Předchozí

Následující

Book Contents

Book Index

Přenos dokladů v rámci stejné firmy

Tato funkčnost vychází z logiky funkce, která byla popsána o kapitolu výše a řeší situace, kdy se mají přenášet doklady v rámci jedné vlastní firmy. Typicky jde o situace, kdy se jedná o obchodní případ, kdy se např. nakupuje zboží od dodavatele a hned se přeprodává odběrateli bez nutnosti skladové evidence. Případně v opačném směru, kdy vznikne zakázka a k této zakázce se má vytvořit objednávka vydaná.

V této části

Konfigurace pro přenos dokladů v rámci stejné firmy

Přenos dokladů objednávky do zakázky

Příbuzná témata

Společné prvky nákupu a prodeje

Základní údaje - SPNaP

Zadávání a změna hlavičky dokladu

Kontrola období při uložení nového dokladu

Položky nákupu a prodeje

Doklady (5. strana)

Přílohy

Provázanost dokladů

Vytváření dokladů

Vázání podřízeného dokladu s nadřízeným

Přenos dokladů mezi firmami

Adresáti

Zaokrouhlení dokladů

Platební podmínky

Aktivity - záložka dokladu

Úkoly - záložka dokladu

Sériová čísla

Funkce menu dokladu nákupu a prodeje

Funkce nad doklady nákupu a prodeje

Dodatky

Metodiky - společné prvky nákupu a prodeje

Book Contents

Book Index

Konfigurace pro přenos dokladů v rámci stejné firmy

Princip konfigurace a popis polí je stejný jako v kapitole Konfigurace pro přenos dokladů mezi firmami. Konfigurační formulář se liší jen v poli Odběratel/Dodavatel, které se zobrazí místo pole Vytvářet doklady pro firmy, pokud se zatrhne pole Přenést doklady v rámci stejné firmy. Toto pole je dostupné jen pro konfigurace spustitelné nad nadřízenými doklady (tedy Zakázky a Objednávky vydané).

Konfigurace nad zakázkou se zatrženým polem Přenést v rámci stejné firmy. Tato konfigurace pak slouží pro případy, kdy vytvoříme zakázku pro odběaretele a zároveň chceme vytvořit objednávku vydanou aspoň s jednou položkou ze zakázky. Zatržením pole Přenést v rámci stejné firmy se zpřístupní pole Odběratel/Dodavatel pro výběr dodavatele objednávky vydané. Zároveň zůstanou k nastavení konfigurace jen pole pro obejdnávku vydanou, která vznikne ve stejné vlastní firmě jako je zakázka. Popis polí zůstává stejný jako v minulém případě.

Pokud nebude pole Dodavatel/Odběratel zadané, pak se po spuštění konfigurace zobrazí formulář pro výběr dodavatele/odběratele.

pic_8122

Obr.: Konfigurace pro přenos dokladů ve stejné firmě

Konfigurace přenést doklady v rámci stejné vlastní firmy nad objednávkou vydanou

pic_8123

Obr.: Konfigurace (záložka Doklady) pro objednávky vydané pro přenos ve stejné firmě

Book Contents

Book Index

Přenos dokladů objednávky do zakázky

Pokud existuje obchodní případ, kdy není potřeba, aby pohyb zboží byl evidován přes skladovou evidenci, a k vystavené objednávce vydané bude potřeba založit doklad zakázky se stejnými položkami, pak lze využít Konfiguraci pro přenos dokladů, která do nastavené knihy prodeje vytvoří doklad zakázky.

Příklad: Od našeho dodavatele chceme nakoupit zboží, které zároveň hned přeprodáme odběrateli Vitana. Vystavíme objednávku vydanou a pokud je připravena konfigurace, pak po spuštění funkce Přenos dokladů s vybranou konfigurací dojde k vytvoření zakázky pro případně nastaveného nebo vybraného odběratele a v nastavené knize prodeje.

Pozn.: Příklad zakázky, ze které má vzniknout objednávka je identický a proto jej neuvádíme.

pic_8124

Obr.: Konfigurace pro odběratele Vitana

Pozn.: Pokud by nebylo pole Dodavatel/Odběratel zadáno, pak by se po spuštění této konfigurace zobrazil formulář s look upem pro výběr záznamu z knihy Odběratelé/Dodavatelé,

pic_8125

Obr.: Vystavená OBV, ze které má vzniknout zakázka pro odběratele Vitana

Po spuštění akce Přenesení dokladů s konfigurací pro odběratele Vitana dojde k vytvoření zakázky v knize 10 (dle nastavení). Pokud neoznačíme žádnou položku, dojde k vytvoření zakázky se všemi položkami, které objednávka má.

pic_8126

Obr.: Spuštění konfigurace Přenos dokladů z ribbonu dokladu OBV

pic_8127

Obr.: Zakázka pro odběratele Vitana vzniklá funkcí Přenos dokladů v rámci stejné firmy