl vytvořen nový číselník Legislativy, který lze spustit ze stromového menu. V číselníku Legislativy je zobrazen seznam legislativ států.

Do číselníku Legislativy byly přesunuty parametry mandanta – Typ daně a Sazba DPH pro odečet nedaňové zálohy.

Book Contents

Book Index

Podpora více legislativ v IS K2

V IS K2 lze firmě přiřadit legislativu (ve Správě multi company). Od verze 2022.01 je přiřazení legislativy povinné (při reinstalaci se legislativa naplní dle státu firmy).

Pole Legislativa bylo přidáno do nastavení knih (prodeje, nákupu a dalších). Využije se v případě, kdy v rámci jedné firmy vystavujeme doklady dle různých legislativ (např. v případě registrace k DIČ v jiných státech).

Číselníky Typy daní, Sazby DPH, Celní sazebník a Zákonný úrok byly rozděleny na legislativy. Při vytváření dokladů se nabízí jen hodnoty platné pro legislativu, která platí pro knihu, ve které se doklad vytváří.

V číselnících Zákazník, Zboží a dalších číselnících, které obsahují vazbu na výše uvedené číselníky, se zadávají hodnoty pro jednotlivé legislativy. Např. na kartách Zboží lze nastavit Sazbu DPH, Celní sazebník a Typy daní (pro nákup a prodej) pro všechny legislativy, v rámci kterých vystavujeme doklady. Při vytváření dokladů se z karty Zboží doplní automaticky hodnoty podle legislativy dokladu.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Dodavatelé/Odběratelé

Na záložce Základní údaje je k dispozici funkce Další DIČ, která zobrazí se další DIČ, zadaná na kartě Dod./Odb. (Na dokladech lze pak vybírat z dalších DIČ).

Na záložce Daně a účtování lze editovat Typ daně - Nákup a Typ daně – Prodej, a zatrhávací pole DPH na dokladech nákupu/prodeje dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Zboží

V číselníku Zboží je možné editovat Sazbu DPH, Celní sazebník, Typ daně - prodej a Typ daně - nákup (včetně typů daní pro PDP) dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Typy daní

Číselník Typy daní byl rozdělen na legislativy.

Do číselníku jsme přidali:

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Sazby DPH

Číselník Sazby DPH byl rozdělen na legislativy.

Do číselníku jsme přidali pole Jazykový popis.

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Celní sazebník

Číselník Celní sazebník byl rozdělen na legislativy.

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Zákonný úrok

Číselník Zákonný úrok z prodlení byl rozdělen na legislativy.

Vytvořili jsme hromadnou akci Změna legislativy.

Book Contents

Book Index

Změna v číselníku Karty ostatních pohledávek/závazků

V číselnících Karty ostatních pohledávek a Karty ostatních závazků je možné editovat Typ daně a Sazbu DPH dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změny v číselníku Karty platebních dokladů

V číselnících Karty pokladních dokladů a Karty bankovních dokladů je možné editovat Typ daně a Sazbu DPH dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Změna v číselnících karet pro Cestovní příkazy

V číselnících Karty - jízdné a místní přeprava, Karty - nocležné a Karty - nutné vedlejší výdaje je možné editovat Sazbu DPH dle legislativy.

Book Contents

Book Index

Filtrování knihy zboží pomocí kategorie

Filtrování pomocí kategorie v knize zboží umožní zobrazit položky pouze z aktuálně vybrané kategorie nebo podkategorií. Bude tedy snadnější administrace nebo dohledání karty zboží v K2 stejně jako na e-shopu.

Pro zobrazení stromu e-shopových kategorií slouží nové pole v náhledu záznamu WEB pro zobrazení a editaci dat, kam je třeba zadat internetový obchod. Zobrazení internetového obchodu je ukládáno na uživatele. Pokud nebude vybrán žádný internetový obchod, strom e-shopových kategorií se v knize zboží nezobrazí.

Book Contents

Book Index

Marketing

Book Contents

Book Index

Hromadná změna nad Partnery a Kontakt. osob. - Změna položek

V univerzálních formulářích byla do knihy Partnerů a Kontaktních osob přidána hromadná akce Změna položek. Pro označené záznamy nebo záznamy z kontejneru lze touto hromadnou změnou nastavit záznamům Marketingové zařazení a v případě Partnerů i nastavit Branži.

Book Contents

Book Index

Nákup/Prodej

Book Contents

Book Index

Editace dokladů v Knihách dle legislativy

Na doklady se nyní dosazuje Typ daně, Sazba DPH a Celní sazebník podle legislativy platné pro zvolenou knihu.

Nelze kopírovat doklady mezi knihami z různých legislativ.

Pokud je na dokladu zapnuto Zákonný úrok, dosazuje se procento dle zákonného úroku pro legislativu dokladu.

Book Contents

Book Index

Zálohy - kontrola typu daně při potvrzení

Při potvrzení zálohy se kontroluje, zda jsou na dokladu jen typy daní, které se mohou vyskytovat na zálohách (na typu daně je zapnuto zatrhávací pole Lze použít na zálohách). Pokud se na dokladu vyskytuje jiný typ daně, zobrazí se hlášení "Na dokladu je typ daně, který nelze použít na záloze.".

Book Contents

Book Index

Kontrola na datum u samovyměření DPH

Při potvrzení faktury, zálohy, OP/OV, pokladního a interního dokladu, na kterých je Typ daně se zapnutým příznakem Samovyměření DPH, se zkontroluje Datum úč. případu a Datum UZP.

Při hromadném potvrzení se takové doklady nepotvrdí, do chybového protokolu se zapíše "Datum účetního případu a Datum UZP nejsou shodné."

Na faktuře se kontrolují typy daní v daňové rekapitulaci, u ostatních dokladů Typ daně v položkách.

Book Contents

Book Index

EKOKOM - zobrazení logu

Pokud bude při zpracování EKO-KOMu nalezeno zboží, pro které sice existuje nadefinovaný obal, ale z důvodu nesplnění podmínky pro nastavené omezení obalu (např. nastavení obalu jen pro konkrétního dodavatele/odběratele nebo adresní klíč) se toto zboží nezahrne do výpočtu, pak bude na konci výpočtu nově zobrazen log s výpisem takových karet zboží.

Book Contents

Book Index

EKOKOM - Kniha Rozpad obalů na položky

Do verze K2 gaia.05 byla přidána do modulu EKOKOM tabulka Rozpad obalů na položky. Tato tabulka zobrazí položky obalů každého zboží, ze kterého se EKOKOM pro dané období napočítává. Nad touto tabulkou se pak spouští nově vytvořené sestavy a skripty, které mohou být podkladem pro kontrolní nebo auditorskou kontrolu. Údaje v této tabulce lze standardním způsobem filtrovat. Pokud se má tabulka naplnit, je potřeba při výpočtu EKOKOMu zatrhnout pole Zaznamenat dílčí hodnoty pro položky N/P.

Byl vytvořen skript Export dat do excelu (EKOKOM_exportExcel.PAS), který se spouští z napočtené knihy Rozpad obalů na položky a který seskupené položky obalů za karty zboží, měrné jednotky a další stejné charakteristiky obalů exportuje do excelu včetně jednotkové a celkové hmotnosti za položky obalů.

Sestava EKOKOM – prodej (EKOKOM_Sale.AM) pak zobrazí přehled prodaného zboží za jednotlivé odběratelé. Pro zboží, které se vykazuje na straně nákupu je pak určena obdobná sestava EKOKOM_Purchase.AM. Obě sestavy se také spouští z knihy Rozpad obalů na položky.

Pokud se vykazuje EKOKOM na straně prodeje, pak může být auditory požadován výstup o dodavatelích zboží, které je vykazováno v EKOKOMu. Pro tyto případy byla přidána sestava EKOKOM_Suppliers.AM (EKOKOM – Dodavatelé zboží), která se spouští ve stavu Kontejner na knize Zboží. Postup vzniku kontejneru zboží z tabulky Rozpad obalů na položky je popsán v manuálu pro verzi K2 gaia.05 v nové kapitole.

Poslední sestavou je sestava EKOKOM – Přehled obalů za zboží (EKOKOM.AM). Sestava pro každé zboží vstupující do EKOKOMu zobrazí seskupeně položky obalů s charakteristikami obalů. I tato sestava se spouští z knihy Rozpad obalů na položky.

Původní sestava EKOKOM_Purch.AM (která se spouštěla z knihy Položky nákupu) byla zrušena a přesunuta do archívu a již dále nebude podporována.

Book Contents

Book Index

Ceníky - nové pole V prodeji dosazovat brutto ceny

Do hlavičky ceníků bylo přidáno pole V prodeji dosazovat brutto ceny. Pokud je zatrženo, pak se do položky prodeje doplní přesná brutto částka z ceníku a netto na položce se propočte přes sazbu daně. Nedochází tak k situaci, kdy se díky přepočtu na netto cenu a případnému zaokrouhlení, zobrazí celková brutto částka položky s halíři navíc.

Book Contents

Book Index

Ceníky - nové pole Katalogový

Do nastavení ceníků bylo přidáno pole Používat katalogové ceníky. Pokud je zatrženo, pak je možné na záložce Základní údaje v cenících zatrhnout pole Katalogový. Pokud bude zatrženo, pak se v rámci zjištění katalogové ceny (tedy pole Katalogová v části Ceny na položce dokladu) nejprve snaží pro zboží najít platný ceník s příznakem Katalogový. Pokud nenajde, pak se hledá cena dle původní logiky. Ceník s příznakem Katalogový se nebere v potaz při hledání prodejní ceny.