Book Contents

Book Index

K2 SyncService

Služba K2 SyncService

K2 SyncService je synchronizační služba, která slouží k synchronizaci záznamů (Kontaktních osob) se serverem Exchange. Tato služba synchronizuje záznamy s IS K2 prostřednictvím Aplikačního serveru. Aplikační server proto musí být nainstalován a spuštěn. Vždy se synchronizují záznamy s IS K2, na který je napojen Aplikační server komunikující se službou K2 SyncService.

Pokud je služba K2 SyncService spuštěna, umožňuje synchronizaci oběma směry, tzn. založí záznam na serveru Exchange, případně vytvoří novou kontaktní osobu v IS K2.

Při synchronizaci čte služba nejdříve záznamy z Primárního zdroje. Primárním zdrojem pro synchronizaci je vždy IS K2. Tuto skutečnost vidíme také v poli Primární systém ve formuláři pro nastavení synchronizace. Bližší popis nastavení je uveden v kapitole Nastavení synchronizace.

Primární zdroj je důležitý také pro řešení synchronizačních konfliktů. Ke konfliktům dochází v případě shodných záznamů, tzn. když je stejná kontaktní osoba na serveru Exchange i v IS K2. Služba K2 SyncService při synchronizaci porovnává Elektronické adresy z Primárního zdroje, tzn. z IS K2 a porovnává je se všemi fieldy na druhé straně. Pokud nalezne shodu, dochází ke konfliktu. Záznam je modifikován vždy dle Primárního zdroje.

Kontaktní osobu je nutné do synchronizace přiřadit. To provedeme zatržením pole Exchange Synchronizace na 5. straně kontaktní osoby.

pic_3301

Obr.: Kontaktní osoby - 5. strana

Pokud má kontaktní osoba pole Exchange Synchonizace zatrženo, přidá se na server Exchange a bude se s tímto serverem vždy synchronizována. Pokud je kontaktní osoba uložena na serveru Exchange a při synchronizaci je nalezena v IS K2 je toto pole automaticky zatrženo službou K2 SyncService.

Nastavení synchronizace

Nastavení pro synchronizaci jsou dostupná v IS K2 prostřednictvím funkce č. 1095 Správce - nastavení synchronizace kontaktů s Exchange. Tato funkci je nutné přidat na plochu jako tlačítko. Uživatel musí mít nastaveno právo Nastavení sychronizace kontaktů pro Exchange. Veškerá nastavení jsou určena pouze pro prvotní nastavení synchronizace! Nedoporučujeme měnit tato nastavení při pozdějším používání synchronizační služby.

Po spuštění funkce se zobrazí formulář pro nastavení synchronizace.

pic_3297

Obr.: Nastavení synchronizace kontaktů s Exchange

Záložka Nastavení synchronizace kontaktů s Exchange slouží pro nastavení údajů schránky na serveru Exchange (MBox). Proti této schránce běží služba K2 SyncService a s tímto účtem budou záznamy synchronizovány. Emailovou adresu schránky na serveru Exchange zadáváme v poli Exchange Sync Emai Address. Uživatelské jméno a heslo k tomuto účtu pak v polích Exchange Credential Username a Exchange Credential Password.

Pole Primární systém slouží pro informaci o primárním zdroji pro řešení synchronizačních konfliktů. Pole nelze editovat a je pouze informační. Primárním zdrojem je vždy IS K2.

Pole Exchange Sync Time Interval je určeno pro nastavení intervalu opakování synchronizace. Hodnota se zde zadává v milisekundách. Implicitní nastavení intervalu je 1500 milisekund.

Tlačítkem Mapování polí el. adres zobrazíme formulář pro nastavení Elektronických adres synchronizace.

pic_3298

Obr.: Nastavení elektronických adres pro synchronizaci

Ve formuláři jsou uvedeny elektronické adresy serveru Exchange, které mohou být službou K2 SyncService synchronizovány s IS K2. Těmto elektronickým adresám zde můžeme přiřadit konkrétní typ elektronické adresy z kontaktní osoby v IS K2. Elektronické adresy kontaktních osob jsou synchronizovány vždy podle tohoto nastavení.

Záložka Mapování polí slouží pro nastavení synchronizace dalších polí kontaktní osoby se serverem Exchange. Na této záložce přiřadíme konkrétnímu poli na serveru Exchange příslušné pole kontaktní osoby z IS K2. Ne však elektronické adresy!

pic_3299

Obr.: Záložka Mapování polí

Novou položku zde přidáváme pomocí klávesy Insert.

pic_3300

Obr.: Formulář pro párování polí synchronizace

Ve formuláři zadáváme do pole K2Field název pole z kontaktních osob z IS K2. Pole Exchange Field slouží pro určení odpovídajícího pole na serve Exchange. Po uložení budou tato pole vždy synchronizována proti sobě službou K2 SyncService.

Kniha synchronizačních konfliktů

V případě konfliktu synchronizační služby je nutný vstup uživatele. Ke komunikaci uživatele se synchronizační službou slouží Kniha synchronizačních konfliktů. Tuto knihu je nutné přiřadit na plochu jako tlačítko. Název datového modulu knihy synchronizačních konflitků je Sync Backlog.

Pokud služba K2SyncService detekuje konflikt mezi K2 a serverem Exchange, zastaví synchronizaci, hlásí chybu v podobě nového záznamu v knize synchronizačních konfliktů a čeká na vstup uživatele. Při každém konfliktu služby vznikne v knize vždy nový záznam. Tento záznam obsahuje veškeré informace potřebné k vyřešení daného konfliktu.

pic_3346

Obr.: Příklad konfliktu služby K2SyncService

V horní části formuláře záznamu o konfliktu služby je uveden typ konfliktu, který nastal. Při běhu synchronizační služby může nastat 7 různých typů konfliktů.

Typy konfliktů:

V poli Popis kontfliktu jsou uvedeny detailní informace o daném konfliktu. V poli Stav je vždy vyplněn popis aktuální situace konfliktu. V případě, že je zde uveden stav Čeká se na správce, je nutné daný konflikt řešit uživatelským zásahem.

Možné stavy konfliktu:

Spodní část formuláře slouží pro řešení nastalých konfliktů. V poli Možná řešení jsou vždy zobrazeny veškerá dostupná řešení konfliktu. Veškeré konflikty řeší uživatel pomocí tlačítek na tomto formuláři. Tlačítka je možné použít pouze ve stavu Změna daného záznamu. Ke každému možnému řešení je ve formuláři vždy dostupné tlačítko s popisem řešení.

Stisknutím vybraného tlačítka dojde k vyřešení problému synchronizace vybraným způsobem. V poli Stav je, po vyřešení konfliktu, uveden nejdříve popis Čeká na potvrzení sync. službou. Pokud je krok službou potvrzen zobrazí se stav Konflikt vyřešen. Do pole Popis konfliktu je pak vložen text s informací o vyřešení. Záznam ve stavu Konflikt vyřešen již není možné měnit.

pic_3347

Obr.: Příklad vyřešeného konfliktu